Skocz do zawartości
IGNORED

SR-PP nowym konkurentem Kevlaru

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

ps.

>to raczej "direct radiatiors" w "trójkącie stereo" odwrotnie a mianowicie "odprzestrzenniają"

>muzykę, czego produktem ubocznym jest ostre ogniskowanie źródeł pozornych - typowy artefakt audio

>nie występujący "w przyrodzie"

>to jest zjawisko filtracji mikroinformacji przestrzennej

bardzo charakterystycznie nasz forumowy kolega Fadeover napisał po przetestowaniu stereolitu (którego interakcja z pokojem odsluchowym jest podobna do kolumn "omni"), że stereolit jest "wzmacniaczem informacji przestrzennej"

ja bym tylko ujął odwrotnie, że to raczej zwykłe kolumny ustawione po trójkącie są "osłabiaczami informacji przestrzennej", bo to co słyszę ze stereolitu z kompatybilnym nagraniem albo z dobrze ustawionych kolumn "omni" jest bliższe naturze niż typowe kolumny w typowym ustawieniu

charakterystyczne jest też to, że Fadeover stwierdził, że jednak preferuje typowe ustawienie, które daje mu ogniskowanie źródeł pozornych tak jak lubi...

Sluszna uwaga - artefakty sa czesto utozsamiane z jakoscia przez audiofili. Jestem jednak sceptyczny poniewaz gdyby tezy gloszone przez Moultona byly sluszne to juz dawnoby sie upowszechnily. Ponadto tradycyjne glosniki i tak wzbudzaja sporo odbic tylko ich spektralny sklad jest nieodpowiedni. Nie chce zajmowac konkretnego stanowiska poki nie sprawdze MSW w dzialaniu.

Re: jacek_zagaja, 8 Lis 2006, 11:04

>Sluszna uwaga - artefakty sa czesto utozsamiane z jakoscia przez audiofili. Jestem jednak

>sceptyczny poniewaz gdyby tezy gloszone przez Moultona byly sluszne to juz dawnoby sie

>upowszechnily.

nie upowszechniły się bo audiofile kochają artefakty :-/

a dowodem na trafność tego co pisze Moulton (nie są to JEGO TEZY tylko USTALENIA akademickiej NAUKI) jest to że jednak głośniki "omni" mają swoje miejsce na rynku i są wśród nich konstrukcje wysoko oceniane zwłaszcza przez audiofilów-melomanów klasycznych i zwykle właśnie podkreśla się naturalność przestrzeni

już kiedyś pytałeś a ja odpisałem:

>>Dlaczego zatem tak malo sie produkuje kolumn omnipolarnych?

>tych firm jest mimo wszystko trochę: poza MBL - Mirage, Duevel, Shahinian, Ohm (przetworni Walsha),

>German Physics, Wolcott, Morisson, to tak z rękawa rzucam bo jest więcej

a jeszcze z big boys Bang-Olufsen, "nawroceni" przez Moultona, a z maluchow Direct Acoustics, Samadhi Acoustics, z popularnych - Visaton Fontana

i wciąż przybywają nowe

a pewien kolega z anglojęzycznego forum komentując listę Stereophile "Best top 25 speakers of past 40 years" zauważył trafnie, że:

"almost every one of the most highly prized loudspeakers (AR, KLH, and Advent not included) of every era used indirect firing sound in some way. This recognized that fact that the limitations of direct firing loudspeakers in real rooms could not be overcome with only direct firing drivers and is especially apparant in the treble range. These products may include bipolar radiators or a long column of tweeters which puts the listener off axis of most of them, or indirect firing tweeters. Think of all the electrostatics, Vandersteen, Snell, JBL Paragon, Magneplanar and so many others which exploited the reflective surfaces of rooms to improve sound reproduction"

nota bene Mirage forsowali przez lata bipolary a teraz piszą: "Mirage technology can be summed up in one word: Omnipolar" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

>Ponadto tradycyjne glosniki i tak wzbudzaja sporo odbic tylko ich spektralny sklad

>jest nieodpowiedni. Nie chce zajmowac konkretnego stanowiska poki nie sprawdze MSW w dzialaniu.

sprawdź też w działaniu wyżej opisane przeze mnie ustawienie a la "omni" oraz ustawienia polegające na kontrapozycjonowaniu kanałów jak stereolit i Beveridge configuration

zapytaj panią Manger o te rzeczy, ciekawe co powie

i o JBL Paragon/Metregon

a przy okazji o mangerowski Holoprofile

tu tkwią zagadki przy których różnice jakościowe między dobrymi przetwornikami jak MSW i Jordany bledną

to są dopiero ciekawe rzeczy!

pozdrawiam!

