Skocz do zawartości
IGNORED

projekt SS18W8531G00 + usher T-9950

Habakuka

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam ogromną prośbę o zaprojektowanie zwrotki do takiego zestawu, po wielu odsłuchach rożnych kolumn doszedłem do wniosku, że dźwięk z takiego zestawienia odpowiadał by mi najbardziej, wprawdzie dokładnie takiego nie słyszałem, ale tylko, taki jak projekt akustyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie ukrywam, że chciałbym zaoszczędzić na gwizdku, bo projekt bliźniaczy z wifą XT już mi nie pasuje. Obudowy takie same jak w projekcie akustyka. Jęśli ktoś mógłby coś zaproponować, będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29406-projekt-ss18w8531g00-usher-t-9950/

marko3T - może masz rację, jednak skoro z wifą XT dla Akustyka nie jest mezalians , to z tym usherem chyba tym bardziej, znam ten gwizdek z kolumn ushera, jak i projektów Akkusa i jego dzwięk mi bardzo, ale to bardzo odpowiada, wielu forumowiczów, np. Arturp, też pisał o nim bardzo pochlebnie, więc jeśli nie było by szczególnych problemów z aplikacją to chętnie ,bym sprobował, a jak będzie tak sobie, to dość łatwo te twitery można sprzedać i kupić te SS w późniejszym terminie.

Ok. może za dobitnie się wyraziłem. Cena za ushera jest atrakcyjna bo jednak żeby kupić małego revelatora , który jest świetnym głośnikiem trzeba sporo dopłacić. Nie będe mieszał bo w zasadzie Ciebie interesuje projekt zwrotnicy i typy głosników masz już dobrane , chciałem tylko zaznaczyć możliwość manewru i skoku na wyzszą półkę.

Pzdr.

Nie sa złe te ushery. moim zdaniem ten weglowy z korektorem fazy gra lepsza średnica niz węglowe 18 scana a wysokotonowy 9950 w niektórych aspektach jest lepszy od małego rewelatora 9700. No i cena 30 do 60% scana za podobną jakość .

...there is no spoon...

Co do osiemnastki Ushera zgadzam się w pełni z Arturem. Co do tweeterów...hmm... Usherka słuchałem tylko w firmowej aplikacji, więc nie do końca mam wyrobione zdanie. Może go kiedyś spróbuję.

chodził mi cały czas właściwie po głowie projekt akkusa 45P-93 , ale nie mają takiego zmontowanego już od pół roku, tak więc nie ma gdzie posłuchać, a obawiam się o ilość basu w tym usherze z korektorem fazy, i tak się to kreci, bas z rewelatora jest za to piękny....

Habakuka ---> mam kolumny 2-way symetryczne z Usherem 9950 + 2 x Usher 8945P. Zwrotnica zaprojektowana przez Pana Albeckiego po jakiś moich skromnych uwagach jakie miałem po odsłuchu pierwszej wersji tego projektu.

Mam też w domu własnie na odsłuchach SS18W8531G00 + SS 7100. Zwrotka wg autorstwa Pana Kisiela.

Uwagi:

- bas znacznie lepszy z pojedynczego SS,

- średnica lepsza z Ushera,

- góra porównywalna ze wskazaniem na SS, głównie wybrzmienia są lepsze. Rozdzielczość porównywalna, przestrzeń też.

Uważam, że w cenie Ushera 9950 ciężko znaleźć lepszy głośnik.

Osobiście zrobiłbym 2,5 drogi lub 3 drogi w układzie 18W8531G00 na basie (taniej można dać Ushera 8945 lub 21-22 Skana lub Ushera 8955), średnica Usher 8945P, wysoki wg finansów bezkompromisowo 7100, rozsądnie T-9950.

Ewentulanie układ 2-way symetryczny bo za cenę jednego Revelatora masz dwa Ushery 8945P.

jaro4444- wiem,że masz , śledziłem ten watek dokładnie, bardzo ładne, gratuluję, ale chodzi o to, że ja zdecydowany jestem na dwie drogi, 8ohm, mam też obudowy takie jak w projekcie akustyka u góry wątku, mam też tweetery ushera 9950, ewentualnie mógłbym jeszcze zdecydować się na zmianę midbas na ushera 8945P, jednak zależy mi na basie, dlatego taki wybór, ale po wpisach zarówno arturpa, twoich i McGyvera mam znów zamęt w głowie, dziękuję jednakże za odzew

Habakuka dziękuję.

Co do Twojej sytuacji to w jakiej powierzchni to ma grać te kolumny?

Jeśli masz już paczkę i tweeter to nic nie kombinuj z obudową i gwizdkiem, po prostu sobie go zostaw bo jest OK. Co najwyżej zmiana objętości wewnętrznej paczki wchodzi w grę ale to prosta sprawa. Masz juz frezy w obudowie? Pamiętaj, że Revelatory 18 mają średnicę kosza 182 mm a starsze węglówki i Ushery 177mm. To samo z wysokim - 9900 ma front 130 mm a Usher T-9950 104 mm.

Ja widzę dwa wyjścia:

- jeśli upierasz się na klasyczne 2 drogi WT to jeśli pokój ma do ok 18-20 m2 bierz Ushera i aplikuj go w obudowie ok 18 - 22 dm3, BR strojony nie za nisko tak na ok 42 - 44 Hz, będziesz mieć ok zejście, dynamikę i impuls, choć nieco podbity średni bas, co sprawi wrażenie większej głośności i dynamiki kolumny.

- jeśli masz większy pokój to bierz SS, daj go w ok. 30dm3 BR albo do 14-15 zamkniętej (ja go testuje w zamkniętej i jest nie do wykończenia mocą, znosi wszystko ;) ).

Aby poprawić nieco średnicę w układzie z 18 Revelatorem możesz T-9950 ciąć już od 2 - 2,1 kHz. Znosi bez bólu tak niską pracę.

Pozdrawiam

dziękuję wszystkim za sugestie w tej sprawie, jeśli jednak nikt nie pomoże mi ze zwrotką jak w temacie wątku, to nie będę miał szczególnie wyboru. Akurat dziś pojawił się nowy projekt Akkusa V1 i chyba się na niego zdecyduję, bo myślę, że zwrotka z tego projektu mogła by być zaadaptowana do niedużych podłogowców o zbliżonym litrażu, jak sądzicie? Jutro będą zresztą do posłuchania na Audioszołku, niestety ja nie mogę być, może ktoś posłucha i coś skrobnie o nich .

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.