Skocz do zawartości
IGNORED

GS-420 ADAM na Technicsa Sl-1210mk2

ol_pi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Uczestniczę w forum od dłuższego czasu głównie jako "czytacz" wypowiedzi i staram sie maksymalnie skorzystać z doswiadczeń innych. Niestety nie na wszystkie wątpliwości znalazłem jednoznaczną odpowiedź.

Mam okazję kupić nowy gramofon Techniks SL 1210 mk2 i nie wiem czy zamiana ADAMA na tego Technicsa ma sens.

Obecnie w ADAMIE zainstalowana jest wkładka AT 440 MLa (cokolwiek to "a" oznacza) i jest nieźle. Denerwuje mnie jednak brak jakiejkolwiek mozliwości regulacji ramienia (VTA oraz ustawienie wkładki) oraz mało stabilne obroty.

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiazaniu problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/29279-gs-420-adam-na-technicsa-sl-1210mk2/

Z czystym sumieniem moge Ci napisac, ze taka zamiana ma gleboki sens. Posiadasz bardzo dobra wkladke idealnie pasujaca do tego Technicsa.

Modele 1200, 1210 posiadaja przyzwoite ramie z regulacja VTA, ale ich glowna zaleta jest perfekcyjne "trzymanie" obrotow i niezwykla zywotnosc. To "pancerny" sprzet, ale potrafi tez bardzo dobrze zagrac.

Na pewno bedzie to duzy "krok naprzod", tym bardziej, ze igly z dobrym szlifem jakim jest niewatpliwie "microline" w Twojej AT-440 ML, wymagaja bardzo prezyzyjnej kalibracji i sa bardzo wrazliwe na ustawienie VTA. Jesli wszystko dobrze wyjustujesz, to gwarantuje Ci, ze Technics zagra wysmienicie.

technics 1210 to mistrzostwo świata gramofonów!!!gram na nim imprezy o 3 lat zero problemów.Poczytaj rekomendacje największych DJów : DJ QBERT , DJ MIX MASTE ,MIKE ,DJ VADIM ,DJ MR. THING ,THE EXECIUTONERS ,DJ KID KOALA, DJ A-TRACK . Ci ludzi uczynili z tego sprzętu odtwarzającego instrument tworzący muzykę.Jak budzisz sie rano i widzisz 1210 to tak jakbyś widział słońce za oknem.Pozatym parametry techniczne powalaja tego sie nie da z niczym porównać. Czas start/stop: 0.7 sek. !!!!Zniekształcenia: 0,01% WRMS

Moment obrotowy: 1500 g/cm2 (ciągły) !!!! Kup do tego wkłądkę dj qberta!!!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>technics 1210 to mistrzostwo świata gramofonów!!!gram na nim imprezy o 3 lat zero

>problemów.Poczytaj rekomendacje największych DJów : DJ QBERT , DJ MIX MASTE ,MIKE ,DJ VADIM ,DJ MR.

>THING ,THE EXECIUTONERS ,DJ KID KOALA, DJ A-TRACK . Ci ludzi uczynili z tego sprzętu odtwarzającego

>instrument tworzący muzykę.

Muzykę?! To chyba za dużo powiedziane?

Jak budzisz sie rano i widzisz 1210 to tak jakbyś widział słońce za

>oknem.Pozatym parametry techniczne powalaja tego sie nie da z niczym porównać.

Jesteś tego pewien?

> Czas start/stop: 0.7

>sek. !!!!

Co akurat jest najważniejsze przy słuchaniu płyt w zaciszu domowym.

> Zniekształcenia: 0,01% WRMS

>Moment obrotowy: 1500 g/cm2 (ciągły) !!!!

No.

> Kup do tego wkłądkę dj qberta!!!

Taaak. Czyli zamienić świetną AT-440ML, na jakiegoś "didżejskiego" gniota o nacisku 4g?! Bez możliwości regulacji geometrii prowadzenia? To jakiś żart jest, prawda?

Reszta zachwycających parametrów tego "banana" jest tam http://www.planetdj.com/i--CC-QBERT!!20TWIN

Przepraszam za ten sarkazm, ale na widok "DJ" dostaję czkawki. :-)

GM

ulung:

> "technics 1210 to mistrzostwo świata gramofonów!!!..."

Ha ha ha !!! Dawno tak się nie uśmiałem.

Uważaj z takimi opiniami, bo ktoś jeszcze może w to uwierzyć.

> "... gram na nim imprezy o 3 lat zero problemów. Poczytaj rekomendacje największych DJów : DJ QBERT , DJ MIX MASTE ,MIKE ,DJ VADIM ,DJ MR. THING ,THE EXECIUTONERS ,DJ KID KOALA, DJ A-TRACK ....."

Jeżeli ktoś chce gramofon do słuchania muzyki w domu, to co go obchodzą rekomendacje DJ-ów??? NIC!

