Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Czuję się wywołany do tablicy :)

R80 grają sobie , na razie spokojnie . Latam z linijką po mieszkaniu starając się je odpowiednio ustawić i dobrać kąt pochylenia .

A tak przy okazji : eksperymentował ktoś z biampingiem na dwa tranzystory ? Przyznam że z chęcią bym spróbował , dać na górę i średnie coś muzykalnego , a na dół NADa . Przy okazji trzeba będzie kabelki kupić :) . Ale to dopiero jak się mój stary sprzęt sprzeda.

M

Ja to jestem jednak w gorącej wodzie kąpany :)

Na chwilę obecną wymieniłem cdka ma Arcama 73 , równocześnie wyciągnąłem stare alphardy da vinci i dałem je na basy ( 2x6mm ). I ...coraz bardziej mi się Infinitki podobają .... Teraz to chyba będę jeszcze tylko polował na jakiegoś fajnego preampa z lampkami :)

Pozdrawiam klubowiczów

M

Ja to jestem jednak w gorącej wodzie kąpany :)

Na chwilę obecną wymieniłem cdka ma Arcama 73 , równocześnie wyciągnąłem stare alphardy da vinci i dałem je na basy ( 2x6mm ). I ...coraz bardziej mi się Infinitki podobają .... Teraz to chyba będę jeszcze tylko polował na jakiegoś fajnego preampa z lampkami :)

Pozdrawiam klubowiczów

M

polecam sprobowac zrobic zworki z jakiegos kabla typu solid core - np AQ Type 4 (gruba miedz, typu Alphard trochę zamula - próbowałem u siebie) - wtedy dopiero te infinity pokaza bas! jak nie bedzie pasowalo, zawsze mozna wrocic do Alpharda

pozdrawiam

Edytowane przez petro

polecam sprobowac zrobic zworki z jakiegos kabla typu solid core - np AQ Type 4 (gruba miedz, typu Alphard trochę zamula - próbowałem u siebie) - wtedy dopiero te infinity pokaza bas! jak nie bedzie pasowalo, zawsze mozna wrocic do Alpharda

pozdrawiam

No proszę! Grube kable (i dobre) to raz.

A tak w ogóle do Infinity (już mam wstępną diagnozę) polecam końcówki w klasie A przynajmniej na górę i środek pasma. Choć takie KSA 150/200 Krella i na basie grają jak trzeba!

http://cgi.ebay.de/INFINITY-RENAISSANCE-80-Limited-Edition-Highgloss_W0QQitemZ130490823807QQcategoryZ75778QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D7429667241728696457

Czy Kolega od R80 aby się nie pospieszył???

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ładne :) ...No piękne nawet :)

Ale aukcja , na razie 1210 eurasków , nie wiadomo na ilu się skończy a do tego tylko odbiór osobisty ....Jak nic wyjdzie pod 6 tys w przeliczeniu ...Niestety...

M

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wczoraj zamieniłem swojego HK980 na HK990 i podzielę się wrażeniami.

Wiem ze większość z Was odradzała mi takie posunięcie. Ale jestem uuparty. I dobrze. Wreszcie mam naprawdę dosadny bas. I to pod jaką kontrolą. Rację mieli Ci co pisali że HK990 to nie do końca to brzmienie jak z reszty klocków Harmana. Bas na pewno nie jest efekciarki i nie wysuwa się naprzód przytłaczając resztę pasma. Jest go akurat w sam raz. Cała reszta pasma też nabrała dodatkowej przestrzeni. Płyty naprawdę brzmią znowu inaczej i to dużo lepiej. Jak słucham Prodigy to wreszcie jestem przekonany że oni są z piekła rodem a jak Dąbrowską to od razu sie czuje że ona to akurat prosto z nieba. Niesamowite emocje. A do tego jaka łatwość i wygoda obsługi. Obojętnie jakie źródło wszystko jednym dobrze wykonanym pilotem. Wiem że audiofil to powinien włączyć 10 klocków, pozmieniać kable i potem się cieszyć jakością. Ale to nie dla mnie. Wskakuję na łóżko jeden guzik i mam super jakość. Obojetnie czy podepnę klocki kablami analogowymi, coaxialem czy optykiem. Wszystko jednym pilotem. Polecam

W dniu 2.03.2011 o 10:28, gość napisał:

