Skocz do zawartości
IGNORED

jaki do odsłuchu

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

witam . proszę o naprowadzenie mnie na wybranie gramofonu który na początek mógłby zadowolic mnie podczas słuchania płyt jazzowych- oczywiście cena w granicach rozsądku i proszę nie pytac ile tylko zaproponować z góry serdeczne dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/29078-jaki-do-ods%C5%82uchu/

Różni ludzie mają bardzo różne granice rozsądku, więc jednak byłoby wskazane podanie przybliżonego pułapu cenowego.

Poza tym są dość świeże wątki, gdzie sporo napisano na temat gramofonów w szerokich okolicach 1000zł. Na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na początek poczytaj tamte wątki, a potem się zobaczy.

Pewnie nie wszystko będzie Ciebie interesować, ale z pewnością znajdziesz tam sporo odpowiedzi na Twoje pytanie.

A nawet na pytania, których jeszcze nie zadałeś, a które zapewne pojawiłyby się z czasem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

przeczytałem lekturę, ale po za małymi sprzeczkami dowiedziałem sie że techn..to, a., pro.... jest lepszy ,a gdzie inne tańsze wersje gramofonów , czy do wysłuchania płyt potrzeba kupić gramofon z 2400 zł lub jeszcze drożej , a co z gramofonami za 500-1000 nie działaja ,żle grają ,Chciałbym aby ktoś mi udzielił rzetelnej odpowiedzi a nie bawił się w parametry wiem że to ważne , ale chyba nie dla kogoś początkującego , ja poprostu chcę dobrze posłuchać płyt- popłynąć .DZIĘKUJE i mam nadzieję, że ktoś się jeszcze odezwie.

Owszem można kupić jakiś tani gramofon ,podłączyć do byle jakiego wzmacniacza / z pre gramofonowym/

zapuścić winyla i ....................... zniechęcić się do tej całej zabawy.

A na koniec dziwić się o czym piszą ci "nawiedzeni" analogowcy ,gdzie przejawia się ta "wyższość"

winyla nad poczciwym CD.

Ja mam gramofon za ok. 2000 zł /Golgring GR2 po małych modyfikacjach:wymiana okablowania w ramieniu,

wymiana wkładki na MC/ i uważam,że gra on lepiej od niejednego CD-ka z przedziału 6-8kzł.

Ja wyznaję inną zasadę: używana, sprawdzona konstrukcja , reszta pieniędzy na wkładkę i phono stage DIY.

Marki: Thorens (seria 3xx), Dual (721;731;741). Myślę , że takie rozwiązanie z pewnością będzie lepsze.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Też tak uważam tym bardziej,że kiedyś miałem jednego z tych Dual-i - na poczatek może być

chyba że w grę wchodzi tylko nowy gramofon.

Do tego dobra wkładka i jakiś niedrogi i dobry pre i można zaczynać.

No właśnie, jeżeli to miałby być nowy sprzęt, to poniżej 1000 zł, to chyba tylko Pro-Ject Debut...

Ale jeżeli używany też może być, to wybór jest chyba spory.

Jak by miało być już tak całkiem minimum, to może nawet polska Fonica. Pewnie znalazłoby się nawet poniżej 200 zł.

Do tego przyzwoita wkładka za więcej (!), niż ten gramofon Foniki. No i jeszcze jakiś pre-amp.

Wszystko razem mogłoby się zmieścić może nawet w 500-700 zł.

Żadne cudo to nie będzie. Ale też autor wątku dał do zrozumienia, że cudów nie oczekuje. Chce, żeby działało i żeby było tanie.

Janusz z Torunia

witam. widzę,że kolega o niku YANOOSH po za wymądrzaniem i przechwalaniem nie potrafi doradzić , gdzie padło zadnie byle grałoi działało, ale widzę ,że to audiofilowskie podejście niektórych osób jest troche przesadzone chciałbym wiedzieć , czy ty kolego ,jesli mogę sie do Ciebie tak zwracać zaczynałeś od gramofonu w cenie 2000-4000zł jesli tak to może miałeś szczęście, jeśli nie masz ochoty na doradzanie to poprostu nieodpowiadaj , a uszczypliwości zostaw sobie.Pozdrawiam i dziękuje

