Skocz do zawartości
IGNORED

preamp CS BLUE PLUS vs. S&AUDIO (DIY)

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do kupna przedwzmacniacza gramofonowego. Zależy mi szczególnie na ociepleniu i uwypukleniu basu. Który przedwzacniacz będzie do tego lepszy: CS BLUE PLUS, czy S&AUDIO? Oto linki do nich:

www.allegro.pl/item134535349_wzm_lampowy_preamp_gramofonowy_s_audio.html

www.allegro.pl/item134159235_hi_end_phono_cs_plus_przedwzmacniacz_gramofonowy.html

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/29023-preamp-cs-blue-plus-vs-saudio-diy/

W S&AUDIO jak dla mnie jest za malo basu (sprzet jak w opisie "o mnie") i kiepsko sie slucha rocka,

moje kolumny sa raczej basowo neutralne, ale nie wiem jak Twoje quadrale..

Natomiast wiem, ze gdybym podlaczyl S&AUDIO do jakis kolumienek z dwoma wooferami (mialem kiedys takie jamo) to byloby idealnie. Dzwiek S&AUDIO jest delikatniutki i milo sie slucha, ale zdecydowanie brakuje mu ciezaru. Dynamika jest nieco nizsza niz w przypadku PRE tranzystorowego (nie da sie sluchac bardzo bardzo glosno).

a za dwa dni bede mial CS BLUE - wiec bede mogl go porownac z S&AUDIO to Ci napisze co i jak...

Mam ciepłe kolumny i ciepły do nich kabel, więc może z tym pre będzie ok. Ale poczekam jeszcze na Twój kolejny wpis, a tym czasem pomęczę Massive Attack bez żadnego pre...

Hej,

Oba pre sa podbnej klasy i na glowe bija jakies smieszne PRE za 350 PLN

NADa (mialem takie) lub Cambridge (sluchalem w moim systemie).

Ponieważ obaj konstruktorzy włożyli wiele wysiłku przy pracy nad urzadzeniami

nie będę pisał o wadach produktow tylko o ich zaletach

Plusy

S&AUDIO

+ lampowy z bardzo malym przyglosem - co jest trudne do zbudowania

+ mozna latwo wymieniac lampy

+ ladnie sie swieci

+ porzadny kabel zasilajacy

+ bardzo naturale tony wysokie

+ ciekawa srednica

+ cieplutki dzwiek na zimne wieczory ;-)

+ duza obudowa w ksztalcie statku przyciaga wzrok (i tylko troche widac ze to DIY)

+ przy niewielkich i srednich glosnosciach nie slychac braku dynamiki

+ dobrze sprawdzi sie z kolumnami ktore dodaja od siebie miesisty bas

+ bardzo mily i dobry kontakt ze sprzedawca

CS BLUE

+ profesjonalna obudowa (tzn. wogole nie widac ze to DIY)

+ po zamalowaniu markerem niebieska dioda wcale nie swieci tak mocno

+ mozna podlaczyc zasilacz

+ duza dynamika, mozna mocniej odkrecic galke glosnosci

+ twardy i bardzo szybki bas

+ dobrze gra z neutralnym systemem

+ wysokie tony zadowola niejednego milosnika sztuczno-cyfrowo-tranzystorowego brzmieina

+ poprawna realizacja tonow srednich

+ tranzystorowa energia sprawdza sie przy sluchaniu utworow rockowych

+ porzadne okablowanie

+ profesjonalne podejscie do transakcji (instrukcja obslugi)

W moim systemie troszke lepiej sprawdzil sie CS, ale jak jeszcze poslucham,

to moze zmienie zdanie.

P.S.

co do Zorna i Methenyego obok siebie - to tak chcialem opisac przegladowo :-)

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź!! :) Skoro tak, to kupię oba i zobaczę, który bardziej mi podejdzie (znając mnie, pewnie oba u mnie zostaną i będę sobie przełączał w zależności od nastroju). Dziś już zamówiłem CS Blue u pana Bogdana :)

Pozdrawiam Cię i jeszcze raz dziękuję :)

Akumulatory mozna kupic na Allegro, a cena zalezy od pojemnosci. To sie nazywa akumulatory zelowe czy jakos tak.

Ja razem z CS BLUE zamowilem (za 10PLN) kabel akumulatorowy - tylko nie wiem czy warto dokupic te akumulatory, tzn czy bedzie poprawa dzwieku - moze ktos by potestowal i napisal?

A ja gram na akumulatorach 14,4V od elektronarzędzi. Pojemność na tydzięn grania+proste ładowanie.

Zero szumów . Graniczny spadek napięcia objawia się zniekształceniami dżwięku .moża dac diodę zenera na wskażnik napięcia LED,Zero szumów własnych , Dla Op2134 daję 16.8V i gra aż miło.

W pre S&Audio mam na wymianę 3 lampy ECC81: RFT, JJ i Toshiba. Ich zmiana wyraźnie wpływa na brzmienie. Najsłabiej wypada RFT, bardzo podoba mi się JJ i Toshiba.

Moja wersja pre ma ekranowanie lamp, co przy rozsądnym ustawieniu urządzenia zupełnie wyeliminowało problem brumienia/przydźwięku.

