Skocz do zawartości
IGNORED

Spuchniete kondensatory - Czy wymieniać?

kolor

Rekomendowane odpowiedzi

Nichicona tej wielkości może być ciężko znaleźć - w monster elektronik mają Kendaile 22000/100V (pytanie czy sprzedają na sztuki) - ewentualnie zmierz napięcie jakie jest na tych kondach - 80V raczej wątpliwe - może można dać tam na 63V - takie już znacznie łatwiej znaleźć

no znalazłem :

013KEN 22 000uF/100V 63x105 85ř K01 KENDEIL STOS 7868.86zł 9600.01zł

te ceny są dla stu sztuk?

to chyba wychodzi po 960zł za szt jasny gwint....

wysłałem zapytanie czy wogóle mi sprzedadzą na szt.

chyba by wypadało chociaż dwa zmienić w jednym kanale żeby cię coś

nie pokręciło we wzmaku

Jeszcze jedno miejsce z KENDEIL:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) k01.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) k05.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@josef

wysłałem mailem zapytanie może mi odpiszą ...

ale jeśli by nie sprawiło to problemu to spytaj zawsze jakoś tak bardziej sie szanuję zmaterializowanego klienta..

co sądzisz chyba dwa trza by wymienić ... są po dwa na kanał -->dual symetryczny zasilacz

Zajżyjcie sobię na tę stronę ,http://www.sicsafco.com/eng/catalog.html ,wybierzcie kondy, ustalcie grópowe zamówienie napiszcie @ i odpowie pewnie miła pani Bagdija. - mówi płynnie po rosyjsku. i zamówcie kondów za 350€ , nie bendą bardzo drogie a napewno b.dobre ja raz już się podjołem i sprowadziłem , na 1 osobę dzieląc to koszty opłat i przesyłki są dość wysokie . Lecz po rozłożeniu na parę osób jest do zaakceptowania.Niestety cen na stronie nie ma bo są zależne od ilości . Gorąnco polecam Bodo_z

re: bodo_z, 11 Lis 2006, 10:45

>Przy wybrzuszonym plastiku ochronnym ,mamy pewność że kondęsator puszczał elektrolit i się

>magrzewał , to napewno spowodowało utratę parametrów. I moze zaowocować uszkodzeniem wzmaka.

Uuups! No to szybka wymiana nastąpi.

>Samwha to

>są całkiem dobre kondęsatory i można je z powodzeniem zastosować,napewno zagra na nich lpiej nisz na

>tych- w tym stanie, i szukać spolkojnie czegoś leprzego jeśli jest to w zamieżeniu,

Jak mawiają "biednych nie stać na rzeczy tanie", więc kupię te możliwe do zdobycia ELNA for audio 8200uF/50V.

Jeśli się nie uda, to Samwaha 10000uF/63V - ..ale w ostateczności.

>inne elektrolity

>w tym wzmacniaczu tez napewno się kwlifikują się do wymiany. proponował bym użycie kondęsatorów na 105

>stopni C lub 135 stppni z powodów oczywistych kondęsatory robione na wyzszą temperaturę nie są

>robione oszczędnościowo! przez co w normalnych warunkach zachowywują sie znacznie lepiej i dłuzej

>zachowywują poprawne parametry , lepiej też znoszą udar elektryczny mając grubszą izolację między

>okładzinami.Mają jednak jedną wadę , naogół są większe od torzsamych na niższą temperaturę.

Prawdę powiedziawszy, to nie jest moją intencją przedłużanie żywota tego wzmacniacza w nieskończoność.

Chciał bym by jeszcze jakiś czas pociągnął. W przyszłości marzy mi się zakup jeszcze lepiej grającego sprzętu niż obecnie - ..może Sansui G9090, a może jakiś nowy i na prawdę "wypaśny" sprzęt zajmie jego miejsce, ale to też zależy od tego czy będą środki i odpowiednie wnętrze do odsłuchu bo póki co to co mam jest aż nad to...

