Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 1507 + Dali Concept = porazka

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie wracam z odsluchu Denona AVR 1507 z Dali Concept i... zagralo to marnie.

Moj znajomy chce kupic zestaw do KD, ale z dobrym stereo. Tak naprawde to glownie bedzie to stereo, no ale KD musi byc i koniec i wymyslil sobie Denona. Budzet na wszystko to 5000.

Dzwieku jaki zaprezentowal nam Denon nawet nie warto opisywac. Pomijajac, ze ampli prosto z pudelka (i jak ma czlowiek tego sluchac), to sam sprzedajacy potwierdzil, ze w stero to gra beznadziejnie.

A wiec co?

Przeszukalem watki na forum i sklaniam sie w kierunku ONKYO TX-SR674, ewentualnie 703.

Z jakimi kolumnami tego sluchac? Zastanawiam sie nad tymi Dali Concept 6, z ktorymi gral Denon.

Ewidentnie bylo slychac, ze AVR 1507 sobie z nimi nie radzi.

Ewentulanie rozpatruje JBL NORTHRIDE E80 lub Jamo E6 ewentualnie Wafle 9.5 (choc ich nie lubie)

Prosze doradzcie mi, bo w kwestiach KD jestem slabo obeznany.

https://www.audiostereo.pl/topic/29299-denon-avr-1507-dali-concept-porazka/

Problem w tym, ze to sprzet nie dla mnie ale znajomego.

Z tego co sie orientuje slucha raczej Jazzu, muzyki klasycznej, troche rocka.

I dlatego HK jakos mi nie lezy i specjalnie go nie wymienialem.

A jak jest z basem w tych Northridgeach?

Do takiej muzyki niech Twój znajomy rozważy Denona 2307 lub Marantza 5001. Z Conceptami powinno to zagrać ładnie. Te marki są muzykalne, a Denon 2307 to jednak zupełnie inna bajka, niż Denon 1507.

ArtS :)

hmmm... jeżeli chodzi o nowe amplitunery, to niestety ale mają okrojoną sekcje wzmacniacza, też nosiłem się z zamiarem zamiany na coś nowego i niestety ale godnego następcy dla Yamahy rxv 495 nie mogłem znaleźć (potrzebowałem większej ilości wejść cyfrowych, nie chodziło mi o lepsze brzmienie bo to odpowiadało mi), wkońcu zastąpiłem ją modelem rxv1300 (jest to model z 2003r).

Tak że może lepiej na rynku wtórnym czegoś "troszkę starszego" poszukać, bo te nowości mają mase dekoderów wejść, ale końcówki mocy są dostosowane do KD, gdzie na jakość dzwięku nie kładzie się takiego nacisku jak w przypadku stereo (grają płasko).

Można też kupić jakąś nowość, ale przydało by się żeby miała wyjście na zewnętrzną końcówkę mocy.

Co do JBL... bas kartonowy, słuchałem E100 z amplitunerami H/K i Yamahą (brakowało niskiego zejścia)...może ze wzmakiem lepiej zagrają

Może niech znajomy posłucha Dali serii Blue...

pzdr

123... test

Coz, sam tez pewnie kupil bym cos lepszego z drugiej reki, a nie to plastikowe badziewie, ktore teraz sprzedaja.

Niestety w tym przypadku sprzet musi byc nowy (żona).

Co do Dali Concept, to mam wrazenie, ze przy AVR 1507 nie pokazaly na co naprawde je stac. Tak sie przez chwile zastanawialem, ze moze wezme z domu swojego wzmaka stereo i pojade posluchac, co naprawde one potrafia.

Na pweno chce posluchac tego Onkyo 703 ew 674 no i Marantza 5001. Cos czuje, ze moze to byc to.

Niestety nie znlalazlem nic na forum o tym ampli...

Mam ten zestaw glosnikow. Dla mnie gra pieknie. Po wielu testach napedza go pioneer 1015. Nie gral z denonami do 21xx, tak sobie z onkyo, fajnie z yamaha od 7xx w gore, pieknie z marantzem, kiepsko z CA o dziwo.

