Skocz do zawartości
IGNORED

Wkladka PJ K4 czy Grado Blue???

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podjalem decyzje o zakupie lepszej wkladki do PJ debut se (teraz ortofon 510MkII).

Wstepnie wybralem PJ (Grado) k4 lub oryginalne Grado Blue (ta pierwsza ok. 320 zl, druga moge miec za 290 zl). Z grubsza biorac to powinny byc bardzo podobne wkladki, choc na pewno nie identyczne.

- Czy ktos na forum orientuje sie, jak sie ma ten PJ K4 do Grado Blue w odsluchach?

- Czy Grado firmowane przez PJ jest w tym samym zakresie cenowym lepsze od oryginalnego Grado, czy podobne?

Mowiac wprost - ktora z nich warto kupic???

pozdr, burz

https://www.audiostereo.pl/topic/29291-wkladka-pj-k4-czy-grado-blue/

Jeszcze cos. W recencji (www.highfidelity.pl) gramofonu PJ Xpression z wkladka wlasnie PJ K4 autor zaznacza cichy "bieg" tej wkladki, nie podkreslajacej szumow i trzaskow oraz dynamike i "smaczki". Na tym mi tez zalezy - czy podobne cechy przejawia Grado Blue?

Wolalbym roznice w ich cenie wydac na jakiegos miodnego winyla:))) Ale z drugiej strony wkladke kupuje sie raz na jakis czas i wole nie przedobrzyc z oszczedzaniem.

Panowie - help!

Rozumiem że może nie będzie specjalnie na temat, ale dlaczego chcesz akurat te wkładki?Rozumiem że jest to po części kwestia finansów.Znam te wkładki i nie mam o nich najlepszego zdania.Moim zdaniem grają za ciemno.W podobnej cenie spróbuj Denona DL-103.Wkładka kultowa już.Tyle że MC.Sam jej używam od dłuższego czasu.A ćwiczyłem różne, włącznie z Grado, Ortofonem MC 10 etc.Uważam że Denon oferuje niesamowitą spójność dźwięku i kosztuje niewiele.Jako rekomendację może służyć że w czasach kiedy używano jeszcze winyli w rozgłośniach radiowych ta wkładka gościła w tych największych.Ja używam Denona z Linnem.Jest super.

Pozdrawiam

No i kupilem Grado Blue, koszt z przesylka 290 zl.

Dopiero ustawilem i sadze, ze musi minac kilkadziesiat godzin na "dotarcie"

Jakie pierwsze wrazenia?

Niektorzy przestrzegali, ze Grado przyciemnia. Nic takiego nie zauwazylem. Dzwiek stal sie sporo delikatniejszy, wysokie sa mniej natarczywe (moze to u niektorych wywoluje wrazenia sciemnienia...), ale o dziwo, jest wiecej szczegolow w sopranach. Podstawa, czyli bas, pelniejsza. Calosc jest w stosunku do Ortofona ocieplona.

I wlasnie o taki charakter dzwieku mi chodzilo, jestem z zamiany bardzo zadowolony.

pozdr, burz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.