Bardzo mnie interesuje temat wymiany pozostałych kondensatorów. Czy trzeba lub powinno się wymieniać wszystkie? Jeśli tak, to czy warto trzymać się producentów oryginalnych części (głownie Nippon i Elna) czy może warto "zaszaleć" i zakupić może trochę lepsze (jakie?).

Za odpowiedzi w moim wątku bardzo wszystkim dziękuję. Pilnie śledzę to co piszecie.

P.S.

Czy ktoś ma Service Manual do Sansui AU-D33?

--

Pozdrawiam,

Marek .:kolor:. Łódź

Wszsytkich na pewno nie. Te dwa wzasilaniu są najważniejsze, bo najwięcej "pracują" i się grzeją. Tych w przedwzmacniaczu raczej nie ma sensu wymieniać - widzę, że tam są dobre kondensatory, np. Rubycon. Jeśli wzmacniacz ma być używany tylko przez jakiś czas jeszcze - to nie ma co przeinwestowywać - chyba że potem je wylutujesz :)

Re: Molibden, 13 Lis 2006, 17:16

>Wszsytkich na pewno nie. Te dwa wzasilaniu są najważniejsze, bo najwięcej "pracują" i się grzeją.

>Tych w przedwzmacniaczu raczej nie ma sensu wymieniać - widzę, że tam są dobre kondensatory, np.

>Rubycon. Jeśli wzmacniacz ma być używany tylko przez jakiś czas jeszcze - to nie ma co

>przeinwestowywać - chyba że potem je wylutujesz :)

Niestety chyba nie jest tak różowo... Właśnie zgłębiłem się w bebeszki Sansui i odkryłem coś dziwnego pod folią trzech sporych kondensatorów. takie coś jakby błękitna, twarda przeźroczysta masa z bąbelkami pod folią przykrywającą szczyty tych kondensatorów. Chyba widać to na fotce. Czy może to być jakiś fabryczny klej, czy jest to raczej wyciek?

Może jednak warto wymienić wszystkie elektrolity w obrębie Power Supply?

--

Pozdrawiam,

Marek .:kolor:.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kondensatory na płytce power supply są blisko radiatorów i chyba przez to są narażone na podwyższoną temperaturę i wyciek elektrolitu, chociaż to też może być jakiś klej. Wymieniłbym je dla pewności, chyba nie ma ich tam za wiele.

No i zamiast ELNY kupiłem w north.pl znacznie tańsze Nichicon 8200UF/50V LK(M). Mam nadzieję, że zagrają w miarę przyzwoicie.

Zdecydowałem, że wymienię też pozostałe kondensatory w Power Supply.

Teoretycznie mogę wybierać spośród allegrowych Nichicon MUSE, ELNA Cerafine lub Simlic.

Kombinuję sobie by spróbować zakupić komplet elektrolitów jednego producenta i tej samej serii, ale ponieważ oryginalnie we wzmacniaczu są wymieszane Elny i Nichicony, to zastanawiam się czy może jest w tym jakiś plan? Trzymać się ukladu kondensator/producent wg zestawienia montowanego przez Sansui? A może jest to bez sensu - ..w końcu przecież dzisiaj ich produkty Nichicona i Elny zagrają inaczej niż te wytworzone 25lat temu.

Co na ten temat myślicie?

Dodam jeszcze, że wzmacniacz odkąd pamiętam ma dosyć mocno wypchniętą średnicę, niezbyt mocne ale też wyraźne wysokie tony i raczej słabe basy. Dosyć ładnie z niego brzmi muzyka symfoniczna i oratoryjna, ale słuchanie rocka to całkowita porażka.

--

Pozdrawiam,

A u mnie u podstawy dwóch BlackGate'ów pojawiło się dość dużo pomarańczowo-brązowej zaschniętej cieczy.

Co o tym sądzicie? Wymieniać czy to bez znaczenia?

No i zamówiłem wiekszość potrzebnych elektrolitów markowanych przez Elna - głównie Simlic.

