Skocz do zawartości
IGNORED

podłogówki do 18m2? czy to ma sens?!

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

nadal poszukując muzycznej nirwany, zastanawiam sie czy w moim pokoju zagraja podlogowki - poprawnie oczywiscie. Pokój jest średnio wytłumiony. Madrzejszy o watek "monitory do 18m2" i "aranżację akustyczną" tegoż pokoju zastanawiam się nad dopisaniem do listy monitorków, paru podłogówek:

- AA Phoebe

- Jamo D570 (świetna oferta na allegro)

co o tym sądzicie?

mialem Phoebe u siebie w ok 16m2, graly dobrze ale bardziej podobal mi sie dzwiek Hyperion, jednak te okazaly sie juz za duze, mysle ze teraz ta najnowsza wersja Phoebe jest warta zainteresowania

Mag

Jak najbardziej! Mam Radmory LS40 w jeszcze mniejszej powierzchni i jest dobrze. Ważny jest charakter dżwięku (głównie chodzi o zwartość basu) a nie z jakiego głośnika pochodzi (podstawki czy nie..) ..pzdr..

g69

dobrze prawisz, w Hyperionach wlasnie bylo go zdecydowanie za duzo...

abtman

odradzam kupowanie w ciemno tylko poprzez opinie innych, najlepsze rowiazanie to postawic je w swoim pokoju, podpiac pod swoj system i sprawdzic, jednak wiem doskonale ze czesto jest to pop rostu niemozliwe, ale to ze zagra Ci u kogos w podobnym pomieszczeniu nie znaczy ze tak samo dobrze bedzie gralo u Ciebie, wiele czynnikowm ma na to wplyw wiec uwazaj i pochopnie decyzji nie podejmuj

Mag

oczywiście, że ODSŁUCH to podstawa, ale.....najpierw muszę zawęzić poszukiwania. I jeśli podłogówki to za dużo do takiego metrażu, będę słuchał jedynie monitorów.

Radmor LS40 to w zasadzie monitor w obudowie podlogowki.Rowniez mam 18-metrowy pokoj i jesli nie jestes fanem tektonicznego basu,to w tym metrazu polecalbym monitory na solidnych standach.

ja ma 12 m2 i mam podłogówki:).A bynajmniej nie jestem zwolennikiem duzego basu i techno.Ale dobre ustawienie to podstawa.Do 18 m2 podłogówki wstawił by bez zadnego ryzyka.

Śmiało, przed zburzeniem ścianki działowej grały u mnie Tannoye M3 właśnie w 18m2 i nawiasem mówiąc to było dla nich optimum. W 25m2 też było ok, ale jednak bez tego oddechu co w mniejszym pokoju. Uwaga na konfiguracje i kable!!! Z niektórymi może okazać się, że podłogówki w takim pokoju to zestawienie do bani, ale ogólnie tak jak w poprzednich wpisach - jak najbardziej ma to sens. Próbuj!

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Niestety nie słuchałem Twojej elektroniki i Resonów, może ktoś inny wypowie się czego mogą dodać a czego ująć w 18m przy AA. W każdym razie nie są to jakieś kolosy i z powodzeniem można spróbować. Powodzenia w poszukiwaniach.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

abtman,

Nie znam tych kolumn, ale z mojego doświadczenia wynika że dobre podłogówki wymagają min. 25m. W mniejszych pomieszczeniach niezastąpione są dobre monitory, bo one tylko potrafią stworzyć odpowiednią przestrzeń na takiej powierzchni. Znam ludzi, którzy wstawiali podłogówki do takich powierzchni bo chcieli mieć mocny bas, a wychodziło z tego dudnienie albo zaburzona scena

tomek11,

No tak - to są stosunkowo małe kolumny. Moim zdaniem jednak podłogówki mają sens kiedy tworzą potęzny dzwięk - a to tylko mogą duże kolumny. W przeciwnym wypadku bez konkurencji są dobre monitory - bo tworząc dobry bas jednocześnie tworzą przestrzeń i scenę nieosiągalną dla mniejszych podłogówek

Wiele 2 drożnych podłogówek to de facto monitory z obudową zamiast standów. Opinia typu monitor is king w 18 m to błąd. Ja kilka lat temu do 20m szukałem kolumn. Niestety nie był to high end. Kupiłem JBL LX 700. To jest właściwie chyba LX300 albo 500 (już dokłądnie nie pamiętam ) z powiększoną obudową. Przy czym nie popełniono błędu znanego z wielu rozwiązń, gdzie wszystko z monitora jest przeniesione do większej obudowy. Tutaj obudowa podzielona jest na 2 części - czyli tak jak monitor na górze a na dole komora na np. dociążenie. Czy to coś zmienia? Moim zdaniem tak. Podłogówka jest tańsza niz monitor+standy. Po drugie niby to samo a jednak nie. Dźwięk wydaje się większy i bardzeij rozciągnięty w dół. Jak zachowa się typowa duża obudowa w małym pomieszczeniu? - może być różnie. Takie D570 przy w miarę nie głośnym graniu będzie super. Przy głośniejszym bas może się nie zmieścić w pomieszczeniu, zadudni - bez sprawdzenia chyba bym nie ryzykował. Chociaz drugiej strony przy cenie z allegro raczej na tej kolumnie się nie straci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.