Skocz do zawartości
IGNORED

INWIGILACJA TWOJEGO KOMPUTERA CZY WIESZ?

kolekcje

Rekomendowane odpowiedzi

ZAŁOŻYŁEM SOBIE MIESIĄC TEMU U JEDNEGO Z WROCŁAWSKICH DOSTAWCÓW INTERNETU STAŁE ŁĄCZE , PODPISUJĄC UMOWĘ NIE BYŁO W NEJ O NICZYM TAKIM MOWY , CZYLI ŻE DOSTAWCA ŁĄCZA BĘDZIE MIAŁ WGLĄD W NASZE WSZYSTKIE MANEWRY JAKIE DOKONUJEMY NA SWOIM KOMPIE . KIEDY PRZYJECHAŁ INFORMATYK DO MNIE ABY URUCHOMIĆ ŁĄCZE , BEZ MOJEJ ZGODY PODŁACZYŁ DO MOJEGO KOMPUTERA SWOJEGO LAPTOPA PO CZYM ZAINSTALOWAŁ NA MOIM KOMPUTERZE JAKIEŚ PROGRAMY KTÓRE PERMANENTNIE INWIGILUJĄ WSZYSTKIE MOJE DZIAŁANIA NA KOMPUTERZE !!!

W OKNIE POŁĄCZENIA ZARAZ PO URUCHOMIENU WIDZĘ NIESAMOWITĄ AKTYWNOŚĆ "CIĄGNIĘTYCH " Z MOJEGO KOMPUTERA PAKIETÓW NIE URUCHOMIŁEM JESZCZE ŻADNEJ Z PRZEGLĄDAREK A PLIKI SĄ CIĄGNIE BEZ USTANKU! SPRAWDZAM DALEJ URUCHAMIAM PRZEGLĄDARKĘ JEDNAK NIE WYBIERAM ŻADNEJ STRONY SAM WIĘC NA LICZNIKU WIDZĘ ŻE NIE POBIERAM NIC Z SIECI (NIE MAM TRANSFERU PRZYCHODZĄCEGO) TRANSFER PLIKÓW WYSYŁANYCH NADAL IDZIE JAK BURZA , DLA PEŁNEJ JASNOŚCI MUSZĘ TU UPRZEDZIĆ ŻE NIE MAM ZAŁOŻONEJ ŻADNEJ KAZY ITP... P2P PONIEWAŻ WZIĄŁEM PAKIET PODSTAWOWY TO MÓJ KOMPUTER W TEJ OPCJI RÓWNIEŻ JEST WYŁĄCZONY Z WYMIANY PLIKÓW W RAMACH DZIAŁANIA ABONENTÓW TEJ SIECIÓWKI.

NA DZIEŃ KIEDY BYŁ ZAKŁADAĆ MI TO ŁACZE INFORMATYK MIAŁEM TYLKO W KOMPIE PRZEGLĄDARKĘ EXPLORERA PO SIEDMIU DNIACH OD URUCHOMIENIA MI ŁACZA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA MI BLOKADA NA POŁACZENIA PONIEWAŻ WPŁACIŁEM O KILKA ZŁOTYCH MNIEJ NIZ TEGO OCZEKIWAŁBY DOSTAWCA ( BYĆ MOŻE O TYM BYŁOBY MOŻNA ZAŁOŻYC INNY WĄTEK PÓKI CO NIE JEST TO ISTOTNE) PRZEJAWIAŁO SIĘ TO TYM ŻE W PRZEGLĄDARCE EXPLORERA POJAWIAŁO SIĘ OKNO O NIEDOPŁACIE A WPISANIE JAKIEGOKOLWIEK ADRESU NICZEGO NIE ZMIENIAŁO STALE BYŁO TYLKO TO OKNO STRONY WWW DOSTAWCY NETU . PONIEWAŻ JA W MIĘDZY CZASIE ZAINSTALOWAŁEM SOBIE JESZCZE OPERĘ (przeglądarke) KTÓREJ JESZCZE NIE MIAŁEM KIEDY BYŁ U MNIE OWY INFORMATYK, TO W OPERZE NIE POJAWIAŁA SIĘ TA INFORMACJA O NIEDOPŁACIE , A PO WPISANIU JAKIEGOKOLWIEK ADRESU OKNO BYŁO PO PROSTU PUSTE , NASTEPNEGO DNIA RÓWNIEŻ I W OPERZE POJAWIŁO SIĘ TO SAMO OKNO DOSTAWCY INTERNETU ,INFORMATYCY TEJ FIRMY ZDALNIE PRZEZ ŁACZE ZAŁOŻYLI NA MOIM KOPUTERZE STOSOWNY PROGRAMIK !!!!!!!!!

