Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Tak - po częśći właśnie to jest koszt krótkiego dobrze kontrolowanego basu..... , ale też akustyka pomieszczenia może tu grać dużą rolę i ustawienie głośników, no i ... wzmacniacz,

-czy musi być nowy? (używany nie wchodzi w grę?)

-do jakiej kwoty wzmacniacz?

-jeżeli do poniżej ceny 3 tys zł to proponuje ci takie coś:

wg mnie twój wzmacniacz jest za mało wydajny prądowo do studio 20v5 - nawet do moich studio 20v5 bym uznał go za słaby....

jak wchodzi w gre używany to szukaj:

http://www.thevintageknob.org/rotel-RHB-10.html

ewentualnie rotel rb990bx - kosztuje koło 1600zł - do tego jakiś przedwzmacniacz (jak nie masz) i pasuje

te głośniki potrzebują sporo prądu rb990bx - ma 2 x 230W/8 omach i 2 x 310W/4 omach do tego zasilacz 850-1000w , (ten pierwszy - rhb10- ma dwa takie zasilacze)

polecam rotel - używany - ten sprzęcik sie nie psuje jest prosty w budowie i wg mnie nawet rb990bx - którą sam mam będzie lepsza niż wszystko co wymieniłeś

?

Tak - po częśći właśnie to jest koszt krótkiego dobrze kontrolowanego basu..... , ale też akustyka pomieszczenia może tu grać dużą rolę i ustawienie głośników, no i ... wzmacniacz,

-czy musi być nowy? (używany nie wchodzi w grę?)

-do jakiej kwoty wzmacniacz?

-jeżeli do poniżej ceny 3 tys zł to proponuje ci takie coś:

wg mnie twój wzmacniacz jest za mało wydajny prądowo do studio 20v5 - nawet do moich studio 20v5 bym uznał go za słaby....

jak wchodzi w gre używany to szukaj:

http://www.thevintageknob.org/rotel-RHB-10.html

ewentualnie rotel rb990bx - kosztuje koło 1600zł - do tego jakiś przedwzmacniacz (jak nie masz) i pasuje

te głośniki potrzebują sporo prądu rb990bx - ma 2 x 230W/8 omach i 2 x 310W/4 omach do tego zasilacz 850-1000w , (ten pierwszy - rhb10- ma dwa takie zasilacze)

polecam rotel - używany - ten sprzęcik sie nie psuje jest prosty w budowie i wg mnie nawet rb990bx - którą sam mam będzie lepsza niż wszystko co wymieniłeś

Nowy nie musi być. Cena do 6k. Chyba że jest coś naprawdę interesującego to może być droższy. Niestety wzmacniacza bez możliwości sterowania z pilota nie biorę pod uwagę. Tak już mam, że podczas słuchania non stop siedzę z pilotem i co chwila albo robię głośniej jakiś utwór albo ciszej. Czasami nawet w trakcie utworu. Nie mam zamiaru biegać.

A moze Musiacl Fidelity M6i?

Znalazł się ten wzmacniacz na mojej liście. Patrząc na cenę będę czekał na okazję lub kupię z drugiej ręki. Ostatnio nawet była przecena (był w cenie m3i). Mam możliwość pożyczenia na kilka dni od kumpeli Musical Fidelity A3.2. Pewnie to nie jest to samo brzmienie, no i słabszy, ale spróbować nie zaszkodzi. Koleżanka słuchała go parę lat temu ze Studio i twierdzi, że była wtedy zachwycona. Z racji tego, że chcę się jeszcze zapoznać z brzmieniem kolumn na większej ilości płyt (przy okazji dam im się wygrzać) to na szybko nie chcę nic kupować. Muszę tylko wiedzieć z czym mogą zagrać lepiej. Tak jak pisałem na ten moment jestem w stanie przesłuchać większość z mojej płytoteki. Co z Vienami było trudniejsze. Największa wpadka to utwór Hey: Faza Delta. Sybilanty nie pozwalają słuchać normalnie tego utwory. W innych utworach nie jest to aż takim problemem a w większości jest ok.

