Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

nieduzo

ten denon jest fajny bo jest stabilny przy jednym ohmie

Czytałem gdzieś, że nawet starsze Kappa 8, 9 dają radę napędzić dzięki tej stabilności przy 1. Przy 8.2i wystarczy stabilność przy 2omach. Mimo tego, że monobloki fajne to ja bym nie ryzykował. Mogą być nadzwyczajnie za słabe, np.: ja mam teraz M-65 - 1150w poboru, 2x180w przy 8ohm i pełnym paśmie, 2x390w przy 4omach i 1kHz (nawiązuję do danych Denona podanych przyz użytkowania Pyton, M-85 ma już 660w), po osiem kondów na kanał, pojemności filtrujące ok. 120000, itp. Pomimo bardzo dobrego zgrania ze źródłem, sporej mocy, itp. to odczuwam, że to nie jest to. Troszkę brak mi mięsa i potęgi w niskich rejestrach, które w rocku i metalu są bardzo ważne. W każdej innej "spokojniejszej' muzyce jest już znakomicie. Tak z ciekawości zauważyłem, że MX-1000 ma dampingfactor na poziomie 130, a M-80/M-85 na poziomie 250. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ten BARDZO ważny i RZADKO podawany (pewnie się wstydzą swoich wartości :) parametr informuje nas o tzw. kontroli końcówki nad głośnikami. Im wyższy tym końcówka będzie w stanie szybciej wygasić tłumienie cewki i dzięki temu dźwięk jest szybszy. Jak swojego czasu pisał użytkownik "łukasz" MX-1000 jest strasznie zamulona (słaba kontrola) na basie - wynika to zapewnie z niskiego damping factor. Następny fakt przemawiający nad wyższością M-80/M-85 :) Kiedyś ktoś mądry napisał: "jeżeli DF nie jest podawany to w 99% przypadków z góry możesz sobie odpuścić taki piec ...". Praw fizyki się na da oszukać i dlatego uważam, że parametry są ważne (szczególnie przy wyborze piecy do kapp). A tak swoją drogą może ktoś obeznany w temacie wytłumaczy mi skąd wynika zapotrzebowanie na prąd i spadki impedancji w klasycznych Infinity. Może budowa zwrotnic, albo fakt obecności 4 głośników, wstęg (miełem swgo czasu stare 25kg quadrale ze wstęgą i grały jak miło z byle czym). Dlaczego genialni konstruktoszy Infinity tak je zaprojektowali, czy nie mogli coś zmienić tak aby dla końcowego użytkownika było łatwiej je napędzić :)

Pozdrawiam.

Dariusz

Oblukaj jeszcze PARASOUND HCA-2200II i 3 kanałowy Parasound HCA-2003. To na 100% da radę i w miarę normalnie kosztuje (ok. 2500zł za 2200II). Problemmem jak zawsze przy uznanym sprzęcie będzie dostępność.....

Edytowane przez cyber-spider

Czytałem gdzieś, że nawet starsze Kappa 8, 9 dają radę napędzić dzięki tej stabilności przy 1. Przy 8.2i wystarczy stabilność przy 2omach. Mimo tego, że monobloki fajne to ja bym nie ryzykował. Mogą być nadzwyczajnie za słabe, np.: ja mam teraz M-65 - 1150w poboru, 2x180w przy 8ohm i pełnym paśmie, 2x390w przy 4omach i 1kHz (nawiązuję do danych Denona podanych przyz użytkowania Pyton, M-85 ma już 660w), po osiem kondów na kanał, pojemności filtrujące ok. 120000, itp. Pomimo bardzo dobrego zgrania ze źródłem, sporej mocy, itp. to odczuwam, że to nie jest to. Troszkę brak mi mięsa i potęgi w niskich rejestrach, które w rocku i metalu są bardzo ważne. W każdej innej "spokojniejszej' muzyce jest już znakomicie. Tak z ciekawości zauważyłem, że MX-1000 ma dampingfactor na poziomie 130, a M-80/M-85 na poziomie 250. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ten BARDZO ważny i RZADKO podawany (pewnie się wstydzą swoich wartości :) parametr informuje nas o tzw. kontroli końcówki nad głośnikami. Im wyższy tym końcówka będzie w stanie szybciej wygasić tłumienie cewki i dzięki temu dźwięk jest szybszy. Jak swojego czasu pisał użytkownik "łukasz" MX-1000 jest strasznie zamulona (słaba kontrola) na basie - wynika to zapewnie z niskiego damping factor. Następny fakt przemawiający nad wyższością M-80/M-85 :) Kiedyś ktoś mądry napisał: "jeżeli DF nie jest podawany to w 99% przypadków z góry możesz sobie odpuścić taki piec ...". Praw fizyki się na da oszukać i dlatego uważam, że parametry są ważne (szczególnie przy wyborze piecy do kapp). A tak swoją drogą może ktoś obeznany w temacie wytłumaczy mi skąd wynika zapotrzebowanie na prąd i spadki impedancji w klasycznych Infinity. Może budowa zwrotnic, albo fakt obecności 4 głośników, wstęg (miełem swgo czasu stare 25kg quadrale ze wstęgą i grały jak miło z byle czym). Dlaczego genialni konstruktoszy Infinity tak je zaprojektowali, czy nie mogli coś zmienić tak aby dla końcowego użytkownika było łatwiej je napędzić :)