> "Ci ludzi uczynili z tego sprzętu odtwarzającego instrument tworzący muzykę. Jak budzisz sie rano i widzisz 1210 to tak jakbyś widział słońce za oknem..."

No tu już Cię nieźle poniosło. Brak słów

> "Pozatym parametry techniczne powalaja tego sie nie da z niczym porównać. Czas start/stop: 0.7 sek. !!!!Zniekształcenia: 0,01% WRMS

Moment obrotowy: 1500 g/cm2 (ciągły) !!!! Kup do tego wkłądkę dj qberta!!!"

A kogo obchodzą parametry techniczne???!!! Chyba tylko kogoś, kto kupuje sprzęt właśnie dla tych parametrów.

Ale jak ktoś kupuje sprzęt DO SŁUCHANIA, to parametry ma głęboko w ...

Janusz z Torunia

> ol_pi

Żeby nie było... Nie mam nic do tego Technicsa. W stosunku do Adama, to pewnie będzie krok naprzód.

Ale tych peanów ulunga to raczej nie traktuj nazbyt serio.

"... Słońce za oknem..." Hi hi...

Wygląd - kwestia gustu. Mnie on za cholerę się nie podoba, ale to nie ja będę na niego patrzeć co rano, więc nic mi do tego.

Janusz z Torunia

Co z tego że nacisk 4g?!!!!!! Nacisk nie ma tu nic do rzeczy, jak masz dobrą płytę z Angli lub Japonii to żadna igła jej nie ruszy.Dobra płyta wytrzymuje 3 lata grania imprez z agresywnym skreczowaniem, natomiast chłam z czech wytrzymuje 3 godziny skreczu. Ty pewnie plyte dotykasz w rękawiczkach na brzegu i czyścisz po każdym odsłuchu.

Muzykę?! To chyba za dużo powiedziane? -Kolego doprowadzenie do perfekcji średniozaawansowanego skreczu zajęłoby ci 400h.. Posłuchaj setów djTHinga z anglii zanim zaprzeczysz !!!!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>Co z tego że nacisk 4g?!!!!!!

Czytałeś pierwszy wpis w tym wątku? Pytający ma "normalną" wkładkę AT-440ML i dlatego przypuszczam, że nie ma zamiaru skretchować. Poza tym pisze, że w GS-42... nie ma regulacji geometrii ramienia czyli, że mu na niej zależy. A Ty mu proponujesz "didżejskiego" banana, który takiej regulacji nie umożliwia w ogóle.

> Nacisk nie ma tu nic do rzeczy, jak masz dobrą płytę z Angli lub

>Japonii to żadna igła jej nie ruszy.

Jasne. A nawet jeśli ruszy, to w takim chałasie jaki jest w kubach "rotejszyn", nikt tego nie zauważy.

> Dobra płyta wytrzymuje 3 lata grania imprez z agresywnym

>skreczowaniem, natomiast chłam z czech wytrzymuje 3 godziny skreczu. Ty pewnie plyte dotykasz w

>rękawiczkach na brzegu i czyścisz po każdym odsłuchu.

Dokładnie tak.

>

>Muzykę?! To chyba za dużo powiedziane? -Kolego doprowadzenie do perfekcji średniozaawansowanego

>skreczu zajęłoby ci 400h.. Posłuchaj setów djTHinga z anglii zanim zaprzeczysz !!!!

Posłuchaj ostatnich trzech minut "Sultans of Swing". Jeśli jakikolwiek "didżej" stworzy coś takiego i zagra w ciągu 800 godzin, to zjem swój gramofon polany czekoladą.

GM

Pewne posty chyba pomyłkowo trafiły na to forum. A jest też inne przenaczone dla DJ-tów.Sorry " eji".

Parametr nacisku jest istotny gdy wszystko wkoło się trzęsie.Zwykle w domowych warunkach zalezy nam na

dlugotrwałej eksploatacji płyt.I te tłoczone -"grawerowane " z japonii i usa mają zupelnie własny indywidualny charakter.Po prostu muszą na siebie zarobic . Choć trudno im to idzie , bo szybciej wychodza z mody niż sią niszczą

ulung:

> "Co z tego że nacisk 4g?!!!!!! Nacisk nie ma tu nic do rzeczy, ..."

Oj ma, ma.

> "jak masz dobrą płytę z Angli lub Japonii to żadna igła jej nie ruszy.Dobra płyta wytrzymuje 3 lata grania imprez z agresywnym skreczowaniem, natomiast chłam z czech wytrzymuje 3 godziny skreczu.

A kogo obchodzi skreczowanie???! Jak ktoś słucha MUZYKI, to brzydzi się skreczowaniem.

Ty przez cały czas mylisz pojęcia. Co innego Hi-Fi, a co innego - DJ.

> "Ty pewnie plyte dotykasz w rękawiczkach na brzegu i czyścisz po każdym odsłuchu."

