Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie do kerikawona

jakie polecisz mi kolumny do zestawu CA 540A v2 + CA 340C. Mam pokój 24 m2 i słucham bardzo różnej muzyki od metalu do ballad i muzyki poważnej.

Zastanawiam się nad Paradigmami Studio 60 ale nie wiem czy się zgrają, wolałbym jednak tańsze ale koniecznie podłogówki.

jurrek1 nie sadze aby ca 540 dało radę napedzić studio 60 objetne czy wersję czwartą czy piatą .

Proponuje posłuchac Monitor 9 v6 ktore są po drobnych modyfikacjach producenta zdecydowanie przyjemniejsze w odsłuchu.Oczywiście zawsze wyrzucamy oryginalne zwory.

Czy słyszał ktoś może jak brzmi Vincent sv 266 mk2 lub Vincent sv 233 w połączeniu z Paradigm Studio 6 v 3? Bardzo będę wdzięczny za opinię bo całkiem serio rozważam zakup takiego połacenia po atrakcyjnej cenie.

SV 226MK, MIAŁEM NIEZŁY WZMAK.NAPĘDZI PODłODOWE Z PALCEM W TYŁKU.JEŚLI CHODZI O DŹWIĘK TO DOBRY BASIK( różnorodny względem muzyki/repertuaru), średnica nieco cofnięta(nie gra całym pasem), a wysokie troche kłują w uszy(ale to też w zależnoći od kolumn, co jest plusem to są one krystaliczne),

poza tym to niezły piecyk(3 lampy jakieś chiński w preampie) watr rozważenia, zwłaszcza po wymianie lamp.porównywałem z 233 i, jest lepszym wzmakiem brzmieniowo.ale piszę o 226mk2 nie innym(226 czy też 226mk.zanim zacznie grać musi 30 minut pograć na luzie.

za ile masz okazje go wyrawać?

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Czemu miałeś? Czemu sie pozbyłes i na co. Moge go mieć za 2000 zł. Nie napisałeś z czym słuchałeś tego wzmaka. Słuchałem go trzema różnymi kolumnami i z KEFami grał najjaśniej co mi sie podobalo. Bas rzeczywiście ma super ale nie powiedziałbym że miał cofnięta średnicę. Dla mnie gra jakby liniowo. Chodzi mi głównie o opinii jak gra ze studio 60 v 3 lub innymi studio.

kerikawon, 11 Lut 2009, 11:45

>jurrek1 nie sadze aby ca 540 dało radę napedzić studio 60 objetne czy wersję czwartą czy piatą .

>Proponuje posłuchac Monitor 9 v6 ktore są po drobnych modyfikacjach producenta zdecydowanie

>przyjemniejsze w odsłuchu.Oczywiście zawsze wyrzucamy oryginalne zwory.

mógłbyś coś więcej napisać, jakie to modyfikacje i zwłaszcza co się konkretnie zmieniło w ich brzmieniu ?

generalnie CA 540a do 9v5 się nie nadawał zupełnie, lichy bas i szpilki w uszach, podobnie jest z 640a... z CA to dopiero Azur 740a gra bardzo ładnie z Paradigmami

don111 na moje skromne, głuche i starcze ucho,troszkę uspokojono w wesji 6 monitorów szalenstawa kopułki wysokotonowej , oraz poprawiono średnice. Niski zakres zawsze był poprawny dla tak małych prawie otwartych obódów i niewielkich przetworniczków. Oczywiście już słuchałem także Studio 60v5-mniam mniam.

Witam wszystkich. Dzisiaj zamówiłem Paradigm Refernce Studio 60 v5. W przyszłym tygodniu odbiór.

Elektronikę mam kiepską (HK 355), w związku z tym mam pytanie - za jaką wielokanałową końcówką mocy się rozejrzeć? Myślę , że będzie to Rotel 1075 lub Primare 30.5. Skłaniam się raczej ku Primare. Zyzio ma

niezły zestaw mam nadzię ,że mi coś podpowie. Jeszcze jedno pytanie czy tymczasowo HK 355 może być używany jako procesor AV i jak to zabrzmi(obawiam się ,że kiepsko ale na pewno lepiej od tego co gra teraz). Porządny procesor i cd dokupię za jakiś czas bo budżet się skończył.

=> Wyca

Primare A 30.5 jak najbardziej polecam, niestety z byle jakim pre nie zagra....jak miałem Yamahę DSP E 800 było tragicznie.....żyletki latały po pokoju ;), ale już z Rotelem RSP 1066 bardzo dobrze, choć stereo jeszcze nie do końca transparentne. Najlepiej byłoby wyhaczyć A 30.5 z procesorem/preampem firmowym.

Na dzień dzisiejszy brak kasy na firmowy procesor. Będę musiał się pomęczyć z dwa miesiące lub dłużej bo ceny firmowych procesorów są kosmiczne chyba, że trafi się coś z rynku wtórnego. Poza tym czeka mnie jeszcze wymiana głośników efektowych , centralnego, suba, no i oczywiście cd.

Jakiś czas dżwięk będzie koszmarny (chociaż na pewno lepszy niż teraz). Mam nadzieję, że jakoś to przeżyję bo kredyt nie wchodzi w rachubę.

