Skocz do zawartości
IGNORED

Co dają lampowe wzmaki?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

yolaos,

Okulary spawacza rozwiążą problem.

A jak nie pomoże to dodatkowo nauszniki takie jakich używają przy obsłudze młotów pneumatycznych, czyli wibracyjni.

Ten zestaw zapewnia pełne odcięcie od świata :-)

lplover->>>

Jestes wybitnym melomanem, czy sluchasz rowniez Sarah Vaughan?

Sugerowal bym zebys sie wyprowadzil do Japoni tam twoje upodobania beda bardziej docenione i WAVAC bedziesz mial za pol darmo :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa,

Podejrzewam, że Jadis SE 845 będzie w Polsce kosztował dwa razy tyle co w USA, własnie zobaczyłem, że Audio Grbel ukrył ceny, już ich nie zamieszcza na swojej stronie, jak to robił przez lata, tylko na telefon, coś mu się nie opłacało ich ujawniać.

lplover->>>

Tak Sarah rules, jej glos jest nie zastapiony.

A jezeli chodzi o tego SE 845 to zawsze odemnie za pol darmo mozes nabyc bez problemow.

Moja slabosc do Jadis ciagnie sie ze mna od 20 lat. UWAGA raz posmakujesz Jedi to juz potem nie bedziesz chcial nic innego. Jedi jest INTOXICATING & ADDICTIVE uzywaj ostroznie :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Szef Triangle pytany o wzmacniacze w kontekscie stereotypu, ze 'Trinagle to tylko do lampy' powiedzial, ze na rynku 90% wzmacniaczy lampowych to szjas a na dodatek czesto graja krzykliwie i wcale nie 'lampowo'. Dobrych wzmacniaczy tranzystorowych na rynku jest znacznie wiecej (50% zdaniem tego pana).

Uwazam, ze chlop zna sie na rzeczy i nie podpuszczal. Szczegolnie, ze odniosl swe twierdzenie takze do bardzo drogich konstrukcji :-) (bez podawania nazw oczywiscie).

pzdrw

soso

Rolandsinger,

Czy Ty słyszałeś dobrą lampę czy tylko teoretyzujesz?

Soso,

Oczywiście że na rynku jest sporo lampowego badziewia jak i tranzystorowego. Nawet zgodzę się ze stwierdzeniem, że lampowego dużo więcej. Dlaczego - bo do zbudowania dobrej lampy nie wystarczy być dobrym rzemieślnikiem ale w pewnym sensie artystą. Niektóre parametry lampy nie są mierzalne klasycznymi metodami i potrzebna już duża cierpliwość i do tego próby, próby i próby. Proste złożenie nawet najlepszych komponentow nie wystarcza. Dlatego też zbudowanie dobrej lampy trwa latami i jak pisałem wyżej dla większości firm nie jest opłacalne. Każdy jednak wytrawny audiofil po odsłuchu rozróżni dobrą od złej, bo różnice są ogromne. Zalecam odsłuchy a nie polowanie na czarownice

Pozdrawiam

Kiedyś natrafiłem na opinię w anglojęzycznym piśmie wybitnego recenzenta, specjalisty od lamp, że prawdziwy lampowy dźwięk, z pełnym pasmem, to zaczyna się o 20 000 USD. To chyba jakiś głupek, nasi krajowi i forumowi miłośnicy "uzyskują" nirwanę mając tylko "środek- bo skraje pasma wyparowują razem z ciepłem i poświatą- już od 1000 USD.

abudzik, 23 Paź 2006, 10:39

>A pan trókącik to autorytet?

>Jeżeli jest taki dobry, to dlaczego produkuje kolumny, które wymagają bardzo długiego wygrzewania ?

Dla mnie 'pan Trojkacik' to autorytet bo siedzi w branzy ladnych pare lat i pewnie slyszal wiecej wzmaczniaczy niz wiekszosc (zdecydowana) szanownych uczestnikow tego forum. Dlaczego mialbym dewaluowac jego wypowiedz? Nie widze powodu.