Pozdrawiam.

Dariusz

Oblukaj jeszcze PARASOUND HCA-2200II i 3 kanałowy Parasound HCA-2003. To na 100% da radę i w miarę normalnie kosztuje (ok. 2500zł za 2200II). Problemmem jak zawsze przy uznanym sprzęcie będzie dostępność.....

dzięki za pomoc , rzeczywiście z dostępnością jest problem , ale z powyższych informacji wynika ,że mało jest końcówek ,które zadowolą 8.2i.....ale sobie wybrałem..... :)

dzięki za pomoc , rzeczywiście z dostępnością jest problem , ale z powyższych informacji wynika ,że mało jest końcówek ,które zadowolą 8.2i.....ale sobie wybrałem..... :)

Niestety przy Kappa 8.2i nie jest i nie będzie łatwo :( . Nie są tak jak inne paczki, które obojętnie gdzie postawisz i obojętnie pod co podłończysz to grają dobrze. Jak je przywiozłem (strasznie podekscytowany), ustawiłem (od razu pokój jakiś taki mały się zrobił :) podłączyłem pod to co miałem (wszystko bardzo gówniane jak się okazało) i zatkało mnie.... Myślę sobie co to ma być, totalna lipa, tragedia, o wiele gorzej niż Mission 704 i stare Quadral Phonologue Shogun. Zero niskiego basu, dudnienia, buczenia, brak normalnego sopranu, brzmienie bardzo ostre, dużo podbarwień, metaliczności, itp. Po prostu grało to jak jakieś altusy :) Po jednym dniu byłem tak załamany, że już chciałem je sprzedawać, myślę sobie co ja kupiłem :) Ale się nie poddałem i pomalutku zaczołem zmieniać wszystki sprzęt towarzyszący (tylko kable głośnikowe zostały :), ustawiać, konfigurować, dopasowywać brzmienie źródła do reszty systemu i moich upodobań poprzez wymianę opamp'ów, podszlifowałem akustykę pokoju, zatkałem te nieszczęsne otwory bass refleks, zapodałem kolce i podstawki marmurowe, itp. Zajeło mi to ok. 4-5 miesięcy. Każda zmiana coś wyrażnie poprawiała, aż całokształt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Pojawiły się cechy o których wcześniej tylko czytałem. Przestałem zwracać uwagę na bass, sopran, a na np.: głębokość i szerokość sceny jakie są w stanie stworzyć, na szybkość i neturalność, na wybrzmiewanie talerzy, itp. Z biegiem czasu także dojrzałem do prawdziwego dźwięku, a nie - antologia do mission'ów 704, do przebasowionego, z wycofaną średnicą i sopranem jak za grubą kotarą. Szkoda, że sprzedałem już starsze kolumny. Jakbym je teraz podłączył to zapewnie bym ustał i myślał jak ja mogłem tego wcześniej słuchać :) Tak więc nie poddawaj się, nie będzie ani tanio, ani łatwo, ale w końcu mam nadzieję będziesz tak samo albo bardziej zadowolony z nich jak ja i reszta klubowiczów......

Pozdrawiam.

