Skocz do zawartości
IGNORED

Super przedwzmacniacz Giesbertsa z EE

terminus

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 1 rok później...
  • 2 lata później...

pare latek minelo. ciekaw jestem czy ktos nadal uzywa tego preampa?

latwiej juz teraz o parowane tranzystory ssm czy mat. koszt jednej kostki juz znosny i miesci sie w 20zl/szt.

to minimalizuje koszt calosci.

przejrzalem watek i nigdzie nie znalazlem zdjec zamawianej plytki>?

Kiedyś też w latach 90 o nim myślałem ....Ale to było no jak by nie było 15 latek temu czy dziś on ma sens ? hmmm i tak i nie .... chętnie bym go może w końcu zrobił ? Jeśli by by chętni to można by .... zrobić to .... są chętni ?

co do topologii to wyglada zupelnie jak preamp z accuphase'a ktory ostatnio kupowalem (czesc integralna jednego ze wzmakow)

roznica taka ze nie ma dc serva.

i podobno accuphase';y to dopiero graja ale tylko z pre...

co by sie nawet zgadzalo jesli jest on tak przezierny jak symetryczna ugoda to chcialbym go zrobic..

moglby byc nawet modyfikacja i polaczeniem z tym drugim pomyslem akumulatorowym ale na mat'ach.

ssm mozna kupic na allegro za 18zl/szt. taniej wyjdzie ssm2210 bo w avt z jakas tam plytka kosztuje 36zl (w komplecie sa 2 ssm'y)

czyli juz za okolo 80zl mozna miec komplet ssm'ow niezbednych do preampa.

do takiego preampa potrzebny jest jednak dobry zasilacz bo inaczej nie ma sensu takie robienie plytek..

:

i tu moglby sie znow sprawdzic :

Ukryta Zawartość

post-10216-0-91421200-1364500734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajnie by bylo zeby wszystko bylo na jednej plytce (a dokladnie na 2 bo po jednej na kanal)

dolozyc trafo gniazdka do pudla i ma grac.

wlasnie kupilem mat'y niestety tylko po parce za dobry pieniadz z cyfroniki.

plytke mam wytrawiona wg wzoru. ostatnio znalazlem w pudelku...

plytke zrobilem chyba z 6 lat temu :)

rezystory smd byly by slodkie :)

to pieknie...

zamawiajmy oryginaly. znalazlem sklep. calkiem tanio maja...

960094-1

Ukryta Zawartość

tylko 55E co daje jakies 230zl

czyli koszt elementow przy cenie samej plytki to juz pryszcz...

Ukryta Zawartość

to pieknie...

zamawiajmy oryginaly. znalazlem sklep. calkiem tanio maja...

960094-1

Ukryta Zawartość

tylko 55E co daje jakies 230zl

czyli koszt elementow przy cenie samej plytki to juz pryszcz...

Tylko że to nie jest wersja na SSM-ach (MAT-ach). A mnie się wydawało, że o tej wersji pisali koledzy.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Tylko że to nie jest wersja na SSM-ach (MAT-ach). A mnie się wydawało, że o tej wersji pisali koledzy.

Jest to wersja z zasilaczem bateryjnym.

Była opisana w Elektor Elektronik 1 i 2 1997 r. i być może w polskiej edycji czasopisma.

Pomijając nawet bardzo dobrze oceniany przedwzmacniacz warto zapoznać się z układem doładowywania akumulatorów.

mnie chodzi o preamp a nie o akumulatory. oba preampy to prawie takie same uklady.

ostatnio bawilem sie w dopasowanie impedancyjne dac'a preampa pasywnego i wzmakow.

wyrownanie rezystancji dalo taka poprawe ze zaczalem wierzyc w stopien bufora przed przedwzmacniaczem. pelni pewnie on funkcje takiego dopasowania...

do tego pozostaje kwestia potencjometrow. ja mam u siebie pvc i wiem ze wygoda plynaca z pilota przewazy kazda galke ;)

do preampa akumulatorowego mozna przeciez zalozyc i maty jakos stopien wejsciowy...

tu schemat zasilacza z jakiegos pioneera (nie niski model)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Była opisana w Elektor Elektronik 1 i 2 1997 r. i być może w polskiej edycji czasopisma.

Ten wątek na początku dotyczył obu wersji preampa. Ale od strony czwartej, gdy przeniesiono temat wersji "bateryjnej" gdzie indziej tutaj pisano tylko o wersji z EE 12/94.

Kuzyn murzyna

mat da rade wsadzic. sa w metalowej puszcce.. a jesli ssm to tez nie problem. od spodu plytki bez problemow pewnie da rade wkleic

link od wersji bateryjnej nie dziala. to ten sam uklad wiec ktory nie bedzie zamawiany to bedzie dobrze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu mamy ssm'y

Ukryta Zawartość

To którą wersję przedzwzmacniacza robimy? Tą z 1994 (na MAT-ach, ew. SSM-ach), czy też tranzystorową z zasilaniem bateryjnym z 1997?