"Wlasnie wracam z odsluchu Denona AVR 1507 z Dali Concept i... zagralo to marnie."

Nie miało prawa zagrać dobrze bo to nie jest amplituner, który je napędzi godnie. Ja ostanio słuchałem zestwu KD z ARV 2307 + DVD 1930 + Dali Concept 6 + 1 + center + sub. Zagrało to w KD super. Później podłączyłem Dali Concept 6 do amplitunera stereo DRA 700 AE + DCD 700 AE. Zagrało to całkiem zacnie. Polecam więc uczciwie te zestawienia.

Profes- masz rację do tej muzyki H/K raczej się nie nadaje, proponuję minimum Denon 2106 i nie concepty. Posłuchaj JBL E90. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie mając na uwadze stosunek jakości do ceny.

>profes

Skoro ma być dobre stereo to proponuję posłuchać zestawu: CA Azur 540R V2 (2,2 kzł) i Celestion F28 (1,8 kzł) lub F38 (2,2 kzł). Tak więc spokojnie zostanie parę złotych na kable. Tego sprzętu słuchałem na własne uszy i nie mam złudzeń. Nie jestem fanem CA (wręcz odwrotnie), ale jeśli to ma być KD do 5 kzł z dobrym stereo to nic lepszego nie znajdziesz. Chyba że druga ręka to już inna bajka no i zabawa w szukanie.

Ceny ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posłuchać, poszukać najtaniszej oferty i brać.

p. deep

Ukryta Zawartość

Jestem swiezo po odsłuchu Dali Concept 6 z:

Onkyo 703

Onkyo 674

CA AV Azur 540R v.2

Denon AVR 2106

Oto moje spostrzezenia:

Onkyo 703 - Bardzo ładny srodek pasma, muzykalny. Gora troche wycofana, mało blasku. Ladna scena, dosc szeroka, razcej na linii kolumn. Przyzwoita lokalizacja zródeł. Bas mały, pudełkowaty, szybki, ale bylo go zdecydowanie za mało. Nic nie dawalo zwiekszenie glosnosci. Niestety wiele wybrzmien po prostu nie mialo szansy zaistniec. Mysalem, ze to moze byc kwestia pomieszczenia lub Conceptow.

Zmiana na Onkyo 674.

No i tu jest bas. Niezbyt niski, za to poluzowany i buczacy. Gora jest bardziej slyszalana ale cykajaco-syczaca. Nie dalo sie tego sluchac. Nie po 703. Miedzy nimi jest po prostu przepasc. Jezeli ktos decyduje sie na 674 to musi obowiazkowo posluchac 703 z tym, ze kolumny musza grac wiekszym basem niz Concepty.

Wpinamy CA Azur 540R v.2

Na pierwszy rzut ucha jest bardzo dobrze. Wyrownany w calym pasmie. Gora nienachalna, moze troche zbyt mało detaliczna ale poprawna. Srodek pasma zagrany do przodu. Scena moze nie tak dobra jak w 703 ale nie ma sie do czego przyczepic (duzo lepiej od AVR 1507). Bas, w porownaniu do 703 jest obszerniejszy, lepiej kontrolowany niz w 674, ale do ideału daleko. Generalnie brzmienie rockowe, niektórzy okreslaja je mianem brytyjskiego i to da sie slyszec. Jezeli ktos to lubi to jest to wybor idealny

Na koniec Denon AVR 2106

Zdecydowane otwarcie dzwieku wzgledem Azura. Przestrzen, duzo powietrza, gora detaliczna, moze troche nawet zbyt, choc nic nie kluje. Scena szeroka, lokalizacja zrodel tez w porzadku. Bardz odobrze kontrolowany bas i taki w sam raz. Brzmienie bardzo kulturalne. Delikatne braki w wyższej średnicy. Damskie wokale nie tak wypelnione jak w Azur, za to nie sa rzucone na twarz. Slychac, ze to urzadzenie ma klase.

Jak na razie sklaniamy sie w strone AVR 2106.

Onkyo 703 choc tez ma klase, z uwagi na niedostaki basu oddaje pola Denonowi.

To bylo doprawdy dobre porownanie.