Dariusz

Ani szybko zapomniałem dopisać :) Ja niestety nie śpię na pieniążkach (a hobby bardzo kosztowne :), dlatego byłem cierpliwy, wyczekiwałem na okazje, itp. Tak sobie policzyłem na kalkulatorze i cały mój sprzęt (absolutnie wszystko wliczając kable, adaptacje akustyczne, marmury, opamp'y, itp.) kosztował mnie 4400zł. Moim zdaniem jest to niedużo, jak na dźwięk który oferuje. A najlepsze jest to, że nawet za 6 lat będę mógł bez problemów to sprzedać za tyle samo, albo i więcej :)

Głównie z Serwisówek, soniak tan80 w zależności od kraju ma tam od 300 iluś W do 510W ( coś takiego ) nak ma 900W. Mocowo niby podobnie tylko pytanie czemu nak ma prawie 2x wiekszy zapas od soniaka i czemu pracuje na wyższym V. Ale to tylko liczby generalnie porównuje na słuch, i naprawdę w mojej ocenie mając na stole Rotela RB991 i naka 7 to soniaka się nawet podłączać nie chce :).

pzdr. Łukasz

Lukasz, masz na mysli pobor pradu....?

Przegladnalem serwisowke Sony TA - N80ES i nie znalazlem parametrow traf.... mozesz napisac gdzie to moge przeczytac w tych papierach...?

A moze pobor mocy wiąze sie z tym, ze Nakamichi oddaje wiecej mocy w klasie A...? Co o tym myslisz....?

Wg serwisowki Sony kondensatory filtrujace napiecie pracuja na 100v albo 80v (w zaleznosci od wersji) - czy to dobrze czy kiepsko jest...?

Damping factor w Soniaku to 100 a w Nakamichi powyzej 60 .... to ktory, kurcze z tych dampingow jest lepszy....?

Wg serwisowki Nakamichi PA7 jaka mam, trnsaformator ma 700W..... masz inna wersje...?

Steroplay przyznaje Sony TA N90ES 41-43 punkty a Nakamichi PA 7 E 37-39 punktow.... wiem, ze Niemcy sa glusi a testy nic nie znacza bo kazdy inaczej slyszy.... ale wyglada na to, ze te piece sa zblizone do siebie bardzo, a wybor miedzy nimi to sprawa upodoban...chyba...

Kurcze pogubilem sie juz - napisz jak to widzisz - bo sie znasz a ja tylko gazety czytam a tam same glupoty goscie wypisuja... Dzieki !

post-12056-0-95014700-1327007384_thumb.jpg

post-12056-0-78623500-1327007404_thumb.jpg

Edytowane przez VISTO

Troszkę się naczytałem i ten twój NAD 208 to naprawdę bardzo ciekawy i dość tani (ok. 1500zł) piec. 2x250w przy 8omach i do tego na masfetach budzi zaufanie. Szkoda, że jest tak cholernie mało spotykany. Gdzie ci się udało jego dorwać? Napisz jak możesz jaki ma charakter brzmienia, pobór prądu z sieci. Preferencje muzyczne mamy podobne. Przeglądałem anglojęzyczne strony i w sieci jest o nim naprawdę bardzo mało informacji. Szukam czegoś do 2000zł co by napędziło w 100% moje Kappy 8.2i. Może będę też jego brał pod uwagę w swoich poszukiwaniach.

Pozdrawiam.

Dariusz

zastanawia mnie ten damping factor bo :)

Nakamichi PA-7 E, STASIS-High-Performance Power Amplifier

Specifications:

Manufacturer: Nakamichi, Japan

Rated power: 2 x 200 W into 8 ohms, 2 x 330 W into 4 ohms

Music power: 2 x 300 W into 8 ohms, 2 x 550 W into 4 ohms

Performance bandwidth into 8 ohms: 5 Hz - 50000 Hz

Damping factor into 8 ohms 20 u. and 20000 Hz: over 60

Input sensitivity and impedance at rated power: 2.0 V/75 kOhms, at 1 watts output power: 140 mV

Frequency response at 1 watts: 20 - 20000 Hz, + 0, - 0.5 dB, 7 - 150000 Hz, + 0 - 3 dB

Signal-noise ratio: 120 dB

THD: 0.1%

Dimensions: 435 x 200 x 412 mm

Weight: 27 kg

Test in "Audio" 4/1986: Top class, 80 total points, 4 ears

Retail price in Germany was: 4500,- DM

bo nakamichi pa7 ma maly - powyzej 60... a daje rade calkiem nielze - to jak to jest

nie to zeby m85 cczegos brakowalo - sa zacne i sam o nich myslalem... ale?

a tu jeszcze jeden zawodnik

Krell KSA-200S power amplifier Specifications

Specifications

Description: solid-state stereo power amplifier with "Sustained Plateau" output-stage biasing. Power output: 200Wpc into 8 ohms, 400Wpc into 4 ohms, 800Wpc into 2 ohms, 1600Wpc into 1 ohm, one channel driven (all power outputs equivalent to 23dBW).

