Skocz do zawartości
IGNORED

preamp CS BLUE PLUS vs. S&AUDIO (DIY)

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy później...

Witam!

Oto raport z dokonanego porównania Cs blue plus i S&Audio:

Oba jako nowe kosztowały około 300 zł., oba przeznaczone są do wkładek MM, oba są rodzimej produkcji DIY, pierwszy jest tranzystorowy, drugi lampowy.

Pierwszy mam od ponad roku, drugi od ponad dwóch tygodni. A więc oto wrażenia ze słuchania S&Audio w odniesieniu do Cs blue plus:

- w stosunku do cs blue, S&A mała lekko zaokrągloną górę, ale nie ma mowy o żadnym zamuleniu, góra jest przyjemna, nawet na dużych głośnościach w ogóle nie męczy uszu.

- S&A ma bardziej niż cs blue "wypukłą", plastyczną średnicę.

- ma także dużo cieplejszy bas, który jednakowoż jest dobrze kontrolowany, jest to bas z lekko zaokrąglonym atakiem (szczególnie słychaś to na mniej dynamicznych płytach), lecz bas ten potrafi czasem zaskoczyć swą siłą, która jednak nie jest tak duża jak w przypadku cs blue.

Teraz bardziej emocjonalnie:

S&Audio oferuje niesamowicie pełne, ocieplone (ale nie nazbyt), sugestywne i miłe jak cholera brzmienie. Nasycenie barw w środku i dole pasma zostawia cs blue (który nadrabia dynamiką i sprężystością basu) w tyle. S&Audio bardzo ładnie rysuje kontur basu, mam wrażenie, że bas jest bardziej zróżnicowany niż w cs blue, na pewno jest bardziej czarujący... jest bardzo dobrze kontrolowany, od płyt, w których jest dużo basu, nie mogłem się wprost uderwać i zadawałem sobie pytanie "czy ten dzwięk rzeczwysicie dobiega z moich głośników"?. Scena jest głębsza niż w cs blue. Przy naprawdę głośnym słuchaniu S&Audio chyba lepiej trzyma fason, przy dużych głośnościach cs blue troszkę jakby się gubi i dzwięki troszeczkę się zaczynają zlewać, czego nie zauważyłem w S&Audio.

Teraz trochę minusów: w stosunku do cs blue brakuje jednak wykończenia dołu pasma, cs blue dysponuje niższym i sztywniejszym dołem :) także bardziej sprężystym i jędrnym - ciężko powiedzieć, który preamp oferuje lepszy dół pasma - coś za coś. Cs blue ma kryształową górę, co pięknie słychać na wokalu i np. skrzypcach, wokale wolę z cs blue, ale już skrzypce lubię na równi - w przypadku S&Audio mają więcej ciała, w przypadku cs blue brzmią przejrzyściej.

Generalnie stare płyty (np. z lat 60-tych) lepiej brzmią na S&A, te z lat 80-tych i nowsze, na cs blue - ale tylko genrelanie, wiele tytułów (np. z nowej elektroniki) lepiej prezentuje się przy S&A. Z kolei fani rocka (szczególnie cięższego) mogą czuć niedosyt dynamiki w S&A, ale podkreślam - mogą.

Gdyby ktoś przystawił mi pistolet do głowy i zakał pozbyć się jednego z tych pre, doprawdy nie wiedziałbym który wybrać, oba są naprawdę smakowite. Najchętniej poprowadziłbym od mojego ramienia dwa sygnały, jeden wpuścił w cs blue, drugi w S&Audio, któremu zamontowałbym dwie pary gniazd, żeby pomieścił jeszcze sygnał z przyszłego ramienia z wkładką mono, pod którą docelowy został nabyty... na razie słucham prawie tylko na S&Audio, ale dzisiejsze parogodzinne porównywanie obu pre pokazało jednak wyższość cs blue w niejednem aspekcie, chociaż S&Audio nadrabia wypełnieniem i ogólnym klimatem, wiele płyt gra z nim tak, że się nie można oderwać (bo znów ta różnica pomiędzy cs i S&A pod względem dynamiki nie jest aż tak duża).