Wiem ze większość z Was odradzała mi takie posunięcie. To w opinii większości Was nie wzmak pod moje RsIIIb. Ale jestem uuparty. I dobrze. Wreszcie mam naprawdę dosadny bas. I to pod jaką kontrolą. Rację mieli Ci co pisali że HK990 to nie do końca to brzmienie jak z reszty klocków Harmana. Bas na pewno nie jest efekciarki i nie wysuwa się naprzód przytłaczając resztę pasma. Jest go akurat w sam raz. Cała reszta pasma też nabrała dodatkowej przestrzeni. Płyty naprawdę brzmią znowu inaczej i to dużo lepiej. Jak słucham Prodigy to wreszcie jestem przekonany że oni są z piekła rodem a jak Dąbrowską to od razu sie czuje że ona to akurat prosto z nieba. Niesamowite emocje. A do tego jaka łatwość i wygoda obsługi. Obojętnie jakie źródło wszystko jednym dobrze wykonanym pilotem. Wiem że audiofil to powinien włączyć 10 klocków, pozmieniać kable i potem się cieszyć jakością. Ale to nie dla mnie. Wskakuję na łóżko jeden guzik i mam super jakość. Obojetnie czy podepnę klocki kablami analogowymi, coaxialem czy optykiem. Wszystko jednym pilotem. Polecam

W dniu 2.03.2011 o 10:29, gość napisał:

Wiem ze większość z Was odradzała mi takie posunięcie. Ale jestem uuparty. I dobrze. Wreszcie mam naprawdę dosadny bas. I to pod jaką kontrolą. Rację mieli Ci co pisali że HK990 to nie do końca to brzmienie jak z reszty klocków Harmana. Bas na pewno nie jest efekciarki i nie wysuwa się naprzód przytłaczając resztę pasma. Jest go akurat w sam raz. Cała reszta pasma też nabrała dodatkowej przestrzeni. Płyty naprawdę brzmią znowu inaczej i to dużo lepiej. Jak słucham Prodigy to wreszcie jestem przekonany że oni są z piekła rodem a jak Dąbrowską to od razu sie czuje że ona to akurat prosto z nieba. Niesamowite emocje. A do tego jaka łatwość i wygoda obsługi. Obojętnie jakie źródło wszystko jednym dobrze wykonanym pilotem. Wiem że audiofil to powinien włączyć 10 klocków, pozmieniać kable i potem się cieszyć jakością. Ale to nie dla mnie. Wskakuję na łóżko jeden guzik i mam super jakość. Obojetnie czy podepnę klocki kablami analogowymi, coaxialem czy optykiem. Wszystko jednym pilotem. Polecam

No to GRATULACJE!

Mimo "ciśnienia" - postawiłeś na swoje:)

Nie ma co - w tym wypadku pozostaje tylko cieszyć się!

Visto>>>

Cóż, w Nowym Roku VAT poszedł do góry:( Benzyna też idzie...

Wszystkie te kolumny powinny kosztować na wstępie o 500-1000 zł mniej. "Kuzyn" i inni sprowadzający Infinity nieco przesadzają! Ale za Odrą też szaleją!

Chyba nie przez Nas?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Visto>>>

Cóż, w Nowym Roku VAT poszedł do góry:( Benzyna też idzie...

Wszystkie te kolumny powinny kosztować na wstępie o 500-1000 zł mniej. "Kuzyn" i inni sprowadzający Infinity nieco przesadzają! Ale za Odrą też szaleją!

Chyba nie przez Nas?

Pozdr.

no coz VAT troche zamieszal... choc to tylko 1% ale odbilo sie "toto" na wszystkim..

ceny sa faktycznie wysokie - pewnie na tyle, ze potencjalny nabywca bierze pod uwage nowe konstrukcje, nasze Infinity to juz jednak w wiekszosci 15-20 letnie sprzeta i to tez moze miec wplyw na decyzje o zakupie - no bo w razie awarii koszty naprawy sa bardzo duze, a czesto zdobycie oryginalnych przetwornikow jest juz prawie nie mozliwe... i nie bedzie w tym wzgledzie lepiej..

zuk.. - myslisz, ze nasi zachodni sasiedzi czytaja nasze forum.., ze o Klubie Infinity nie wspomne...? ;-)

VISTO ,

akurat R na allegro to głównie od dwóch sprzedawców są :) A do tego bym się nie zdziwił jakby jakaś parka z e-baya miała opis shipping from Poland :)

Ale fakt , pojawiło się trochę tego .

