Skocz do zawartości
IGNORED

Zhaolu w dobrym towarzystwie

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze dwie sprawy mi chodza po glowie,

- jak bedzie gral Zhaolu po odseparowaniu zasilania czesci analogowej i cyfrowej i byc moze wymianie zegara na dokladniejszy...:).

- szkoda, ze podczas odsluchow nie wypieliscie zestawu diod i sluchawkowca, diody generuja zbedne w czesci cyfrowej szumy, a sluchawkowiec jest wpiety w to samo zasilanie i tez bym go wywalil podczas odsluchow.

:)

mad_z

DAC byl od Fr@ntza i na tyle co go znam nie dalby sie dotknac do srodka a juz na pewno nie do rozlaczania czegokolwiek...:)) mysle ze to juz by bylo za duzo jak na pierwszy raz...:)

Mag

mag99, 8 Lis 2006, 11:43

>mad_z

>

>DAC byl od Fr@ntza i na tyle co go znam nie dalby sie dotknac do srodka a juz na pewno nie do

>rozlaczania czegokolwiek...:)) mysle ze to juz by bylo za duzo jak na pierwszy raz...:)

>

>Mag

ehhh a szkoda:-)

tak na marginesie DAC kil'a naprawiony, PCB przyszla w 4dni, wczoraj wyslalem DAC do kil'a - to budujace ze serwis dziala tak szybko:-)

czekam na wrazenia kil'a...

mag99, 8 Lis 2006, 11:43

>mad_z

>

>DAC byl od Fr@ntza i na tyle co go znam nie dalby sie dotknac do srodka a juz na pewno nie do

>rozlaczania czegokolwiek...:)) mysle ze to juz by bylo za duzo jak na pierwszy raz...:)

>

>Mag

ehhh a szkoda:-)

tak na marginesie DAC kil'a naprawiony, PCB przyszla w 4dni, wczoraj wyslalem DAC do kil'a - to budujace ze serwis dziala tak szybko:-)

czekam na wrazenia kil'a...

o jeden klik za duzo...

a ten CEC naprawde ma piekne bebechy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

az sie serducho smieje jak widzi taka dbalosc o szczegoly....

Ukryta Zawartość

Mad

I co z tego ?

Moim zdaniem brzmienie za bardzo zdyscyplinowane, nie lubi skoków dynamiki, barwa ciut nienaturalna - zwłaszcza śrenica (plastyk),mało otwarcia na górze,ale może to skutek zbyt krótkiego grzania.

zildjian, 8 Lis 2006, 12:01

alez z ciebie zrzeda;-)...ale to dobrze.

oczywiscie nie slyszalem tego ani innego C.E.C - okreslilem tylko budowe wewnetrzna, co jak wiadomo moze ale nie musi sie przelozyc na dobry sound.

przy okazji przyjzalem sie tym stopniom wyjsciowym i sa podobne jak DA53.

Co do Citypulse to nadal mnie zastanawia czy C.E.C nie opatentowal tego rozwiazania i chinczyki sobie wstawili te czerwone moduly zgodnie z prawem czy bezczelnie skopiowali...

• Redaktorzy

mad_z - jeśli chodzi o grzebanie w Zhaolu to na razie odpada - wyjście słuchawkowe jest mi potrzebne i każdorazowe jego odpinanie przy krytycznym odsłuchu jest msz bezcelowe. Co do diód to nie ukrywam, że ich "oczojebność" istotnie jest irytujące (szczególnie podczas wieczornych odsłuchów) i powoli zastanawiam się albo nad ich przyciemnieniem, lub wymiana na diody o mniej absorbującej barwie (może niebieskie?). No i na koniec : koszmarna maniera mrygania diody w przypadku braku sygnału i uruchamianie się DACa z aktywnym gniazdem Coaxial, zamiast z ostatnio używanym.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

mad_z - dobrze wyczytałeś - Zhaolu podpięliśmy tylko pod AN, wpięcie pod CECa nie było planowane. I jeszcze jedno - zasugerowane przeze mnie wpięcie DVD Samsunga zamiast AN pod Zhaolu nie doszło do skutku ze względu na zbyt późną porę (odsłuch zakończyliśmy koło 23:30)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Leszek, 8 Lis 2006, 12:40

>Frantz wytnij dziurkaczem kółeczka z jakiejś foliji :O)samoprzylepnej i naklej na oczojebne

>diody,sprawdziłem na byłym moim MF A3.2 ;O)

no i w ten sposob mamy nowy rodzaj diod w elektronice: "oczojebne diody" :):):) bosko!

