Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wstępnie zamówiłem w polinku:

Seas P18RNX/P cena za sztuke 230zł- jednak sie wacham pomiędzy jeszcze L18RNX/P (H1224)

na góre zastanawiam się nad:

excel T25CF001- cena za sztuke 300zł- jednak cena troche dla mnie wysoka, usher 9950 o wiele tańszy (bynajmniej dla mnie) . czas oczekiwania na excela moze sie jednak nieco wydłużyć.

Może jakieś sugestie od was?

Zdecydowanie podobał mi się L18RNX/P (250zł brutto to mniej niż audiocomponents)w konstrukjci QBY na AS nie wiem czego to zasługa ale grał bardzo dynamicznie co nie znaczy głośno.

Misiomor z tego co widzę sugerujesz zgrac go z 27TBFC/G. Mógłbys napisac cos więcej o takiej konstrukcji (litraż , obudowa , wco więcej poza 15stopniami)??

Czy zgłaszanie zapotrzebowania na dane głośniki nalezy zgłasza ć do polinka ?? czy ja się mylę czy tu bvedzie organizowane jakieś zamówienie grupowe ??

Placek:

Litraż i strojenie to rzecz która IMHO powinna zależeć od preferencji brzmieniowych oraz pomieszczenia. Nie podejmuję się autorytatywnie doradzać "tak rób a będziesz zadowolony". Wiele osób odbiera dzwonienia odpowiedzi na skok napięcia jako "wykop" więc tym bardziej nie będę udzielał kategorycznych rad. Spróbuj obadać jak stroili go w QBA - i możesz spróbować zrobić coś podobnego.

Prawidłowe (technicznie) strojenia to IMHO:

- 12dm3 i membrana bierna SP18R. Strojenie 28Hz - a więc 60g dodatkowej masy na membranie biernej, najlepsza odpowiedź na skok napięcia porównywalna z obudową zamkniętą, f3=58Hz, f6=45Hz, f9=37Hz. F3 jest wysokie, ale spadek mamy łagodny, podatny na wzmocnienie pomieszczeniem

- można podwyższyć strojenie obudowy powyżej, dla przykładu 40Hz (20g dodatkowej masy) daje lekie, 0.5dB podbicie przy 100Hz, obniżenie f3 do 54Hz (f6=45Hz a więc bez zmian, f9=39Hz), pogarsza się step response, za to mamy lepszą wytrzymałość mocową w zakresie średniego basu. Większa obudowa i PR nie bardzo mają IMHO sens bo trzeba by dawać dwa SP18R albo jednego SP22R na bocznej ściance.

Tak czy siak 12dm3 i membranę bierną polecałbym tylko fanom obudów zamkniętych którzy wiedzą co robią i chcą czegoś małego ale z w miarę sensownym f3 i efektywnością.

- 16dm3 BR strojone do 40Hz rurexem 5cm średnicy, 19cm długości. F3 jest równe 45Hz a więc nisko, rurex może trochę gwizdać ale bez przesady. Odpowiedź na skok napięcia nienajlepsza, ale w normie dla typowych obudów BR a w porównaniu z większością kolumn firmowych nawet lepsza.

- 20dm3 strojone do 48Hz - strojenie "komercyjne". 2.5dB podbicie basu przy 66Hz i f3=44Hz, pełna wytrzymałość mocowa do 40Hz (poniżej już kiepska). Odpowiedź na skok napięcia fatalna, dzwonienia jak diabli, ale to może dawać wrażenie "potężnego basu z wykopem". Rura może mieć 7cm średnicy (20cm długości), co będzie jej potrzebne z racji że SPL portu jest wysokie. Obudowę 20dm3 można stroić niżej, polepszy się trochę impuls i zmniejszy podbicie średniego basu - zwłaszcza że dla średnicy portu 7cm dostępne są profilowane wyloty oraz kolanka.

misiomor czy na temat tych głosników możesz cos napisać:

Seas P18RNX/P cena za sztuke 230zł

na góre:

-excel T25CF001- cena za sztuke 300zł- jednak cena troche dla mnie wysoka, dlatego może usher 9950 ? o wiele tańszy (bynajmniej dla mnie)

jest sens aplikowac klase wyżej excela z niższym klase średniakiem?

co o tym sądzisz

skrzynka 15,5litra

sieko:

O P18 nie wiem nic ponad to co jest na madisound oraz zaphaudio. Zniekształcenia podobne jak CA18RNX, efektywność o 1dB wyższa, zejście słabsze (według parametrów Madisound), wymaga raczej mniejszej obudowy niż L18RNX/P (który ma efektywność niższą o 2.5dB w porównaniu do P18). Nie posiadam jego pomiarów.

Co do gwizdka - w pomiarach zniekształceń Excele nie są lepsze od Prestige. Tak więc osobiście wolałbym albo 27TDFC bądź 27TBFC/G ew. Ushera skoro jest tańszy.

Również przymierzam się do Seasa, powiedzcie mi jakie kolumny ( projekty) są zrobione na Seasach chodzi mi o konstrukcje raczej dwudrożną na 18stce. Może jakieś linki do dobrego sprawdzonego projektu?

nie wiem czybyło ale może się przyda, chyba taki zestaw zamówię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

domino

polega to na tym ze laczysz glosniki szeregowo i dopiero zaczynasz filtrowanie bardzo dobra metoda ale nie do wszystkich glosnikow sie nadaje

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Saczek... moze i gra, ale radzi sobie i gra wspaniale, choć czasami na Michaelu Jacksonie jak się dużo w dzwięku działo to było wrażenie że sięplącze. Pozatym ten aluminiowy seas nawet Ci nei zagra z kondensatorem 4,7uF i 2rzędem :) On poprostu lubi niskie cięcie...

• 2 tygodnie później...

Witam,

Właśnie przed godziną odebrałem moje zamówienie.

4xL18RNX/P

4x29TAF/W

Towar był dobrze zapakowany. Żadnych uszkodzeń. Przy kurierze z GLS można paczkę otworzyć i sprawdzić, czy nie ma uszkodzeń. Panowie z Polinku (zamawiałem tam pierwszy raz) nie robią żadnych problemów z zamówieniem, wystarczy tylko podać dane adresowe i specyfikację zamówienia emailem. Przy wysyłce podali mi numer przesyłki (można wtedy śledzić online w serwisie GLSu).

Generalnie zdrowe podejście do klienta. Cewki i całą resztę też zamówię u nich.

Teraz zabieram się za skrzynki, zwrotnice mam już gotową (zaprojektowany PCB, który daję do zrobienia do Platera w Poznaniu).

Ta kopułka 29TAF/W nie wiem jak gra. Kupiłem ją w ciemno. Ma tylko jedną małą wadę. Na tej nakładce z elastomeru widać smugi, nawet po przetarciu, szczególnie przy sztucznym świetle. W świetle dziennym wygląda zdecydowanie lepiej. Ale to taki szczegół estetyczny, dla mnie nieważny, ot specyfika materiału z którego wykonana jest nakładka.

Moje P18RNX i 27tdfc również wczoraj dotarły, w stanie idealnym. Głośniki wyglądają porządnie, wykonanie równierz-bez zastrzeżeń. Zobaczymy jak to będzie grało. pozdrawiam seasowców ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.