Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o cewki, czy mnie oszukano?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Porównanie chyba nie adekwatne.

Idąc dalej tym tokiem dojdziemy do wniosku że wychodząc w trakcie reklamy, emitowanej w przerwie filmu, do kuchni po piwo okradasz stacje telewizyjną.

Robiłem zakupy w Polinku, pełny profesjonalizm, super jakość cewek, szybka przesyłka super zapakowana, cennik wg Poczty, jeśli dobrze pamiętam, więc znikomo niska kwota w stosunku do wartości mojego zamówienia

(ok. 250 zł).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

panterka, 3 Lis 2006, 11:20

>>marekk

>

>Klonowanie i sprzedawanie tego dla dużego zysku jest złodziejstwem, ale zrobienie jednej parki dla

>siebie to jakie to złodziejstwo jeśli projekt był opisany ze wszystkimi szczegółami do zrobienia w

>czasopiśmie EDW. A myślisz poco oni to tam zamieścili? Piszesz to z dziwnym podtekstm.

Prawnie niestety można sklonować każde kolumny, które nie są opatentowane, a opatentować coś takiego jest ciężko, bo zasada działania wszystkich kolumn jest identyczna, czy to są Altusy czy SF Amati, różnice dotyczą w zasadzie sposobu dostrojenia układu i jakości wykonania, nie ma jednak nic odkrywczego i nieoczywistego co by uzasadniało ochronę potentową w świetle polskiego prawa.

Pozostaje wydźwięk moralny. Jeśli ktoś klonuje coś dla siebie, w dodatku jest to coś co zostało opublikowane przez producenta to jest ok, ale jesli ktoś na podróbkach zaczyna budować swój interes to taki ktoś jest dla mnie złodziejem. Jak się nie umie samemu czegoś zrobić to się znajduje konstruktora i zleca mu się opracowanie za odpowiednią opłatą, wyjść jest na prawdę sporo, pójdście najprostszą drogą to zwykła chamówa. A doszły mnie niedawno słuchy że jedna z "gwiazd" bazuje na podpatrzonych projektach. Oczywiscie na razie sa to tylko słuchy nie poparte żadnymi dowodami więc nie będę mówił o kogo chodzi, żeby niesłusznie nie skrzywdzić, parząc jednak na podejscie bardzo wielu osób do tematu czyjejś pracy to jest całkiem możliwe. A zdarzaja się takie bezczelne przypadki które pisza do mnie maile żeby za darmo dać im plany konstrukcyjne kolumn, twierdząć że wszystko potrafia sobie sami zrobić. Tjaaa, g...o potrafią, posklejać skrzynkę, albo nawet zamówic ja u stolarza, kupić i polutować częsci to każdy idiota potrafi, trzeba miec duzy tuper żeby poprosić kogoś o udostępnienie gotowego projektu a więc efektu wielu godzin pracy.

Producenci jednak umieją sie przed czymś takim obronić - głosniki OEM, zabudowywanie zwrotnic i trzymanie w tajmnicy ich schematów, to sprawia że większosci dobrych kolumn i tak nie da się sklonować.

Pozostaje wydźwięk moralny. Jeśli ktoś klonuje coś dla siebie, w dodatku jest to coś co zostało

>opublikowane przez producenta to jest ok, ale jesli ktoś na podróbkach zaczyna budować swój interes

>to taki ktoś jest dla mnie złodziejem. Jak się nie umie samemu czegoś zrobić to się znajduje

>konstruktora i zleca mu się opracowanie za odpowiednią opłatą, wyjść jest na prawdę sporo, pójdście

>najprostszą drogą to zwykła chamówa. A doszły mnie niedawno słuchy że jedna z "gwiazd" bazuje na

>podpatrzonych projektach. Oczywiscie na razie sa to tylko słuchy nie poparte żadnymi dowodami więc

>nie będę mówił o kogo chodzi, żeby niesłusznie nie skrzywdzić, parząc jednak na podejscie bardzo

>wielu osób do tematu czyjejś pracy to jest całkiem możliwe. A zdarzaja się takie bezczelne przypadki

>które pisza do mnie maile żeby za darmo dać im plany konstrukcyjne kolumn, twierdząć że wszystko

>potrafia sobie sami zrobić.

Argos ---> kiedyś dawno temu napisałem do Waszej firmy z prośbą o podzielenie się uwagami na temat pewnego głośnika i ewentualnych wskazówek co do jego aplikacji. Zrobiłem tak ponieważ ceniłem i nadal cenię Wasze osiągnięcia i wiedzę. Otrzymałem bardzo miłą i wartościową odpowiedź od Pana Waldemara. Jestem mu za to niezmiernie wdzięczny i podziękowałem za to publicznie w pewnym wątku. Poźniejsza próba dalszej konwersacji zakończyła się ostrą odpowiedzią typu (luźny cytat bo nie mam już tego miala):

"Waldka nie ma a my nie jesteśmy instytucją charytatywną by dzielić sie pomysłami"

Ok Państwa prawo, przecież to Wasza praca i nakład sił i środków!!! Przypomnę nie dotyczyło to całej konstrukcj a uwag odnośnie jednego głośnika. W cale nie uważam tego pytania za bezczelność ale to zapewne nie o mnie Pan pisze bo jestem zwykłym szarakiem a nie "gwiazdą" ;)

A teraz do meritum - uważam, że opublikowanie przez Was nawet dokładnych planów swoich konstrukcji (jak zrobiła to ESA) nie przyniosłoby Wam szkody, bo ich unikalność leży w obudowach. Mało kto jest w stanie amatorsko coś takiego stworzyć (ukłon w stronę zastosowanej technologii). Choć Wasze opracowania opierają się na ogólnie dostępnych głośnikach więc może jednak ponieślibyście wymierne straty?

Co innego z dystrubutorami głośników. Pan Kisiel pokazuje konstrukcje ale nie publikuje już schematów zwrotnic do nich ani wykzu elemntów. Dlatego, że wiele osób kupiło by głośniki w Holandii bo tam są tańsze. Nieco inaczej ma się sprawa z Panem Albeckim. Ushery ciężko jest dostać taniej jak u niego dlatego dostępność schematów i projektów tylko może mu dodać klientów. Więc publikowanie projektów jak widać w tym przypadku może być tylko motorem sukcesu.

To takie luźne moje dewagacje.

no całkiem słuszne , ale skąd wiedzieć kiedy przekroczy się uprzejmość i zacznie złodziejstwo.

Jeśli Argos siedzi godzinami nad projektem plus odsłuchy, porażki, obudowy w śmietniku i w końcu wychodzi z tego hit to przecież jest logiczne ,że jest to furtka do sukcesu , kasy i dalszego rozwoju firmy a tak poblikując taki projekt ,traci wszytko, bo wszyscy sobie skopiują , albo znajdzie sie jeden mądry i bedzie to jeszcze sprzedawał pod swoim logo.Cóz ciężko wyczajić tą granicę

Gdyby to były jakies fajne głośniki wymagające dużego nakładu pracy w projektowaniu i grające wyjątkowo to tez bym strzegł ,, receptury " ale to jest układ na popularnych scan speakach , z których juz nic sie nie da oryginalnego zrobić a w sieci jest pełno schematów .

To co tu strzec ?

Na tym forum jest kilka osób , które za darmo w kilka godzin opracowuja zwrotke do tych staroci ...

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.