>jurrek1 nie sadze aby ca 540 dało radę napedzić studio 60 objetne czy wersję czwartą czy piatą .

Podpisuję się "ręcamy y nogamy". ;) Studio 60 musi zasilać kawałek mocnego wzmacniacza, a niestety CA w tej materii to z pewnością najlepszym wyborem nie są. No może 840A czy 640R... IMHO prędzej Monitory dałyby radę z 540A.

>> Tiroy mam pytanie - zastanawiam się także nad dokupieniem elektroniki Arcama do studio 60v.5. Widzę w Twoim opisie amlituner arcam, wiec pytanie co byś polecił do napędzenia moich kolumn ? Jak AVR600 sprawdzi się w stereo ? Ewentualnie jakaś końcówka mocy no i niestety jako procesor HK ? Słucham muzyki

rockowej, trochę jazzu i lubię damskie wokale np. Lisa Gerard. Nie chcę by w czasie odsłuchu latały po pokoju żyletki, ale zależy mi na zbudowaniu dobrej sceny, bas musi schodzić nisko, ale być szybki i punktowy.

Pozdrawiam

tiroy, 21 Lut 2009, 15:56

>Studio 60 musi zasilać kawałek mocnego wzmacniacza, a niestety

>CA w tej materii to z pewnością najlepszym wyborem nie są. No może 840A czy 640R... IMHO prędzej

>Monitory dałyby radę z 540A.

heh no CA 540a podobnie jak 640a do serii Monitor tak samo się nie nadają zupełnie, paskudny dźwięk i brak basu (brak wysterowania ?)

> Jak AVR600 sprawdzi się w stereo ?

AVR 280 sprawdza się dobrze, umie grzmotnąć jak trzeba, wrażenia przestrzenne ze stereo mam bez zarzutu. W KD też się wyrabia. Co nie znaczy, że nie może być lepiej... ;) Tylko za jaką cenę? W każdym razie planuję mały upgrade do AVR 350 i jeśli kiedyś mi strzeli do łba pomysł dalszego pakowania kasy w audio, to już chyba porządna końcówka mocy lub monobloki dla stereo (z procesorem?... no może...). AVR 600 nie słuchałem, ale jak widzę, jest to kolejny postęp w dostarczanej mocy (+20W na kanał) oraz jakieś tam kolejne, mało istotne ficzery w elektronice. Nie chcę mówić: bierz w ciemno, ale jeśli możesz, to się umów na odsłuch. Co prawda pakować Studio 60 w auto i wozić do salonu to nie będzie Ci łatwo, ale jak wydać kasę na dobry ampli, to z głową.

Pakowanie kolumn do auta i jeżdżenie po sklepach faktycznie mnie przeraża tym bardziej, że w Opolu gdzie mieszkam nie ma możliwości posłuchania interesujących mnie wzmacniaczy. Zresztą nie skończy się na jednym wyjeżdzie bo chcę posłuchać Arcama, Primare, Rotela, Anthema. Niestety nie znalazłem w okolicy 150 km odemnie żadnego sklepu gdzie mają wszystkie te marki. Czyli będą wycieczki do Katowic, Wrocławia i najprawdopodobniej Krakowa i Łodzi. Masakra! Ale nie wydam nastu tys zł w ciemno - wolę stracić na paliwo. Bardzo bym chciał tylko żeby koledzy z forum trochę mnie pokierowali na czym się skupić, chodzi mi konretne rozwiązania - typu amplituner, bądż końcówka mocy i procesor, albo wzmak stereo i wpięcie go do systemu który posiadam. Prawda jest taka, że im więcej czytam na forum o kompletowaniu sprzętu, tym większy mam mętlik w głowie.

Doradżcie Panowie.

Pozdrawiam

Im lepsze zasilanie tym lepiej zagrają, a więc procesor/preamp + końcówka mocy, a potem bi-amping nawet...Moze być Rotel, może być Primare, Anthem pewnie też, choć nie słyszałem. Poszukać zestawu procesor/końcówka jednego producenta. Primare góruje nad Rotelem głównie tym, ze końcówka mocy tej firmy to niezależne monobloki, a to w skrócie przestrzeń, lepsza separacja kanałów i zapas mocy....Raczej n ie bawiłbym się w amplitunery, a od razu zaopatzrył w porządną elektrownię :)

aldam, tak potwierdzam ,tak wygląda nowa seria Paradigm Reference ,do obejrzenia w salonie w Regułach i u niektórych dealerów. Nie ma już studio 40 za to pojawiło się studio 10.

Studio 60 maja 2 razy mniejszą kubaturę w stosunku do poprzedniczek.

W związku z tym, iż jest to mój pierwszy wpis na forum - Witam Wszystkich serdecznie.

Chciałbym Was zapytać co myślicie o połączeniu studio 60 z CA 640r. ponoć ten ampli dobrze radzi sobie również w stereo, ale czy poradzi sobie z tymi kolumnami? czy różnica ze wzmacniaczem stereo np CA 740a jest na tyle porażająca, żeby nawet nie patrzeć w stronę kina tylko skoncentrować się na stereo? niestety budżet ograniczony więc są takie dylematy, a cenowo 640r wygląda znacznie lepiej..

jestem początkujący więc liczę na wyrozumiałość i poważne odpowiedzi.

pozdrawiam,

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.