Skocz do zawartości
IGNORED

prawda i tylko prawda o Harman/Kardon

rsz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem sie dowiedzieć coś wiecej na temat Harmana Kardona PM650. Discomaniak mzoesz cos poweidziec o nim?. Słucham tylko house i wszytskie jego odminany. Przy tej muzyce bardzo przydaje sie bass i na nim mi zalezy. Czy ten wzmachol by spełniał moje oczekiwania? Warto za niego dac 350zł?

>discomaniac71

Z tego co czytałem 6300 ma o ile dobrze pamiętam ok. 2x 65W przy 8 omach, chociaż mogę się mylić. Jego brzmieniu w połaczeniu z F2 brzmieniu niczego nie brakuje - basu sporo, góry w sam raz, średnica taka sobie - ale za te pieniądze raczej więcej się nie można spodziewać. Denon za to ma jakiś taki wyostrzony, kwadratowy dźwięk, a już w połączeniu z F2 to sopranu trzeba odjąć i to sporo żeby się dało słuchać. Z denona podobał mi się i to bardzo amlituner DRA-385RD w połączeniu w M2 - jak dla mnie rewelacja.

Witam wszystkich,

Widze, że wątek trochę odbiegł od tematu i sporo z Was psy wiesza na Harmanie. Ja doświadczenia w tej materii jeszcze nie mam, bo HK 970 + Paradigm Monitor 3 v4 to mój pierwszy "lepszy" zestaw audio (wcześniej miałem Radmor 5102 i Sony SS-E212). Różnica pomiędzy nimi jest ogromna i jak na dzień dzisiejszy mnie to wystarcza. Po pierwsze nie mam ani czasu (praca) ani możliwości podróżowania do salonów i słuchania innych zestawów (jestem niepełnosprytny, muszę szukać kogoś z czasem i samochodem). Poza tym i tak to zagra inaczej w sali odsłuchowej niż u mnie, a na znalezienie kogoś kto będzie mi z tym biegał po pokoju i próbował optymalnie ustawić jest mało prawdopodobne. Tak więc cieszę się tym co mam i tyle :)

P.S. a co do minusów H/K to jak zwykle mam pecha i kupiłem spierniczony egzemplarz (zareklamuje jak się trochę nacieszę) Po włączeniu wysyła mocny impuls na kolumny, dlatego muszę pamiętać by przed wyłączeniem go najpierw wyłączyć Speaker1 i odwrotnie przy włączaniu. Drugi fenomenalny feler: wzmacniacz czasami sam się podłasza i przycisza - wygląda to jakby ktoś stał za plecami z pilotem i mnie wkurzał. Na szczęście rzadko się to zdarza, średnio raz na 3 lub 4 dni. Nawet przez chwilę myślałem, że pilot jest popsuty - niestety nie, wyjęcie baterii nie pomogło. 2 tygodnie będę musiał czekać aż mi go oddadzą, więc się wstrzymuję - da się z tym żyć.

Te pierdniecia to norma tez tak mam wcale mi to nie przeszkadza. Podobne pierdniecia sa jak po wlaczeniu w tryb gotowosci wlączasz i wyłączasz DIRECT. Po czasie to znika. Moze to kwestia ustabilizowania sie po wlaczeniu do sieci kondensatorów lub pracy ukladu.

Nie sądzę że te trzaski przy włączaniu są normalne. Pytałem w sklepie, w serwisie H/K także - i tu i tam powiedziano mi że to nie powinno występować, a jak usłyszeli o przyciszaniu / podgłaszaniu - od razu polecili oddanie do serwisu. Fakt - jak trochę pochodzi i się wygrzeje, to po wyłączeniu i włączeniu trzasku prawie nie ma. Ale mnie to nie wystarcza. Jeśli chodzi o włączanie / wyłączanie direct sound - u mnie trzaski nigdy nie występują (poza tym słucham prawie zawsze na direct sound, chyba że trafi się marny bootleg - wtedy trzeba się jakoś ratować). Poza tym jeśli wyłączą mi prąd, po włączeniu wzmacniacza wszystkie jego ustawienia się resetują - szok - XXI wiek i nie mogli użyć paru bajtów pamięci CMOS lub FLASH do zapamiętania tych KILKU nastaw. No ale poza tym nie narzekam, brzmienie się podoba - to najważniejsze.