M

Naszła mnie znowu ochota na lampy. . .

Co Szanowni Koledzy sądzą o Audio Research Ref 110? Mieliście może możliwość posłuchania tej końcówki z z głośnikami Infinity?

Pozdrawiam,

Naszła mnie znowu ochota na lampy. . .

Co Szanowni Koledzy sądzą o Audio Research Ref 110? Mieliście może możliwość posłuchania tej końcówki z z głośnikami Infinity?

Pozdrawiam,

Niestety nie:( Kolega ma preampa wysokiego AR (oczywiście lampowego) do kolekcji i to na XLR-ach!

Z tego, co wiem, to myśli intensywnie o AR Ref 110.

Piszą, że GRA jak trzeba!

Jakby co - zdaj relację...

Nie mniej - chciałbym Cię zapytać o kwestię sprzed jakiegoś czasu.

O ile pamiętam, wspominałeś kiedyś o prawdziwym bi-ampingu, czyli wypięciu zwrotnic z R90 i graniu z dwoma końcówkami w poziomie?

Czy powyższy "eksperyment" doszedł do skutku?

Jakie efekty? Czy COŚ sprawiło, że zrezygnowałeś?

Na alledrogo pojawiły się (i zaraz znikną) jasne R80.

"Kuzyn" idzie ostro!

http://allegro.pl/infinity-renaissance-80-high-end-stan-jak-nowe-i1475728200.html

Nie mniej, kolumienki są ŚLICZNE, pasują nawet do nowoczesnych wnętrz. No i przy okazji GRAJĄ!

I prośba do Kolei MKK1.

Odwiedź wreszcie R90 i wypowiedz się (oczywiście w miarę subiektywnie:) nt. różnicy w brzmieniu między nimi, a R80.

Pozdrawiam!

Cześć Jacek,

Czy próbowałeś może R90 z końcówką lampową VT100 MkI lub VT100 MkII. Słuchałem tego klamota i to nawet nieźle gra (w każdym razie dodaje nieco lampowych emocji). Ceny dość zaporowe, ale wiadomo drobne gentlemany mają.

Pozdrawiam,

Jarek

Cześć Jacek,

Czy próbowałeś może R90 z końcówką lampową VT100 MkI lub VT100 MkII. Słuchałem tego klamota i to nawet nieźle gra (w każdym razie dodaje nieco lampowych emocji). Ceny dość zaporowe, ale wiadomo drobne gentlemany mają.

Pozdrawiam,

Jarek

Cześć Jarku!

Niestety:( Nie miałem okazji...

Choć naczytałem sie o VTL, że to lampa mocna jak stal!

Czekam też na relację Dartmana o AR Ref. 110. W końcu to też nie w kij dmuchał.

Póki co, jednak na czele stawki (i w planach) jest KSA 200S. Czyli ta sama stajnia:)

Przypadł mi do gustu. Niestety, nie gra u mnie.

Lecz jak wiesz, wokoło jest mnóstwo obiektywnych przeszkód...

Remont mieszkania. Na wczasy trzeba jechać, bo kto wie, może to ostatnie? I jeszcze musi udać się powrócić, gdyż jak widać, świat chyli się ku upadkowi.

Choćby to mieć za sobą, to znowu maławy pokoik ogranicza możliwości. Ech...

Choć szczerze mówiąc - mnie ciepła w prezentacji nie brakuje. Nie jestem arcy miłośnikiem damskiego wokalu, a raczej dęciaków i szarpanych. Wolę (zasadniczo) jak nikt nie śpiewa lub L. Armstrong zachrypi.

Ale mam nieodpartą pewność (choć siedzę dniami i nocami zasłuchany, ciągle pod wrażeniem!),

że w ograniczonej kubaturze i akustyce - nie można wycisnąć, tego co byłoby można):

Co robić?

Bądź tu mądry...

Jakoś nie mam czasu aby zająć się zwrotnicami w Re90. Czekam, aż temat rozpocznie u siebie mój kolega i może wtedy siłą rozpędu sprawy się potoczą ...

