Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak vintage??? :)

Lordus Absordus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ma być Vintage, duże i dobrze grające, to dołóż Infinity Renaissance 80, albo 90.

Jak dały radę lampy to i Luxman jako porządny sprzęt, powinien dać radę... Będzie pięknie grało...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100002932 1170305113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>bodziewicz

Sądzę że zukzukzuk nie myli się, że Renaissance 90 dobrze zagra z Luxmanem L-530. Należy tylko pamiętać o tym aby jeszce kolumny były w odpowiednim pomieszczeniu odsłuchowym bo ono też jest elementem toru elektroakustycznego.

Jeśli chodzi o 530-kę to interesuje Ciebie fabryczna instrukcja obsługi, czy też instrukcja serwisowa wzmacniacza? Posiadam obydwie.

Napisz skąd jesteś.

Czy napewno nic nie doszło na priva?

Pozdrawiam,

Jarek

Panie Jarku !

Prosze mi nie przypominać/wypominać mojego pomieszczenia !!!

Tak jest tylko "na razie". Tylko, czy dożyjemy zmian ??? He,he...

Pozdrawiam.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ho, Ho!!! niezłe kolumny!, gdzie takie teraz można dostać??? Narazie mieszkam w pokoiku (Ruda Śląska), ale niedługo przeprowadzam się do nowej chaty i tam mam docelowo 49mkw salon typowo rekreacyjny (pod względem audio-video). Narazie kompletuję co ciekawsze elementy. Mam zamiar jeszcze zainwestować właśnie w dobrze grające kolumny, może nawet robione, ale nie mam kompletnie doświadczenia co i jak wybrać. Co do instrukcji Jareks, to byłbym wdzięczny za wszystko co dotyczy tego Luxmana. Muszę przyznać, że dość długo polowałem na niego, w końcu trafiłem, sporo przepłaciłem, wiem, ale nie było wyboru. Jareks nic nie dostaję na neostradę, może powtórz na nowego: [email protected] Z tą neostradą coś jest, wiele osób mi mówi, że nie otrzymuję maili, które ponoć wysyłają. Pozdrawiam!

Witam Sąsiada z Rudy Śląskiej,

Ja mieszkam z Zawierciu ale w Rudzie często bywam. Będę chyba z sobotę to podrzucę ksero instrukcji. Możemy wówczas nieco porozmawiać na temat Luxmana i pomieszczenia. Podaj adres lub kontakt. A neostrada działa jak to neostrada!

Mój telefon w "o mnie".

Jarek

< to jest kopia wiadomości wysłanej na priva, daj znać czy doszła>

bodziewicz>

Niestety trzeba ich szukać na Ebay-u w Niemczech. Akurat jest licytowana identyczna para. Do końca aukcji jeszcze 4 dni. Cena myślę, że nie przekroczy 1000-1100 euro. jeżlei są w dobrym stanie ( a na to wyglada) naprawdę opłaca się kupić i jechać po nie. Suma sumarum za 5,5-6 tys. takich "cudów" dziś nie kupisz.

Sprawdzałem, chyba nie można ich kupić przez polski E-bay. Dlatego też najlepiej licytować przez znajomego w Niemczech (o to chyba na Śląsku nietrudno), albo załatwić sprawę mailowo bądź telefonicznie. Poza tym radziłbym dokładnie czytać - co tam sobie Niemiaszki piszą o towarze (nieraz drobnym drukiem). Osobiście miałem to szczęście, że dogadałem się telefonicznie co do ceny (wtedy nie ma ryzyka - bo płacisz jak bierzesz -albo nie bierzesz i nie płacisz). Głośniki ( też Infinity, ale inny model) odbierałem osobiście.

Jakby co - mogę pomóc w transporcie.

Pozdrawiam.

odnośnie: "...Renaissance 90 dobrze zagra z Luxmanem L-530..."

Luxman L-530 (przynajmniej mój) ma wyjścia 8-16 Ohm. Kolumny j.w. mają impedancję 4 Ohmy. Czy można podłączyć je do Luxmana bez obawy o zwarcie w końcówkach? Pozdr

Spokojnie.

Jak nie będziesz przekraczał godziny trzeciej na wzmacniaczu - powinien wytrzymać.

Swego czasu miałem pre+amp . CA - gdzie też pisali (chyba w AUDIO), że impedancja kolumn powinna być na poziomie 8 OM. A napędzał stare Infinity o impedancji nominalnej 4 OM. I robił niezły hałas....