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Holoprofile masz szcegolowo opisany w patencie w jezyku niemieckim - jesli nie znajdziesz to wyslij mi wiadomosc. W skrocie polowka MSW sluzy do wypromieniowania HF pod szerokim katem i szybkosc narastania sygnalu jest bardziej wyrownana poza osia glowna.

Jezeli omni jest takie dobre to tylko podnosci to wartosc bipolarnej odgrody nieskonczonej.

No dobrze Floyd Toole w slepych testach wykazal ze ludziom omni sie podoba (papiery AES 2005) zatem trzeba tego sprobowac z Bandorem przed instalacja bipolarnej odgrody nieskonczonej. Mirage teraz stosuje lagodna krzywizne deflektora, natomiast w notce patentowej jest wielosekcyjny.

Przy okazji mamy przepis na tania i idealna kolumne pod Gainclona.

Wyobraz sobie rure z akrylu w ktorej jest zainstalowany LAT do basu, a gora pod Bandora. Do tego trzeba bedzie aktywna XO lub DSP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jacek_zagaja, 8 Lis 2006, 23:07

Niech się Kolega za bardzo nie przejmuje :-).

Większa część ciekawych wątków jest niezgodna z tytułem. Jeden z moich ulubionych

był zatytułowany Lampowy wzmacniacz słuchawkowy (czy jakoś tak) a był (jak sama

nazwa wskazuje) o przedwzmacniaczach (albo na odwrót). Najnowszy przykład to

wątek Shunt regulator traktujący - jak sama nazwa wskazuje - o klasycznym

regulatorze szeregowym. Jest to więc nowa świecka tradycja-). Pozwala to w pewnej

mierze racjonalne, pozwala bowiem na trzymanie z dala od ciekawego wątku forumowych

psujów i pieniaczy. Czyli - tak trzymać!!!

Jestem Europejczykiem.

Stanowisko Danieli jest jednoznaczne:

"No it is no natural imaging. It is a artificial creating of ambience. A point source is the ideal."

Byc moze zrodla omni sa dobre przy odpowiednim dopasowaniu ustawienia glosnikow w pokoju do nagrania czyli stosunku rewerberacji do dzwieku bezposredniego. Wtedy daja z siebie bardzo duzo.

W Gelsenkirchen bedzie Dr Brugemann w piatek i sobote gdyby ktos byl zainteresowany linearyzacja przetwornikow.

Soczewkowanie akustyczne oparte na kopulkach i profilu eliptycznym (Beolab, Ulysses) ma podstawowa zalete ze wodospady tych kopulek (Dynaudio Esotar) sa najlepsze jakie znam. 90% energii wygasa w 0.5ms w zakresie 0.75-20kHz. Moze sie uda uzyskac pomiary od Manny LaCarrubba.

Re: Jacek Zagaja

>W skrocie polowka MSW sluzy do wypromieniowania HF pod szerokim katem

rozumiem! tak czułem! za całą teorią o "dwóch połówkach głosnika" (sic) kryje się po prostu rodzaj dyfuzora!

bardzo rozsądnie!

ale ale...

...czy to aby nie jest "artificial creating of ambience"?! ;-)

podobnie jak dodatkowe głośniki na zewnętrznych ściankach Zerobox 103

zupełnie jak stereolit!

ciekawe jak one są filtrowane, jak nisko/wysoko tnie ta cewka

bo z tym gadaniem sugerującym, że chodzi tylko o baffle step to może być tak jak z teorią "dwóch połówek głośnika" w przypadku "Holoprofile"

niesamowita teoria BTW, ciekawe o co w niej chodzi?!