CS BulePlus nie słuchałem. S@Audio z jego ceną uważam za unikalne zjawisko na rynku przedwzmacniaczy gramofonowych.

Ja mam Pre od P. Bogdana i gdy gra na baterujach czy jakims zasilaczu to porażka. Tylko AKU żelowe - rewelacja. Ładuje raz na 2-3 miesiące i śmigam. Piekna sprawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam PRE ktory moznaby nazwac CS Blue. Pan Bogdan robil mi go jeszcze jak sie tak nie nazywal. Konstrukcja ta sama, ale na kondach SCR MKP, i pare innych detali... No i unikatowa obudowa, ktorej powstalo chyba tylko 5 sztuk. Zasilanie akumulatorowe....(polecam)

Co do dzwieku to powiem tak: porownywalem go u siebie z Ri-Audio PH1 i CS nie mial sie czego powstydzic. Ponoc na XLRach Ri-Audio gra o niebo lepiej, ale na RCA zabralbym mojego ;-) CS gra rowno, bardzo detalicznie z powietrzem. Nie ma ciepelka, gra bardziej z wykopem...

Niestety S&Audio nie sluchalem wiec porownac nie moge :-( moze kiedys bedzie okazja.....

Ukryta Zawartość

post-1474-100004228 1170303320_thumb.jpg

post-1474-100004229 1170303319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rafko

Kiedyś umawialiśmy się, że porównamy Q-Audio i Twój pre (oba bateryjne). Co prawda Q-Audio cieszy już uszy innego właściciela, ale możemy porównać S@Audio z bugle (?).

W razie czego pisz ma priva lub PW.

Pozdr, Papamek

> synromka

No coz, PH-2 nie sluchalem, tylko PH-1 wiec co do roznic miedzy tymi modelami sie nie wypowiem. Czy jest wiecej ciepelka? hmmm, chyba nie, wiecej ciepelka oczekiwalbym raczej z lampowego pre... (ale to dopiero po odsluchach S&Audio powiem)

> CS gra bardo przejzyscie, bez ocieplania, z duza iloscia detalu i neutralnosci. Nie wnosi nic od siebie - trudny do korekcji wad wkladki. Ri-Audio zagral mi troche ciemniej, co na niektorych plytach (wyostrzonych) bylo in +. Za to troche bardziej melodyjnie... Ponoc na XLRach gra dwie klasy wyzej, ale ja niestety nie moglem tego sprawdzic, gdyz nie mam wejsc zbalansowanych :-(

mhmm... ja niebawem posłyszę na własne uszy ów legendarny cs blue :) a po Twym wpisie raczej wstrzymam się zakupem z PH-2 i jak pisałem wyżej załatwię sobie jeszcze S&Audio (będę to moje pierwsze przedzmacniacze gramofonowe, już nie mogę sie doczekać :))

Pozdrawiam!

Czy jeszcze ktos poza mna mial na S&Audio problemy z iloscia niskich tonow? U mnie jest ich po prostu troche za malo, natomiast w CS BLUE niskich tonow jest dokladnie tyle ile powinno byc...

Trudno jest mi odpowiedzieć wprost. Mam monitory JMR, które nadmiarem basu nie grzeszą. Zmiany wprowadzane przez różne lampy wychodziły głównie w zakresie płynności i eufoniczności brzmienia. Postaram się ocenić także pod kątem basu, ale to mi trochę zajmie czasu. Jak wyrobię sobie zdanie, to wpiszę :)

Jakie masz lampy w swoim S@A?

Mam CS blue i chciałbym go zasilać akumulatorami żelowymi. Jako że kilka osób wspomniało w tym wątku o akumulatorach w kontekście 'pre' p. Bogdana, ciekawi mnie:

Czym ładujecie takie akumularory?

Jakie prarametry powinna mieć ładowarka do ładowania akumulatorów żelowych?

A swoją drogą, jakiej pojemności stosujecie akumulatory?

>rafko

Ok, jak zauważę coś ciekawego, dam znać!

Dołączam się do pytań Hiszpana i mam jeszcze jedno: czy żeby podłączyć takie akumulatory potrzebny jest jakiś specjalny kabel?

> Hiszpan, synromka

ja mam akumulatory Panasonica 7,2 Ah 12V w obudowie zewnetrznej. Cale okablowanie robil mi pan Bogdan, wiec polaczenia nie znam. Wiem tylko ze od "skrzyneczki" z akumulatorami mam tylko jeden kabel 3-zylowy do podlaczenia z PRE ;-) na wtyczke cos w stylu XLR....

Co do ladowarki, to kupilem zwyczajna ladowarke do akumulatorow zelowych. Ladowanie trwa 2-3 h na jeden akumulator i starcza na bardzo dlugo. Laduje profilaktycznie co miesiac - dwa, ale jeszcze nigdy mi sie nie rozladowaly do konca....

synromka, kabel zamowilem u producenta CS BLUE - zaplacilem za nieo 10 PLN jest porzadnie wykonany i ma taka sama wtyczke jak zasilacz, a po drugiej stronie takie wsuwki (mam nadzieje ze beda pasowaly do akumulatora)

rafko, jak wyglada i ile kosztuje taka ladowarka? (moze moglbys dac linka do Allegro do Twojej)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.