Damping factor: 80. THD: 0.1% at 1kHz, 0.2–0.5% at 20kHz, at full power.

Dimensions: 19" W by 8.5" H by 21" D.

zastanawia mnie ten damping factor

Hmmmm. Niestety mam za małą wiedzę, aby to wyjaśnić. Może są jakieś parametry przy których jest podawany (tak jak różne rodzaje mocy). Za to zapodam specyfikacje M-85 która ma DF na poziomie 230 a nie 250, mała pomyłka wcześniej z mojej strony, oraz dedykowanego do niej preampa C-85 (bardzo podobny do mojego C-60, ma po prostu jeszcze większe możliwości konfiguracyjne). Widać tylko "szklanki" 2x33000uF, ale pod nimi siedzą 2x47000uF :)

Pozdrawiam.

Dariusz

I jeszcze zdjęcia środka i przedniego panelu M-85. Sorki ale nie mogłem się powstrzymać :)

post-12651-0-99377200-1327022673_thumb.jpg

post-12651-0-24170300-1327023079_thumb.jpg

post-12651-0-42807800-1327024486_thumb.jpg

post-12651-0-23222900-1327024490_thumb.jpg

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z tym DF to bardzo tajemnicza sprawa. W HK990, który jest dla Was za cienki, mam 2x200W przy 8Ohm i 2x300W przy 4Ohm, 24kg wagi, pobór prądu 1kW i DF powyżej 200.

Nie wiem ile wynosi w M-91 bo nie znalazłem danych. Może ktoś wie?

Ten damping factor, to chyba "elektrycznie mowiac" stosunek nominalnej impedancji glosnika do impedancji zrodla....

A mowiac normalnie, mozliwosc pieca do kontrolowania niekorzystnych wychylen membrany glosnika przy jego czestotliwosci rezonansowej.... sprawa najczesciej dotyczy

przetwornikow basowych....

Ja to tak rozumiem, chyba, ze Lukasz mnie tutaj poprawi.

Teoretycznie im wiekszy DF tym lepiej... ale jak wiemy teoria - teoria ( sa konstrukcje gdzie DF jest bardzo niski i jest to celowe zalozenie producenta) a nasze upodobania i sluch wybieraja swoje....

Też sam zastanawiałem się o co chodzi z tym DF bo na słąbym 15W lampowcu z bardzo niskim DF=16 mam więcej basu niż na 2x150W wzmacniaczu a w obu przypadkach membrana praktycznie się nie wychyla.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Visto przecież masz tam napisane POWER SUPPLY - 700W toroidal trans.... :)

Naka PA7E II ma 900W naka PA7E ma 700W.

Soniak TA N80 ma w zależności od kraju/wersji 310W/380W/510W.

Teraz powiedz mi skąd soniaczek przy tych swoich malusich trafkach, niższym napięciu, mało napięciowych kondziach ma mieć ten rzekomy "wygar i moc". Naprawdę na tle naka 7 czy rotela rb990/991 to naprawdę szkoda go wpinać, bo ani nie kontroluje niczego lepiej, wręcz odwrotnie, ani nie czuć żadnej potęgi w tym, ani to zwiewne, ani lekkie, takie w sumie wsio w soniaku nijakie. Zdaję sobie sprawę, żę naka może być conajmniej 2 x droższa, ale rotel już kosztuje te same pieniądze.

W teorii DF czyli współczynnik tłumienia świadczy teoretycznie o możliwości kontroli "głośników", w teorii im większy tym lepiej, w praktyce nie zawsze. Czasem też te dane są źle podane z nie znanych mi powodów.

Jak siedziałem w CAR AUDIO były piece, i w zależności od opisu, instrukcji DF potrafił być różny o kilka set 100% :) np jedna podawała 100 inna 800 :).

Do tego inaczej pracują wzmacniacze na wysokim napięciu inaczej na niższym, tym bym się bardziej przejmował niż DFem.

Napa PA7 był opisywany gdzieś tam własnie w niemczech i dostawał noty nie pamiętam 80-90ptk/100.