CO WY W TYM TEMACIE MOŻECIE POWIEDZIEĆ ?

JA NIE MAM ZAMIARU NA SWOIM PRZYWATNYM KOMPUTERZE DOMOWYM BYĆ PRZEZ CAŁY CZAS INWIGILOWANY , WYSTARCZY ŻE TAK MAM PRZEZ 8 GODZIN W PRACY .

CO Z TYM ZROBIĆ Z PEWNOŚCIĄ WY MACIE TAK SAMO A NAWET NIE ZDĄŻYLIŚCIE SIĘ ZORIENTOWAĆ ŻE TAK JEST!

Weź to wywal wszystko i jak najdalej od takich dostawców.

Są takie firewalle, które umożliwiają kontrolowanie ruchu wychodzącego i przychodzącego.

Nawet mysz się nie wyśliźnie :-)

Szkoda że jeszcze nie wsadzili tam szpiega klawiatury i kamerki, choć kto wie...

Pozdrawiam

kolekcje, 18 Paź 2006, 23:47

>co z tym zrobić z pewnością wy macie tak samo a nawet nie zdążyliście się zorientować że tak jest!

Hi hi u mnie napewno tak nie jest chociaż nie wiem co to firewall i antywirus tyle że trzeba używać normalnego systemu operacyjnego w któym użytkownik jest użytkownikiem a nie administratoro-niewiadomoczym.

Ps. Podobno Windows Wiśta ma sam kapować do RIAA na swojego właściciela jeśli znajdzie w systemie trefne pliki mp3 czy filmiki :-) Między innymi z tego powodu wbudowany firewall ma filtrować domyślnie tylko połączenia przychodzące :-)

Zainstaluj jako drugi system do obsługi netu linux (proponuję suse lub ubuntu) a windowsa zostaw do reszty rzeczy, przy czym wyłącz w Windzie WSZYSTKIE interfejsy sieciowe.

Przynajmniej na jakiś czas. Musisz tylko wiedzieć czy numer IP przydzielany jest przez DHCP czy masz go wpisanego na stałe.

mozna przecież miec zwyklego uzytkownika na windzie, mam tak od kilku dni... U mnie kumple z pw z infy (na koncowych rocznikach) uwazaja ze winda nie jest zla, wszyscy na nia psioczą, bo siedza na adminie, a pod linuchem standartowo na userze.

Z drugiej strony operator sieci tez ma problem, jesli mam odpowiednie wiry na komie, one potrafia dusic routery, czy inne koncentratory, do ktorych mam dostep. Jak mialem radiowke, podobno moj komp dusil cały nadajnik przez pare dni.

Proponuje założyc admina pod hasłem, usera uzywac normalnie, noi jakis firewall. I mamy spokoj.

A czy te informacje pojawiają się w IE, Operze czy jest to zupełnie nowe okno (inny program). Bo często stosuje się takie manewry i klienci którzy nie płacą są przekierowywani na inną stronę. Gdzie pojawia się stosowny komunikat.

Co do inwigilacji, prawo nakazuje prowadzenie stosownych zapisów dotyczących naszych poczynań w sieci.

I na żądanie odpowiednich władz operator ma obowiązek udostępnić logi, dotyczy to przede wszystkim wymiany plików typu filmy, muzyka itp. I nie ważne z jakiej firmy ma się łącze.

Dlatego Należy pamiętać by wszelkie logowania na stronach odbywały się za pomocą SSL (https) w innym wypadku admin danej sieci zna nasze hasełka i loginy ;). A nigdy nie wiadomo kto zasiada przy serwerze. Często też takie informację są kopalnią Widzy dla nich ponieważ uszykują ciekawe adresy internetowe i można dzięki temu poznać dokładnie gościa i wiele się o nim dowiedzieć.

Także dla pocieszenia powiem, że nie jesteś sam. A skąd to wiem… tego już chyba nie muszę pisać.

Bastek - nie wymyslaj. Operator ma obowiązek prawny trzymac logi czyli adres zrodlowy-port/adres docelowy-port/dokladna data. Chodzi o mozliwosc scigania wszystkich oszustow z Allegro, podkladaczy bomb, pedofilii i innych rodzajow normalnych inaczej.

