Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - jeden kanał ciszej (?)

neverland

Rekomendowane odpowiedzi

W moim wzmacniaczu Sony TA-S7 pojawił się problem. Przeszukałem forum - były podobne usterki - ale porad co do pewności problemu nie znalazłem. Otóż właczając wzmacniacz - chwilkę to trwa zanim zaskoczy - te modele mają miękki start - w chwili włączenia np. CD, prawy kanał gra dużo ciszej i lekko harczy. Jak poruszam potencjometrem głośności tzn. dam gałkę powyżej godziny 9, wszystko wraca do normy. Słucham oczywiście przy opcji source direct. Wszystko potem jest ok aż do ponownego uruchomienia wzmaka. Wyłączyłem też source i przekręcałem gałkę balance i tak jakby raz łapał prawy kanał a raz nie. Podłączyłem też słuchawki i w nich nie było harczenia ani niższego poziomu jedengo kanału. Pytanko - na co stawiacie: potencjometr głośności czy potencjometr balance czy jeszcze coś innego. Niby można z tym żyć ale wnerwia.

https://www.audiostereo.pl/topic/29170-wzmacniacz-jeden-kana%C5%82-ciszej/

mozna. wystarczy poszukac sprayu do czyszczenia potencjometrow - robi sie to bez wykrecania jakichkolwiek srubek. wystarczy zdjac galke i "psiuknac" w wiadome miejsce, a nastepnie kilka razy pokrecic w obie strony. voila

w kazdym sklepie elektrycznym

płyny : kontakt 60, kontakt s, teslanol t6, i podobne (pytac o płyn na styki i potencjometry)

a co do samego wykonania tej czynnosci, polecam jednak odkręcenia klapy, gdyz po zdjęciu gałki prawie nie ma miejsca na psiknięcie, i 99% płynu spływa po ramie. odkręcenie kolku srubek to nie problem, a przynajmniej mozemy popsikac bezposrednio na potencjometr. i mamy gwarancje, ze po miesiącu nie bedzie tego trzeba robic znowu.

• 3 tygodnie później...

A jednak Panowie to był przekaźnik na wyjściu.Na szczęście nie trzebabyło kupować nowego. Podziękowania dla Pana Andrzej Witka z Sonus Oliva. Przekaźnik a dokładnie jego styki przeczyszczone i działa ok. No i przy okazji doszła piękna sieciówka by SO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.