Załączam co trzeba zrobić, info z grupy Infinity Classic na Yahoo :

Short C7 the 72uf Cap in the midbass circuit and remove L7 the high pass coil from the midbass circuit as these will no longer be needed, and removing them would be an improvement.

In the Watkins bass circuit..... ..

Short the 12.7 mH coil in the 4 Ohm circuit.

Short the 6.1mH coil in the 4 Ohm circuit.

Remove the 100uF cap in the 4 Ohm Circuit.

Remove the 280 uf cap in the 4 Ohm circuit.

(For now I would leave the other components however it might also be possible to remove the 300uF cap and the 0.5 Ohm resistor from the 2 Ohm circuit as well...but I have not bothered to do the math yet to make sure).

The idea is to remove the low pass filter from the 4 ohm voice coil and yet still allow the Watkin's woofer design to function properly.

Audio Research Ref 110, końcówka referencyjna. Koniec recenzji :-)

Miałem już wiele wzmacniaczy, lepszych gorszych, jedne wnosiły to inne tamto . . . Ref110 jest z innej bajki, nie z tego świata.

Wreszcie Re90 mają piec na jaki zasłużyły. Cena też nie jest zbytnio wygórowana.

Można w niej zainstalować nowe na rynku lampy KT120, bez żadnych zmian konstrukcyjnych, ino potwierdzone u Audio Research. Rośnie wtedy moc na kanał do 130W.

Jakoś nie mam czasu aby zająć się zwrotnicami w Re90. Czekam, aż temat rozpocznie u siebie mój kolega i może wtedy siłą rozpędu sprawy się potoczą ...

Załączam co trzeba zrobić, info z grupy Infinity Classic na Yahoo :

Short C7 the 72uf Cap in the midbass circuit and remove L7 the high pass coil from the midbass circuit as these will no longer be needed, and removing them would be an improvement.

In the Watkins bass circuit..... ..

Short the 12.7 mH coil in the 4 Ohm circuit.

Short the 6.1mH coil in the 4 Ohm circuit.

Remove the 100uF cap in the 4 Ohm Circuit.

Remove the 280 uf cap in the 4 Ohm circuit.

(For now I would leave the other components however it might also be possible to remove the 300uF cap and the 0.5 Ohm resistor from the 2 Ohm circuit as well...but I have not bothered to do the math yet to make sure).

The idea is to remove the low pass filter from the 4 ohm voice coil and yet still allow the Watkin's woofer design to function properly.

Audio Research Ref 110, końcówka referencyjna. Koniec recenzji :-)

Miałem już wiele wzmacniaczy, lepszych gorszych, jedne wnosiły to inne tamto . . . Ref110 jest z innej bajki, nie z tego świata.

Wreszcie Re90 mają piec na jaki zasłużyły. Cena też nie jest zbytnio wygórowana.

Można w niej zainstalować nowe na rynku lampy KT120, bez żadnych zmian konstrukcyjnych, ino potwierdzone u Audio Research. Rośnie wtedy moc na kanał do 130W.

Dart,

gratuluje wzmaka !

Mnie tez w strone lampy ciagnie... myslalem o Mcintoshu MC275 (moze dwoch jako monobloki..?)

130W z lampy - to zapewne gra imponujaco..

napisz co Cie popycha do modyfikacji zwrotnic IR90...?- co daje usuniecie filtra z obwodu 4 ohm'owej cewki woofera...?

mialem u siebie IR90, ktore podejrzewalem o modyfikacje zwrotnicy - efekt byl dziwny - tak jakby wycial mid bas - z tego powodu nie zdecydowalem sie na zakup...

Dart,

gratuluje wzmaka !

Mnie tez w strone lampy ciagnie... myslalem o Mcintoshu MC275 (moze dwoch jako monobloki..?)

130W z lampy - to zapewne gra imponujaco..

napisz co Cie popycha do modyfikacji zwrotnic IR90...?- co daje usuniecie filtra z obwodu 4 ohm'owej cewki woofera...?

mialem u siebie IR90, ktore podejrzewalem o modyfikacje zwrotnicy - efekt byl dziwny - tak jakby wycial mid bas - z tego powodu nie zdecydowalem sie na zakup...

VISTO,

idea jest prosta - rozpiąć pasywną zwrotnicę. Na aktywnej ustalić podział 200Hz i to co powyżej puścić przez jedną a to co poniżej przez drugą końcówkę.

