Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy link do nowości seasa, poprzedni nie działa.

Podobno są jakieś poprawki i uzupełnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A mnie juz od dłuższego czasu interesuje to :

Ukryta Zawartość

na takiej skrzynce

Ukryta Zawartość

tylko cos bym musiał zmienić jeśłi chodzi o górę.

Głośnik w18nx jest o tyle zachęcający że z tego co napisali chłopaki na stronce to nie jest skolpikowany w aplikacji oraz potrafi wybaczyc błedy nagrań i ucha w przeciwieństwie do w18EX. Tzw audiofilski głosnik dla "nie audiofila"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na tej skrzynce :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do konstruktow kolumn diy

Czy Waszym zdaniem podłaczenie układu RLC na opak wywiera wpływ na brzmienie czy raczej nie, niby z elektrycznego punktu nie ma znaczenia , ale wiadomo w dzwieku różne jaja wychodzą wiec jestem ciekaw Waszych opinii

pozdro

Bo ostatnio odkryłem 18cm głosnik , relatywnie tani , solidnej jakości o impednacji 8 ohm. Na tym głośniku Sonics ( czyli Gerhard ) zrobił monitor Argenta , który ( podobno ) jest świetny . Monitor jest wytłumiony płytkami ceramicznymi ;p . Gerhard osiągnął efektywnośc 87dB ale z dwoch takich byłoby 90 , tylko impedancja spadnie ponizej 4ohm.

Cena świetna , w Polinku mozna kupic zestaw tych głosników i tweeterów za 600 PLN. Czyli za 1kPLN można mieć monitorki , które moim zdaniem zagraja piekna detaliczna i subtelną średnicą ponieważ :

- maja wyjatkowo lekka membranę 8,8 g ( ! )

- delikatne a co za tym idzie podatne zawieszenie , które nie tłumi mikrodetali ( dotykałem ;p )

- solidny układ magnetyczny i niezłe BL

- godziwa efektywność po przefiltrowaniu 87-88dB

- membrana jest papierowa i powlekana co daje dobre transjenty , dynamike i gładkość

- liniowa charakterystyka

- niskie zniekształcenia

Kto zgadnie co to za głośnik ? ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tak , 26 mm to faktycznie nie duzo ale miałem kiedyś Vify XT 18WH oraz C17 o cewkach 25 mm i w domowych warunkach słuchania muzyki nigdy nie było symptomów nadmiernego nagrzewania się cewki.

...there is no spoon...

Oj , takie mi się śnią tylko zamiast Vify wstawiłbym te 18 cm Seasy . Mozna tez podkręcic SPL przez przyklejenie dodatkowego magnesu - wzrośnie o jakies 2dB .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Arturp Livin Voice Auditorium Avatar ma wysokotonowy SS 9500 ale na basie to chyba nie Vifa - a jeśli już to M17WH zmodyfikowana bo z resorem górnym na piance.

Swoja drogą piękne w Santosie ;)

• 2 tygodnie później...

Najpierw chcę spróbować połączyć Seasa 22tafg z Monacorem 165kep, czy próbował już ktoś takiego połączenia? wiem, że Borys robił takie kolumny tylko, że On użył dwóch kepów na kolumne.

Czy posiada ktoś dobrą zwrotkę do tego zestawienia?

Pozostałe kopółki czyli 27tdfc i 27tbfc chcę użyć do kolumn 2,5way na M18wh, jest to projekt bardzo zblizony do Dali 470 a czy próbował ktoś połączyć aluminiowego Seasa z M18?

Będę wdzięczny za pomoc z zwrotnicami, pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie do szanownych kolegów, który głośnik zagra lepiej w konstrukcji 2,5 Way. CA18RNX czy L18RNX/P. Glównei chodzi mi który głonsik będzie miał bardziej miekki bas. Cały czas obawiam sie aluminiowych głośników.

Dj_zibi:

Zainteresowałbym się czymś pomiędzy a więc nowym ER18. Twardość membrany lepsza niż w CA, break-up niższy niż w L, do tego wartość dodana a więc faraday w napędzie. Ma szansę tak nie dawać nieparzystymi harmonicznymi na wyższym środku jak dwa przez Ciebie wymienione.

Misiomor

niestety nie widze go w ofercie polinku a chciałbym od nich głośniki raczej kupić. jets jeszcze CA18RLY, ale ten chyba gorszy. Może zrobic 3-way na średnice L12RCY/Pa na bas CA22RNX. pytam czysto teoretycznie poniewaz chce zrobic dośc fajny zestaw i orientacyjnie chce wiedziec ile wydać kasy. Im mniej tym lepiej. Góra to będzie raczej kt27tbfc, chyba że uda mi się dozbierac do SS9700.

ER18 jest nowy w ofercie Seasa i Polink go jeszcze nie sprzedawał, jak chcesz 2.5 way i kupisz 4 sztuki, to może nawet sprowadzą go specjalnie dla Ciebie, zwłaszcza że chętnych na niego może być więcej. Ja tam bym napisał maila z pytaniem o ew. dostępność i cenę - to nic nie kosztuje.

PS. Jakbym sam miał coś robić na CA22RNX to chyba jednak wybrałbym Excela W12CY003. Napędy prestige bez faradaya jednak sieją harmonicznymi na wyższym środku, co w połączeniu z break-up metalowej membrany daje nieciekawy mix. L12 został zmierzony przez Zaph'a i właściwie to należałoby go ciąć przy 2k z racji peaku 5th harmonic - co chyba podważa sens stosowania go w 3-way.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.