Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No ja już po testach. HK990 i Pioneer Elite M-91 będą wespół w zespół mocować się z Kappami 8.2i. HK990 na górę pasma a M-91 podpięty pod pre-out Harmana, zasili dół kolumn. Różnica spora. Jednak teraz te 4x200W przy 8Ohm i zdolnośc zejścia końcówki M-91, na basie robi bardzo dobrą robotę. Dźwięk stał się bardziej mięsisty, soczysty w porównaniu do samego HK. Bas jest niezwykle dosadny. Kontrabas pojawił mi się w pokoju. Rewelacja. A już wtedy było bardzo dobrze. Co ciekawe gałką potencjometru muszę kręcić tak samo, ale wzmaki się mniej męczą. Podczas dłuższego słuchania prawie sie nie nagrzewają. Przedtem HK potrafił się trochę nagrzać. I to chyba słychać. Dźwięk wydaje się być swobodniejszy. Mocarny, ale z dużą delikatnością. Ale jak trzeba przywalić to.... Musze jeszcze jakąś konkretną listwę zasilającą zakupić bo teraz trochę poboru mam.

Jak ktoś będzie miał okazję to polecam zakup M-91. Sam Pioneer był nawet lepszy od HK990. Po podpięciu ich razem wydaje mi się że podczas dosyć głośnego słuchania góra pasma się uspokoiła. Na niektórych płytach przy odsłuchu samego Pioneera, wydawało mi się że czasami jakiś wyostrzenia dało się usłyszeć.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam jeszcze pytanko, czy te końcówki: http://allegro.pl/meridian-205-mono-bloc-power-amplifiers-para-i2043346180.html poradzą sobie z napędzeniem Kappy 8?

100W-8Ohm

5-200VA pobór

i 5kg wagi.

Do Kapp 8 na pewno są za słabe.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeszcze taka ciekawostka. Na Pioneerze Elite M-91 mam diodowe wskaźniki wysterowania kanałów. Pioneer podpięty jest w bi ampingu na dół kolumn. Wskaźniki te podają poziom mocy na poszczególne kanały w Watach przy 8Ohm. Głośne słuchanie to 2W. Bardzo głośne to 20W na moich Kappach 8.2i. Wyżej jeszcze mi nie podskakiwało. A max. jest 300W!

nie no naka PA7 to zupełnie inna bajka, i poziom zabawy :) tylko cena prawie 2x większa :), Choć na ebayu te MX1000 czasem straszne ceny osiągają, ale tak przyjmujac normalne ceny to okolo 2x wiecej trzeba dać za naka niż yamahe, no i wysłać jeszcze naka też 2x drożej niż yamahe :). Za mojego naka za samą wysyłkę ponad 100Euro, Yamahe gość wysłał za jakies 60E. Za ładną PA7 trzeba dać koło 900-1000 ( czasem może i więcej )Euro - PA7 II 1000-1200E. no i naków to jak na lekarstwo pojawia się raz na pare miechów albo raz na pól roku i jeszcze pytanie w jakim stanie.

Więc jak ma ktoś kasę to spokojnie brać i szukać naka ( choć może być ciężko z dostępnością ). no albo zadowolić sie yamahą.

Teraz jest PA5 II na ebayu w stanie no jak nowym jak ktoś ma kasę i szuka naprawdę bdb koncówki śmiało brać, myślę, że powinna pujść za 600 MAX 700euro. choć 700 raczej nie możliwe, bliżej 600e ( schodziły takie też bardzo ładne po 550-600e ). To generalnei praktycznie taka sma konstrukcja jak PA7 II tylko mniejsze trafo, 2 a nie 4 kondzie, a tak to układ płytek nawet elementy praktycznie jak w 7. Spokojnie to zagoni i 8.2 do bardzo mocnego grania.

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

chodzi o NAKi ??, Generalnie trochę inna konstrukcja i inne Trany ale oba zarówno MK1 jak i MK2 grają bardzo podobnie z praktycznie identycznym charakterem. MK2 jest za to mocniejsza i ma 18tranów na kanał. Ale to nie oznacza ze MK1 czegoś brakuje również śmiało brać i się nie zastanawiać za długo jak się pokaże :)

pzdr. Łukasz

jezeli te Omegi w dobrym stanie, to cena niezla. jak dla mnie najlepsze kolumny, jakich sluchalem.

Witajcie!

Widzę nieźle się "bawicie", więc nie ma co się wtrącać,

A ja tymczasem działam bardziej bezpośrednio:) Temu zaproponuję jakieś stare Infinity, tamtemu - wzmocnienie do owych...

Serce rośnie!!!

Omegi z ebay.de wyglądają na prawdę pięknie!