Cyber-Spider --> te tzw SZKLANKI którymi się cieszysz to żaden znowu szał na ile V one są i na jaką TEMP ?? jak wrócę do domu zrobie ci fotkę "szklanek"

EDIT: sprawdziłem DF rotela rb991 ma wiecej niż 500 !!, i to by się jak najbardziej przekładało na to co on robi z głosnikami bo to jaką on ma kontrole nad basem to wszystkie te yamahy soniaki itp z nakiem włącznie mogą się schować, na drzewo.

W sumie przy testach MX 1000 vs NAKA 7II to naka dużo lepiej kontrolował bas.

Co do tego DFa jeszcze mnie tez zastanawia bo KRELLe właśnie naki i sporo innych firm ma niski DF, mimo że to były w zakupie mega drogie rzeczy, aczkowliek brzmienie ich jest bardzo jakby LAMPOWE, z mocą tranzystora, to chyba właśnie przemówiło do mnie żeby zmienić rotela, ale co do BASSu jaki miałęm na rotelu to mogłbym w sumie polemizować czy bym go nie chciał spoweortem, ale znowu z naka ten base jest, naprawdę BARDZO lampwoy, miły ciepły wszystko słychać, bardzo dobrze słychać, jest bardzo namacalne, i klimatyczne.

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

Troszkę się naczytałem i ten twój NAD 208 to naprawdę bardzo ciekawy i dość tani (ok. 1500zł) piec. 2x250w przy 8omach i do tego na masfetach budzi zaufanie. Szkoda, że jest tak cholernie mało spotykany. Gdzie ci się udało jego dorwać? Napisz jak możesz jaki ma charakter brzmienia, pobór prądu z sieci. Preferencje muzyczne mamy podobne. Przeglądałem anglojęzyczne strony i w sieci jest o nim naprawdę bardzo mało informacji. Szukam czegoś do 2000zł co by napędziło w 100% moje Kappy 8.2i. Może będę też jego brał pod uwagę w swoich poszukiwaniach.

Pozdrawiam.

Dariusz

No 208 dorwałem od tego samego gościa co brałem kolumny. Cytuję " można lepiej ale dopiero za 2x większą cenę ".Miał parkę tych końcówek , używał tego czasami do pędzenia Sigm czy Omeg ( jako monobloki ) , już nie pamiętam . Dawało radę. Jest to w sumie budżetowy napęd do Infinity , ale mocowo daje radę. O charakterze brzmieniowym za dużo nie napiszę , bo u mnie jest inny problem : pre. Gram na najtańszym Rotelu , i tak na 99% jest to najwęższe gardło u mnie ( nie licząc akustyki ). Pobór prądu 750VA , DF >200 , to z danych technicznych.

Pytanie do ludzi z Krakowa czy okolic : nie ma ktoś przypadkeim ochoty posłuchać swojego pre z Kappami i NADem ? :)Z chęciąbym się umówił na jakiś dzień i potestował. Ewentualnie słuchał ktoś AA MAP506 ?

M

Edytowane przez mkk1

Cyber-Spider --> te tzw SZKLANKI którymi się cieszysz to żaden znowu szał na ile V one są i na jaką TEMP ?? jak wrócę do domu zrobie ci fotkę "szklanek"

EDIT: sprawdziłem DF rotela rb991 ma wiecej niż 500 !!, i to by się jak najbardziej przekładało na to co on robi z głosnikami bo to jaką on ma kontrole nad basem to wszystkie te yamahy soniaki itp z nakiem włącznie mogą się schować, na drzewo.

Widziałem zdjęcia twojej naka i jest wprost przepiękna w środku. Jak bym ją miał to trzymałbym bez tej górnej pokrywy. Uwielbiam oglądać zdjęcia "rozebranych" urządzeń :) . Na ich podstawie bardzo dużo można wywnioskować na temat jakości wykonania. Co do szklanek to się nie cieszę, ale 160000uF po prostu budzi u mnie respekt. Co do napięć to 2x33,000uf @56v i 2x47,000uf @45v. Nie wiem czy to dobrze, czy źle - po prostu się aż tak się nie znam. Co do temp to 85'C. Napisz na co należy oprócz pojemności zwracać uwagę - nauczę się czegoś nowego. Co do DF to się wszystko wyjaśniło. Najprościej mówiąc niski to brzmienie jakby lampowe, czyli z mniejszą kontrolą. A wysoka to całkowita kontrola nad dźwiękiem. Złoty środek podejrzewam to coś pośrodku. Taki niesamowicie wydajny piec Parasound HCA-2200II o kolosalnej "wydajności prądowej" Current Capacity=50 amperes continuous, 90 amperes peak ma DF na poziomie >1000. Po prostu całkowita kontrola nad wszystkim. Link do danych: http://www.parasound.com/vintage/hca2200.php . Ja widać po parametrach można sprawdzić dużo rzeczy i nadal się będę upierał, że nie są najważniejsze, ale należy na nie zwracać uwagę.

