Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość stacji radiowych?

skopek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy istaniał kiedykolwiek taki temat ale jest to dobry temat do dyskusji. Ostatnio prowadziłem rozmowę tekstową z jednym z administratorów mojej sieci, który zarazem jest prezenterem w radiu Vanessa z Raciborza. Na pytanie z jakiego źródła odtwarza się w radiu muzyke odpowiedział: "komputer, mp3 256kbps". Na pytanie czy RMF robi tak samo, odpowiedział, że wszędzie robią tak od 4-5lat. Dodał jeszcze, że tego i tak nikt nie usłyszy gdyż w radiu używa się sprzętu za n tys. złotych. Czyżby kupowanie tunerów wyższej klasy to po prostu strata pieniędzy?

Czy ktoś wyjaśni o co tu chodzi?

https://www.audiostereo.pl/topic/28972-jako%C5%9B%C4%87-stacji-radiowych/

Potwierdzam, bo sytuację znam z autopsji - wszędzie od dawna gra się z twardego dysku. Wyjątkiem jest Trójka (a przynajmniej autorskie audycje), Bis, Dwójka, ogólnie rzecz biorąc - Polskie Radio. Tam grają z wysłużonych Studerów albo Denonów i z prawdziwych płyt. Czasem z taśm. Aczkolwiek bywa tak, żei tu grają z mp3 lub audio rozdmuchanego z mp3. W dodatku promo wersje płyt, które rozsyłają wytwórnie płytowe to często płyty przegrywane ze zbyt dużą szybkością na bardzo złej jakości nośniki, a jakość muzyki z takiego nośnika to IMHO coś znacznie gorszego niż mp3 256kbps. Jeśli mają grać z winylowych płyt, przegrywają je na taśmy lub CD. To też wszędzie - z wyjątkiem może didżejskich setów na antenie Radiostacji czy Biski.

Aha, moim zdaniem większość stacji gra w praktyce z mniejszym bitrate'em niż 256kbps. A jeśli nawet nie, to na wyjściu sygnału do nadajnika zostaje on poddany taaakiej kompresji, że resztki jakości idą... wiadomo gdzie.

skopek, 19 Paź 2006, 18:59

>złotych. Czyżby kupowanie tunerów wyższej klasy to po prostu strata pieniędzy?

>Czy ktoś wyjaśni o co tu chodzi?

W II PR chyba tak nie robią ? :))

Dwójka jest mp3-free z tego, co wiem. Grają z cd lub taśm. Poza tym mają bardzo dobrych realizatorów, chwilami ludzi o wybitnym słuchu. I tu wąskim gardłem może być końcowa kompresja sygnału, acz po Dwójce spodziewałbym się i w tej dziedzinie największej kultury. 8-)

ja pamiętam jak parę lat temu wypromowal się taki zespolik popwy - "Black Eyed Pece" czy jakoś tak, nawet ciekawym (w tamtych czasach) kawałkiem "Where is the love". Jako, że utwór wpadł mi w ucho, nastąpił download na dysk. Oczywiście na "Kazzie" były same "fake-i". Najmniej uszkodzony był kawałek z wyciętym w pewnym miejscu wokalem jadnego z facetów spiewająco-rapujących. Na teledysku było normalnie bez tego "buga". A najlepsze jest to, że ten utwór podbił większość list przebojów, i tak np. radio zet puszczało go co godzinę, oczywiście w tej samej uszkodzonej wersji, którą ja miałem : )

Beznadzieja : ) i największy dowcip końcówki 20 wieku z tych MP-trójek :(

Nie opowiadajcie tylko znowu, że przyczyną tego że z radia leci syf są empetrójki, bo słuchać chadko. Przyczyna jest tylko jedna: maksymalizacja zasięgu przez kompresję sygnału i przesterowywanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale zawsze możecie skorygować to sieciówką do tunera.

Ukryta Zawartość

W polskim radiu: PR1, PR2, PR3, BIS i 17 regionalnych, dba się o jakość.

Nie można tego porównać w żaden sposób do radiostacji komercyjnych.

Z tego co ja wiem to używa się płyt do muzyki. Jeśli puszcza się z komputera, to leci to z mp2. Ten standard kompresji jest godny polecenia. Trzeba dobrego ucha, żeby wychwycić różnicę w stosunku do wave.