Znalazł się ten wzmacniacz na mojej liście. Patrząc na cenę będę czekał na okazję lub kupię z drugiej ręki. Ostatnio nawet była przecena (był w cenie m3i). Mam możliwość pożyczenia na kilka dni od kumpeli Musical Fidelity A3.2. Pewnie to nie jest to samo brzmienie, no i słabszy, ale spróbować nie zaszkodzi. Koleżanka słuchała go parę lat temu ze Studio i twierdzi, że była wtedy zachwycona. Z racji tego, że chcę się jeszcze zapoznać z brzmieniem kolumn na większej ilości płyt (przy okazji dam im się wygrzać) to na szybko nie chcę nic kupować. Muszę tylko wiedzieć z czym mogą zagrać lepiej. Tak jak pisałem na ten moment jestem w stanie przesłuchać większość z mojej płytoteki. Co z Vienami było trudniejsze. Największa wpadka to utwór Hey: Faza Delta. Sybilanty nie pozwalają słuchać normalnie tego utwory. W innych utworach nie jest to aż takim problemem a w większości jest ok.

Naprawde wzmak wart swojej ceny teraz zaraz bedzie jego nastepca wiec ta wersja bedzie tansza w necie warto szukac.. wzmak przedni i duzo mocy, nawet z wiekszymi kolumnami sobie poradzi..M6i naprawde kawal dobrego klocka.. Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Naprawde wzmak wart swojej ceny teraz zaraz bedzie jego nastepca wiec ta wersja bedzie tansza w necie warto szukac.. wzmak przedni i duzo mocy, nawet z wiekszymi kolumnami sobie poradzi..M6i naprawde kawal dobrego klocka..

Szkoda, że Roksan Caspian nie ma więcej mocy. Widziałem, że niektórzy chwalą taką kombinację. Tyle, że przy Studio 20. Chyba, że monobloki, ale wtedy to już spory wydatek.

Tak czytałem co piszecie o wymianie zworek między terminalami i postanowiłem zrobić ten zabieg na swoich Monitorach 9.v6. Mosiężne blaszki zastąpiłem zwykłym miedzianym drutem 4mm2 .

Nie wiem ile w tym autosugestii ale mam wrażenie, że sam szczyt pasma się trochę poprawił. Gra jakby przyjemniej i nieco bardziej szczegółowo (kable głośnikowe wpięte w dolne terminale).

Tak czytałem co piszecie o wymianie zworek między terminalami i postanowiłem zrobić ten zabieg na swoich Monitorach 9.v6. Mosiężne blaszki zastąpiłem zwykłym miedzianym drutem 4mm2 .

Nie wiem ile w tym autosugestii ale mam wrażenie, że sam szczyt pasma się trochę poprawił. Gra jakby przyjemniej i nieco bardziej szczegółowo (kable głośnikowe wpięte w dolne terminale).

Podobno z nauki wynika ze jakikolwiek kabel bedzie lepszy od blach - tak mowia elektronicy wiec cos w tym musi byc.. a jesli nie ma znaczacej poprawy to za te pare zloty zawsze mozna poprawic sobie samopoczucie :-) a juz powaznie to mysle ze w kazdym wypadku bedzie to w jakis sposob odczuwalny, oczywiscie nie ma to jakiegos bardzo bardzo duzego znaczenia , ale roznica jest..Zobacz na gornych terminalach jak beda Ci graly kolumny, dla mnie graja lepiej na gornych. Tez wiele osob próbuje na przemian jeden na gorze wtyk, a drugi wtyk na dole tez kiedys tak sie bawilem :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam.

Poczytałem trochę wasze dyskusje ale nie znalazłem konkretnych informacji o monitorach Signature S4 v2.

Przymierzam się do ich zakupu i mam pytanie czy ma ktoś doświadczenia jak one "zgrają się" z Sony TA-F770ES ?

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i pomoc.

Edytowane przez Adam_P

"Zobacz na gornych terminalach jak beda Ci graly kolumny, dla mnie graja lepiej na gornych. Tez wiele osob próbuje na przemian jeden na gorze wtyk, a drugi wtyk na dole tez kiedys tak sie bawilem :-)"

oho... :) o tym nie słyszałem - trza by spróbować....

?