W ten sposób zapewniasz najlepsze warunki pracy. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest rozpięcie całej pasywnej zwrotnicy i poprzez podziały na aktywnej i 4 końcówki mocy napędzanie każdego głośnika bezpośrednio w 1 kolumnie czyli łącznie potrzebujesz 8 końcówek...

Czyli temat usunięcia zwrotnic jest ciągle tabu:(

Grasz ARC bez pre? Co jeszcze masz w torze?

Zukzukzuk,

gram z pre/dac jest nim Meridian G68. Usunąłem z niego wszystkie niepotrzebne karty, w sumie 6 szt. (między innymi video, tuner...)

Połączenie poprzez kable XLO. Pre jest w pełni zbalansowany, Ref 110 nie przyjmuje innych połączeń.

Sieciówka do wzmaka to Shunyata Taipan Helix Alpha.

Aktualnie rozważam zakup sieciówki do pre oraz zmianę kabli głośnikowych ViaBlue na coś porządniejszego.

Pliki odtwarzam z Macbook'a i iTunes z nakładką Pure Music. Połączenie z dac przez najwyższy model toslink'a Audioquest.

VISTO,

idea jest prosta - rozpiąć pasywną zwrotnicę. Na aktywnej ustalić podział 200Hz i to co powyżej puścić przez jedną a to co poniżej przez drugą końcówkę.

W ten sposób zapewniasz najlepsze warunki pracy. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest rozpięcie całej pasywnej zwrotnicy i poprzez podziały na aktywnej i 4 końcówki mocy napędzanie każdego głośnika bezpośrednio w 1 kolumnie czyli łącznie potrzebujesz 8 końcówek...

THX za wyjasnienie..

temat podobny do aktywnych kolumn ze specjalnie projektowanymi wzmacniaczami pod konkretne czestotliwosci i co za tym idzie przetworniki w kolumnie - kiedys w necie znalazlem kolumny tak wykonane - ale niestety nie moge sobie przypomniec kto to popelnil...

'idea fix" polegala na tym, ze pod konkretne parametry glosnika (nie tylko czestotliwosci jakie w kolumnie przenosi) byl produkowany wzmacniacz, ktory idealnie sie w te wszystkie wielkosci wpasowywal...ponoc bajka...

biorac pod uwage jak wymagajace sa Watkins'y czy inne EMIM'y, EMIT'y i LEMIM"y to takie rozwiazanie mogloby z poczciwych Infinity zrobic prawdziwych killerow obecnie produkowanych High Endowych kolumn..

A w ogole to zeby HK przemyslal temat i ropoczal chociaz produkcje czesci zamiennych do starenkich Infinity..... bo co tu sie oszukiwac - w pewnym momencie przetworniki z wtornego rynku beda niedostepne no i jak cos padnie....to dupa..

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już mi chyba odbiło na dobre. Krótko cieszę się z posiadania RSIIIb a już się zastanawiam nad wymianą ich na Kappy 9A. I pytanie do tych co mieli już przyjemność poobcować z tymi pięknościami. Co się u mnie zmieni poza odchudzeniem portfela? Czy wzmak który spokojnie sobie radzi z RSIIIb podobnie się zachowa z Kappami?

Witam,od roku jestem posiadaczem kappa 9,ale grają od miesiąca. Napędzam je końcówką krella ksa 200s i w zupełności daje sobie radę (działa jak dodatkowy grzejnik), przedwzmacniacz to krell krc2, cd na razie w planach- gram na pożyczonym onkyo (od Jacka zukzukzuka Pozdrawiam),dźwięk jak dla mnie rewelacja.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam,od roku jestem posiadaczem kappa 9,ale grają od miesiąca. Napędzam je końcówką krella ksa 200s i w zupełności daje sobie radę (działa jak dodatkowy grzejnik), przedwzmacniacz to krell krc2, cd na razie w planach- gram na pożyczonym onkyo (od Jacka zukzukzuka Pozdrawiam),dźwięk jak dla mnie rewelacja.

Ile dałeś za te cuda?

HQ, przyjacielu drogi!