Nikt nie trzyma Twoich hasel, poczty czy innych rzeczy, nie wiem jak sobie wyobrazasz trzymanie takiej ilosci danych.

Wiec nie popadajmy w paranoje. Zreszta takie uwarunkowania sa w kazdym cywilizowanym kraju na swiecie. Inaczej internet bylby rajem dla przestepcow.

Gość

(Konto usunięte)

...Nikt nie trzyma Twoich hasel, poczty czy innych rzeczy, nie wiem jak sobie wyobrazasz trzymanie

takiej ilosci danych...

Jednak taka możliwość istnieje ?

Jeśli tak to troche mnie to deprymuje , że ktoś może posiadać moje hasło do konta bankowego - chyba , że nie może bo podczas sesji z bankiem połączenie jest zaszyfrowane . No właśnie jak to jest ?

>Jednak taka możliwość istnieje ?

Oczywiście, że istnieje. Ale...

>Jeśli tak to troche mnie to deprymuje , że ktoś może posiadać moje hasło do konta bankowego - chyba

>, że nie może bo podczas sesji z bankiem połączenie jest zaszyfrowane . No właśnie jak to jest ?

...ale pod warunkiem korzystania z bezpiecznych protokołów sieciowych będzie je (tzn. dane) posiadał w wersji zakodowanej. I jeśli się komuś chce, niech to rozgryza. ;-)

>...ale pod warunkiem korzystania z bezpiecznych protokołów sieciowych będzie je (tzn. dane) posiadał

>w wersji zakodowanej. I jeśli się komuś chce, niech to rozgryza. ;-)

jesli już to w wersji zaszyfrowanej ...:)

pzdr.

kravietz7

Ja jestem w malej sieci i administrator zna aktywnosc kazdego uzytkownika takze ma to swoje minusy:(. Poprzednio mialem neostrade i nie mialem takich problemow. Obecnie niestety ale nie mam publicznego IP i kazda zmiana konfiguracji lub zainstalowanie oprogramowania wiaze sie z koniecznoscia kontaktu z administratorem sieci np w celu przekierowania portow. Dodatkowo ograniczone sa mozliwosci udostepniania danych w programach peer-to-peer oraz ograniczenia szybkosci wysylania danych. Czasami moze czlowieka szlag trafic:). Jedyny pozytyw mojej sieci to cena i szybkosc pobierania - 2mb za 61pln miesiecznie. Allegro, wiekszosc kont mailowych wymaga uwierzytelniania i jest robione przerz ssl, wiec szanse na przechwycenie naszych hasel sa niewielkie ale jednak sa. To taki wpis by-the-way:)

Pozdrawiam

Michal

Witam ponownie i na wstępie pragnę wszystkim podziękować za odpowiedzi na mój temat .

Individual napisał:

"Zainstaluj jako drugi system do obsługi netu linux (proponuję suse lub ubuntu) a windowsa zostaw do reszty rzeczy, przy czym wyłącz w Windzie WSZYSTKIE interfejsy sieciowe."

Odpowiem tak mam stałe IP i to wiem natomiast cała ta "terminologia" jest mi nie zanana , odpowiedz więc proszę jak laikowi jak to zrobić ? gdzie jest ta winda i te interfejsy?

Vires napisał:

"mozna przecież miec zwyklego uzytkownika na windzie, mam tak od kilku dni... U mnie kumple z pw z infy (na koncowych rocznikach) uwazaja ze winda nie jest zla, wszyscy na nia psioczą, bo siedza na adminie, a pod linuchem standartowo na userze."

Podobnie jak Individual piszesz o tej "windzie" oraz o linuxie , różnica między nami jest tylko ta ze jesteś z Politechniki Wrocławskiej i cała ta tematyka to dla Ciebie pestka jednak dla mnie jest to dziedzina obca :-( więc odpowedz jak laikowi jak to zrobić z tą windą ? no i tego admina pod hasłem?

Bastek napisał:

"A czy te informacje pojawiają się w IE, Operze czy jest to zupełnie nowe okno (inny program). Bo często stosuje się takie manewry i klienci którzy nie płacą są przekierowywani na inną stronę. Gdzie pojawia się stosowny komunikat."

Tak jak napisałem w temacie pojawił się w oknie przeglądarki, jest pewnie tak jak piszesz Ci admini siedzą i zwyczajnie z nudów przeglądają nasze komputery ...