Pozdrawiam.

bodziewicz te kolumny stoja w langenhagen tzn w hannoverze, jak chcesz to ci chetnie pomoge w finalizacji transakji, mieszkam w hannoverze wiec moge do gostka zadzwonic or something...jak cos to daj znac na priva

A z Hannoweru mogę je przywieźć do kraju.

Trza sie decydować szybko...

nookie>

Wg Ciebie w opisie jest wszystko ok?

Ile za nie facet chce dostać ?

Panie bodziewicz decyzja musi być na TAK (jeżeli kolumny są OK).

Układ jest super - tylko załatwiać kasę. Nie będziesz żałował...

Pozdrawiam.

P.S.

Cholera od jutra do niedzieli jestem w Niemczech. Ale jak co postaram sie wskoczyć na forum lub pocztę mailową.

Jasne, że bym chciał te kolumny! kto by nie chciał? problem tylko do jakiej kasy muszę dojść i w jak szybkim czasie! Jestem rozłożony, (mam obustronne zapalenie oskrzeli), ledwie zipię, a tu jeszcze gorączka jak widzę taki sprzęcik! NOOKIE jak możesz zadzwoń, zapytaj ile gość by chciał, ale widzę, że narazie stoją za 350Euro, a jest 17 chętnych! będą o nie walczyć jak pod Stalingradem! Chyba rozmowa prywatna nic nie da jak gość ma 17 gniewnych napalonych. Ja za tydzień, jak będę na chodzie to trochę wyłuskam kasy, ale musiałbym wiedzieć ile? (żona nie może wiedzieć ile, więc proszę na mojego priva). Pozdrawiam!!!

zukzukzuk facet nie sprzeda ich poza aukcja i z gory wyklucza opcje "dogadania sie" tak wiec trzeba czekac do konca i licytowac. Opis jest jak najbardziej w porzadku, nie ma sie do czego przyczepic. Mysle ze z 1000 euronow trzeba bedzie za nie dac. Bodziewicz dzieki za maila, odpisze po pracy jak bede mial pare minut ;)

bodziewicz swoja droga jezeli lubisz kolumny wielodrozne to polecam ci te tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sam je posiadam i sa bardzo mile dla ucha, brzmia bardzo neutralnie i spokojnie z potezna scena i bardzo nisko schodzacym basem, mysle ze nie beda drozsze niz 600 euro z tym ze ten egzemplarz ma pare basow do wymiany (w niemczech jest masa firm zajmujaca sie tym). Ogolnie polecam wszystkim produkty firmy T+A, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te tez sa niczego sobie :D oba modele byly w momencie wejsice na rynek w czolowce najwyzszej klasy Reference, moje TMR 160 w roku 86 i 87 byly kolumnami roku w tej wlasnie lidze, ich koszt to 6000 dm, bazuja w calosci na przetwornikach Vify (pozniejsze modele czesciowo na seasach). POtrzebuja duzych pomieszczen (u mnie graja w 35m) i w miare stabilnej elektroniki, mimo dosyc wysokiej efektywnosci (91dB)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736, bodziewicz>

Po czterech dniach (na wycieczce), dziś rano pierwszy raz zajrzałem do interenetu. Napiszcie proszę, jak temat sie skończył? Za ile poszły te Infinity Renaissance 90 ? Myślę, że bodziewicz wyzdrowiał i ma może jakieś inne skrzynki na oku ?

Widzieliście Renaissance i inny sprzęt dartmana w temacie Infinity Classics ?

Istne "cuda".

Pozdrawiam.

Hej wszystkim! bodziewicz jeszcze nie wyzdrowiał. Kolumny przeszły mi koło nosa, nie miałem kontaktu z zukzukzukiem. Kupiłem za to na ebayu przepiękny egzemplarz- gramofon DENON DP-47F ! Istne cudo, przynajmniej na mnie zrobił duże wrażenie. Jak dojdzie, posłucham i podzielę się uwagami (jak ktoś będzie zainteresowany oczywiście). Teraz kolejne polowanie ponownie na Infinity. Prędzej czy później - dosiądę je. Pozdr.

No, no.

Pan bodziewicz nie odpuszcza...

To cieszy. Może będzie "nas" nieco więcej

Teraz na e-bayu są dwie pary czarnych 90-tek. Jaki kolor preferujesz?

Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o kolor obudowy, to wszystko zdecydowanie - mahoń lub podobne. Czarne miałem 20 lat temu Altusy, wówczas były ładne, stałem w kolejce na zapisy -tydzień! Mam dosyć czerni, chociaż pozostałe segmenty są czarne, no może grafitowe. Tylko Onkyo dodaje błysku swym aluminiowym design. Czekam na ten kolor Infinitek. Chyba, że ktoś ma inne sprawdzone z Luxmanem skrzynie (na 49mkw!) Pozdr

• 2 lata później...