Zamierzam pokombinować z kondziami, zakupiłem 10 sztuk panasonica FC 100mF 16V i chyba za jakiś czas na próbę je wlutuję w S&Audio (przerobię wówczas S&A na aktualną jego wersję, taką, którą obecnie montuje dla zamawiających Steff (a przynajmniej jakiś czas temu monotował)) i wtedy zobaczymy... a tymczasem Bogdan przygotował już nowe wcielenia legendy: cs blue II i III, bardzom ich ciekaw.

Podsumowanie: za takie pieniądze, Cs blue plus i S&Audio polecam brać w ciemno - oba omawiane pre to unikaty w skali naszego kraju i godni siebie przeciwnicy :)

pozdrawiam!

Witam

Ponieważ pozbywam się systemu "analogowego" ma do zaoferowaniakompletny układ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub tak jak na zdjęciu samą PCB uruchomioną z łączami na baterie 2 x 9V w cenie 120zł

Przepraszam za offtopic

Pozdrawiam

post-16896-100002419 1201198437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ponieważ pozbywam się systemu "analogowego" mam do zaoferowania kompletny układ

Ukryta Zawartość

lub tak jak na zdjęciu samą PCB uruchomioną z łączami na baterie 2 x 9V w cenie 120zł

Przepraszam za offtopic

Pozdrawiam

post-16896-100002418 1201198450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>adamsobo

OT:

Phonoclone to projekt tylko do wkładek MC LO.

VSPS to projekt tylko do wkładek MM. Po lekkiej przeróbce można również używać MC HO.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

adamsobo

Jak nie przez telefon , odpowiem to w tej formie,

Gram na VSPS i Bugle. Zarówno jeden układ jak i drugi które mam wyszedł na płytkach kol Ahaji. W moim odczuciu lepsze brzmienia ma (sic) układ skromniejszy czyli VSPS.Choc Bugle poprzez trzy scalaki ma wiekszą mozliwośc doboru kombinacji Op/ampów. .Warunek dla obu układów czyste dobrze filtrowane zasilanie

Dziękuję bardzo za tą informację. Zdecydowałem się na CS Blue III, tym bardzaiej że można zrezygnować z ostatecznego zakupu gdy nie spełni ten pramap moich (niezbyt wygórowanych) oczekiwań. Wiadomo bowiem, że preamp jest jednym z wielu ogniw w naszych zestawach audio odpowiadającym naszym finansowym możliwościom.

• 1 miesiąc później...

Tak czytam to wszystko o CS Blue i cieszę się, że razem z gramofonem wyrwałem ten pre od sprzedającego :)

Dla pewności, czy nie wbiłem się w coś nieciekawego, podjąłem dzisiaj pre Pro-Ject Tube Box II na lampach i muszę

powiedzieć, że nie jest źle, ale jest inaczej. Dużej różnicy nie zauważam, jest trochę więcej ciepełka na lampie,

może trochę niżej schodzi bas, ale nie jest to zauważalne bezpośrednio. Przejawia się to na różnych płytach,

w zależności od ich jakości, nowa C. Wilson z EMI nagrana jest świetnie i temperatura tam jest naprawdę dobra,

tutaj odczuwam mniejszość basu w CS, ale na stareńkim kółku Dżemu z Nalepą z 1978r różnica jest znikoma.

Różnica w cenie za to jest odczuwalna. Za CS razem z aku i ładowarką zostawiłem 400PLN, a TubeBox to 990PLN :)

Wniosek z tego, że CS to naprawdę świetny wyrób i jeśli można jeszcze trochę poprawić w stronę basu, to ja

chętnie posłucham rady jak to zrobić. Jedno bym chciał sprawdzić, ładowanie sieciowe i tu pojawia się pytanie,

warto? jak często, słuchając kilkanaście godzin tygodniowo trzeba to ładować? jaki ew. zasilacz nabyć?