Nawet jeśli z jakichś powodów znajdzie się dźwięk w mp3, to czesto się zdarza, że nie jest dopuszczany do emisji z powodu niskiej jakości.

Inną sprawą jest sprzęt i stosowanie różnego rodzaju kompresji na wyjściu. Ich dobre ustawienie jest bardzo znaczące.

Poza tym w radiach komercyjnych zazwyczaj nie ma realizatorów. Dziennikarze realizują się sami, a to z definicji nie może być dobre. Zauważyliście może motyw, że jak dziennikarz wchodzi na muzyce, to w ciągu pół sekundy muzyka ścisza się o przynajmniej 10dB, a jak tyko skończy gadać to na odwrót. Nie jest to ani eleganckie, ani miłe dla ucha.

Najlepszym przykładem na pokazanie beznadziejnej realizacji i stosowania kompresorów jest RFI (Radio France International). Dostepne bodajże z satelity. Posłuchajcie tam muzyki klasycznej. Tragedia i żenada.

Co do PR2, to tam jest muzyka klasyczna. Nie może być żadnych kompresorów. Dlatego też dobrze się tego słucha. Mi osobiście się dobrze zasypia. :-)

Moim zdaniem najlepiej wypada jakość w PR2. Chociaż dynamika jest i tak ograniczona ale jest to zrobione dobrze, że wyczuć można tylko w trudniejszych utworach. Czasami jak słucham PR2 to aż trudno uwierzyć, że słucha się radia. Z kolei radia komercyjne brzmią płasko i jednostajnie.

paww, 19 Paź 2006, 20:25

>Z kolei radia komercyjne brzmią płasko i jednostajnie.

Bo stosują przewaloną kompresję. Wyrównują do określonego poziomu bez względu na to co odtwarzają.

niedawno zakłądałem temat o nieczystosci dxwięku z tunera FM, radzono mi tam zmiane anteny, lepszy tuner itp.

powiem tyle-dzisiaj mam podlączony klasyczny SONY ST-5950 SD, i jakościa dźwięku, stereofonii, i siły sciągania fal JESTEM ONIESMIELONY. po raz setny potwierdza sie zasada- DOBRY STARY SPRZĘT.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli zle jest ustawiony ducker to rzeczywiscie slychac duze sciszenie podkladu na czas komentarza a potem gwaltowne podglosnienie. Jednak nie wszystkie rozglosnie w Polsce (choc w tej chwili wiekszosc) stosuja konsole na poziomie Saka 200 (Soundcrafta z serii 200). Duzo zalezy od tego kto opiekuje sie sprzetem: kompresor limiter itp. Takze ustawienie owych duckerow. Ja bylem przyzwyczajony do pracy na Soundcrafcie z serii 50. to stara konsola ktora daje spora kontrole realizatorowi nad caloscia.

Co do jakosci... Roznie z tym bywa. MariuszJ genaralnie mial racje. Kompresja daje najbardziej w kosc przy emisji iona jest odpowiedzialna w najwiekszym stopniu za jakosc nagrania z tunera. Sam gralem z Denonow DNC 680 (po paru latach prawie padly i sa teraz w serwisie u divaldiego bo okazuje sie ze moj byly dyrektor takze korzysta z jego uslug) ale to programy autorskie bo emisja w ciagu tygodnia szla z kompa (niestety). Pamietam jak pytalem dyrektora w jakim formacie zgrywal baze - okazalo sie ze rzeczywiscie bylo to mp2. Dlaczego? Bo zajmujac malo miejsca oferuje stosunkowo dobra jakosc dzwieku. W audycjach korzystalem duzo z winyli. Nie ma niestety juz gramofonow analogowych w komercyjnych rozglosniach radiowych. Dlatego zgrywalem je z AT 12 XE na Marantza DR 6000. Potem korzystalem z joga zeby wyciac przerwy tuz przed emisja. Jakosc byla zupelnie dobra. Wiele audycji mam do dzis nagranych i co do jakosci dzwieku nie mam zadnych zastrzezen. Kiedy samemu sie prowadzi i realizuje zawsze moga sie zdarzyc jakies wpadki i zycie radiowca byloby smutne gdyby ich nie bylo:):):) Podejrzewam ze wiecie jak wyglada ow Denon ale na wszelki wypadek wklejam fotke. Pozdrawiam.

post-1457-100004621 1170302764_thumb.jpg

ducker?