Podobno z nauki wynika ze jakikolwiek kabel bedzie lepszy od blach - tak mowia elektronicy wiec cos w tym musi byc.. a jesli nie ma znaczacej poprawy to za te pare zloty zawsze mozna poprawic sobie samopoczucie :-) a juz powaznie to mysle ze w kazdym wypadku bedzie to w jakis sposob odczuwalny, oczywiscie nie ma to jakiegos bardzo bardzo duzego znaczenia , ale roznica jest..Zobacz na gornych terminalach jak beda Ci graly kolumny, dla mnie graja lepiej na gornych. Tez wiele osob próbuje na przemian jeden na gorze wtyk, a drugi wtyk na dole tez kiedys tak sie bawilem :-)

Koniecznie napisz emaila do Paradigma o tych rewelacjach. Dlaczego stosuja blaszki ? Takie braki w wiedzy!

Koniecznie napisz emaila do Paradigma o tych rewelacjach. Dlaczego stosuja blaszki ? Takie braki w wiedzy!

Wiele firm ma blachy ale tez i wiele firm uzywa juz kabli zamiast blach, chocby MA w swoich w wyzszych kolumnach. Co do blach to w Polpaku mowia wszem i wobec zeby blachy zastapic kabelkami, takze oni o tym tez wiedza.... Tak sama mowia zde Pradigmy lepiej sobie radza jak wtyki sa w piete w gorne terminale i najlepiej jest im w bi ampingu. Co do ostatniego "gadzetu" to ja mam rozne zdanie po testach i uwazam ze np w amplitunerach o mniejszej mocy z podlaczeniem z paradigmami takie polaczenie ma wiekszy sens niz jesli ma sie jakis juz dobry amplituner ( w sensie mocny ). Ale kazdy robi tak jak mu pasuje.

Wiele firm ma blachy ale tez i wiele firm uzywa juz kabli zamiast blach, chocby MA w swoich w wyzszych kolumnach. Co do blach to w Polpaku mowia wszem i wobec zeby blachy zastapic kabelkami, takze oni o tym tez wiedza.... Tak sama mowia zde Pradigmy lepiej sobie radza jak wtyki sa w piete w gorne terminale i najlepiej jest im w bi ampingu. Co do ostatniego "gadzetu" to ja mam rozne zdanie po testach i uwazam ze np w amplitunerach o mniejszej mocy z podlaczeniem z paradigmami takie polaczenie ma wiekszy sens niz jesli ma sie jakis juz dobry amplituner ( w sensie mocny ). Ale kazdy robi tak jak mu pasuje.

No jak Polpak mowi zeby zastepowac to trzeba. Szkoda ze Paradigm nie ma takich 'fachowcow' a generalny inzynier mowi ze to bzdura.

Zobacz na gornych terminalach jak beda Ci graly kolumny, dla mnie graja lepiej na gornych. Tez wiele osob próbuje na przemian jeden na gorze wtyk, a drugi wtyk na dole tez kiedys tak sie bawilem :-)

Kiedyś robiłem takie testy ale jeszcze na amplitunerze i nie widziałem żadnej różnicy ale może to za niski model kolumny albo ampli się nie wykazywał.

Muszę to potestować pod nowym agregatem.

Bi amping wg mnie jest pomocny przy słabych amplitunerach. Dobra końcówka powinna sobie poradzić z tymi kolumnami po jednym kabelku.

No jak Polpak mowi zeby zastepowac to trzeba. Szkoda ze Paradigm nie ma takich 'fachowcow' a generalny inzynier mowi ze to bzdura.

Nic nie trzeba zyjemy w wolnym kraju wiec jak ktos ma chec to robi cos takiego, a jesli nie ma checi badz ma inne zdanie to nie robi... chodzi o to ze naukowo stwierdzono ze kabel lepiej sie sprawdza od blachy. Ale jesli komus to nei pasuje to nie musi tego robic i nie trzeba przy tej okazji pracownikow Polapaka obrazac, bo mysle ze w serwisie pracuja poukladani ludzie i znajacy sie na rzeczy.. A gdzie slyszwles ze inzynier w pradigmie powiedzial ze to bzdura bo jakos ja tego nigdzie nie slyszalem i w Polpaku tez nikt nic o takiej rzeczy nie wie pomimo ze raz na jakis czas jezdza tam na szkolenia. Mozesz sie spytac jak masz jakiegos elektronika ktory zajmuje sie taka problematyka lub wyklada gdzies na uczelni i mozna samemu sie przekonac co oni mowia na temat kabel kontra blacha miedziana..

Ale jedno jest najwazniejsze nic nikt nie musi tylko moze..