Doczytałem gdzieś, że twórca CS ma w ofercie, ale nie mogę znaleźć namiarów, może ktoś ma i poda, np. na PW.

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Tu masz zasilacz:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Napisałem w ogłoszeniach, ale może być niezauważone, a tutaj jednak

jest grono bardziej zainteresowanych tym sprzętem, więc podaję:

W związku z zakupem zasilacza sieciowego od P. Bogdana do CS Blue,

mam do sprzedania w dobre ręce 2 aku żelowe w kpl. z ładowarką

dedykowaną do tych właśnie ogniw. Do tego jest również kabelek

zakończony mini XLRem, oddam w dobrej cenie, mają miesiąc i były

raz naładowane do pełna. Ładowarka ma zabezpieczenie i diodę bikolor,

informującą o stanie pracy.

>>>Shreku,

Nie żebym zaraz chciał kupić, ale widzę, że rezygnujesz z zasilania bateryjnego na rzecz sieciowego. Czy tak? A tu, na Analogu, jest wiele opinii które mówią, że lepsze bateryjne. Jakie jest Twoje zdanie?

Zdanie mam takie, że nie mam różnicy dźwiękowej. Są różne szkoły i zdania

w tej materii, ja nie mam różnicy, wziąłem zasilacz od twórcy CSa z możliwością

jego ew. zwrócenia, gdyby okazało się, że mi nie pasuje, ale uważam, że jest OK.

Zresztą, sam P. Bogdan gwarantował jego właściwości i zalety, a ponoć sprawdził

w ślepym teście na kilku osobnikach i nikt nie był w stanie odróżnić jego zasilacz

od akumulatorów.

Wielkim plusem sieciowego jest brak konieczności ładowania, pamiętania o wyłączaniu,

celem oszczędzania energii, w przyszłości wymiany aku na nowe itp.

• 1 miesiąc później...

Odświeżę temat, bo żal mi tych nowych akumulatorów, a widzę, że chętnego na zakup nie ma,

więc podejmuję decyzję o oddaniu ich komuś za symboliczną złotówkę, musi sobie tylko

za paczkę zapłacić, znaczy mi, po wysłaniu, będę znał kwotę.

Szkoda żeby leżały i marniały, za rok takiego leżenia, będą do wyrzucenia.

To jest cały komplet z ładowarką dedykowaną do żelówek. Jest chętny?

Dodam, że miło by mi było, gdyby ktoś je wziął nie dla eksperymentu, a uczciwie,

potrzebuje, podepnie i będzie się cieszył, a mnie mile wspominał, bo wyrzucenie,

to serce boli, a tak, zawsze jakiś pożytek i miło jest.

>Irek350, 15 Maj 2008, 12:42

>Ja bym chętnie zaopiekował się tymi akku.

No to nie jesteś jedyny, wpadł Ahaja i zabrał na biegu jak leci :)

Pogadaliśmy sobie trochę, pooglądał i posłuchał CECko, może wyrazi

swoją opinię na ten temat, obiektywnie :)

Swoją drogą, mogli byśmy się jakoś spiknąć poznaniacy, pogadać

w realnym świecie, a nie każdy tak pochowany w swojej dziupli siedzi :)

…byłem, widziałem, posłuchałem … :-)

W sumie wpadłem praktycznie tylko na chwilkę po aku … a poleciała sobie cała płytka.

Pięknie odrestaurowany CEC, równie dobrze grający. Przy czymś takim się odpoczywa.

Zgodnie doszliśmy do wniosku, że takie sprzęty (vintage) to jak jazda Mercem 126 – klasa sama w sobie. Trzeba dużych pieniędzy , żeby zauważalnie podnieść poprzeczkę.

Poza tym teraz nie robi się już takich pięknych rzeczy …

Pozdrawiam K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 4 lata później...

Do sprzedania S&Audio (z małą wadą):

Ukryta Zawartość

Więcej tu:

Ukryta Zawartość

... i tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.