Panowie najważniejsze w tym temacie jest to co napisałem być może niezbyt klarownie w poscie że sytuacja wygląda tak że ja zaraz po właczeniu komputera kiedy jeszcze nie mam uruchomionej żadnej przeglądarki klikam w te "dwa monitorki" w prawym dolnym rogu monitora i obserwuję niesamowity ruch wysyłanych z mojego komputera pakietów ...!

Co wy na to ? sprawdzaliście to u siebie ? też tak macie ?

Naprawdę by Ci się przydało trochę programów dbających o bezpieczństwo.

Po pierwsze antywirus, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po drugie firewall, np:

Ukryta Zawartość

Po jego zainstalowaniu każda próba połączenia jakiegoś programu z Internetem będzie skutkowała wyświetleniem komunikatu z nazwą tego programu i przyciskami którymi albo pozwalasz mu się połączyć albo nie. Na programy które znasz i są Ci potrzebne się zgadzasz na inne nie. Jakby ktoś chciał mnie krytykować że ZA nie jest najlepszym firewallem, pewnie nie jest, ale dla początkującego jest dobry, bo prosty.

Po trzecie, program antyspyware, tzn który znajduje różne wredne programy które chcą Cię szpiegować, np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A do wyszukiwania wszelkich dupowlazów, czyli spywaru polecam Spybot-a lub Adaware.

Komplet dobry, właczony i działający antywir, firewall i jeden z w.w to sensowne wyposazenie dla poroszania sie po internecie. Aha, polecam równiez uzywanie Firefoxa jako przelądarki i Thunderbirda jako klienta pocztowego. Używam obydwu od okolo 2 lat i nie musialem jeszcze przeinstalowywac maszyny przez ten okres.Sprobujcie tego z IE i Outlookiem na pokladzie.

A propos bezpieczenstwa:

- wszedzie gdzie to mozliwe logowac się po SSL-u

- nie korzystac z kawiarenek, w bardzo wielu sa keyloggery

- logowac sie do waznych serwisow tylko ze swojego komputera

- nie logowac sie nigdzie z publicznych otwartcy hotspotow

- ustawic w kliencie pocztowym laczenie sie w POP3 i SMTP po protokolach szyfrowanych.

- sieci WiFi zawsze ustawiona na WPA

- jezeli dzielimy siec z sasiadem lub polowa osiedla sprawdzic, czy operator zapoial nas na switchu, czy moze wisimy na hubie (koncentratorze). Jezeli wyjscie nr 2 dziekujemy providerowi i idziemy do kogos kto zna sie na robieniu sieci ;)

to taki elementarz.

O właśnie Barni napisał o czymś bardzo ważnym o czym zapomniałem (chyba to dla mnie poprostu za oczywiste;)) a mianowicie parze Internet Explorer + Outlook Express mówimy stanowcze sp***rzajcie dziady. Zamieniamy na Firefoxa + Thunderbirda lub Mozillę która łączy oba te programy, jest trochę "cięższa" ale ja osobiście się do niej bardzo przyzwyczaiłem i raczej nie zamienię na FF+TB. Poza wzrostem bezpieczeństwa te programy są poprostu wygodniejsze, chociażby przeglądanie w panelach (chociaż IE7 ponoć już;) je ma - udało im się po tylu latach;) ).

Panowie rzecz w tym ze ja mam założone programy ochronne tj avast-a , spybot-a(mało przydatny bo korzystam z mozilli firefoxa jednak rzecz w tym że zanim połącze się przez jakąkolwiek z przeglądarek z internetem z mojego komputera ciągnięte są pliki , czego przyczyną jest założony na moim kompie przez dostawcę jakiś program i to chciałbym właśnie zablokować . Czy ktoś z was korzysta też Magmy? I jeszcze napiszcie czy dostawca łacza internetowego którego jesteście abonentem też stosuje taki techniki ? że zanim uruchomicie jakąkolwiek przeglądarkę już pobiera z waszego komputera pakiety/pliki ?

Nie wpadaj w paranoję.

Żeby komputer pracował w sieci, musi się zarejestrować. I to się dzieje bez Twojego udziału czy to Ci się podoba czy nie. To raz. Po drugie wiele programów przy starcie sprawdza uaktualnienia, nowe wersje baz danych antywirusowych, nie wspominając w końcu o mechanizmie Automatic Updates w Windows XP.