@darek81-85

Moim zdaniem wypowiedź kolegi Yanoosha wcale nie była tak uszczypliwa jak ją odebrałeś. Ja sam słucham mniej więcej na takim sprzęcie jak on opisał (co prawda sukcesywnie staram się ulepszać właśnie tor analogowy - ale z konieczności raczej przez DIY - taka dola niezamożnego studenta), i uważam że na początek na prawdę może być. Za wkładkę dałem istotnie poniżej 200 PLN, i wcale się tego nie wstydzę a z efektów jak dotąd jestem zadowolony. No a smutna prawda jest taka - za komponenty dobrej jakości trzeba płacić. Nikt z piasku bicza nie ukręci.

A tak nawiasem mówiąc - trochę szacunku dla starszych i niewątpliwie bardziej doświadczonych kolegów oraz odpowidni dystans do samego siebie to podstawa udanych relacji międzyludzkich. Z Twoich i Yanoosha opisów wynika że powinniście się doskonale dogadać. Dlaczego zatem tak nie jest? (Pytanie jest retoryczne). I jeszcze jedno: odczuwa się przez u.

Witam. Denerwuje mnie snobistyczne podejście młodych ludzi do sztuki i wartości materialnych.Oczywiste jest, że im rzecz droższa, tym zapewne jej jakośc jet wyższa. Ale to nie ja z wyższością potraktowałem któregokolwiek z rozmówców. A jeśli chodzi o szacunek dla starszych, to chyba juz bo mnie: można mówić pan. Ale to oczywiście w internecie nie jest istotne. Za podzielenie suię doświadczeniem dziękuję , z tonu wypowiedzi zaś nie jestem zadowolony. Pozdrawiam.

O żesz kur...czę.

> darek81-85

A w którym miejscu ja się wymądrzam, a tym bardziej przechwalam?????!

Owszem, z Twojej strony nie padło dosłownie zdanie "byle grało i działało". Ale też ja nie napisałem, że z Twojej strony padło takie zdanie, tylko, że dałeś do zrozumienia... Tak Cię zrozumiałem. Być może błędnie.

Po przeczytaniu wątku, w którym większość dyskusji toczyła się o gramofony niewiele ponad 1000 zł (chociaż owszem - było też i o droższych), obruszyłeś się, co z gramofonami za 500-1000 zł. Stąd wnioskuję, że o taki przedział cenowy Tobie chodzi. Jeżeli się mylę, to nie zrozumiałem - o co chodziło z tym 500-1000.

Napisałeś też, że nie interesują Cię żadne szczegóły i chcesz tylko dobrze posłuchać płyt. Z tego zrozumiałem, że chodzi o sprzęt, który po prostu bez problemów odtworzy zawartość płyt i nie zamierzasz poszukiwać nie wiadomo czego.

Na Twoje pytanie o mój gramofon odpowiadam: NIE. Nie zaczynałem od gramofonu za 2000-4000. Powiem więcej - za ten, który mam obecnie, dałem niewiele ponad 2000.

Jeszcze nie tak dawno miałem właśnie polską Fonikę GS-431 Bernard z wkładką Ortofon 520 MkII.

Gramofon sprzedałem za 150 zł, a wkładka nowa kosztuje niewiele ponad 300 zł. Gramofon miałem ok.18-20 lat. Wkładkę ok.5 lat.

Jak za tę wartość, to byłem z tego bardzo zadowolony i dlatego zasugerowałem Tobie coś w tym guście.

Na Twoje pytanie, jaki gramofon kupić, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Między innymi dlatego, że każdy ma inny gust, a nie bardzo wiadomo, czego Ty oczekujesz. Sprzęt powyżej 2000 - za drogi, a na sugestie minimalizujące koszty, obruszasz się. I nie bardzo wiem, o co.

Ja Tobie nie napiszę konkretnie: kup TAKI gramofon, bo jest najlepszy. Bo potem taki kupisz i będziesz miał sprzęt nie taki, jaki Tobie się podoba, tylko jaki mnie się podoba.

Nadal uważam, że w tym, co już napisano na Forum, jest wiele odpowiedzi, tylko trzeba czytać "między wierszami".