Nic nie trzeba zyjemy w wolnym kraju wiec jak ktos ma chec to robi cos takiego, a jesli nie ma checi badz ma inne zdanie to nie robi... chodzi o to ze naukowo stwierdzono ze kabel lepiej sie sprawdza od blachy. Ale jesli komus to nei pasuje to nie musi tego robic i nie trzeba przy tej okazji pracownikow Polapaka obrazac, bo mysle ze w serwisie pracuja poukladani ludzie i znajacy sie na rzeczy.. A gdzie slyszwles ze inzynier w pradigmie powiedzial ze to bzdura bo jakos ja tego nigdzie nie slyszalem i w Polpaku tez nikt nic o takiej rzeczy nie wie pomimo ze raz na jakis czas jezdza tam na szkolenia. Mozesz sie spytac jak masz jakiegos elektronika ktory zajmuje sie taka problematyka lub wyklada gdzies na uczelni i mozna samemu sie przekonac co oni mowia na temat kabel kontra blacha miedziana..

Ale jedno jest najwazniejsze nic nikt nie musi tylko moze..

Nigdzie 'naukowo' tego nie stwierdzono bo to jest niemozliwe.Mialem wystarczajaco zajec elektrycznych aby zrozumiec ze jesli chodzi o blaszki I kable to jest to 'BS'. A slyszalem to osobiscie wiele lat temu ale nie bede tutaj opowiadal anegdot bo i tak to jak walenie grochem o sciane. I nikogo nie mialem zamiaru obrazac. Jak Polpak zacznie robic kolumny klasy Paradigma i stworzy taka firme ktora jest rozpoznawalna na calym swiecie to wtedy pogadamy. Na razie inzynier z Paradigmu ma dla mnie cokolwiek wiekszy prestiz niz ktos z Polpaku. Tyle w temacie i dla mnie koniec o blaszkach.

Nigdzie 'naukowo' tego nie stwierdzono bo to jest niemozliwe.Mialem wystarczajaco zajec elektrycznych aby zrozumiec ze jesli chodzi o blaszki I kable to jest to 'BS'. A slyszalem to osobiscie wiele lat temu ale nie bede tutaj opowiadal anegdot bo i tak to jak walenie grochem o sciane. I nikogo nie mialem zamiaru obrazac. Jak Polpak zacznie robic kolumny klasy Paradigma i stworzy taka firme ktora jest rozpoznawalna na calym swiecie to wtedy pogadamy. Na razie inzynier z Paradigmu ma dla mnie cokolwiek wiekszy prestiz niz ktos z Polpaku. Tyle w temacie i dla mnie koniec o blaszkach.

Spoko nie bede sie spieral kazdy ma swoj wybor patrzac ile kosztuje kawalek kabla i na firmy ktore od razu daja kabel zamiast blach i firmy nadmieniam znacznie bogatsze w doswiadczenie niz paradigm i bardziej uznawane na swiecie to mysle ze warto jest takie kabelki sobie zamienic zamiast blach . Bo badzmy szczerzy ja lubie Paradigmy ale nie wpadajmy w skrajnosc ze to jest jakas hiper firma uznawana na calym swiecie, bo tak nie jest .... jest to dobra srednia firma jesli chodzi o kolumny i tak nalezy na to patrzec wg mnie. Do tego popatrzec ile kosztuj aich najdrozsze kolumny a ile innych firm bardziej renomowanych n aswiecie to juz bedziemy wiedziec kto jest ile n atynku i ile posiada rodzajow kolumn glosnikowych.. i jeszcze jedna kwestia to ze w paradigmach bardzo rzadko wchodza kolejne serie kolumn - to jest powiem nawet porazajace.. Edytowane przez lolek126

O przewodności blaszek z mosiądzu można sobie dyskutować. Na pewno warto zainwestować w porządne końcówki do kabli, jeśli ktoś ma podłączone gołe druty, zworki też można sobie zrobić za śmieszne pieniądze. Można samemu posłuchać i ocenić, a czasem można się zdziwić i to nieźle.

O przewodności blaszek z mosiądzu można sobie dyskutować. Na pewno warto zainwestować w porządne końcówki do kabli, jeśli ktoś ma podłączone gołe druty, zworki też można sobie zrobić za śmieszne pieniądze. Można samemu posłuchać i ocenić, a czasem można się zdziwić i to nieźle.