A to, ze czyims zdaniem triangle wymagaja dlugiego wygrzewania - sorry, ale co to ma do rzeczy? Wielu swietnych krytykow literatury nie potrafi napisac porzadnej powiesci ale wciaz moga znakomicie znac sie na literaturze ;-)

pzdrw

soso

--> soso

Tyle, że takie opinie, jak Pana "Trójkącika" uzależnione są od nastawienia do tematu. Ci, którzy stoją po stronie tranzystora powiedzą, że 90% lamp to szajs (te 10% to z grzeczności), ci, którzy wolą lampy stwierdzą, ze dobrze skonstruowana lampa za 1000$ bije na głowę tranzystor za niebotyczne pieniądze.

lplover, 23 Paź 2006, 10:52

>Kiedyś natrafiłem na opinię w anglojęzycznym piśmie wybitnego recenzenta, specjalisty od lamp, że

>prawdziwy lampowy dźwięk, z pełnym pasmem, to zaczyna się o 20 000 USD.

Wreszcie zaczynamy dochodzić do poważnych ustaleń. Pierwsze - jakość dźwięku zależy od marży (producenta, dealera itd.). A ładna dziewczyna to taka co ma cycki minimum wielkości "D" - poniżej to same pasztety są! alleluja i do przodu! Najlepszy dyrygent to ten co ma najbardziej rozwianą "szopę". Maksymiuk rulez!

soso i inplover jestem z Wami

sam miałem chyba u siebie ze dwadziescia różnych lampiaków, jedne grały lepiej inne gorzej ,spor nigdy nie bedzie rozstrzygniety, poniewaz jedno ma czar drugie ma wiecej livu i Panowie nie pier**lcie glupot ze lampa zagra jak tranzystor w sensie tempa, moze i bedzie bass głeboki o tak głeboki ale, aby był jeszcze szybki to juz tylko dla konstrukcji wybitnych jak mawiają: kto nie smaruje nie jedzie,

oczywiscie ze facet z pod trojkata ma rację wiekrzosc lamp to sciema ,mul, mul, mul , a najlepsze jest jak koles własciciel twierdzi ze jego wzmak lampowy gra jak tranzystor to dopiero radość i powód do dumy.

Obawiam sie ze wiekrzośc z nas nie stać na prwdziwą lampe ,tak wiec powtarzam bilans jest na korzyść tranzystora, na razie gram na pre lampowym a końcówka to tranzystor owszem nie ma tej głebi sceny tego bzyczenia na wysokich ale ma tepo i drive i narazie nie moge znalezć konstrukcji lampowej w rozsadnej cenie ktora wygryzie mi moj zestaw. Jednak jestem duchem i ciałem za lampiakami tylko złą sławe tych konstrukcji szerzą pseudo konstruktorzy wykozystując modę ,ktora nawiasem mowiąc chyba się konczy, kiedys bylem zagorzałym zwolennikiem dzis siedze okopany i czekam na ten moj wzmak ktory mnie olśni

pozd.

mariusz j

"Ależ nie traktujcie każdego wklejającego wykresy jako technokraty :-) Z innych pozycji tu występuję, myślę że nietrudno mnie rozgryźć..."

nie, nie trudno, jak sie wydalo pare patoli za Caina to kiedy go nie sprzedasz zawsze lampa bedzie rules

Przejrzałeś mnie, normalnie przejrzałeś mnie na wskroś. Niepysznym chylę głowę, odchodząc na z góry upatrzone pozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro tak się pastwicie nad lampą, to ja w tym roku na AS (o ile dojadę) będę poszukiwał choć jednego wyjątku.

Tylko wtedy pewnie powiecie, że to wyjątek potwierdzający regułę ;)

yolaos,

> i Panowie nie pie***cie glupot ze lampa zagra jak tranzystor w sensie tempa, moze i bedzie bass głeboki o tak

>głeboki ale, aby był jeszcze szybki to juz tylko dla konstrukcji wybitnych jak mawiają: kto nie

>smaruje nie jedzie,

Yolaos - czyli jednak na końcu przyznajesz, że wybitne konstrukcje lampowe mogą mieć szybki bas.

Zgadzam się w pełni.

Yolaos - skoro szukasz to polecam Art Audio Carissa. Świetny bas i tempo - jestem pozytywnie zaskoczony. Jak na razie zamiast jazzu i wokali typowo kojarzonych z SET-ami, słucham na nim głównie żwawej muzyki i trudno mi usiedzieć spokojnie... - np. wczoraj wyciągnąłem dawno niesłuchanych Led Zeppelin i AC/DC oraz Mahavishnu Orchestra. Parę dni wcześniej Kraftwerk po prostu poderwał mnie z fotela.

D.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.