Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Hehehe jasne ;) Znawca nie jestem, bo za duzo kalbi przez moje rece nie przeszlo, a ta Tara jest moim pierwszym powaznym interkonektem. Ale teraz widze roznice klas miedzy najtanszymi, a ciut drozszymi. Pierwsze co mnie uderzylo po wpieciu nowego IC to wysokie. Przez chwile myslalem, ze jest ich za duzo, ale po kolejnych plytkach stwierdzilem, ze slysze zupelnie inne utwory niz znalem do tej pory, slysze dzwieki, o ktorych nie mialem zielonego pojecia, ze sa nagrane :) Wlasciwie w kazdym pasmie jest poprawa. Srodek, basik bardziej sprezysty, stope wyrazniej slychac. Wokale wyrazniejsze i blizej, scena obszerniejsza. Dla mnie szok. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze kabelek musi sie wygrzac.

Tak na koniec powiem, ze cokolwiek z tej klasy bym wpial, to mam wrazenie, ze moje odczucia bylyby identyczne co do zmiany jakosci dzwieku :)

spaniard no co ty kable nie mają znaczenia .To wszytko ci sie wydaje -autosugestia .

A tak powaznie mam znajomego który chce sie przesiąśc z powaznej wielokanałówki na super stero .

Dlatego ma do sprzedania .

Anthem D-2

Anthem P-5

Anthem P-2

Paradigm Signature Servo

Paradigm Signature C-3 c1

Paradigm Signmaure ADP v1

Paradigm Signature 4 ver 1,5

Czyli zestaw lub klocki które nie potrzebują rekomendacji .

Mozesz wyjasnic?

Mi zalezy na malych kolumienkach, niewielka moc wzmacniacza i maly pokoj (niecale 12m) pozwalaja mi na zastosowanie takich wlasnie maluchow.

MINIMOnitorech

?

http://www.paradigm.com/en/paradigm/fronts-monitor-minimonitor-model-2-4-1-14.paradigm

tu znajdziesz cała koncepcję budowy , używane i w niższej cenie zdarzają , się a jakże , nawet na naszym Allegro .trzeba być cierpliwy i czekać na okazję .

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mam mały dylemat...

Jak każdy maniak doszedłem do momentu, gdzy chcę znowu coś zmienic.

Wybór padł na głośniki przednie.

Pokój widzicie na zdjęciu - strona wcześniej.

Myślę o studio 60, ale po głowie lata mi również 100.

Pokój ma wymiary 4m x 5,7m

Moją obawe budzi fakt, iż:

1. Pokój nie jest zbyt duży

2. Amplituner może się męczyć ze studio 100

Dodatkowo myśałem o Ultracube 12 - tak jak mi radzono wcześniej.

Który z modeli wybrać? Studio 60 czy może 100?

Pozdrawiam

Dzięki Wolf ....

Czytałem to co pisałeś o paradigmie... kto jak nie Ty zatem doradzi :)

Odpowiedź z Twojej strony jak widzę jest jednoznaczna. Czyli studio 100 - jest za duże.

Teraz mam czas napisać trochę więcej

Po prostu 20m2 i amplituner nie sprawdzi się ze STUDIO100. Jak byś miał mocną końcówę która potrafi wziąść kolumny na "krótką smycz" mógłbyś ryzykować. A i tak nie obejdzie Ci się bez zatykania basrefleksów. Na szczęście STUDIO60 mają dwa basrefleksy na sztukę co gwałtownie zwiększa możliwości regulacji. Przy okazji jak już będziesz zatykał basrefleksy to proponuję abyś wypróbował patent "Słomeckiego-Doddrinka" ;-)

Dzięki za wsparcie w podjęciu decyzji - teraz nie mam już wątpliwości.

Co do pomysłu z rureczkami do drinka - jestem pod wrażeniem. Twój patent Wolf czy też gdzies podpatrzony.

Ja osobiście myślałbym raczej o jakiejś gąbce, niemniej jednak teraz, kiedy pokazałeś to ustrojstwo - być może je sprawdzę :)...jeżeli zajdzie taka potrzeba oczywiście.

Czy było już pytanie odnośnie kabli..pewni etak, ale ..jakie kable będą najlepsze do serii studio?? Może niech każdy z Was opisze swoje spostrzeżenia. Jaki kabel stosuje lub stosował i jakie są tego efekty.

Wiadomo, że kable to również elektronika jaką używacie. Myślę, że warto zrobić swego rodzaju poradnik doboru kabli. Na pewno wielu z Was eksperymentowało już z kablami i może się tym pochwalić ;)

