Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

marko3T, 5 Lis 2006, 13:39

No to jesteśmy w domu . Tylko u mnie mniejsza skala ;p

Ja daje na bas SS 18W 8531 , na średnicę 12 lub 15 cm Excela i na góre chyba SS9700.

Czyli tak jak powiedziałes - papier na bas a twarde na średnicę .

...there is no spoon...

Witam,

Wątek "lawina".

Do pierwotnej informacji, Saczek, to bardzo dobra nowina.

Moje typy (tak dla "skąpca"), to wspominany już wcześniej H1217 razem z co najmniej E006 lub lepiej E011.

Pomimo istniejących not itp., wskazywałbym jednak ostrożność z podziałami około "1,7" i 8-oma calami w 2way, chyba że z "jakimś" wyjątkowym co najmniej średnio-wysokotonowym.

Udanych realizacji.

Pozdrawiam, Piotr01

Piotr01, 5 Lis 2006, 17:40

>Moje typy (tak dla "skąpca"), to wspominany już wcześniej H1217

piszesz o wersji RLY, a czemu nie RNX? Jakie widzisz różnice między nimi dwoma? H1215 CA18RNX vs. H1217 CA18RLY?

To jak już będą te Seasy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Może krótko, nie wdając się zbyt w szczegóły lub i nazewnictwo.

H1217 powinien być (i raczej jest) "łatwiejszy" w filtrowaniu, a to pierwotnie wynika z ch-ki Spl (zwłaszcza z zakresu 0,2-2[kHz]). Z pewnych własnych ustaleń H1217 jest lepszy o około 1+/-0,5[dB] względem H1215 dla częstotliwości począwszy od 500[Hz]. Pewien problem "może" stanowić znaczne obniżenie w zakresie 0,8-1,1k zaraz po wzroście pomiędzy 0,45-0,85k (H1215). Owszem są możliwe "kompensacje" lub inne "cuda". "Zabawa" dotyczy zakresu średnich, lepiej unikać, a i raczej jest blisko fp.

Zakładam raczej wysoką wiarygodność Firmy Seas i jej (o niej) danych. H1215 i H1217 mają raczej identyczne warunki itp.. Fakt, nie "rozpatruję" zakresu poniżej 200[Hz] (tutaj korzystny jest H1215, a zwłaszcza poniżej 50[Hz]).

Aktualnie pracuję nad H1217 w 2way. Fakt, H1215, nie miałem jeszcze w ręku. "Nie lubię" stosować "kompensacji" itp., bo często - po co lub więcej można popsuć niż "naprawić".

Pozdrawiam, Piotr01

Witam,

Góra, to niestety E006. Zwrotka, prosta "standardowa" 2-gi rząd i 2-gi rząd. Zmierzam, powoli do pewnego "ideału". Fakt, na pewno już kiedyś sugerowałem. "Fotki", w zasadzie nie "publikuję", co najmniej nie przed efektem końcowym. "Nr wątku", nie pamiętam, to nie było nic szczególnego. Niestety, ze zróżnicowanych przyczyn, tego projektu nie skończę na pewno w tym roku.

H1217 + E006, ale ryzyko zawsze istnieje, sądzę że okaże się, że było warto.

Pozdrawiam, Piotr01

Witam wszystkich

Jeżeli chodzi o seasy do 2-way, to wiem na ich temat tyle:

- napęd 39mm Seasów CA18RNX oraz L18RNX/P wykazał bardzo niskie zniekształcenia w basach (pomiary na zaphaudio.com), natomiast na środku, zwłaszcza wyższym niestety dominują harmoniczne trzecia i piąta. Dokładna odwrotność Vify XT18 lub XG18. Może Seas na dół, Vifa na środek i koherentny czasowo podział między nimi (żeby zachować charakterystykę fazową kolumny 2-way)? Albo dwa Seasy w czymś w rodzaju d'Appolito wokół Vify - byłaby od razu kompensacja baffle step?

