Skocz do zawartości
IGNORED

Co dają lampowe wzmaki?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

soso,

od siebie dodam, ze 530 mocowo to 50W w klasie A przy 8Ohm, 60W/6Ohm, 80W/4Ohm, 90W/2Ohm i 95W/1Ohm!!! (nie jak szanowny przedmowca podal klasa AB1).

Wzmacniacz rowno calym pasmem akustycznym, niczego nie podkresla. jest bardzo stabilny, w zadnej chwili kolumny nie moga narzekac na brak pradu. Ogromna scena dzwiekowa, piekna czysta gora i srednica, bass niski bardzo dobrze kontrolowany. U mnie napedza kolumny o skutecznosci 86db i 4Ohm (schodza do 2Ohm), sa wiec potwornie trudne do wysterowania.

Porownywalem np z koncowkami mocy AudioNet, 530 dystansowala je spokojnie.

mam orginalna ulotke, jak chcesz wysle Ci na mail'a

grzechniks, 27 Paź 2006, 12:22

>witam,

>Należy popierać dobre wzory z Zachodu.

>Audioasylum.com ma swoje Tubes,

>niemiecki hifi-forum.de ma Rohrenverstarken.

>Moim zdaniem lampa na to zasługuje.

Popieram i glosuje za zakladka Lampa.

> soso

Z tego co ustaliłem, to cena na rynku niemieckim wynosiła:

530: 2700€, 710: 1900€.

Naprawdę polecam odsłuch tej 710. Zwłasza, że to ostatnia sztuka.

Tak naprawdę to nie wiem, czy Pemark wie, co sprzedaje.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

€ = EURO, przepraszam za nieczytelność.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

MariuszJ, 27 Paź 2006, 11:24

>Tylko niech pisać tam będą mogli tylko Ci z polecenia! Żadnych dresów!

>

>:-)))

MariuszJ, nieładnie jest wpisywać coś takiego, tuż pod wpisem Houeka, przecież to on lubi wymachiwać pięściami i może to, co napisałeś przyjąć do siebie, a to przecież wrażliwy chłopak:)

>>Audioasylum.com ma swoje Tubes,

>>niemiecki hifi-forum.de ma Rohrenverstarken.

Audio Asylum ma oddzielne fora na Tubes, SET, OTL, Hi-Eff speakers oraz Amplifiers (i nie tylko, wymieniam z pamięci kategorie powiązane z lampami). To naprawde sprzyja dobrej dyskusji.

MariuszJ, 27 Paź 2006, 12:31

>Dynamika to nie efektywność mocowa. To zdolność do odtworzenia pełnego spektrum zmian źródłowego

>sygnału. Lampy (statystycznie) pozwalają Ci w warunkach domowych usłyszeć WIĘCEJ, bo kompresując

>dynamikę, wydobywają "na wierzch" ciche sygnały. Oczywiście, o ile wychyną się z szumu :))) Ma to

>szczególne znaczenie przy cichym odsłuchu.

Mariusz, pozostaję przy swoim zdaniu - nie widzę związku pomiędzy lepszą mikrodynamiką a gorszą makrodynamiką - dalej jestem przekonany, że kompresja makrodynamiczna ma miejsce w sytuacji słabego dostosowania wzmacniacza do kolumn (efektywność, impedancja). Oczywiście, jeśli chcesz mieć ostatnie słowo w tej mini-dyskusji to b. proszę ;-)

Panowie,

wystarczy tych akademickich dyskusji. Mam konkretne pytanie, szczególnie skierowane do zwolenników tranzystorów, jak opisalibiscie charakter basu L.Grenadiera nagrany na płycie Richardo Galliano - Ruby, My Dear? Pytam bo niektórzy zwolennicy tranzystorow na tym forum wygłaszają abstrakcyjne tezy na temat różnic w basie pomiędzy lampą a tranzystorem. Jeśli nikt nie ma dostępu do tej płyty, to zabawa może być kontynuowana z innymi nagraniami. Już tak na marginesie, proponuję prywatny test porównawczy płyty oryginalnej z przegraną - jeśli nie słychać różnic pomiędzy oboma nośnikami to znaczy, że was system jest do wymiany. Tyle na początek na temat konkretów

bo "lampa" czuje się świetnie w stereo, za chwile będziemy mieli zakładki: tranzystory, rezystory, kable, wtyczki, pokrętła. Od tego są TEMATY, zróbcie sobie taki (jak Wam ten nie wystarcza), a nie zakładki na temat zapachu poszczególnego bąka. Dajcie sobie no looooz co? :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Klasyczne, ocierające się o chamstwo ingnorowanie poglądów i potrzeb innych...

Lukarowi postawiłem to pytanie ponieważ nigdy pomimo wielokrotnie zgłaszanej takiej potrzeby niemałej liczby osób nie zabrał w tej sprawie głosu.

Ja przestaję juz na ten temat cokolwiek pisać, zapewne was to ucieszy.

audiofil123,

>jeśli nie słychać różnic pomiędzy oboma nośnikami to

>znaczy, że was system jest do wymiany. Tyle na początek na temat konkretów<

Co do konkretów to: każdy system(nawet lampowy) wcześniej lub później jest do wymiany.