Tak jak piszesz, mozna sie zdziwic..ale znam i takich co nie slysza roznicy jak sie slucha muzyki z maskownica i po jej zdjeciu, wiec tez taka osoba nie zauwazy zadnej roznicy po zmianie blach na jakis kabelek..

• 2 tygodnie później...

Witam szukam wzmacniacza do Paradigm 11v7. Czegoś co pomogłoby nasycić środek i opanować (lub przynajmniej nie pogorszyć) górę z ostrymi skłonnościami.

Muzyka głównie PoP, New Age.

Miałem Nada C356BEE było za ostro i za ciężko. -tragedia

HK980 Trochę przytłamszony, dźwięk jak zza kotary.

Witam szukam wzmacniacza do Paradigm 11v7. Czegoś co pomogłoby nasycić środek i opanować (lub przynajmniej nie pogorszyć) górę z ostrymi skłonnościami.

Muzyka głównie PoP, New Age.

Miałem Nada C356BEE było za ostro i za ciężko. -tragedia

HK980 Trochę przytłamszony, dźwięk jak zza kotary.

HK nie słuchałem natomiast NAD nie nadaje się do twoich kolumn. Do jakiej kwoty szukasz wzmacniacza , nowy , uzywany ?

Najlepiej nowy lub używany nie dłużej niż rok. Nie mam zaufania do eksploatowanych urządzeń.

Cena do 3tyś zł. Oczywiście budżet podlega naciągnięciu.

Moglbym Ci zapronowac ale droższe - tanszych nie odsluchiwalem wzmaków... chociaz jeden kiedys odsluchiwalem tak czysto koleżensko z inna osoba bo akurat odsluchiwala i byl to wzmak musical hall a 35.2 i na pewno więcej gory nie da Ci do kolumn i mocowo sobei z nimi poradzi. warto odsluchac..

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://www.hifi-regler.de/shop/music_hall/music_hall_a35.2-100004855-si-test1.php&prev=/search%3Fq%3Dmusic%2Bhall%2Ba%2B35.2%2Btest%26newwindow%3D1%26rlz%3D1C1SKPC_enPL453PL453

Reszte wzmakow co sluchalem to juz tak kwota 6 tys w gore...Pozdro

Edytowane przez lolek126

Witam

Kilka lat temu gdy po raz pierwszy zobaczyłem piękne kolumny Studio zakochałem się od pierwszej chwili, gdy posłuchałem ich jeszcze bardziej, do moich preferencji muzycznych czyli dużo elektroniki, rocka, czasem mocniejszych dźwięków a czasem trance są jak znalazł.

Ogólnie to słucham muzyki bardzo głośno ponieważ mieszkam sam pokrętło nie jest niżej niż 60 a nie dalej niż 90 (uszy się naprawdę zatykają) na 120 możliwej mocy Xindaka. Domyślam się że w moim pokoju 18m2 nie miałbym tego problemu ale zestaw stoi w salonie który tworzy straszną kubaturę Salon+jadalnia+kuchnia 45m2 wysokość z 3,5m kolumny stoją 3m od siebie i gdy jestem do 3m od nich wszystko jest super ale jak odejdę za sofy znika bas , co śmieszniejsze pojawia się dopiero na drugim końcu pomieszczenia w kuchni jakby się zbierało po drugiej stronie.

Chcę was zapytać czy w takiej sytuacji wymiana na Studio 100 coś pomoże czy tylko Sub mnie ratuje ? tylko jest problem do Xindak 6950(09) ma tylko jeden zestaw na kable głośnikowe i jakbym miał suba podpiąć? Proszę o jakieś rady. Dzięki z góry

Sprzęt:

Paradigm Studio 60v5 + Xindak 6950 (09)

Kable głośnikowe Ultralink MTP-12/8, Interkonekty - Ultralink DISC

Odtwarzacz Techics SL-PS670D ( będzie do wymiany na MUSE albo CA Magic Stream 6)

Pomieszczenie:

Salon+jadalnia+kuchnia 45m2 wysokość z 3,5m

Problem:

Nie ma basu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Do twoich Paradigmów , zainteresuj się Xindakiem XA -6800 SE

Edit, cena około 4 , nie pomyl z bliżniakiem XA - 6800 E bez S z przodu ,trochę tańszy.

Edytowane przez rydz
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.