Ja nie oczekiwałbym odpowiedzi, co dokładnie kupić, tylko opisów różnych sprzętów, a wnioski z tego wszystkiego należą do czytającego. I Tobie sugerowałbym to samo. Po przeczytaniu wielu wpisów zacznie się Tobie klarować obraz tego, co dla Ciebie najlepsze.

Pozdrawiam. Janusz.

Janusz z Torunia

z tanich uzywek (;-D) polecam Duala np. 606 (znam bo posiadam, sprzedawac nie zamierzam). Wyrobow foniki (mialem, model bodaj G603) nie ma co do niego porownywac - dzwiek z Duala jest o 2 klasy lepszy i basta.

ostatnio namnozylo sie zakompleksionych ludkow.

co bys yanoosh nie napisal, bedzie biedak odbierac jako wymadrzanie sie.

olac goscia i nie marnowac piora na polemiki.

jesli chodzi o patefony na poczatek - sony ps-4300, czy technics sl-1300, to znakomity wybor. cena kolo 500 zl.

inna szkola patefonowa w tej cenie - thorens td 280 mk2, dual 704.

Witam .Dziękuję wszystkim , którzy chceli mi pomóc.Pozdrawiam Kolęgę Janusza i dziękuję za Jego cenne wskazówki , a pan SABATIEL Z TAKIM JĘZYKIEM POWIEN PRZEJŚĆ NA CZATERIĘ , A TO FORUM POZOSTAWIĆ LUDZIOM DOBRZE WYCHOWANYM. DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

darek81-85, 26 Paź 2006, 23:59

Żeby zatrzeć złe wrażenie...

>Denerwuje mnie snobistyczne podejście młodych ludzi do sztuki i wartości

>materialnych.Oczywiste jest, że im rzecz droższa, tym zapewne jej jakośc jet wyższa.

Jeśli tym młodym ludziem o snobistycznym podejściu mam być ja... Rezygnując na chwilę ze skromności przyznam, że jak dotąd uważałem że wyróżniam się pod tym względem, w sensie pozytywnym oczywiście, spośród swoich równieśników. Nie imponują mi komórki (sam nie posiadam), samochody, i tego typu sprawy. Sam też nie mam zamiaru imponować w ten sposób innym. Jestem w stanie zrozumieć, że doświadczony Yanoosh zaczął od przedziału, który dla mnie i dla Ciebie mógł się okazać nieakceptowalny. Może znowu rzucę truizmem, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, i po pewnym czasie pułap minimalnych wymagań się podnosi. No i wtedy automatycznie gdy ktoś mniej doświadczony pytaja o radę, zaczyna się za wysoko...

> Jeśli chodzi o szacunek dla starszych, to chyba juz bo mnie: można mówić pan.

Mi też. W końcu to nie forum dla dzieci. Ale to nawet nie o wiek chodzi, a o "forumowy" staż ... Biorąc pod uwagę że wypowiedź Yanoosha, do której się odwołałem, nie była według mnie uszczypliwa, ty zareagowałeś na nią moim zdaniem trochę za ostro.

>z tonu wypowiedzi zaś nie jestem zadowolony.

Faktycznie, odczuwanie mogłem sobie darować. Przepraszam. Nie szukam tu wrogów, jest dokładnie odwrotnie. Czasami to jest tak, że się nie zdąży ugryść w język. Starajmy się być tą lepszą, konstruktwną częścią forum.

Pozdrowienia

Prawdę mówiąc (pisząc) - nie bardzo wiem, o co chodzi w niektórych kwestiach.

Przecież ja w żadnym chyba miejscu nie proponowałem gramofonu z przedziału 2000-4000.

Nie wiem też doprawdy, który mój wpis (które zdanie) mógł zostać odczytany jako uszczypliwy.

W żadnym miejscu nie miałem zamiaru być uszczypliwy. I chyba nikt oprócz darka81-85 tak tego nie odczytał.

Ale też bynajmniej nie zamierzam zaraz się obrażać. Widocznie Darek... źle mnie zrozumiał.

Możliwe, że i ja też źle go zrozumiałem, skoro moje odpowiedzi były nietrafione.

Ja też nie szukam wrogów. Myślę, że jeszcze się dogadamy.

Janusz z Torunia

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.