- na słabo wygładzanych pomiarach CA18RNX wykazuje kilku dB rezonans w okolicach 700Hz - który można skompensować układem RLC (opcjonalnym, do stwierdzenia odsłuchowego jak jest leppiej)

- Break-up L18RNX/P powoduje kłopoty z harmonicznymi na wyższym środku. Jedynym sposobem walki (i to o ograniczonej skuteczności) jest pochylenie tego głośnika - szkopuł w tym, że gwizdki 27TB(F)C oraz 27TD(F)C nie mają najlepszej kierunkowości i najlepiej słuchać ich na wprost. Może łamana ścianka jak w Utopiach albo Harpiach?

- Gwizdki 27TB(F)C oraz 27TD(F)C to referencja w tym zakresie ceny, zwłaszcza metalowe. Pozwalają na niski podział itd.

- Posiadam pliki pomiarowe wielu głośników Seasa (18cm midwoofery, również koaksjal i magnezowe Excele oraz gwizdki z wyjątkiem najnowszych - neodymowych, oraz posiadających 29 w nazwie) i mogę (w miarę posiadanego wolnego czasu, nie obiecuję żadnych terminów) spróbować zamodelować zwrotkę - punkt wyjścia do eksperymentów odsłuchowych.

Mogę też przesłać pliki jakby ktoś chciał modelować sam - tekstowe, 3 kolumny - częstotliwość, amplituda i faza dla impedancji, SPL na osi oraz pod kątami 30 i 60 stopni. Niestety wektory częstotliwości są różne dla gwizdków i midwooferów więc trzeba przeprowadzić interpolację, podobnie dla kąta odsłuchu np. 15 stopni. Ogólnie rzecz dla zaawansowanych (albo posiadaczy dobrych programów do modelowania zwrotnic). Tak czy siak te pomiary zostały zrobione w komorze bezechowej Seasa i IMHO biją na głowę wszystko co można zmierzyć samemu przy pomocy SW - choćby dlatego że baffle step jest bardzo dobrze widoczny i zgodny z symulacjami takim np. edge. UWAGA - ze względu na sposób określenia "punktu zero" te pomiary nie nadają się do łączenia z pomiarami innych przetworników, dokonywanych w inny sposób. Tylko kombinacje z tej grupy a więc Seas + Seas.

w pomiarach zaphaudio.com dosyć dobrze (wśród Seasów) wypadł tani CA18RLY. Nawet jego SPL jest w miarę. Wszystkie jednak Seasy jak widzę chorują na jedno - Rów Marsjański w okolicach 1kHz. I to w zasadzie jest trochę denerwujące, bo nie wiadomo na ile jest to odczuwalne. Wszystkie aluminiowce wygląda na to trzeba ciąć w okolicach 2kHz, bo charakterystyki dosyć mocno opadają, właściwie pod tym względem ów CA18RLY tylko się wyróżnia, no ale to już nie aluminium...

Witam,

"Niestety", może mieć wiele znaczeń. Użyłem głównie z uwagi na kiedyś posiadaną kwotę środków finansowych możliwych do przeznaczenia na "hobby". Akurat pokrywało się to na pewną granicę około 100 euro za sztukę na tweeter. Dotychczas, jestem "zadowolony", bo inaczej zarzuciłbym ten projekt.

Mam jeszcze jedną informację raczej bardzo praktyczną. H1217 (i zauważyłem nie tylko) różni się co najmniej z lat 2003 i 2006. Może, to komuś zaoszczędzić "niespodzianek", gdy go już ma od pewnego czasu lub dopiero nabędzie teraz. Różnice, może nie znaczące zbyt, lecz po prostu są. Wiadomo, może nic nowego, wszystko trzeba mierzyć/sprawdzać, kontrolować itd..

Pozdrawiam, Piotr01

Proponuję zaprojektować forumową Seasową kolumnę trójdrozną prawie bezkompromisową ,ktora basem jaja urwie a średnica zapłacze dzwiekiem najdroższych skrzypiec, co Wy na to?Puki misimor jest na forum )))

pewnie Henryk Piatek chetnie zrobi probne pódla a reszta złozy sie na głosniki, a potem wszyscy zainteresowani mog arobić kopie , wtedy to forum zaowocowało by czyms mocnym a nie tylko gatkami

spróbuję coś pogrzebać w wolnej chwili ze zwrotką, chociaż w środę wyjeżdżam a czasu mało to może się coś uda...