Towarzyszyły nam przy nim DVD CA Azur 540D i Onkyo 504

Wszystko spiete VdH Hybrid (inkterkonekt i glosnikowe) zastapione pozniej Kimberem 4TC.

Moja 703-ka gra z Dali tylko, że z serią Blue (5005, a do k/d jeszcze 1001 i C1000) i basu zupełnie nie brakuje, jest pełny, szybki i precyzyjny. Może warto skusić się na serię Blue (można ją jeszcze dostać).

Co do rożnicy miedzy 647 i 703 to zupelnie się z Tobą zgadzam. 703 to przynajmniej klasa wyżej.

ps. słuchałem 703 z Dali Ikon i to jest mój ideał za jeszcze "rozsądną cenę". Posłuchaj a będziesz chciał dopłacić do tych kolumn.

rmickey

No tak, ale Ikony to juz inny budzet.

I tak Concepty wchodza w rachube bo teraz jest promocja i caly zestaw 5.1 kosztuje 3450 zl.

Troche szkoda, ze 703 nie brzmi z nimi tak dobrze jak Denon, bo jedanak Onkyo darze wieksza sympatia...

profes

a nie lepiej kupić a/v + fronty na początek. Ja bym właśnie tak zrobił. Z czasem można przecież dokupić resztę zestawu. Napisałeś, że zestaw ma mieć dobre stereo więc dobre fronty to podstawa.

Sam chętnie zmieniłbym swoje Dali Blue na Ikony, tylko szkoda mi narazie kasy. Za swoje "niebieskie" już pewnie za dużo nie dostanę (choć centala i surrondy kupiłem miesiąc temu).

Słuchałem Concept'ów, zastanawiałem się nad zmianą na tą właśnie serię zanim kupiłem centrala i surr z serii Blue i po odsłuchu stwierdziłem, że Blue grają dużo lepiej niż Concept'y. Jeżeli zmienię je to na Ikony.

Dość fajnie 703 zagrała z Paradigm'ami Monitor 7.v4, ale do Ikonek im trochę brakowało.

Postaraj się posłuchać gdzieś serii Blue ponieważ, tak jak napisałem wyżej, grają lepiej od Concept'ów. A nowy zestaw Blue kupisz pewnie w podobnej cenie.

Profes Rmickey dobrze radzi. Przy tych funduszach to widzę dla Twojwgo inne rozwiązanie. Zamiast ampli kina domowego kupić:

1. Opcja - solidny amplituner stere + para lepszych głośników, można dokupić jeszcze Cd do stereo,

2. Wzmacniacz stereo + tuner + CD + tanie DVD do filmów.

Amplitunery stereo polecam Yamahę RX 797 lub Denona DRA 700 AE, opcja ze wzmakiem - wysprzedane są w Top Hifi Yamahy, można coś fajnego i tanio złożyć. Każda z tych opcji zagra lepiej niż podobne cenowo ampli KD.

Ja właśnie coś rodzicom składam i zastanawiam się nad którąś z tych opcji.

Dzieki za pomoc.

Z tym, ze to jednak ma byc kino domowe z przyzwoitym stereo, a nie osobny zestaw do stereo i osobny do KD.

Jesli o mnie chodzi, na pewno bym tak zrobil, ale kolega upiera sie przy KD.

Po konsultacjach z zona, jak wiadomo Wife Acceptance Factor jest dla niektorych bardzo wazny, kolega zdecydowal sie na Cambridge Audio.

Odnosnie Conceptow, to w tej cenie, czyli finalnie 3400 zł za cały zestaw, uwazam, ze ciezko byloby znalezc cos lepszego.

Jak juz zmontujemy ten zestaw opisze wrazenia.

BTW

Gdzie postawic suba? Kolega wymyslil sobie, ze z boku kanapy. Ja myslalem, ze jednak powinine stac z przodu.

Moze to tak byc?

Najniższe częstotliwości nie mają charakteru kierunkowego, co oznacza, że sub może stać w dowolnym miejscu. Najczęściej stosowanym miejscem jest przestrzeń pomiędzy jedną z kolumn frontowych, a telewizorem. Postawienie suba w samym narożniku może spowodować podbicie niektórych częstotliwości, a nawet niekorzystne rezonanse. Najlepiej poeksperymentować.