w moim systemie vicek+sony kable zakupione od radoslavm sprawdziły się.przede wszystkim to więcej słychać.byłem na takim etapie że zmieniałem cdika z denona na sony i etap zauważenia zmian był dłuższy.kabele jest bi-wire, jak na moje wprawdzie małe doświadczenie z kablami jest więcej niż dobry.jak już wspomniałem więcej słysze w utworach, na których dotychczas testowałem kable.na kablach z 4zł muzyka się zlewała jak wiesz zwłaszcza na muzyce takiej jak rock, gdzie aby usłyszeć dobre brzmienie musi byż separacja instrumentów.zmieniła się poza tym scena, gdzie każdy z instumentów słychać na planie w tle.bas wprawdzie miałbyć gorszy natomiast jest b.dobry być może to zasługa zmiany źródła oraz kontroli vicka.co jeszcze warte podkeślenia to przyznaje że bardzo podoba mi się średnica, wokale brzmią naprawde super.słychać rewelacyjną chrypke rynkowskiego oraz mocny wokal dickinsona czy też stanleya, przy czym wcale nie jest ona wycofana ( jak czytałem przed zakupem).ogólnie jeśli chodzi o vicka to ma znakomity bas, jest mocny oraz dobrze kontolowany - nie zanika w utworach.powiem tak na podstawie moich doświadczeń weż pod uwagę tylko i wyłącznie własne ucho, niekieruj się opiniam z netu.w każdym systemie zagrają inaczej.mi polecali kable ze srebra w sklepie jak kupowałem paradajmy, ale po zakupie ultralnika nie mam zamiaru już sprzedawców odwiedzać.pozdr

jaamar1, 5 Wrz 2008, 18:29

>Dzięki za wsparcie w podjęciu decyzji - teraz nie mam już wątpliwości.

>Co do pomysłu z rureczkami do drinka - jestem pod wrażeniem.

Podpowiedziany/podpatrozny. Z założenia jest próbą połączenia zalet obudowy zamkniętej i basrefleksu.

No i dokonałem zakupu,Czekam teraz na realizację zamówienia. Kupiłem Studio 60 i suba Ultracube 12.

Kupiłem również kabelki: Na cały przód - podłączenie basu MONSTER Z2, Co do góry pasma studio60 - Audionova Moonwalk, CC590 - HOTLINE Blue Line - ponoć dobrze się sprawdzają właśnie dla głosników centralnych.

Co do kabli ... przeczytałem na kilku stronach opinie ludzi wykonujących ślepe testy. Wg tego wpływ kabli na to co słyszymy jest znikomy, o ile w ogóle, podobnie ma się z kablami cyfrowymi.

Ja jednak dla spokoju sumienia troszkę zainwestowałem w druty - co z tego wszystkiego wyniknie - opisze na forum.

Studio 40 i PS1200 jeszcze posiadam, ale może już niedługo ponieważ chce je upchnąc na alledrogo.

Mam jeszcze małe pytanie...czy seria Studio sprawdzi się z surroundami z serii Monitor. Myślałem o PARADIGM ADP-390 v.5, chcąc nimi zastąpić tanoye M1, które mam teraz na tyle.

jaamar1, 9 Wrz 2008, 00:44

>No i dokonałem zakupu,Czekam teraz na realizację zamówienia. Kupiłem Studio 60 i suba Ultracube 12.

Zamień na UltraCube10. Chyba że sub ma być tylko do kina

>Mam jeszcze małe pytanie...czy seria Studio sprawdzi się z surroundami z serii Monitor. Myślałem o

>PARADIGM ADP-390 v.5, chcąc nimi zastąpić tanoye M1, które mam teraz na tyle.

Nie. Zostaw STUDIO40 jako surrondy.

pozdr

Sub ma być TYLKO do kina. Będąc posiadaczem PS1200 przyzwyczaiłem się do sporej ilości basu. Nie chciałbym , aby po zakupie Ultracube okazało się, że basu będzie za mało.

Z tymi Studio 40 - wiem, że tak było by najlepiej, ale jak bym nie kombinował, nie wiem jak je zmieścić z tyłu. Myślałem, że sprzedam 40tki i kupię 20tki. Te już bym jakoś upchnął. Chodzi mi również o aspekt estetyki pomieszczenia. :). Z mniejszymi łatwiej.

Jak widać nieregularne kształty pomieszczenia - trochę niezbyt jeżeli chodzi o akustykę. Musze sobie jednak jakoś radzić i wykorzystać to co jest.

Czy ewentualnie mogło by być tak, iż głośniki 6 i 7 to STUDIO 40(?)

Czy głośniki 4 i 5 mogą być mniejszych rozmiarów? lub coś takiego : http://www.polpak.com.pl/pl/index.php?katg=2&kat=20&prod=138#x

Czy ma to sens, czy po prostu wymienić 4, 5, 6 i 7 na identyczne, Paradigm?

post-18999-100005777 1220951886_thumb.jpg

Witajcie, zna ktos te atomy? ktora to wersja, i jak jeszcze mi ktos powie jak to mniej wiecej gra, to dostanie buziaka:D

http://www.allegro.pl/item432420658_paradigm_atom_high_definition_speaker_system.html

prosze o szybka odpowiedz

jaamar1, 9 Wrz 2008, 11:18

>Jak widać nieregularne kształty pomieszczenia

6-7 możesz dać małe. 4-5 będzie bardzo dobrze jak będą duże i STUDIO40 do tego się świetnie nadają

post-3443-100005771 1220962584_thumb.jpg

No i dotarły moje studio 60. Hmmm.

Wreszcie. Jak na razie trudno cokolwiek powiedzieć poza tym, ze są zajebiście ładne, grają DUŻYM dźwiękiem i porównania do studio 40 w moim pomieszczeniu nie ma żadnego. Takiego zejścia nawet się nie spodziewałem....A ja głupi myślałem o studio 100.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.