>Jeszcze tylko wspomne ze Moulton zaprzecza sam sobie. Z jednej strony chce omni, a z drugiej calkowicie

>tlumic przednia sciane .

nie ma sprzeczności - wczesne odbicia są dobre bo niosą i wzmacniają informacje zawarte w nagraniu a pogłos pomieszczenia jest zły bo maskuje informacje

dlatego omni jest dobre - bo dużo odbić wczesnych i szerokopasmowe wytłumienie jednej ze ścian też jest dobre - bo skraca pogłos pomieszczenia

nie ma sprzeczności

>No dobrze Floyd Toole w slepych testach wykazal ze ludziom omni sie podoba (papiery AES 2005) zatem

>trzeba tego sprobowac

e tam Floyd!

graaf "wykazuje", że omni jest dobre (="podoba mu się") więc trzeba tego spróbowac :-))

>Wyobraz sobie rure z akrylu w ktorej jest zainstalowany LAT do basu, a gora pod Bandora. Do tego

>trzeba bedzie aktywna XO lub DSP.

nie lubię idei cięcia na dole, może raczej łagodne cięcie na górze >>5 kHz

>Stanowisko Danieli jest jednoznaczne:

>"No it is no natural imaging. It is a artificial creating of ambience. A point source is the

>ideal."

stanowisko graafa jest także jednoznaczne ;-)

"pani Manger się myli" :-)

ciekaw jestem, czy próbowali kiedykolwiek omni z MSW

nota bene MSW jest jednak dość kierunkowy, daleko mu do "point-source ideal", stąd pomysł "Holoprofile"

tu są pomiary:

Ukryta Zawartość

w tym pomiar pasma off-axis

oraz pomiar THD - MSW ma DUŻY problem ze zniekształceniami nieliniowymi o ile dobrze czytam wykresy "Harmonické zkreslení měniče MSW" i "Harmonické zkreslení měniče MSW v procentech"

zresztą już o tym czytałem kiedyś i wspominałem na forum

pozdrawiam!

Paweł

Ukryta Zawartość

Cel Holoprofilu dokladnie okresla tytul patentu:

"Electroacoustic converter e.g. loudspeaker, has deflection element which prevents pressure change in preselected space segment"

Boczne MSW sa filtrowane LP pierwszorzedowo i ich moc jest regulowalna w zaleznosci od polozenia wzgledem scian bocznych. Oczywscie nie ma sensu stosowania drogich MSW do tego celu.

Glosniki Moultona nie sa omni! Maja szeroka dyspersje i rowne pasmo poza osia glowna. Zwracam honor ze tlumienie przedniej sciany ma za zadanie wyeleminowac skladnik >50ms.

Dla mnie jest jasne ze kat promieniowania przetwornika zalezy od odleglosci z jakiej sluchamy audycji - im blizej tym wiekszy kat dyspersji. Zatem dobrze jest miec kilka wymiennych luster akustycznych. Mysle ze po testach dojde do wniosku ze 60-90 stopni tak jak chce Geddes ale plasko poza osia to jest optimum. Z lustrami bedzie moze mniej problemow niz z falowodami, a juz na pewno latwiej je bedzie wykonac.

Obawiam sie rowniez ze zwiekszajac sztucznie ambience naszego pokoju tracimy informacje o glebi pokoju rejestracji nagrania.

Tuby tez maja duze znieksztalcenia nieliniowe ale ich tragiczny dzwiek jest spowodowany dyfrakcja i modami wyzszego rzedu. Geddes dlugo dochodzil do tej konkluzji "na ucho" i duzo poswiecil miejsca w ksiazce.

Do Gelsenkirchen ostatecznie nie jade poniewaz lokalne srodowisko w tym roku tez nie jedzie gdyz nie jedzie rowniez konstruktor przetwornika AER - powierzchnia wystawowa jest zbyt mala. Mimo to jestem na sobote umowiony na wizyte z MSW+Dynaudio kolo Giessen. To kawalek wiec nie wiem jeszcze czy bilet jest refundowany. Jezeli nie to pewnie zostanie styczen z Daniela.