A ja chciałem podłączyć się poid pytanie profesora Miodka:) Mianowicie czy ktoś miał do czynienia z pm 650 i co o nim sądzi (ja dla odmiany słucham klasycznego i art rocka głównie)

discomaniac->

od HK pm 6100 jest WIELE gorszych wzmacniaczy, oczywiści te technicsy są w czołówce:) które nie dośc, ze nie mają sceny i detali, to jeszcze nawet namiastki bassu. zwyczajnie wyją, krzyczą, az krew z uszu idzie. jest to seria onkyo zdaje sie ze 86 (nie pamiętam dokładnie). miałem 8650 lub zblizony model, i to jest MASAKRA. dlaczego ludzie to kupują to ja nie moge pojąc. jakies chore decybele i nic poza tym. dobry dla przygłuchych lub głuchych w 99%. technics su-v500 przy nim to utopia.

JBL Xti 100 + Hk 670 + Hk 750 okablowanie ( aq cooperhead + dnm reason ) stworzył zestaw ( w moim odczuciu ) nie do pobicia nawet za dużo dużo większe pieniądze. Przyznam niektórym racje że Hk 670 można zmarnować złymi kolumnami lub kablem ( jednak nie można powiedzieć że jest to zły wzmacniacz , rzekłbym nawet że jest jednym z lepszych wzmacniaczy w swojej klasie cenowej ).A tak na marginesie nie widziałem jeszcze żadnych kolumn których by nie potrafił wysterować. Tak więc za 2000zł otrzymujemy rozsądny dźwięk i dużą moc. Jeśli się z tym nie zgadzacie to proszę podać rozsądną konkurencję która dorównuje parametrami harmanowi .Czekam ..........

CA 640v2 ( CD+Wzmacniacz ) + kable wireworld luna 5 ( interkonekt i głośnikowe ) i kolumny Mimas II.

Moim zdaniem H/K "wymięka". Jak dla mnie H/K gra zbyt ciemno, ziarniście, zestaw jaki zaproponowałem gra dużo przyjemniej i nie męczy jak H/K, lepsza jest też analityczność. Przynajmniej takie jest moje odczucie, osłuchiwałem H/K w stereo ( różne modele ), z różnymi kolumnami, wszystkie odsłuchy w tym samym pomieszczeniu.

Nigdy nie słyszałem CA 640 z Mimasami , chyba trzeba się będzie wybrać na odsłuch :D Hk gra ciemno, ziarniście nieprzyjemnie ? A z jakimi głośnikami h/k był testowany ? ( to nie B&w żeby zmęczyć słuchacza i wprawić w ból głowy ).

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

DrDmx, 20 Lis 2006, 20:22

Witam. Ja mam HK970 (jest deczka mocniejszy niż 670) i nie potrafi on wysterować E80, o np. E90 i e100 to zapomnij. Xti80 słuchałem i średnio to wyszło, ale Xti mają 6ohm. Zgadzam się z Tobą, że do 2000 za nówkę raczej nie ma konkurencji. Ale to nie znaczy że nie ma jej w ogóle (second-hand).Faktu nie zmienia to, że to przywoite wzmaki.

Z Mimasami II, Kefami iQ 3,5,7, do tego z Dali i Mission ( niestety modeli nie pamiętam. oba modele podłogowe, Dali prawie 4 tyś, Mission ok 2,5 tyś zł. ). Słuchałem równiez z monitorami Paradigma, ale plastikowy wokal mnie przeraził.