Rozumiem, że to takie cudo, co automatycznie ścisza?

Toż to mówię, że tak jest jak chce się wyeliminować realizatorów. To wtedy trzeba stosować takie sztuczki. Nie zauważyłem takich rzeczy w Polskim Radio. Choć jedynki nie odbieram, to nie słucham.

O, właśnie dobry temat. Kupiłem sobie tuner Technicsa ST-GT550. Wszystko niby dobrze, mam wysoki pooziom sygnału (ale z pokojowej anteny...), natomiast szumi słyszalnie na PR2, które najczęściej słucham. Na głośnikach nie przeszkadza bardzo, ale na słuchawkach bardzo. Pomoże wystawienie dipola z reflektorami za oknem? Mam jakieś 20 km do stacji nadawczej (ze Ślęży koło Wrocławia, nie mam wysokiej zabudowy), mam natomiast po drodze maszt 250 m w Żórawinie (który nadaje PR1 i PR2, jakość b. dobra). Jak dla mnie to powinienem mieć sygnał bez szumu i na domowej...

Miałem to ostatnio. Mało sluchałem radio, bo męczyła mnie jakość. Myślę kablówka to czego mam się spodziewać.

No, ale że się jednego dnia nudziłem to poleciałem do sklepu i kupiłem sobie m.in. kabel antenowy. Wymieniłem stary, no i niebo a ziemia. Teraz jest lux.

..ergo, z wymianą anteny to może być dobry pomysł.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dokladnie tak - urzadzenie ktore samodzielnie scisza dzwiek przy wejsciu na antene na podkladzie. Wtedy nawet nie ruszasz suwaka tylko po prostu mowisz. Jak jest zle ustawiony to w momencie wejscia antenowego najpierw dzwiek gwaltownie sie scisza a potem nagle niewiadomo skad wchodzi muzyka. Optimum jest takie zeby pod spodem bylo slychac podklad do tego stopnia zeby mozna bylo rozroznic utowr jednoczesnie dobrze slyszac glos prowadzacego. Powinno sie to ustrojstwo ustawiac w zaleznosci od sily glosu prowadzacego.

Ted46, odległość od nadajnika jest ważna ale równie ważna jest jego MOC. Np. w dużych miastach stacje mają tak słabe nadajniki że w peryferyjnych dzielnicach jest już kłopot z odbiorem stereo.

Program II może mieć słabszy nadajnik w twojej okolicy, ponadto przegrywa w konkurencji "siła sygnału" z powodu swojej kultury w eterze (nie stosuje tak chamskiej kompresji co przekłada się na zasięg).

Z rozmów z realizatorami dźwięku (spotkania na moim kierunku studiów - reżyseria dźwięku)

Nie jest za bardzo ważne w jakiej jakości wydobywa się sygnał bezpośrednio z gratów - krytyczny moment to przesyłanie poprzez łącza światłowodowe (FC). Sygnał idzie tam z jakością/prędkościa 300kb/s więc...

• 1 miesiąc później...

Podczepię się pod wątek.

Słuchając "Trójki" w Warszawie na 98,8MHz zauważyłem ostatnio u siebie przebijający się sygnał z jakiejś niemieckojęzycznej stacji.

Denerwujące to jest...

Czy to wynik jakiejś interferencji? U mnie antena nie "widzi" nadajnika PKiN - zasłania inny blok i ja głównie bazuję na sygnale odbitym.

Czy moze odbiornik się psuje?

pzdr

k.

Pewnie z kablówki odbierasz fonię jakiejś niemieckojęzycznej stacji TV, bo tuner ma dużą czułość. Sprawdź co masz w tv na kanale 5 lub 4 tv. Kiedyś tez tak miałem u siebie, mtv w radiu :).

W Poznaniu juz jakis czas temu powstalo radio dla milosnikow muzyki umta umta - Kiss FM na 93.50 MHz. I to co sie tam wyrabialo to przechodzilo najsmielsze oczekiwania. W trakcie trwania utworow niejednokrotnie slychac bylo charakterystyczne czkanie. Poza tym czesto bylo slychac dzwiek przychodzacego maila, albo co ciekawsze dzwiek okreslany jako: krytyczne zatrzymanie. Czyzby mieli jeden komp w rozglosni?

