Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Lenny:

Masz rację, wyraziłem sie nieprecyzyjnie. Chodziło mi o to że jak słuchamy muzyki z jakąś głośnością (decybele mierzone z filtrem C dla muzyki), to W18EX będzie dawał mniej basu niż W18E a więc wychylenia będą mniejsze. Dlatego też polecałem W18EX wyłącznie do małych pomieszczeń gdzie pomaga room gain.

Kilka konstrukcji z udziałem SEAS'a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-4056-100003113 1170304863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje Excele to modyfikowane THOR,y by Di'Appolito i to on rozwiązał problem tego rezonasu przez pułapkę- tu jest link do strony ze schematem

Ukryta Zawartość

ale pułapka na dwa woofery będzie inna niz na jeden stąd masz tu drugi link do projektu Gravesena

Ukryta Zawartość

i trzeci do projektu Zalytronu

Ukryta Zawartość

-poszukaj w Kitach - Audiophile i tam kit o nazwie Monet ( ale cewka tam powinna byc moim zdaniem 1,8 a nie 0,8mH )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Polink zamiescil plik z glosnikami seas jakie beda dostepne od grudnia.

Mozna zglaszac swoje zapotrzebowanie rowniez na inne typy.

Link do pliku zawierajacego liste glosnikow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wreszcie seas może konkurować cenowo z Vifami i Usherami , bo jakością juz wygrał ;p

Czas na ofertę magnezowych Exceli bo to juz teren do walki ze scan speakami i to mnie interesuje .

Chociaz jak policzyłem,że aluminiowy L18 ( H 1224 ) jest za 250 PLN/sztuka to ręka mi zadrżała .

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

co sadzicie o tym projekcie, ktos juz to robil, to jest popularne na necie ?

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Saczek_XTRM:

Górka przy 700Hz którą pewnie masz na myśli pochodzi od dyfrakcji na przedniej ściance (baffle step) i nie ma nic wspólnego z łamaniem membrany. Występuje ona zarówno na wykresie SPL L18RCY/P jak i L18RNX/P. Ten drugi ma za to break-up połozony znacznie wyżej wskutek lepiej dopracowanej geometrii membrany (dlatego zresztą zrobili druga wersje H1224 w miejsce starej H1142).

Stąd też nigdy bym nawet nie pomyślał o zastosowaniu L18RCY/P w kolumnach dla siebie.

A tak w ogóle w kwestii Seasów - tak sobie pozaglądałem tu i ówdzie i znalazłem rzecz ciekawą:

Ukryta Zawartość

27TBFC/G był tam w roli chłopca do bicia dla nowych gwizdków Tymphany i mimo że znacznie tańszy, nawiązał równorzędną walkę a poniżej 2kHz wygrał. Z wykresów wynika że 27TBFC/G wcale nie jest taki tragiczny pod kątem jak go inne pomiary malują. Po prostu wygładzanie w połączeniu z dołkiem przed break-up daje taką kaszanę podczas gdy sam głośnik 20kHz jeszcze jako tako przetwarza.

Tak więc wynikałoby z tego że monitorek na L18RNX/P + 27TBFC/G z pochyłą (pod kątem 15 stopni) ścianką przednią jest jak najbardziej sensownym rozwiązaniem. Najwyższą oktawę można zresztą łatwo podbić elektrycznie.

Ukryta Zawartość

hmmm problem jest chyba jeszcze gdzie indziej. Madisound ma inne wykresy niż domowa strona Seasa, na której są one mocno wygładzone i tu szkopuł. Porównywałem ze sobą te 2 charakterystyki (1- RNY, 2-RNX) ale widzę że to był gruby błąd. Wykresy Madisound są lepiej czytelne, sami zobaczcie

Ukryta Zawartość

post-5682-100002795 1170305309_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-5682-100002795 1170305309_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche mała dynamika , efektywnośc i brak basu ale w pozostałych aspektach duzo lepiej niz ostinato czy nawet klony 2,5 . tylko nagóre seas Millennium . Najlepsza kopułka tekstyla moim zdaniem .

...there is no spoon...

Ja mam po dwa W18E 001 na kanał i bas jest zaledwie prawidłowy . Kontrabas OK ale niższy bas jest rozjechany i mało czytelny , trochę głuchy jest go mniej niz z jednego Scan Speaka revelatora 18W8531

Dlatego ja planuję 18 cm revelatora na bas , 15 cm excela ma średnice i na góre chwilowo małego rtewelatora 9700 ale od tej kopułki sa lepsze głosniki ( jest świetna ale nie rewelacyjna ;p )

...there is no spoon...

Seas milenium najlepsza kopułka tekstylna? Dobrze ,że arturp dodałeś że to Twoim zdaniem bo jakoś producenci niezbyt często po nią sięgają ciekawe dlaczego? .

Słyszałem opinie że za takie pieniądze to nic szczególnego. To już częściej się widzi metalowe z tańszej serii ,które znowu są bardzo chwalone.

Oczywiście muszę uczciwie zaznaczyć ,że sobie nie przypominam abym ją słyszał chociaż nie jest to wykluczone.

Nie wiem dlaczego producenci nie sie gaja po ten głośnik , pewnie ze wzgledu na cenę i moze nietypowy wygląd.

Ja miałem juz ponad dwadzieścia kopułek ( ale wielu nie miałem oczywiście ) , a także wstęgi , tuby itd .

Od triangli po tonsile , od scan speaka po expolineary i nie pamiętam juz co . I te są ( moim skromnym zdaniem )najlepsze . Nawet lepsze niz wstęgi bo nie maja metalicznego nalotu tanich wstęg . Ilośc detali jest niebywała . Ludzie , którzy u mnie słuchaja róznych głosników stwierdzają ,że te sa wyjątkowe i to słychac od pierwszej chwili.

Nie znam metalowych seasów ani ceramicznych accutonów ale ja wyrażam opinie o tekstylnych .

A co do chwalenia tanich głośników to pewnie w wiekszości wypadków to prawda ale trzeba brac poprawke na relacje jakości do ceny . Ja chwale ushera 9950 za łagodnośc , Vife XT 19 za dźwieczność itd ale to tylko w odniesieniu do relacji ceny do jakości bo w wartościach bezwzględnych to nawewt nie ma sensu ich porównywać .

...there is no spoon...

a coś może wiecie o tym seasie, Seas P18RNXP i czy można go gdzieś dostać ?

jakoś nic nie moge znaleść oprócz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że P18RNX/P jest robiony na specjalne zamówienie Madisound i dostępny tamże za $62.65, podobnie jak koaksjal z większym magnesem T18REX/XFC (może kiedyś zrobię na nim kino domowe) czy też magnezowy Excel z membraną barwioną na czarno.

link do kilku pomiarów na Clio Seasów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.