Ponadto w tym zestawie nie ma SSM-a. Został zastąpiony jakimś NE.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

to co za problem ? Z zasilaniem ?

pomozesz zrobic plytke-> projekt?

opcja dla mat/bc550/560 jak kto bedzie chcial...

bez znaczenia ktora wersja. do obu da rade wepchnac mat'y/ssmy lub parowane bc550/560

zasilanie proponuje zrobic z prestabilizacja na lm317 np wg pkrecza. tylko trzeba innego zenera dac i inne parametry rezkow wokol lm317/337

ale mnie gryzie dual mono... z oddzielnymi trafami/mostkami.

Jeżeli płytka byłaby zrobiona pod SSM-y, to wszystko inne da się wstawić (MAT-Y, zwykłe tranzystory). Na zachętę załączam pdf pierwszej części artykułu z Elektor Electronics.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Ja mam tego preampa juz dlugi czas i jestem z niego bardzo zadowolony. Aby uzyskac dobre brzmienie WSZYSTKIE ELEMENTY MUSZA BYC BARDZO DOBRZE SPAROWANE!!! W przeciwnym razie bedzie brzmial jak 90% konstrukcji z forum ktore laduja w rozne kostki do wziecia. Uzytkuje go ze wzmacniaczem Crescendo Millenium ktory tez ma sparowane wszystkie trany, rezystory diody sposrod kilkuset sztuk elementow danego rodzaju i powiem Wam szczerze ze takie wzmacniacze jak krell ksa50 clone, hexfet z elektora itd. leza juz porozkladane na czesci. Ten preamp i Crescendo naprawde dobrze zrobione robia potezne wrazenie. Teraz skladam kolejna wersje Crescendo bez kompromisow m.in. z Rifami w glownym zasilaczu i mam nadzieje ze bedzie jeszcze lepiej. Co do preampa to dalej mam na zasilaniu tylko lm317/337 i jakos ciezko mi sie zmobilizowac zeby podlaczyc pod to np Salasa.

kuzyn tam scalak zostal zastapiony. trany zostaly. nie czytasz uwaznie... nam chodzi o ssm2210 a te sa w zestawie. ssm2220 sa na allegro po 18zl/szt

adi to zupelnie jak ja :)

ja mam ugody i wiem ze niewiele moge zyskac zmieniajac wzmak... chodzi raczej o dobre wysterowanie tych neutralnych koncowek. i ten preamp pewnie sie idealnie nada... jak nie zamowimy plytki to pewnie z ugod wykorzystam bo mam jedna zelona parke nieobsadzona.

Ja PCB zrobilem zelazkiem. Poswiecilem na to jedno popoludnie a efekt wyszedl bardzo dobry (poza tym) ze nie ma opisu elementow. Odnosnie wzmacniacza to polecam wszystkim stosowanie zasilacza stabilizowanego dyskretnego w stopniach napieciowych. Rewelacyjna sprawa!

kuzyn tam scalak zostal zastapiony. trany zostaly. nie czytasz uwaznie... nam chodzi o ssm2210 a te sa w zestawie. ssm2220 sa na allegro po 18zl/szt

To według Ciebie co oznacza ten zwrot skopiowany wprost z opisu:

"UWAGA

W zestawie AVT2408 B zamiast układu scalonego SSM-2110 zastosowany został NE5532."?

Marosik - nie czytasz uważnie.

Kuzyn murzyna

Odnośnie zasilania, TYLKO zasilacze Walta Junga. "Grają" niemiłosiernie zaje...ie dobrze. Zmontowałem sobie wg Junga na 5 V do E-MU. Przeskok jest niesamowity w brzmieniu (jakości dźwięku). Wszelkie Salasy, itp., to porażka - moje zdanie (sprawdzone eksperymentalnie). Odnośnie układziku Giesbertsa nawet nie ośmieliłbym się startować do tego z innym zasilaniem, po prostu robienie tego pre mijałoby się z celem.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

kuzyn masz racje. w uwadze napisali ze zastapili je zwyklymi bc.

to nici. trzeba szukac gdzies indziej.

Ukryta Zawartość

za 200zl wyjdzie 10szt czyli cena znosna.

THAT300 i 320

w cenie 40zl/szt. w farnellu

tyle ze tam sa az 4 trany w paczuszce. chyba ze przeprojektowac plytki>?

tylko ze one chyba nie sa parowane.. czyli zostaje parowanie bc550/560

mamy nastepce ssm2210 i jest nim 2212 w farnelu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.