Właściwe Fr@ntz i Snajper napisali juz wszystko - mogę jedynie po nich powtórzyć.

1. Zhaolu podłaczony do AN CD1 naprawde mnie nie bolał - porównywalne klasowo brzmienie - choc ja pozostałbym przy gołym AN bo jednak uważam, że niewielka przewagę ma (może to ta lampka w torze :) ) - mój system jest nastawiony na uzyskanie maksymalnej przyjemności ze słuchania - stąd nacisk na średnicę, na muzykalność i gładkość dźwieku, przestrzeń budowaną (jak słusznie zauważył Snajper) wgłąb - i w tych elementach AN radzi sobie nieco lepiej, ale to rzecz bardziej gustu, no i w pewnym stopniu również rozsądku - tzn wydanie 1 t pln zeby uzyskac brzmienie tej samej klasy nie byłoby specjalnie celowe :)

2. Drugi DAC - w tym konkretnym zestawieniu totalna porażka - jeśli jego działanie polega na podkresleniu skrajów pasma (?) to niby teoretycznie powinno się to w moim zestawie sprawdzić - ale się nie sprawdziło zupełnie, bo podkresleniu skrajów pasma towarzyszyło schowanie i zmatowienie średnicy - dźwięk stracił cały swój (oczywiście dość specyficzny) urok.

Reasumując Zhaolu wydaje sie być naprawde kilerem w swojej cenie - podłączenie do lepszego transportu (bo AN to nie jest mistrzostwo świata) i zainwestowanie w lepszy kabelek cyfrowy powinny dać świetny efekt.

Snajper -> metal, hard rock etc na moim systemie nie brzmią dobrze - choć z winyla lepiej niż z CD (nie jestem fanem takiej muzyki, ale ACDC czasem lubie wrzucić i z czarnej płyty da się nawet strawić)

O CECu nie będę pisał bo to ... osłabiałoby moją pozycje w ewentualnych negocjacjach ... :))

pal55, 8 Lis 2006, 14:47

> Snajper -> metal, hard rock etc na moim systemie nie brzmią dobrze - choć z winyla lepiej niż z CD

> (nie jestem fanem takiej muzyki

Jasne. Przez moment kusiło mnie, żeby coś spróbować, ale na szczęście przezornie nie wziąłem żadnej płyty... ;)

Co do ponownego odsłuchu - został połowinkę w spokoju, kolumny pod pachę i wpadnij do kogoś z rewizytą... ;-P

P.S. W piątek będzie "Zhaolu w nieco gorszym towarzystwie", czyli fr@ntzowy egzemplarz skonfrontuję z moim systemem. Fr@ntz - dzięki za pożyczenie żółtka! :)

• Redaktorzy

Snajper - konfrontacja konfrontacją, ale obiecałeś wrzucić do wieczora w tym wątku fotki ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 8 Lis 2006, 15:13

>Snajper - konfrontacja konfrontacją, ale obiecałeś wrzucić do wieczora w tym wątku fotki ;)

Jak obiecałem, to wrzucę. Spokojna wygolona głowa. :)

Oto i obiecane fotki. Najpierw część merytoryczna:

1) System w pełnej krasie. Widać gabaryty kolumn... :)

2) Fostexik

3) Prawie jak w komisie ;-)

Ukryta Zawartość

post-4195-100003673 1170304125_thumb.jpg

post-4195-100003674 1170304124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troszku poprawielem bo ciemno panie ;)

Ukryta Zawartość

post-6668-100003670 1170304130_thumb.jpg

post-6668-100003671 1170304128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• Redaktorzy

kaszanka7 - bez urazy, ale te rozjaśnione fotki wyszły ci jak ..... no powiedzmy, że nie bardzo Ci wyszły ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

NAjpierw mały sparring DACów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No dobra slabo wyszly i sa do d.., ale jak sie wyciaga szczegoly to informacji jest wiecej a te 50 kb niestety jest osiagalne nie tak jak wstepne przy ustawieniu 8 tylko 1 lub 0. No dobra juz nie bede.

No to co stoi obok CECa?

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• Redaktorzy

No i żeby nie było, że audiofile to ponurasy i nie potrafią czerpać radości z odsłuchów to proszę bardzo. Oto jak przebiegała nasza impreza - od skupienia, poprzez radość do delikatnego wycieńczenia ;)

Ukryta Zawartość

post-2651-100003664 1170304140_thumb.jpg

post-2651-100003665 1170304138_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

pp - oba czerwone, wytrawne. Jedno to był koszerny izraelski Shiraz Barkan Classic a drugie hiszpańskie bodajże Condestares reserva 2000

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.