Na zakaske rysunki Holoofile.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dygresja tej dyskusji bedzie tez komentowana innym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pobawilem sie troche patentem od Beolaba i oto co wymyslilem do Mangera. Podoba sie? Zaniast Gelsenkirchen zaliczylem Kolonie i karnawal. W zyciu nie widzialem takich tlumow. Dobrze ze nie bylo neonazistow. Dr. Bruggemann zrobil krotka prezentacje linearyzacji glosnikow w pokoju Mangera. Daniela do tej pory byla spceptyczna. Ponoc zmienila zdanie. Ma mi odpisac szczegoly jak wroci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz nie dziwie sie dlaczego Daniela byla bardzo zadowolona z cyfrowej korekcji. Popatrz na pomiary. Mikrofon ustawiony tuz za przecieciem sie osi glosnikow. Nie wiem jeszcze ktory to model ale bas konczy sie na 40 Hz. O ile w domenie czasowej jest fajnie to transmitancja czestotliwosciowa jest tragiczna. Pytanie czy pomiar jest do kosza czy pokoj odslychowy ma taki wplyw ?!?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daniela napisala ze jest to Zerobox 109 z aktywnym filtrem i wzmacniacz Hifiakademie. Legenda: PulseL oznacza lewy glosnik, AQT_1 (kolor szary ciemny) zaaplikowana funkcje psychoakustyczna ktora komputer klasy 2xPII400 liczyl przez 30 minut, FDW1 oznacza frequency dependant windowing z surowego pomiaru.

bardzo obiecujący głośnik z membraną kevlarową

taki to musi mieć piękny wodospad :-)

magnes neodym

Bl/Mms - znakomite 1.7, ciut lepiej niż JXR6

mało jest głośników z lepszym (przy porównywalnym fs i Qts) - 16-omowa wersja Bandorów 50 i Fostexy FF85k mają 2.4 a Visaton FRS 8M ma 2.2, ale to absolutni rekordziści

skłaniam się ostatnio do poglądu, że od korekcji tak czy siak nie ma ucieczki jeśli w grę wchodzi najlepsza jakość dźwięku i ta refleksja moją uwagę kieruje z powrotem w kierunku tych najmniejszych fullrange...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy temat a ja niestey nie ma za duzo czasu :(

graaf, 14 Lis 2006, 14:27

>skłaniam się ostatnio do poglądu, że od korekcji tak czy siak nie ma ucieczki jeśli w grę wchodzi

>najlepsza jakość dźwięku i ta refleksja moją uwagę kieruje z powrotem w kierunku tych najmniejszych

>fullrange...

:))) hehehe

I po co bylo sprzedawac Behringera? ;) Chyba ze nadal masz na mysli korekcje pasywna :)

>I po co bylo sprzedawac Behringera? ;) Chyba ze nadal masz na mysli korekcje pasywna :)

ten Behringer korygował w domienie cyfrowej i nie dałoby się uzyskać z niego korekcji jakiej potrzeba - łatwo by się przesterowywał na wielu płytach nagrywanych z wykorzystaniem pełnej skali cyfrowej, głupia moda :-(

to był główny powód sprzedaży

do tego trzeba analoga

pasywna korekcja też nie da rady z tymi maluszkami, za to z ARN-100 jak najbardziej :-)

plusem analogowego korektora 31-pasmowego jest możliwość bardzo precyzyjnego dostrojenia dostosowanego do pomieszczenia odsłuchowego i zastosowanie open baffle na co się zdecydowałem po kolejnej przygodzie ze stolarzem

a korekcja RLC jest purystyczna, owszem, ale "płytka", "zgrubna" i "na stałe"

pozdrawiam!

Paweł

Graaf

Korekcja analogowa to chyba jedyne wyjscie w przypadku LPejowca :)

Przy CD jedna warto IMHO poszukac dobrego korektora cyfrowego bo po cio zmieniac sygnala w "te i nazad" :)

W przypadku OB i nawet 16 glosnikow nie masz gwarancji ze nie wyplujesz membran a i dodatkowo tracisz na SPL rownajac do najnizszych. ALe sama OB ma swoje niezaprzeczalne zalety.