Jeśli technicznie są OK, to wydać 10 tys. zł za taki dźwięk i dodatkowo - piękny mebel?

Niebywała okazja!

Aczkolwiek, z "najlepszością" różnie bywa.

Dla każdego coś innego gra najlepiej.

Na stronie 11 klubu jest co nieco na ten temat...

Oczywiście, to też są spostrzeżenia i wrażenia subiektywne:)

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

wie ktos gdzie mozna by nabyc te plastikowe trzpienie na ktorych trzymaja sie maskownice w inifinity? konkretnie w RE90? trudno jest zmienic siateczke na maskownicach? trzeba to kleic czy wystarczy jakis tacker? mam propozycje kupna ale brakuje wlasnie paru tych trzpeni i sa dziuty w siatce...

A ja powiem Wam że za namową niedościgłego podpowiadacza Jacka zukzukzuk zakupiłem sobie do swoich Infinity Kappa 8,2i wzmacniacz DUAL CV 441RC i przyznać muszę że gra naprawde fajnie, ma póki co problem z ostrzejszą muzyką (evenged sevenfold dla przykłądu) bo niestety wydobywa się z zestawu hałas... no ale z muzyczką pokroju the beatles czy Micheal JAckson czy Michel petruccini dzielnie sobie radzi.... Dziś pożyczyłem dal wypróbowania przedwzmacniacz Tube technlogy PROPHET i podpiąlem to do 2 końćówek mocy DENON POA-T2 i POA-T10 i gra świetnie ale póki co wielkiej różnicy nie widzę... może to kwestia najsłabszego ogniwa czyli... mego ucha a może nie umiem jezcze odróżnić subtelności... pozostaje tylko bardizej wytrawne ucha zaprosić coby oceniły...

JAcek

http://www.ebay.de/itm/Nakamichi-Endstufe-PA-5E-II-neuwertigen-Zustand-/280802815373?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verstärker&hash=item416126ed8d#ht_500wt_1363

holy fuck :D ale poszli :D z tą PA5II :) masakra ja dziś zrobilem 1000km :D po PA7EII jak nówke dla mnie moją wziął kolega :D, w sumie tą PA7E II przegrałem ale ten co kupił się rozmyślił bo tylko odbiór osobisty i kupiłe za 1000E w stanie dziewiczym :D

pzdr. Łukasz

hehe nie tylko ty :D:D, no poszła drożej szczęście, żę ten co wygrał nie odebrał a, że gość pracuje we francji i na miejcu jest jak mu się uda to za 1000 dostałem ofertę ważną 2 dni :D i kupiłem :D

Generalnie 5EII to praktycznie taka sama konstrukcja co 7 tyle że słabsze trafo mniej kondzi i chyba tranów ale tak to jak ogladałęm płytki to praktycznie takie same, takie same elementy itp.

w ciemno strzelam, że brzmią tak samo

pzdr. Łukasz

czasem wiecej znaczy lepiej - mialem kiedys kolumny ktore wychodzily w dwoch wydaniach - mniejszym i wiekszym. niby wszytsko to samo a jednak nie to samo - kultura, bass - wszystko chodzilo inaczej a niby to samo tylko ze mniejsze...

no kolumny to co innego raczej :)

tutaj w PA5EII jest wydajniejszy układ zasilania niż w Rotelu RB990/991 a rotel ma 200W na kanał przy 8R nak 150. Jednak rotel Kappy 8.2 trzyma za jaja aż miło, w 7 to można kręcić gałą kręcić i mu nic nie jest :), to naprawdę genialnie zaprojektowane końcówki z dużym zapasem. Spokojnie PA5E II pogoni kappy 8.2. To nie są klocki i seria gdzie oszczędzano na czymś :), z ilości alu w samych radiatorach, dziś to by zrobili z 5 amplitunerów :).

Jednak nak na basie jest potężny lekko lampowy, i bardzo przyjemny, cały piec taki jest w sumie. Przyjemność słuchania gwarantowana. ja na dzień dzisiejszy słucham go z CA5 mimo że mam każdy pre z tej serii cześć podwójnych. Na ebayu są 2szt CA5E ( mark 1 lepsza od mark 2, aczkolwiek nie oznacza to że mark 2 jest zła bo również jest to kapitalne pre ). Jak ktoś ma wolne hmm ze 200-250e ( koszt z wysyłką ) to RADZĘ BRAĆ w ciemno :). Ja mam 2 USA i EU i żadnej nie sprzedam i za 2500 od sztuki :).

pzdr. Łukasz

img0189i.th.jpg

img0188ar.th.jpg

jeszcze Foteczki :)

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

no kolumny to co innego raczej :)

tutaj w PA5EII jest wydajniejszy układ zasilania niż w Rotelu RB990/991 a rotel ma 200W na kanał przy 8R nak 150. Jednak rotel Kappy 8.2 trzyma za jaja aż miło, w 7 to można kręcić gałą kręcić i mu nic nie jest :), to naprawdę genialnie zaprojektowane końcówki z dużym zapasem. Spokojnie PA5E II pogoni kappy 8.2. To nie są klocki i seria gdzie oszczędzano na czymś :), z ilości alu w samych radiatorach, dziś to by zrobili z 5 amplitunerów :).