Problem w tym że nie każdy lubi "urywanie jaj" a robienie w ten sposób "nadmiaru" basu zwrotką to nic dobrego. Tu już głównie zależy od parametrów T/S i poprawnej aplikacji głośnika w budzie. Można robić 3dB podbicia tylko po co i jakim kosztem...?

BTW. Będę grzebał przy 2way.

Yolaos:

Niestety - gdzie kucharek sześć, tam ciosów dwanaście - jak mówi stare rumuńskie przysłowie.

Nie wyobrażam sobie choćby założeń wstępnych do zaakceptowania przez większą grupę. Excel czy Prestige? A może koaksjal w średnie i wysokie? Ścianka pionowa (łatwość wykonania) czy pochyła? Filtry proste czy z układami antyrezonansowymi (zwłaszcza dla podstawowego rezonansu średniotonowca - co poprawi odpowiedź impulsową średniaka z jego filtrem highpass) wymagającymi jednak przemierzenia choć impedancji w każdym egzemplarzu? Jaka wielkość i materiał membrany basowca? Rodzaj obudowy - zamknięta, TL, BR czy też może jednak PR (żeby było bardziej bezkompromisowo niż ze zwykłym rurexem). Insza inszość że akurat rodzaj obudowy basowej to każdy cloner może sobie dostosować do preferencji i pomieszczenia i na tym właśnie polega jedna z przewag DIY. A może w ogóle zrobić mocną jazdę i kolumnę aktywną z napędem na mostkach na LM3886 albo LM4702 + SAP16P/SAP16N i wejściem sygnałowym XLR?

PS. Henryk Piątek może i zrobiłby piękne obudowy (gdyby chciał uczestniczyć w przedsięwzięciu) ale potem byłoby bardzo trudno je prawidłowo sklonować innym. No i dochodzą problemy miejsca powstawania konstrukcji.

misimor

wszystkie kwestkie , które podniosłeś są do przejścia w ramach dyskusji bo tylko upór i zaciecie prowadzi do celu

nie chodzi o piekne obudowy a o prototypy, potem każdy moze zamowić u Niego sam , myślę ze pierwsze co powinniśmy ustalic jakie głośniki zastosowac, mamy czas za nim polink wyskoczy z ofertą, co do zwrotnicy myślę ze uda się wypracować jakis kompromis na podstawie doswiadczeń kolegów użytkujących Seasy,zresztą można dokonywać poprawek, zwrotnice próbną mozna zrobić na tanich kondach z gieldy żółte polskie.

Aby całośc miałą sens należałoby ustalić grupę osób zdecydowanych i zdeterminowanych do tego przedsiewziecia, nastepnie ustalic wstepny budżet , czyli kwotę jaką każdy musiałby wpłacic i komu ,na zakup głośników, gdyby znalazło się dziesięć osób to można by zacząć walczyć.

kwestia basu- nie chodzi mi o dudnienie ale dynamike i CZYTELNOŚĆ/ 30cm?

pozd.

Zyczę powodzenia , ale nie wierze w możliwość zbudowania forumowej kolumny przez ludzi porozrzucanych po całym kraju. Jak pisał misiomor za dużo zagadnień.

Na marginesie seas nie ma w ofercie basu 30cm także jeden wariant już odpada.

marko3

liczyłem jednak ze wezmiesz w tym udział, trudno

Henryk Piątek

więc jest juz dwóch

kwestia porozżucania po Polsce, miejsce odsłuchow mozna ustalic u jedej osoby w jakis weekend, każdy weżmie swojego wzmaka potem mozna dzialać dalej, pewnie lepiej siedzieć na du...ie i teoretyczne bzdety pisać, troszke wiecej wiary i chciejstwa

Wszystko jest do ustalenia to zależy tylko od nas, chyba , że macie nirwane na monitorkach lub 18tkach udających bass

poz.

Yolaos:

Widzę że skoro pomysł jest Twój, to jako project manager ustal najpierw:

- miejsce odsłuchowego dostrajania zwrotnicy

- budżet

- przyjętą w ramach budżetu ogólną koncepcję i niestety kompromisy. Zejście czy efektywność? 4ohm czy 8? szeroka przednia ścianka czy side firing woofer(s)? Stpoień skomplikowania obudowy itd.