Zlituj się proszę! Twój HK nie ma prawa odpowiednio napędzić Twoich RS IIIB. Nie sugeruj się żadnymi Watami - nic z tych rzeczy. Do klasycznych infinity potrzeba prądu, kontroli i stabilności na ekstremalnie niskich impedancjach! Bądź pewny, że Twoje RS nie pokazały nawet w 50% tego, na co na prawdę je stać przy obecnym piecu. Myśl o zmianie na Kappy 9a to istne szaleństwo - zrezygnuj dla własnego dobra, albo wtopisz sporo kasy.

Nie wspominając o tym, że również nie zagrają na tym ampie, to w dodatku zniszczą go! Te kolumny momentami schodzą na 0.8 oma! HK nie tyle co się spali, a wręcz wyparuje przy takim obciążeniu! Narażając dodatkowo kolumny na uszkodzenie. Zobacz ile kasy możesz stracić.

Idziesz zupełnie nie tą drogą!

Infinity to znakomite kolumny, wiem to truizm :-) ale czy na pewno Wszyscy posiadacze się o tym przekonali?

Ja osobiście przekonałem się o tym po paru latach.

Długo błądziłem . . . myśląc, że można pójść na skróty. Otóż nie można.

Wzmacniacz musi być równie referencyjny i kosztować tyle samo albo i więcej co kolumny.

To samo dotyczy DAC'a. Na później możemy zostawić sobie kable, podkładki itp...

Czyli kasa na stół ... :-D I to duża :-D w innym przypadku absolutnie odradzam zakup kolumn tej marki.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 20.03.2011 o 20:28, exik napisał:

HQ, przyjacielu drogi!

Zlituj się proszę! Twój HK nie ma prawa odpowiednio napędzić Twoich RS IIIB. Nie sugeruj się żadnymi Watami - nic z tych rzeczy. Do klasycznych infinity potrzeba prądu, kontroli i stabilności na ekstremalnie niskich impedancjach! Bądź pewny, że Twoje RS nie pokazały nawet w 50% tego, na co na prawdę je stać przy obecnym piecu. Myśl o zmianie na Kappy 9a to istne szaleństwo - zrezygnuj dla własnego dobra, albo wtopisz sporo kasy.

Nie wspominając o tym, że również nie zagrają na tym ampie, to w dodatku zniszczą go! Te kolumny momentami schodzą na 0.8 oma! HK nie tyle co się spali, a wręcz wyparuje przy takim obciążeniu! Narażając dodatkowo kolumny na uszkodzenie. Zobacz ile kasy możesz stracić.

Idziesz zupełnie nie tą drogą!

Dzięki za odpowiedź.

Niestety nie znam nikogo kto posiada w mojej okolicy odpowiedni piec żeby porównać. Wydaję mi się że HK 990 z moimi kolumnami daje sobie radę. Oczywiście dopiero przy bezpośrednim porównaniu prawda wyszła by na jaw. Miałeś może okazję wypróbować HK 990 i go posłuchać z Infinity? Wiele osób się o nim wypowiada nie mając z nim bezpośredniego kontaktu.

W dniu 20.03.2011 o 21:32, dartman napisał:

Infinity to znakomite kolumny, wiem to truizm ? ale czy na pewno Wszyscy posiadacze się o tym przekonali?

Ja osobiście przekonałem się o tym po paru latach.

Długo błądziłem . . . myśląc, że można pójść na skróty. Otóż nie można.

Wzmacniacz musi być równie referencyjny i kosztować tyle samo albo i więcej co kolumny.

To samo dotyczy DAC'a. Na później możemy zostawić sobie kable, podkładki itp...

Czyli kasa na stół ... ? I to duża ? w innym przypadku absolutnie odradzam zakup kolumn tej marki.

RSIIIB kosztowały mnie 2500zł a wzmak HK990 kosztuje 5500zł. Więc kryterium ceny jakby jest spełnione.

W dniu 21.03.2011 o 06:33, gość napisał:

Dzięki za odpowiedź.

Niestety nie znam nikogo kto posiada w mojej okolicy odpowiedni piec żeby porównać. Wydaję mi się że HK 990 z moimi kolumnami daje sobie radę. Oczywiście dopiero przy bezpośrednim porównaniu prawda wyszła by na jaw. Miałeś może okazję wypróbować HK 990 i go posłuchać z Infinity? Wiele osób się o nim wypowiada nie mając z nim bezpośredniego kontaktu.