Cale szczescie zmuszony bylem tego sluchac tylko gdy jezdzilem z moim kumplem. Obecnie juz z nim nie jezdze wiec nie wiem czy cos sie od tej pory zmienilo.

Nie wiem, czy mój wpis coś wyjaśni, czy tylko pobudzi nostalgię. Od zarania słuchałem radia UKF jako najprostszego dostępu do muzyki i poprzez rodzime tunery (od Kleopatry) odbywało się to z umiarkowanie dobrą jakością. Od 1986 słuchałem przez Onkyo T-4057 i był to przełom. Tak cacy było przez kilka lat, potem z OIRT przeszliśmy na CCIR, a raczej wróciliśmy, również do polaryzacji pionowej anten. Czasowo wybyłem z naszej rzeczywistości i po powrocie musiałem nabyć nowy tuner, Denon TU-1500RD. Po zainstalowaniu kierunkowej anteny pierwszy odsłuch był ostatnim na cały miesiąc. Nie mogłem znieść agresywnej średnicy i średnio-wyższych tonów, słuch nie wyrabiał, bolały zęby. Dla pewności podłączyłem stare Onkyo - było to samo, tylko z mniejszą ilością wyższych tonów. Coś, czego nigdy wcześniej nie doświadczyłem. Jasne, że ważny jest zasięg, a więc kompresja w torze nadawczym; strona praktyczna, czyli MP3. Czy kogoś to obchodzi? Że niby nam to przeszkadza? He he... Od początku słucham Radia Jazz, tam jeszcze dbają o dźwięk.

Czy jest jakieś warszawskie radio (albo ogónopolskie) które nadaje w trybie DTS? Pro Logic jest ale czy dożyjemy DTS? Z drugiej strony odtwarzanie mp3 w stacjach radiowych to chwyt od którego mi sie słabo robi..

Molibden, 6 Gru 2006, 21:20

>Pewnie z kablówki odbierasz fonię jakiejś niemieckojęzycznej stacji TV, bo tuner ma dużą czułość.

>Sprawdź co masz w tv na kanale 5 lub 4 tv. Kiedyś tez tak miałem u siebie, mtv w radiu :).

Antena to produkcja "dipola". Obie polaryzacje. Model anteny to A0221 - linka:

Ukryta Zawartość

Wystawiona na dach jak się dało wysoko, ale i tak coś zasłania. Problem w tym, że wcześniej było OK.

Telewizora jaki i kablówki nie mam. Bo mi niepotrzebne.

Do powyższych informacji dodam, że równocześnie z pojawieniam się "niemiaszków" straciło się stereo, an większości stacji nadających na słabszym sygnale.

Podejżewałem jakiegoś pirata... ale po niemiecku??

Jutro wejdę na dach i zobaczę co z anteną i co w okolicy.

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

Taki dipol nie ma właściwości kierunkowych, możesz odbierać silny sygnał z instalacji w pionie czy gdziekolwiek indziej w Twoim lub innym budynku, zasięg UKF w terenie to jakieś 50-100km maksymalnie, nie sądzę by to był sygnał z Niemiec.

Dzięki, jak znajdę to wypróbuję, ale nie mam tu żadnych zakłóceń w.cz. Myślałem też o dołożeniu kilku nF do kabla, ta pojemność obetnie trochę wysokich tonów, z tym że w sygnale jest tyle zniekształceń, że niewiele może to pomóc. W Zetce i innych nie da się słuchać talerzy perkusji, normalne 100% zniekształceń.

Grzesz=> to co obserwujesz w dźwięku nie ma nic wspólnego z anteną to sprawka MP3 - czyli jakości tego co dają ;-( Można to nieco złagodzić tunerem lampowym-jest bardziej przyjazny MP3.

Potwierdzam, dlatego pomyślałem o dodatkowej pojemności na cinchu. Na MP3 nie mam odruchów wymiotnych, bo czasami słucham na i-river 899 i SR-80 kawałków, które zripowałem z CD na 192 kBit VBR. Gdyby tak grały stacje radiowe, to żadnych pytań, w końcu TU-1500 Denona jest dobrym tunerem. Te śmieci które nadają to jakieś 48 k i plus wściekła kompresja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.