> Oczywiście, jeśli chcesz mieć ostatnie

> słowo w tej mini-dyskusji to b. proszę ;-)

Darekk, ale czujesz, że właśnie i konkretnie ja i Ty jesteśmy trochę nie na rękę zwolennikom tezy u uniwersalności dynamicznej lamp?

lplover, 27 Paź 2006, 15:04

>Co do konkretów to: każdy system(nawet lampowy) wcześniej lub później jest do wymiany.

Odważne. Rzuca to wiele światła na nasze problemy. Muszę to przemyśleć, trochę mnie zatkało.

Mariusz, jeśli pijesz do mojego subwoofera, to nie widzę związku: wyjaśniam, że po pierwsze miałem REL-a już za czasów tranzystorowego Marantza i pojawił się on ze względu na

1) ograniczenia moich kolumn (dość mocny spadek poniżej 50 Hz) oraz

2) akustykę pokoju (kolumny mają przytkany tylny otwór bass refleks)

3) moje gusta muzyczne + czasem mam ochotę zagrać sobie jak w klubie

4) zamiłowanie do dobrego mocnego basu.

Ponadto sub jest na wyjściu głosnikowym - czyli cały bas podawany ze wzmacniacza.

Ad. 1. Jak i u mnie.

Ad. 2. Jak i u mnie.

Ad. 3. Mniej więcej jak u mnie.

Ad. 4. Też lubię słyszeć bas, a nie go sobie wyobrażać.

> Ponadto sub jest na wyjściu głosnikowym - czyli cały bas podawany ze wzmacniacza.

Jak i u mnie. No wiesz, ale dzielniki w naszych subach obciążają wzmacniacz w stopniu nieporównywalnym żadną miarą do kolumn...

Ale gdybyś był tak konserwatywny jak tutejsi trendowaci to byś tego swojego SETa obciążył 10-calową bumbałą na wprost?

Widzę Panowie że nikt nie podjał tematu basu na płycie Galliano, a jest jedna z tych płyt gdzie został on źle nagrany. Tam właśnie możecie usłyszeć na czym polega zaokrąglony bas z obciętym dołem. To jest dobry test dla waszych systemów i uszu, jeśli bowiem usłyszycie tam mocny i duży bas to znaczy, że wasz system gra tak naprawdę średnicą basu, albo coś z waszym słuchem jest nie tak. Podjąlem ten temat bo nie ma sensu prowadzenia abstrakcyjnych dyskusji bez konkretnych odsłuchów. Lampy jak i tranzystory różnią się zasadniczo między sobą i wszystko zależy od klasy wzmacniacza i jego otoczenia. Różnice są duże i nie ma sensu mówienia o jakimś jednym brzmieniu lampowym - różnia się one dynamiką, homogenicznością dzwieku itd. Różnice i to czasem zasadnicze są nawet pomiędzy moimi ulubionymi lampami 300B single-ended. Proponuję wiecej i odsłuchów i odniesień do konkretnych przykładów, a nie ogólnych rozważań

Audiofil123>

Pomysł opisywania w swoich systemach (uwzględniając w tym uszy oraz "wyrobienie" recenzenta) bardzo mi się podoba, rzuciłem nawet kiedyś (niestety, bez odzewu) taką propozycję na forum (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Przeczytaj, jednakże po części z kontrargumentami moich tamejszych oponentów się zgadzam.

Niestety, płyty tej nie posiadam (utwór tytułowy znam tylko z płyty Monka).

Co do prowadzonych w tym wątku ogólnych rozważań, dodam tylko, że moim zdaniem nie tylko nie ma jednego brzmienia lampowego, nie tylko nie ma jednego brzmienia tranzystorowego, nie tylko ni jak orzec które jest lepsze ale i stawianie ich naprzeciw siebie nie jest specjalnie uzasadnione. Są lampy które grają stereotypem tranzystora i odwrotnie. Są magiczne scalaki. Granice między dobrym a złym nie biegną tak, jak chcieliby je widzieć kibice - XXXlovery. Niech każdy wybierze co mu pasuje.

I, o Żarolubni, dajcie sobie siana z tą zakładką...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MariuszJ,

bardzo ciekawy pomysł. Ja jestem słuchowcem i praktykiem i nie mam zaufania do uwag o ogólnym charakterze. Generalnie nie czytam recenzji, a ostatnim gwoździem do trumny zwanym opinie były "kultowe" kolumny Dynaudio 25. Po kilkudniowym odsłuchu nie mogłem wyjść z podziwu jak takie nieporozumienie mogło być uznane nie tylko za wybitne ale nawet przeciętne. Liczą się tylko fakty a nie odczucia. Dlatego popieram tego typu inicjatywy

Yolaos, w takim razie szkoda, że Cię wtedy z nami nie było...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Fajna rzecz, która niestety została spalona i bez wniosków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam .Jestem za utworzeniem zakładki lampy.Przygodę z lampą rozpoczołem niedawno .Na pytanie co dają wzmaki lampowe ? Odpowiem - kusi zmiana brzmienia przez wymianę lamp .Choć nie jest to takie proste , lampy niestety najpierw trzeba kupić. Niestety moje 300b chodzi gorzej od Audioneta Sam , ale jak wymienię lampy, Chińskie na?? to dopiero zagra!!

hifidelity online paculy jest lepsze niz wszystkie gazetki papierowe i jest za darmo, hmmmmmm to mile:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.