I zobaczysz ilu będzie chętnych do udziału.

To może od razu na głęboką wodę.

Ukryta Zawartość

Mnie osobiście kusi

Ukryta Zawartość

Wstępna, niedopracowana jeszcze do końca zwrotka dla L18RNX i 27TBFC, ścianka pochylona, niezbieżność fazy ok 20', tyle na dzisiaj. Objętość 18dm3 strojone do 40Hz (w takich warunkach zostały pomierzone głośniki). Dla L18RNX zrobiona pułapka chyba w okolicach 8kHz bo całe to badziewie przenosiło się na charakterystykę wypadkową, zresztą dalej się przenosi co widać ale już w mało znaczącym stopniu. Tak samo upierdliwa jest góra w okolicach 700Hz, ale może nie będzie za mocno odczuwalna. Póki co tyle, jak macie jakieś pomysły w jaki inny sposób pozbyć się tych "wyskoków" w okolicach 8kHz to walić śmiało. Nie wiem czyy jest jakiś na to inny sposób niż pułapka czy ostre cięcie (2gi rzad niewiele co zmienia)

Ukryta Zawartość

post-5682-100003728 1170304044_thumb.jpg

post-5682-100003729 1170304042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszytkim proponuje nie demonizować problemów

Sesy w przewarzającej czesci są 8mo omowe , ale wolałbym cztero ze wzgledu na dynamike i mniejsze wartosci cewki na basie

ten link mogby być jakims punktem odniesienia, wiem ze sie naraze kilku forumowiczom ale jakoś nie wierzę w wąskie kolumienki, i głębokie mogą sprostać "forumowej kolumnie" :- )

MIejsce strojenia moze być u mnie lub u Henryka z racji ze byly by tam już obudowy lub u Misimora ze względu na jego wiedze , albo moze gdzies w srodku Polski zeby wszyscy mieli "blisko", wstepny budzet ustaliłbym na 300zł od kazdego lub kwote potrzebną na zakup głośników i elementów zwrotnicy podzieloną przez chetnych zresztą wierze za kazdy z nas ma pól wiaderka róznych części, pierwszy wyśle pieniążki na wskazane kąto komuś kto ma najbardziej opanowane zakupy Seasa

Misimor

dynamika /wg mnie najwazniejsza

bas refleks aby nie było szopek z obodową

kwestia scianki przedniej : pochylona czy nie, wolałbym zeby filtr na wysokie był pierwszego rzedu ale reszta nie wiem jesli też to chyba nie mamy wyboru :pochyl ,to chyba bedzie zależało jak uda nam sie opanować średniotonowca co Wy na to?

każdy kto chce wziąść udział niech zaproponuje co uważa po to mamy forum

Saczek_xtrm, 7 Lis 2006, 16:49

Sam robiłes pomiary ? Jesli tak to w którym miejscu łączyłeś pomiary woofera ?Na pomiarach producenta są te nierówności w okolicach 700Hz ale mają tylko 2 db , u ciebie wyszło 5dB i to moim zdaniem będzie cholernie słychać ... ale moze to byc wynik łaczenia pomiarów stąd moje początkowe pytania . Dla uzyskania pewnosci czy tak jest w rzeczywistości proponuje ci zrobic pomiar z odległości 20-30 cm dla samego woofera on axis z maksymalnie dużą bramką - taki pomiar ma sens do 200 Hz i daje wyraźną ch-ke woofera do około 1kHz .

Natomiast jesli tam sa te góry to bez pułapki tego się słuchać nie da . Jest tez inne rozwiązanie zamiast pułapki . Te głośniki dobrze się filtruja pojedynczą cewka rzędu 1,8mH z pułapka na rezonans przy 8kHz- czyli pierwszy rząd + RLC na rezonans . Sam wiesz jaka jest wyższośc filtra 1 rzędu nad wyższymi ale jest jeszcze dodatkowa sprawa - dodanie kondensatora do filtra woofera ( czyli 2 rząd ) powoduje b. często podbicie srednicy -im wiekszy kondensator tym niższa cz. podziału ale podbicie średnicy większe . Moze tak było w tym wypadku.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.