Pharel1-"No ja mam cd Harmana HD 750.Fabryczny nie ma sobie równych w swojej kategorii cenowej więc coś o tym świadczy.Pozatym w Harmanie tkwi duży potencjał.Kupiłem 2 tyg temu Harmana HD 750 NEEL po modyfikacji kosztującej 1850zł.Po odsłuchach z kolegami i jedną koleżanką stwierdziliśmy wspólnie że jest on lepszy od wielu cd za 6kzł może 7kzł.To chyba o czymś świadczy"

Co się stało, że już go sprzedajesz?

Pharel sprzedawał również HD600 i piotrkowego Foruma.Prawie nowe i w dobrej cenie.Może więc jednak miał jakieś powody?I w zasadzie chyba nie powinno nas to interesować............A tym bardziej byc powodem szydzenia.

pzdr

dymu może faktycznie masz rację, ale ostatnio często praktykuje się, że zakłada się wątek, w którym wychwala się dany sprzęt i za chwilę pojawia się on w ogłoszeniach. Nie wiem jak jest w tym przypadku

witam ponownie!

Harman zostaje u mnie i kropka.

W tej chwili gra on z kolumnami JBL E60, bo jakieś trzeba było kupić na "szybko", jednak trzeba mi zmian na "lepsze"

Co mi szanowni forumowicze poradzicie względem kolumn do H/K 970?

moje wymagania:

1) ma to grać detalicznie z wyraźnie zaznaczonym środkiem i górą.

2) bas ma powalać mocą, zejściem, głębią.

3) analotyczność nie jest wskazana, słucham w 99 % muzyki elektronicznej - sztucznej, więc jeśli chodzi o bas może być nienaturalnie mocny (wiem, że nie adiofilsko, ale tak lubię i już)

4)pomieszczenie 20 m kw, raczej gówniane akustycznie

5)budżet max 3000 PLN

6)czy dokupienie suba (np. JBL e250)do moich obecnych skrzynek to przeginanie?

przepraszam, że to w tym wątku, ale nie będę zakładał kolejnego w stylu "jakie kolumny do ... "

pozdrawiam rsz

dzisiaj posluchalem sobie infinity beta 50 w jakims markecie z hk970 i musze powiedziec ze calkiem fajnie graly, tzn doł niezbyt wyeksponowany ale dosyć niski , stereo jak dla mnie bylo naprawde niezle. gora tez. ogolnie miekkie i plastyczne, aż zbytnio bo jak zobaczylem te plastikowe maskownice i wykonczenia glosnikow to mi sie słabo zrobiło. w ciemnym odsluchu moglbym je kupic ale ten plastik - koszmar, jak mozna kolumny o dosyc przyzwoitym brzmieniu tak wizualnie spiedolić. a już na nie sie zapatrywałem.

Panowie wielka prosba:))

czy ktos ma namiary a najlepiej "wtyki" u dystrybutora Harman? szukam pilota do ampli HK3270rds... ak by ktos mogl takowego zalatwic...:)

dzieki i pozdr

ps. widze ze ciekawy temat sie rozkreca...:) ja rowniez szukam kolumn do mojego harmana z naprawde mocnym basem w rozsadnej cenie i lepiej grajace niz obecne polaris 200.... moze cos doradzicie? (pokoj 22m2 , strasnie wysoki 3-4 m skosnie)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

HK970 sam w sobie ma dużo basa - miejscami zaaaa dużo. Nie radziłbym dobierać do nie go kolumn "z basem" będzie lekka przesada. Sam myślałem o subie e250 do moich 18m2, później 26m2; ale w porę stwierdziłem, że nie tedy droga. Niby da się to zegrać z frontami itp, ale to już nie to, a przynajmniej z subami serii E (czegoż tu wymagać za 1300zł???) Słuchałęm fajnego subika do stereo (Acoustic Energy) - ten to dopiero by sie zdał, ale cena ok. 2400 jak na razie poza zasięgiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.