ArtS :)

• 4 miesiące później...

Mam pytanie do posiadaczy amplitunera Denon 1507

Czy można go zmusić do pracy w trybie Bi-amp ? ( np. jak się by sprawdziła tu funkcja zone 2 lub tryb DSP o nazwie 5.1 Stereo .....- powinno to funkcjonować i nadawać się do użycia jako bi-amp przy dwóch kolumnach )

Czy model 1507 ma Equalizer ? Jeśli go posiada to przy jakich częstotliwościach można wprowadzać korekcje ?

Jeśli chodzi o funkcję 5.1/7.1 stereo to rozumiem że kanały przednie są "kopiowane" ( bez jakichkolwiek degradujących efektów ) ... ?

Czy nie ma problemu przy ew. Equalizacji + 5.1 stereo ?

Każdy 7-kanałowy ampli może pracować w bi-ampingu. Też mam Denona i też przymierzam się do bi, gdy kupię dodatkowe kable. Kanały nie są kopiowane, tylko do surroud back kierowany jest sygnał z frontów. W ustawieniach przypisujesz tylne kanały do bi-ampingu i stereo będzie grało z wszystkimi szykanami...

zeppelin, 21 Mar 2007, 20:09

>Kanały nie są kopiowane, tylko do surroud back kierowany jest sygnał z

>frontów. W ustawieniach przypisujesz tylne kanały do bi-ampingu i stereo będzie grało z wszystkimi

>szykanami...

W modelu 1507 nie ma jako takiej funkcji bi-amp jak w 1707. Bi-amp to właśnie jest kopiowanie sygnału ( L i R na 2 końcówkach + jeszcze raz L i R na kolejnych, innych dwóch ) - jeśli sygnał z front byłby kierowany na tyły to by nie było bi-amp tylko zamiana końcówek ( zabierasz sygnał z front gdzie pozostaje cisza i przypisujesz do tylnich ).

Z tego co wyczytałem z instrukcji 1507 w trybie 5.1 - 7.1 STEREO wynika że sygnał z frontów jest kopiowany jak przy bi-amp do pozostałych końcówek ale wyjątkiem jest center który dostaje tylko sygnały pokrywające z L i R.

Wynika z tego że bi-amp można na nim uzyskać. Pozostaje pytanie czy Denon 1507 ma Equalizer ??

Widzę że nic z tego jeśli chodzi o bi-amp w 1507 - w trybie 5.1/7.1 STEREO pracuje DSP ( nie to co w trybie bi-amp z modelu 1707 ) przez co nie posłuchamy DVD-AUDIO 192khz ... choć do CDA ten tryb będzie wystarczający.

Kyle podam ci do porównania parametry DAC-a(PCM1782) zawartego w tym denonie oraz zewnętrznego DAC-a za 69.9USD na (CIRRUS LOGIC"CS4397)

DAC z denona (PCM1782)

PCM1782

# DACs 2

Sampling Rate(Max)(kHz) 192

Resolution(Bits) 24

SNR(Typ)(dB) 106

Dynamic Range: 106 dB

THD+N: 0.002%, Typical

Price (US$) 1.00

Dac zewnętrzny

"CIRRUS LOGIC"jest to wielo formatowy przetwornik nowej generacji firmy Cirrus Logic (Crystal) model CS4397 SuperDAC o modulacji delta-sigma, jest urządzeniem 24 bitowym z częstotliwością próbkowania 96kHz z możliwością rozszerzenia do 192kHz. Charakteryzuje się dynamiką 120dB oraz zniekształceniami (THD+N) -140dB, obsługuje nowe standardy DVD-Audio, SACD oraz DSD.

A nie lepiej jest kupić wzmaka masz tam znacznie lepszy "damping factor" i do tego dokupić zewnętrznego DAC-a na (Crystal) model CS4397 ?

np taki:

Ukryta Zawartość

albo taki sam z dodatkowym USB do kompa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.