Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO DX-6850 - 6750 zbalansowane

bartsx

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam onkyo dx-6750 i z racji ze posiada on dwa przetwotniki D/A chcialem zaopatrzyc je w wyjscie zbalansowane. jest to chyba dosc podobny model do 6850 a niektorzy koledzy z forum posiadaja takie przerobki wlasnie w takich modelach. na temat 6750 nic zabardzo w sieci nie ma, podobnie jak o przetwornikach - sa to dwie sztuki SM 5860 (w 6850 siedza SM5861 ). moze ktos posiada jakas serwisowke lub schemat ktory bylby bardzo pomocny lub moze dac jakies wskazowki i podpowiedzi jak sie za to zabrac...

za wszelka pomoc z gory dziekuje.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29053-onkyo-dx-6850-6750-zbalansowane/

Troche z innej beczki ;)

Wiesz może gdzie można kupic laser do tych CD? lub jakiś zamiennik?

Mam 6750, strasznie mi sie on podoba ale z czasem padł mu laser :(

Szukałam ale nic nie znalazłam :(

z tego co wiem jest w sumie nieosiagalny....:(( to stare cd ale szukac w jakis sklepach internetowych --stany, japonia u nas to chyba bez szans latwiej cale cd. SPU-3011 taki siedzi w 6850 chyba to samo co 6750

zerknij tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nikt mi nie pomoze ????

Zlitujcie sie i podpowiedzcie skad ciagnac sygnal i co dalej z nim... mam calosc rozebrana na kawalki wiec warto by bylo to zrobic tym bardziej ze reszta toru jest zbalansowana....

pozdrawiam

Wszystko jest oznaczone na czerwono.

Jedna polowa wzmacniacza operacyjnego wzmacnia dodatnią, a druga ujemną połowe sygnalu w jednym kanale.

analogiczna sytuacja dla kanału drugiego.

przepraszam za OT ale nie chcę zakładać nowego tematu...

>>Jurek1

a tu da się zrobić wyjście balanced? DAC pracują równolegle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z jakiego przetwornika to idzie?Generalnie jesli kość DAC ma oddzielne wyjscia dla polowki dodatniej i ujemnej kazdego z kanałów to zawsze sie da. a na taki wygląda schemat ktory wkleiles.Zwróć uwage na odwrotną polaryzacje

obu polowek pierwszego wzmacniacza operacyjnego. To wzkazuje na fakt ze kazda polowa sygnalu jest wzmacniana odzielnie.

może teraz się coś wyjaśni. Jako D/A pracują TDA1541A

Ukryta Zawartość

post-5682-100004284 1170303237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tda 1541 to dac majacy w sobie dwa kanałuy wiec winno sie dac tam zastosowac XLRy z tego co wiem wsie pózniejsze soniawki majace Pulse dace spokojnie dawały rade z xlrami wiekszosc modeli Esów nawet ograniczono nie dajac im zbalansowanych wyjsc..np x222es,555es333es

W CDP 227 ESD oba przetworniki pracują równolegle (i nawet jak jeden z nich całkiem wyjmiesz to i tak będzie grać normalnie), więc żeby mu zrobić balanced output stage to już trzeba pruć ścieżki. Trzebaby jednemu DACowi odwrócić fazę i zlikwidować równoległe połączenie wyjść kanału lewego i prawego z obu DACów.

----jurek1 wielkie dzieki za odpowiedz i schemat....

dla pewnosci--- pierwszy opamp za przetwornikiem w kazdym kanale pracuje jeszcze w trybie symetrycznym a juz nastepny wzmacniacz laczy obie polowki sygnalu tworzac sygnal niesymetryczny tak ?? to po co az 6 podwojnych opampow w tym cudzie...

jeszcze raz dzieki za wpis

pozdrawiam

obejrzalem schemat i plyte od mojego cd i dziwnie to jakos wyglad.... wychodzi na to ze kazdy przetwornik odpowiada za jeden kanal a nie jak np TDA1543 ktory daje slygnal z kanalu prawego i lewego a zeby osiagnac balanced nalezy zastosowac drugi przetwornik i odwrocic faze na jego wejsciu...... jutro podlacze i sprawdze ale lubie tez wiedziec jak to wszystko dziala - wiedzy nigdy za wiele :))

Dokladnie tak.

tam kazdy kanał ma sobny przetwornik, i to rozwiązanie mądre, natomiast mnogość wzmacniaczy operacyjnych jest bez sęsu. Taka panowała moda w japońskiej elektronice HI - END w tamtym czasie ,a poza tym byly inne preferencje brzmienia .Panowal jeszcze kult mocnego, wręcz podkolorowanego basu i wysokich, a taki uklad to zapewniał.

> Jurek1

dwa pierwsze wzmacniacze to dopasowanie wyjść z obu przetworników w SM5861 , następny to robienie sygnału asymetrycznego z symetrycznego, dwa następne to filtr dolnoprzepustowy, a ostatni to bufor wyjściowy. Nota aplikacyjna do SM'a pisze, że trzy pierwsze wzmaki można zamienić jednym.

hififreak.wordpress.com

ostanowilem wstawic za pierwszym opampem za dac_iem preampik na OPA1632 a dalej juz do gniazdka..... to chyba dobry uklad i nie bedzie bledem jego zastosowanie ?? tylko znalezc chwilke czasu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Saczek_xtrm

nie jest chyba trudno przerobic tego rownoleglego daca na symetryczne wyjscie..... wystarczylo by przeciac sciezki sygnalu DATA i wpiac prosty ukladzik jka ponizej oraz wyprowadzic wyjscie z kazdego z TDA z nozek AOL i AOR ... wtedt jeden dak bedzie dawal nam + a drugi -- sygnalu zbalansowanego i zastosowac jakis preanp wyjsciowy. moze warto sprobowac... ponizszy schemat to pomysl Bikoza ktory zastosowal do uzyskania sygnalu symetrycznego w nos dac.u PD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.