Jednak nak na basie jest potężny lekko lampowy, i bardzo przyjemny, cały piec taki jest w sumie. Przyjemność słuchania gwarantowana. ja na dzień dzisiejszy słucham go z CA5 mimo że mam każdy pre z tej serii cześć podwójnych. Na ebayu są 2szt CA5E ( mark 1 lepsza od mark 2, aczkolwiek nie oznacza to że mark 2 jest zła bo również jest to kapitalne pre ). Jak ktoś ma wolne hmm ze 200-250e ( koszt z wysyłką ) to RADZĘ BRAĆ w ciemno :). Ja mam 2 USA i EU i żadnej nie sprzedam i za 2500 od sztuki :).

pzdr. Łukasz

img0189i.th.jpg

img0188ar.th.jpg

jeszcze Foteczki :)

pzdr. Łukasz

Nie to, zebym krytykowal Nakamichi (jest naprawde super)- ale szukajac pieca do Infinity nie przechodzcie obojetnie obok Sony TA N80 ES oraz Sony TA N90 ES.....

daly w 100% rade Kappa 9a - maja bardzo duzo pradu zeby napedzic kazde klasyczne Infinity, wystarczajaca ilosc watow i bywaja w dobrej cenie.... to bardzo udane koncowki mocy - pod kazdym wzgledem (no moze TA N80 ES lubi sie grzac i koneczne jest takie ustawienie zeby sie bardzo dobrze wentylowala..)..

N80 konstrukcyjnie przy naku jest miętki słuchałem go, szczerze Rotel RB990/991 lepiej gra, ogarnia kappy pod każdym względem :) -> sprawdzone.

90 nie słuchałem ale to już chyba nie w tą stronę poszło.

tan 80

picsv2php.th.jpg

naka 7

img0178xd.th.jpg

Rotel rb991

rotelrb991pouprave.th.jpg

słuchałem każdego i kolejność była by tak u mnie

Naka

Rotel

Soniak

aczkolwiek naka i rotel gra przy soniaku TAK dobrze, że nawet nie brałem go pod uwagę.

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz
Gość Gosc

(Konto usunięte)

N80 konstrukcyjnie przy naku jest miętki słuchałem go, szczerze Rotel RB990/991 lepiej gra, ogarnia kappy pod każdym względem :) -> sprawdzone.

90 nie słuchałem ale to już chyba nie w tą stronę poszło.

tan 80

picsv2php.th.jpg

naka 7

img0178xd.th.jpg

Rotel rb991

rotelrb991pouprave.th.jpg

słuchałem każdego i kolejność była by tak u mnie

Naka

Rotel

Soniak

aczkolwiek naka i rotel gra przy soniaku TAK dobrze, że nawet nie brałem go pod uwagę.

pzdr. Łukasz

To ciekawe obserwacje - zapewne schodzimy do poziomu wlasnych upodoban jesli chodzi o dzwiek - a tego, z zalozenia - nie dyskutuje.

Zdjecia (dla mnie) przedstawiaja roznice konstrukcyjne (oczywiscie te, ktore mozna zobaczyc na fotce)- slyszalem w bezposrednim porownaniu TA N80 ES, TA N90 ES ze sprzetem z bardzo wysokiej polki, znam brzmienie Nakamichi (tez bylem wlascicielem) podlaczonym do Infinity...

Moge potwierdzic, ze wspomniane przeze mnie piece sa godne uwagi, a roznice miedzy nimi to kwestia upodoban w odbiorze dzwieku, a nie czy dany wzmak w ogole sobie poradzi z Infinity (w szczegolnosci z niska impedancja kolumn).

Reasumujac, szukajacy wzmocnienia do klasycznych Infinity powinni je (Sony) brac pod uwage - to dobre piece - i rozstrzygac pomiedzy np. Nakamichi, Sony, Denon (POA6600, POA4400) wg. wlasnych upodoban.

Wzmaki, ktore wymieniam "daja rade" w 100% pod wzgledem elektrycznym starym "trumienkom" - potem to juz indywidualny odbior dzwieku zdecyduje, ktore zostanawybrane...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.