Skocz do zawartości
IGNORED

GS-420 ADAM na Technicsa Sl-1210mk2

ol_pi

Rekomendowane odpowiedzi

model z napędem paskowym odpada, jest model zdaje się 4000 z direct drive,oraz potężnym silnikiem ponoć parametry ma jak Technics a jest o połowę tańszy,nad tym się zastanawiam

Tylko pamiętaj, że napęd to nie wszystko

Bardzo ważne jest przecież precyzyjne ramię

Rzuciło mi się w oczy przeglądając forum, że w niższych modelach niż 6000 antiskating to 'atrapa' ale ile w tym prawdy to nie wiem

audiokarma.org

Słuchałem kiedyś takiego Reloopa na Audio Show w pokoju Audiopunktu bodajże. Modelu nie pamiętam dokładnie, może 4000, może 6000 ?, zdaje się, że najwyższy jaki wówczas był, taki z niebieskimi światełkami i zaokrąglonymi narożnikami obudowy. Wkładka była Audio-Technika, taka dość bazowa, ale do gramofonu dobrana nawet dość dobrze. Za to pre gramofonowe nawet całkiem-całkiem - Ri Audio, taki sam model który ta firma wykonywała dla Clearaudio pod nazwą "Symphono".

No i co? No i nic! Grało kiepsko, w porywach do średnio. Inna rzecz, że prezentacja nie była przygotowana najlepiej - płyty były zapaćkane, zaszumione i trzeszczące. Grało wyraźnie słabiej od bazowego systemu Naima z monitorami jakiegoś polskiego producenta. Jak włączyli gramofon, to słuchacze zaczęli wstawać i wychodzić. A powinno ich przecież do foteli przykuć.

Reloop 1000 ma sporo plastiku w konstrukcji ramienia (pivot) - nie polecam.

Pozdro,

Yul

W kilku słowach dlaczego zdecydowałem się na zakup właśnie 1210.

Ten gramofon jest produkowany od 35 lat, przez taki okres czasu producent jest w stanie doprowadzić swój wyrób do perfekcji "ucząc się na błędach".

Moim zdaniem jest tu podobnie jak z samochodami - pojawia się nowy model z "wodotryskami", fantastycznym nowatorskim "dizajnem" który ma przyciągnąć klienta bajerami.

No i te pierwsze modele są właściwie egzemplarzami testowymi, bo tak na prawdę samochód i rozwiązania w nim zastosowane sprawdzają się dopiero w eksploatacji...

Serwisy są pełne części z reklamacji gwarancyjnych, a klienci ( kierowcy ) rwą włosy z głowy :-)

Pół biedy jeśli wszystko wyjdzie w okresie gwarancyjnym, jeśli kierowca mało jeździ, prawdziwy dramat zaczyna się dopiero po upływie gwarancji...

Dopiero po kilku latach produkcji i wprowadzania poprawek dany model można uznać za dopracowany.

Oczywiście są wyjątki, ale to prawie reguła.

Czytając opinie o technicsie największy zarzut jaki spotkałem to że jest to sprzęt przestarzały i for DJ.

Natomiast na temat reloopów, czy innych wynalazków tego typu już tak różowo nie jest, awaryjność, problemy z kalibracją... a przecież powinno być odwrotnie, bo postęp techniczny, nowsze rozwiązania itd.

Miałem przez kilka dni w domu 1210, jak dla mnie stosunek jakość / cena, to wielki atut Technicsa.

Who's Afraid of Music?

Znam dwóch dumnych posiadaczy Technicsów 1200, ale takich egzemplarzy sprzed 20, może nawet 25 lat. Dzięki temu wiem jak grają te gramofony. Jak dla mnie dają brzmienie mało uniwersalne, z przesadnie zaakcentowaną makrodynamiką. Głośno, "brutalniej", bez wyrafinowania, pogłosów, mało informacji subtelnej. Słuchanie klasyki z tego to dla mnie osobiście by męczarnia była. Dziwne jest także to, że jak ich zapytać co sądzą o tych Technicsach z bieżącej produkcji, to wydobywają z siebie dźwięki typu: "phi", "hi", wzruszając przy tym ramionami i do tego coś jakby kreśląc kółka na czole. Ale konkretów nie można się dowiedzieć.

słucham muzyki pop/rock z lat 80-90, do tego mam wzmacniacz Sony TaF 670ES kolumny DIY TL na 2 przetwornikach Visaton W 170, oraz Vifa XTG 25 obecny gramofon to Fonika GS464 z wkładką Ortofon OMB 5,nie jestem audiofilem, ani DJ szukam gramofonu trwałego o klasycznym kształcie.Dlatego myślę że ten Technics będzię dla mnie w sam raz

Faktycznie do pewnego "momentu" w sumie wszystko jedno czy kupisz przedwzmacniacz NAD, czy CA kazdy zagra fajnie. Wazniejsza bedzie sama wkładka, oraz solidna konstrukcja gramofonu, oraz jego wyposażenie. Dlatego kupiłem Reloopa 4000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, do tego kilka wkładek typu Grado, Ortofon czy Sumiko- tu pole do popisu i oczywiście do kompletu mocowania

Ukryta Zawartość

żeby nie krecic przy kazdej zmianie wkładki.

gramofon ma 33/45, trzyma obroty i jest bardzo ciężki około 10kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.