RSIIIB kosztowały mnie 2500zł a wzmak HK990 kosztuje 5500zł. Więc kryterium ceny jakby jest spełnione.

Hm. Z opisów wynika, że to całkiem spory, prawie 20 kg piec! Mimo, że amplituner...

Po jednym toroidzie na kanał. Potężna moc! Obiecana rezerwa prądowa, to UWAGA! - ok. 200 A (sic!). Tu przegięli. 800 W poboru!

Z obrazków widzę, że chyba tylko po 2 większe kondy (po 10 tys. mikro?) na kanał - to dość przeciętnie. Ciekawe ile i jakich ma tranzystorów mocy?

Zapewne HK gra nie najgorzej.

Ale spodziewam się, że z prawdziwym piecem powinno być lepiej. Ile lepiej? Nie wiadomo czy o 1/3, połowę (wszystko umowne), czy może tylko trochę (choć stawiam na te pierwsze).

Tylko czy to istotne dla Kolegi?

Czy może inne rzeczy: wygoda, wszelkie wejścia, wyjścia, przyłącza, pilot, gwarancja, wygląd. To też ważne!

Nie mniej.

Jak pisze HQ - nie wie o ile może być lepiej - bo nie ma gdzie sprawdzić. Lecz proponuję poszukać! Sam się dziwię (po latach), ilu ludzi z "branży" i najmniej kilka WIELKICH pieców jest w promieniu powiedzmy zaledwie kilkunastu km!

A może po prostu Kolega chciałby jeszcze więcej? Więcej dźwięku, więcej basu?

Sam tak miałem po zakupie Sigmy. Zacząłem szperać czytać i nie mogłem się oprzeć, by mieć Epsilony mimo, że SIGMY to niewątpliwe wielki, wspaniały i rozdzielczy dźwięk - chciałem WIĘCEJ!

Nie do końca zgadzam się z teorią Jacka - Dartmana.

Nawet z przeciętnym wzmocnieniem (byleby tylko wydajnym i znoszącym spadki impedancji) - klasyczne Infinity wypadają najmniej NIEŹLE! Sam zdaję sobie sprawę, że można lepiej ze wzmocnieniem! I nie spocznę - dopóki tego nie doświadczę! Sądzę, że jakiś stary, poczciwy, ważący minimum worek ziemniaków, Krell tak czy tak mnie czeka - jeśli czas i finanse pozwolą.

Do tego, mam dodatkowy problem z niewielkim metrażem. I wielu z Was po prostu zazdroszczę:)

Pozdrawiam serdecznie!

P.S.

HQ>>>

Twoje RS-y kosztowały nowe - 1500 $. W tym samym czasie, średniej klasy amerykańska bryka - ok. 7000 $ (sprawdziłem). A więc cena nowych kolumn, to jakaś 1/4 może 1/5 ceny NOWEGO amerykańskiego wozu. Porównując to do dzisiejszych czasów, daje nam równowartość 3-5 nowych HK 990. Zdaje się, że tak to trzeba liczyć...

Dartman>>>

Napisz wreszcie co nieco szczegółów! Jak ARC prowadzi bas?

Polecam sprawdzić okablowanie VOVOX-a. Wiele dobrego o nim słyszałem. Niektórzy Koledzy z Klubu też mają. Można wypożyczyć do testów!

Sam gram od kilku dni na estradowych Vovoxach (zrobione IC).

DZIĘKI Piotrze-Visto!!!

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie do końca pamiętam kiedy RSIIIB weszły na rynek, połowa lat 80? i za jaką cenę, 2.500$?

Biorąc pod uwagę wartość pieniądza wtedy a dziś to jesteś mocno pod kreską . . .

No właśnie nie do końca można porównywać te ceny. Gdzie znaleźć wróżkę która odpowie na pytanie ile by kosztował HK 990 gdyby go wtedy zrobili?

A może ktoś z Was mieszka blisko Cieszyna i chciałby podpiąć swój wzmak pod moje RSIIIb? Lub też ktoś miał możliwość odsłuchu HK 990 z Infinity? Wreszcie bym wiedział coś więcej o moim wzmaku. Bo jak na razie to słyszę że on się nie nadaje(bo dane techniczne to nie wszystko), od osób które na pewno mają dużą większą wiedzę i doświadczenie, na ten temat ode mnie,ale go nie słyszały.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.