Zawsze pozostaje Ci otwarcie okna 'Command Prompt' i wpisanie komendy 'netstat -a', który wypisze Ci z jakimi hostami jesteś w danym momencie połączony i co się dzieje w tymi połączeniami. Oczywiście trzeba wiedzieć co i jak żeby nie popaść w jeszcze większą paranoję...

Właśnie miałem napisać to co napisał Krzemień ;) Poza tym nie podałeś żadnych szczegułów jak duży jest to ruch itd. ciężko coś powiedzieć.

Możliwe że masz w systemie jakiegoś robala którego programy antywirusowe nie wykrywają np. jakiegoś mailera który rozsyła tony spamu a który bez dostępu do netu był uśpiony.

Piszesz że masz antywirusa i antyspyware i bardzo dobrze. Ale czy masz firewalla??? Bo to właśnie tego typu program (jak pisałem powyżej) pozwala na zablokowanie innym programom dostępu do internetu, a więc może rozwiązać Twój problem. Dzięki niemu dowiesz się co to za programy po uruchomieniu komputera komunikują się przez internet, tzn poznasz nazwy ich plików wykonywalnych. Jeśli jesteś pewien że to nie programy których potrzebujesz to możesz je nawet skasować i pozbyć się pasożyta. Tylko nie próbuj kasować svchost.exe!!! To jest element Windowsa i on się musi łączyć z siecią. Ile trwają te niepokojące Cię połączenia z siecia? Bo właśnie nawet Avast łączy się żeby pobrać nowe bazy wirusów, ale to trwa krótko. Windows update jęzeli jest ustawiony żeby pobierał aktualizacje w tle bez pytania to może długo generować ruch sieciowy, np jeżeli jeszcze nie masz Service Packa 2 (lepiej żebyś miał) i zechce go pobrać.

Dołączam sie do wątku, bo chyba mam podobny problem. Mam modem do kabla tv kablowej. Internet provider domaga się aby modem był zasilany 24/24 więc tak jest. Na modemie sa diodki sygnalizujące oznaczone Power, Cable, PC, Data i Test. Przez wiele wiele miesięcy było tak, że zawsze świeciły się światłem ciągłym pierwsze trzy, a czwarta światłem przerywanym migotała tylko w momentach gdy coś było ściągane, albo wysyłane, np. poczta. Gdy nie to nie paliła się wcale. Od jakiegoś czasu jest tak, że diodka Data bez przerwy mruga, pobłyskuje też diodka HD na kompie, nawet gdy nic nie robię na kompie i UWAGA, nawet gdy komp jest wyłączony, modem "żyje" - słowem 3 pierwsze diodki światłem stałym, a Data światłem przerywanym palą się dzień i noc.

Na system tray mam ikonkę Połączenie Lokalne, rozumiem, że chodzi o połączenie kompa z modemem. Klikam sobie i okienko podaje, że np. w czasie 1,5 godz. pracy wysłano kilkadziesiąt kb a odebrano ok. 3,5 Mb. Nie jestem specjalnie podejrzliwy, ale skojarzyłem to z faktem, że z pewnych powodów stałem sie trochę upierdliwym klientem mego ITprovidera. Czyżby więc jakaś ingerencja z jego strony? I jaka, o co by chodziło? A może coś z tego o czym tu juz ktoś napisał? A do tego nawet obsługując nasze forum widzę, że momentami komp jakby rzeczywiście był czyms zajęty, bo diodka HD pobłyskuje a komp reaguje jakby wolniej albo z późnieniami. Zaporę systemową Windows XP (firewalla) mam włączoną. Acha, jako stałe zabezpieczenie antywirusowe pracuje legalny NOD32, który oceniam jako świetny. Potrafi sie aktualizować nawet 3 razy w ciągu dnia i jest piekielnie szybki.

Czy ktoś może powiedziec co tu jest grane?

Zapora systemowa nie za bardzo lubi coś zablokować, u nie z wielu programów które mam tylko gg się czepiła. Spróbuj ZoneAlarma. U mnie modem DSLowy też sobie miga Activity nawet jak jest pozostawionysam sobie ale to są kruciutkie mignięcia raz na kilka sekund, na pewno nie takie jakie są jak się coś ściąga.

Cyrk trwa dalej. W 0,5 godz. wysłano ok.320kb ale odebrano 2,2 Mb. A najgorsze, że twardy ciągle miele i pobłyskuje i strony wolniej sie ładują. Naprawde nikt nie wie co tu jest grane?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.