Bez rękawiczek, ale owszem - tylko na brzegu i czyszczę przed słuchaniem. Po - często też, ale nie zawsze.

> "Muzykę?! To chyba za dużo powiedziane? -Kolego doprowadzenie do perfekcji średniozaawansowanego skreczu zajęłoby ci 400h.. Posłuchaj setów djTHinga z anglii zanim zaprzeczysz !!!!"

Doprowadzenie do perfekcji skreczu nie zajęłoby mi ani sekundy, bo nie widzę ABSOLUTNIE ŻADNEGO powodu, dla którego miałbym w ogóle podjąć próbę niszczenia płyt, nazywaną eufemistycznie skreczowaniem.

Nie widzę też ŻADNEGO powodu, dla którego ktokolwiek niszczy płyty (nazywając to skreczem), bo efekt dźwiękowy tego niszczenia jest beznadziejny. Słuchać tego się nie da, więc po co niszczyć płyty???

Janusz z Torunia

dziękuję za wszystkie wpisy :)

fakt, jak zauważył G.Mark gramofon będzie służył do słuchania (tak jak został do tego kiedys zaprojektowany) a nie do skreczowania (do czego z racji swojej budowy został "zaanektowany").

-gramofon już złozony i przetestowany. nie jest to taka róznica w dźwieku w stosunku do GS 420... jak po przesiadce z AT 95 na At 440ML, niemniej scena "uporządkowała sie". źródła dźwięku przestały pływać i rozjeżdżać się, a i dynamika jest lepsza :)

-co do wyglądu to rzecz gustów faktycznie a o tych sie nie powinno dyskutować ;)

-co zaś się tyczy marki to również nie należy sie kierować opiniami "panów redaktorów", którzy z racji nazwy potrafią opluć niezłe klocki lecz czasami obiektywnie samemu sprawdzić, posłuchać i wtedy stwierdzić co i jak.

no rozpisałem sie troszkę.

ogólnie jestem zadowolony ze zmiany.

następna to będzie przesiadka na MC ale to za jakiś czas :)

jeszcze raz podziękowania dla >>lenina

G.Mark>

Nie jedz gramofonu strasznie nie strawny jest, uwierz, kiedyś w klubie wiadro zjadłem a po wiadrze statyw zjadłem i dwa mikrofony jeden był przeterminowany lekko zielony, dawno bym nie żył gdybym codzień zjadał mikrofony..... Potem cały dzień chodziłem do tyłu zamotasupłany.

"Sultans of Swing". -Cieniutkie jest..... wogóle nie mój klimat wolę R.I.P. Raya CHarlesa

Widziałeś kiedyś sto złotych?? A widziałeś sto złotych po ziole??? Jagiełło na uchu ma kleszcza....

jak kawa na ławę kładę nacisk na pocisk z lufy uf ufa....

• 3 lata później...

Ktoś wie gdzie można kupić tytułowego SL 1210 MKII? Szukam od wczoraj i nigdzie nie ma. Podobno hurtownie "wyczyszczone".

Te z Allegro też są tylko wirtualne, rozmawiałem ze sprzedawcami - "będą, ale kiedy nie wiadomo".

Oczywiście mam na mysli nowe egzemplarze, bo po ostatnim zakupie używanego "w idealnym stanie" sprzęt przechodzony już mnie nie interesuje.

Who's Afraid of Music?

Music, 15 Sty 2010, 09:04

>Ktoś wie gdzie można kupić tytułowego SL 1210 MKII? Szukam od wczoraj i nigdzie nie ma. Podobno

>hurtownie "wyczyszczone".

Na allegro jest aukcja wystawiona przez jakiś sklep w W-wie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Music, zapytaj u nich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

a tu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Waluch,

dzięki za linki.

Pod pierwszym "stan zero".

Czekam na telefon ze sklepu z drugiego linku, gość obiecał oddzwonić, ale nie robię sobie wielkich nadziei bo pewnie będzie szukał u dystrybutrów, a tam też zero...

Cała nadzieja w tym że uchował się jakiś egzemplarz w którymś ze sklepów, ale tu też małe szanse, bo kto dziś bierze "na zapas" gdy wystarczy jeden telefon i sprzęt jest na drugi dzień...

O plotce słyszałem, jest to podobno taka tradycja powtarzająca się co roku - ma napędzić sprzedaż :-]

Who's Afraid of Music?

Miałem organoleptyczny kontakt tylko z najniższym Reloopem tym z napędem paskowym

-Lekki

-Delikatny

-Ramię bardzo mało precyzyjne

z pre instalowaną wkładką gra średnio a raczej słabo

ale czego się spodziewać po sprzęcie za ponad 500zł nowy

ogólnie to nie ma porównania do 1210, jedynie wizualnie jest podobny

Dość popularna Audio-Technica AT-PL120 jest uważana za 'klona' 1210

Zdania są podzielone co do jakości AT

Ja bym się nie bawił w pół-środki; ... być może się mylę ...

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.