A jaki korektor bedzie na pokladzie? :)

p.s. przepraszam AUtora za pisanie nie na temat

Znalazlem dzis troche czasu zeby odwiedzic Manfreda Bade w Kassel. Szalenie mily czlowiek. Wypilismy kawke i przesluchalismy utworow z plyty "Musik wie von einem anderen Stern" Mangera na Jordanach JX92S. Sa to swiezynki ktore graly 30 godzin i wstawione w skrzynki firmy Acoustics MJ model Subliminal. Jestem wiecej niz zadowolony z duzych Jordanow - goraco polecam je grupowiczom. Nie mialy zadnych problemow z perkusja, bas schodzi nisko i nie stwierdzilem zadnych uchybien. Z pamieci wydaje mi sie ze talerze sa bardziej obecne niz w Quadach 11L (kopulka tekstylna z ferrfluidem) ktore rowniez Manfred ma (bialy lakier) ale nie bylo juz czasu na porownanie. Nie ma zadnej mowy z listening fatigue przy duzych poziomach glosnosci. Obiegowa opinia ze sa slodkie jest trafiona lecz nie wiem skad taki subiektywny efekt. Bede mogl bez problemu wykonac pomiary tylko musze wziac mikrofon domu albo zrobic na szybko nowy.

Jestem przekonany ze moja droga jest prawidlowa i wybiore bipolarna odgrode nieskonczona na Jordanach bo Doreen Bance nie odpowiada. Nie wiem tylko czy JX92S czy JXR6 - kwestia subiektywnej oceny szybkosci narastania sygnalu. Manfred powiedzial ze mial do czynienia z Diskusem i byla to najlepsza dotychczas inkarnacja Mangera ale obudowa byla duza, ciezka i ostro zakonczona przeto mozna bylo sobie zrobic krzywde. Mowil tez ze integracja wooferow Vify w Zeroboxach nie jest najlepsza i nie ma sensu dodawac reflektora do MSW.

Ukryta Zawartość

post-10804-100003270 1170304670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: adamo_0, 14 Lis 2006, 16:09

>Przy CD jedna warto IMHO poszukac dobrego korektora cyfrowego bo po cio zmieniac sygnala w "te i

>nazad" :)

korekcja po konwersji, bez zadnego "zmieniania w te i nazad" :-)

"zmienianie w te i nazad" to jest tylko w przypadku źródła analogowego i korektora cyfrowego

też nie jest specjalnie degradujące skoro Thorsten Loesch robił coś takiego z tanim Behringerem w swoim systemie gramofonowym z tubami Beauhorn i triodami SE

>W przypadku OB i nawet 16 glosnikow nie masz gwarancji ze nie wyplujesz membran a i dodatkowo

>tracisz na SPL rownajac do najnizszych.

mogę sobie policzyć ile potrzeba głośników, czy jest niebezpieczeństwo wyplucia i ile potrzebuję dB/W, dysponując miernikiem SPL, multimetrem i paroma wzorami/arkuszami kalkukacyjnymi, nie ma problemu

>A jaki korektor bedzie na pokladzie? :)

myślę np. o takim na początek:

Ukryta Zawartość

pozdrowienia!

Ukryta Zawartość

Re: jacek_zagaja

>model Subliminal. Jestem wiecej niz zadowolony z duzych Jordanow - goraco polecam je grupowiczom.

żeby jeszcze można je było kupić w Polsce lub chociaż wysyłkowo za zaliczeniem :-/

>Manfred powiedzial ze mial do czynienia z Diskusem i byla to

>najlepsza dotychczas inkarnacja Mangera ale obudowa byla duza, ciezka i ostro zakonczona przeto

>mozna bylo sobie zrobic krzywde.

czy to z powodów praktycznych wad tej przegrody Manger nie oferuje już Diskusa?

>Mowil tez ze integracja wooferow Vify w Zeroboxach nie jest

>najlepsza i nie ma sensu dodawac reflektora do MSW.

czyli nie widzi sensu Holoprofile?

>Swietny glosnik do eksperymentow z bipolarna odgroda nieskonczona. Za cene jednego Jordana masz cztery >Monacory SPH30.

dokładnie, Monacor się wykazał tym głośniczkiem!

>Jordanach bo Doreen Bance nie odpowiada. Nie wiem tylko czy JX92S czy JXR6 - kwestia subiektywnej

>oceny szybkosci narastania sygnalu.

zanim zdecydujesz się na Jordany sprawdź też "najnowszą nowość", z 4 listopada, osobiście jestem pod wrażeniem - rzecz na zdjęciu

jakość wykonania, parametry i pomiary robią wrażenie, zwłaszcza w kontekście śmiesznie niskiej ceny

poza najwyższą oktawą pomiarowo i deklarowaną jakością wykonania (membrana, kosz, magnes z pierścieniami symetryzującymi) nie ustępuje JX92 za 1/10 ceny (sic!)

to też może Cię zainteresować:

Ukryta Zawartość

Dipl.-Ing. Hans-Dieter Bünzow, też wygląda na miłego gościa, a małe Jewelvision na JX92s (na zdjęciach) to chyba jego oczko w głowie :-)

nota bene były prezentowane w SAT-AV w latach 90-tych, poszukam w piwnicy może znajdę ten numer :-)

pozdrowienia!