Nie chciałem tworzyć nowego wątku, a pytanie mam jak w tytule. Prosiłbym doświadczonych kolegów o poradę.

Obecnie gram na HK675 ale zainteresował mnie sprzęt vintage (wzmacniacze) ze względu na piękny wygląd i możliwość posiadania dobrego jakościowo sprzętu. W chwili obecnej zastanawiam się nad zakupem następujących modeli:

1) marantz 1090

2) Pioneer 9800 - najdroższy, czytałem o nim wiele dobrego na angielskich stronach,

3) Scott 420A

4) Luxman L-11

5) Rotel RA414 - w przystępnej cenie, czy dużo gorszy od Pioneera 9800 lub Luxmana L-11?

6) Coś z Pionner'a serii SA-508/ SA-608

7) Onkyo A9511

Idealnie byłoby gdyby taki wzmak poza dobrym dźwiękiem miał wskaźniki analogowe mocy oddawanej na danym kanale (b. mi się to podoba, choć priorytetem nie jest). Prosiłbym o podpowiedź, co z tego oferuje naprawdę rasowy dźwięk, a co jest tylko starym poczciwym sprzętem.

Jak dużej poprawy dźwięku można się spodziewać w stosunku do posiadanego HK675?

Co do muzyki jakiej słucham to klasyka (kameralna), jazz, gitarowe składy akustyczne, kobiece wokale. Grać to ma z kolumnami CAstle Avon.

Z góry dzięki za porady (możliwie szybkie... :) prosiłbym )

Pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam,moje pytanie w tym temacie(nie chcę zakładać niepotrzebnie dodatkowego tematu),jeżeli któryś z kolegów się orientuje,miał,lub słyszał ten piecyk bardzo proszę o opinię.

Pozycja Kategoria: Power Amplifiers Power Amplifiers

Make: Marka: Classe Audio Classe Audio

Model: Model: DR8 power Amp DR8 Power Amp

Condition (?) : Stan (?): 10/10 10/10

Voltage: Napięcie: 230V 50Hz 230V 50Hz

Ukryta Zawartość

post-19836-100000621 1258103069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Areczek, polecasz ten sprzęt czy to raczej oferta sprzedaży? (pytam bez uszczypliwości)

Szczerze mówiąc nie zetknąłem się z nim i myślałem raczej o czymś z lat 70/80.

Kaman, masz rację :) jak widać trochę po bandzie pojechałem, ale to dlatego że sprzęt ten nie jest jednak już najnowszy, a niektórzy uznają go za nawiązujący do starszych klocków. Ale faktycznie, wykazałem się tutaj trochę brakiem wiedzy... Nie ukrywałem wszak, żem zielony w tym temacie ;)

Discomaniac, w takim razie z Onkyo również dałem ciała. Przepraszam za to, bo faktycznie vintage to nijak jest, nie chciałem zaśmiecać tematu, a gafa wynika z mojej niewiedzy.

Wiem, że jest tu wiele osób na forum, które na vintage się znają doskonale. Ty sam Discomaniac masz dużą wiedzę z tego co czytałem, więc może doradziłbyś coś ad. powyższej listy? Czy faktycznie warto bić się do upadłego o tego Pioneera 9800, bo chyba on jest spośród wyżej wymienionych faworytem w zakresie jakości brzmienia (to wszak swego czasu chyba najwyższy model pionka)?

• 2 miesiące później...

fajnie ktos podsumowal VINTAGE: Vintage nic nie mówi o klasie i jakości sprzetu. Mówi tylko o tym iż to staroć, lub jest stylizowany na staroć.

a teraz pytanie: co mozna zaliczyc do HI-END VINTAGE, jakies propozycje wzmacniaczy z tej kategorii?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie ma czegoś takiego jak "HI-END VINTAGE". To sztuczny zlepek słów.

W czasach gdy produkowano sprzęt vintage pojecie hi-endu nie istniało.

A sprzęt wtedy produkowano nie dla osiągów czy masturbowania się właścicieli lecz do słuchania muzyki.

Natomiast temacie vintage można co najwyżej wyróżnić pewne wybitne, ponadczasowe konstrukcje, wyróżniające się spośród sprzętów przeciętnych i miernych (a takich była większość) cenione do dnia dzisiejszego co ma także odbicie w cenach tych urządzeń.

Ktoś z resztą kiedyś próbował wprowadzić rozróżnienie pomiędzy vintage a classic audio, lecz chyba temat nie chwycił.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.