Potrzebne mi są jeszcze:

220uf/6,3V śr10mm [sztuk 2]

33uF/50V śr4mm [sztuk 1]

10uF/25V śr5mm [sztuk 2]

4,7uF/50V śr5mm [sztuk 1]

(srednice podaję w przybliżeniu)

Najchętniej Elny. Jeśli wzmacniacz będzie rzęził, to przynajmniej będę mógł ogólnie zdeprecjonować jakość produktów tej firmy. ;)

Nowe kondensatory 8200uF już wlutowane. Grają od kilku godzin. Zdecydowanie zmieniły się na korzyść: basy, wyrazistosć sceny, uporządkowanie i detaliczność dźwięku (mam wrażenie że z godziny na godzinę staje się coraz bardziej sympatyczny). :)

Mam tylko jedną wątpliwość. Albo mi się wydaje, albo na nowych kondensatorach muszę bardziej odkręcić potencjometr Volume by uzyskać podobną głośność jak na starych. Co więcej, mam wrażenie, że w ciągu tych kilku godzin pracy wzmacniacza na nowych elektrolitach dźwięk (słabo lecz wyczuwalnie) stopniowo jeszcze bardziej cichnie...! Czy to jest normalne zjawisko przy formowaniu się kondensatorów?

(Przy okazji - ..polecam usługi north.pl Działają po prostu błyskawicznie!)

re:Bodo_Z

Dzięki. Uspokoiłeś mnie.

Mocą się nie przejmuję. Gałkę głośności nie często odkręcam więcej niż do 1/3 skali.

Jak zdobędę pozostałe kondensatorki, to napiszę jak wypadła dalsza część renowacji.

• 2 tygodnie później...

Cz. 2

Wymieniłem kolejne kilka wiekowych elektrolitów Nichicona na nowe ELNA Silmic.

Troszkę się rozczarowałem na początku... Dźwięk stracił jedwabistość i ogólnie stał się zamulony. Przez chwilę nawet zauważyłem jakby rozjechanie się rytmu w zależności od wysokości dźwięków. Na szczęście po kilku dniach formowania ten stan radykalnie się poprawił - ..właściwie kompletnie zmienił. Teraz w brzmieniu znajduję już same plusy. Poprawa stereo (wyrazista scena), większa detaliczność i bardziej naturalne wybrzmiewanie instrumentów. W stosunku do stanu ze starymi kondensatorami dźwięk wreszcie przestał być nieco nadmiernie rozjaśniony i przyjemnie się ocieplił.

To tyle w celu podsumowania.

!!

Chciałbym wymienić pozostałe kondensatorki, ale niestety okazuje się że jest poważny problem z zakupem ELNY (bądź nawet Nichicon MUSE) o identycznych nominałach jak oryginalnych sansui'owych kondów (nawet szperanie po chińskim e-bay'u nie przynosi skutku).

Chciałem się w związku z tym podpytać was czy można np. wstawić elektrolity o nieco innych wartościach?

Np. We wzmacniaczu jest kondensator 4,7uf/50V - na rynku brak zastępnika - czy można bez przykrych konsekwencji wstawić 4,7uf/63V? Czy taka różnica nie wywoła zakłóceń np. harmonicznych, rozjechania się rytmu instrumentów, etc? [sorry za być może głupio sformułowane pytanie...]

--

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może być na wyższe napięcie ale nie na niższe (chyba że się pomierzy faktyczne napięcia i da taki z pewnym zapasem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm! Dzięki za znaleziska.

Czyli spokojnie mozna dać miast 50V - 63V. Super.

A co gdy np. najbliźszy jest zastępnik o napięciu ponad 2 x wiekszym? Np. 220uf/6,3 na 220uf/16V..?

Żaden problem przy tak niskich napięciach - może być. Przy wiekszych napięciach przekłada się to jednak na cenę np. między 35V a 63V będzie spora różnica, także w gabarytach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.