Paweł

post-5623-100003260 1170304682_thumb.jpg

post-5623-100003261 1170304681_thumb.jpg

post-5623-100003262 1170304680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nowość w cenie 88 zł jest od kilku dni tam gdzie bym się jej doprawdy nie spodziewał :-)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Szkoda ze ten najnowszy Tonsil nie ma najwyzszej oktawy. Nie ma tez wodospadu na stronie www.

Dokladnie z powodow estetycznych Diskus kiepsko sie sprzedawal.

O Holoprofile jeszcze nie rozmawialem ale mysle ze nadrobimy to przy nastepnym spotkaniu :)

Powiem Ci ze Jordanom juz niewiele brakuje do sluchawek w kwestii rozdzielczosci. Jesli uda sie do nich zaprojektowac dobry falowod to bedzie rewelacja.

Skoro juz zdecydowalem sie na przetwornik glowny to teraz kolej na sekcje niskotonowa. Pytanie podstawowe czy wiele monopolow czy dwa dipole? - wszak chcemy wygladzic nieskie skaldowe bez DSP. Geddes zrobil doktorat na tym zagadnieniu i wyraznie stwierdza ze dipol wcale nie wzbudza mniej modow tylko po prostu inne mody i najlepiej jak siedzi w kacie. Jednak ludziska kochaja dipolowy bas i wciaz nie wiem czy to kwestia gromadzonej energii czy nie. Tak czy siak z oferty Tonsila moja uwage przykul przetwornik z wlokna szklanego 24.4cm, Qts=0.54 za 77 zl. Idealny do eskperymentow.

Graaf

hehehe stx!!! moze doczekamy sie w koncu polskiej firmy produkujacej glosniki na poziomie.

Co do kewlaru i kompozytow. (Na marginesie wlasciwie prawie kazda membrane mozna nazwac kompozytem bo jest ona odpowiednio uszlechetniana.)

Przy obecnie duzym nacisku w nauce na materialy kompozytowe mysle ze kwestia czasu jest pojawienie sie wylacznie tych materialow w produkcji membran.

Same mebrany kewlarowe a na nich mam kolumny IMHO prezentuja bardzo dobre brzmienie. I nie jest to tzw brzmienie analityczne ktore IMHO sztuczne jest preferowane przez spora czesc audiofili.

Nalezy zauwazyc ze B&W w swoim topowym modelu stosuje kewlar na srednicy i wlasnie kewlarowa srednica jest IMHO najwieksza zaleta. Podobno jedyny problem to rezonanse wlasne takich membran stad ograniczony zakres pasma jakie taki glosnik bedzie dobrze przenosil.

Re: jacek_zagaja, 16 Lis 2006, 00:15

>Szkoda ze ten najnowszy Tonsil nie ma najwyzszej oktawy.

do jakichś 12 khz ciągnie pociągnie, tu pomiar 'niezależny':

Ukryta Zawartość

IMHO jest lepsze uzasanienie do cięcia >10 kHz niż Skoro juz zdecydowalem sie na przetwornik glowny to teraz kolej na sekcje niskotonowa.

jakoś cięcie na dole i 'sekcje niskotonowe' w ogóle mi się nie podobają :-/

>Geddes zrobil doktorat na tym zagadnieniu i wyraznie stwierdza ze dipol wcale nie wzbudza mniej

>modow tylko po prostu inne mody i najlepiej jak siedzi w kacie.

ciekawe co to za 'inne mody'? jest jakiś abstract tej jego thesis w necie czy tylko deklaruje, że zrobił na tym doktorat? bo to jakies bardzo nowatorskie i odkrywcze tezy, z elementarnej fizyki wynika co innego :-/

i co jest złego w 'siedzeniu w kącie'?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.