Pozdrawiam.

Dariusz

Mierzyłem napiecie na tranach na naku i wynosi ono okolo 85V. te kądzie z yamah przy układzie naka wystrzeliły by jak petardy na sylwestra :). wiesz równie dobrze mozesz sobie miec 500.000uF na np 20V i co z tego nie świadczy to o niczym w sumie. czy masz tam 100.000 czy 200.000.

Dużo łatwiej i taniej zrobić kondzie i układ na niższym V.

pzdr. Łukasz

Ok. Ale co ma napięcie na tranzystorach do napięcia na "szklankach". W M-85 jest OSIEM tranów na kanał z czego cztery pracują na 40V, a drugie cztery na 90V. Daje to łącznie SZESNAŚCIE (8szt na 40v, 8szt na 90v). Wyczytałem, że dzięki różnym wartościom tranów i możliwości płynnego włańczania i przełańczania pomiędzy nimi M-85 (w zależności od impedancji podłończonych kolumn) jest w stanie być stabilna przy 1 ohmie, oraz w sytuacji podłończenia do końcówki np.: 3 PAR kolumn (jest taka możliwość A+B+C). A napięcie zasilania nadal jest stałe i wynosi około 90V. Zresztą nie znam się aż tak dobrze tak więc zakończę na tym naszą małą konwersację.

Pozdrawiam.

Dariusz

W dniu 20.01.2012 o 13:42, gość napisał:

Ja znalazłem że w końcówce Pioneer Elite M-91 jest też po osiem tranzystorów na kanał. Cztery 2SA 1516 PNP i cztery 2CS 3907 NPN. Mają podobno 180V, 12A, 130W.

Podane wartości są maksymalne dla tranzystora, tzw. katalogowe. Zapewnie w M-91 pracują na mniejszych wartościach. Wspominany przezemnie parasound ma 24szt (po 12 na kanał) - niesamowita elektrownia z niego :)

Pozdrawiam

Dariusz

No 208 dorwałem od tego samego gościa co brałem kolumny. Cytuję " można lepiej ale dopiero za 2x większą cenę ".Miał parkę tych końcówek , używał tego czasami do pędzenia Sigm czy Omeg ( jako monobloki ) , już nie pamiętam . Dawało radę. Jest to w sumie budżetowy napęd do Infinity , ale mocowo daje radę. O charakterze brzmieniowym za dużo nie napiszę , bo u mnie jest inny problem : pre. Gram na najtańszym Rotelu , i tak na 99% jest to najwęższe gardło u mnie ( nie licząc akustyki ). Pobór prądu 750VA , DF >200 , to z danych technicznych.

Pytanie do ludzi z Krakowa czy okolic : nie ma ktoś przypadkeim ochoty posłuchać swojego pre z Kappami i NADem ? :)Z chęciąbym się umówił na jakiś dzień i potestował. Ewentualnie słuchał ktoś AA MAP506 ?

M

Co do tematu DF...

http://www.parasound.com/vintage/hca2200.php

"Parasek" ma parametry odjazdowe. 2 tafa po 1,2 kVA, DF ponad 1000 (!) - co nie oznacza automatycznie że jest NAJ. Choć jest naprawdę dobry w swej cenie:)

Poza tym trzeba go jeszcze ODPOWIEDNIO wysterować (jak i każdą końcówkę mocy). W przeważającej mierze komplety pre+amp z jednej stajni grają optymalnie, ale nie zawsze...

Marcin>>>

Nie chcę osądzać źle tego modelu NAD-a, bo go nie słuchałem. Aczkolwiek dotychczasowe kontakty z super integrami (tak piszą o 35X czy 37X) nie są zbyt mile wspominane. W zasadzie same niedobre rzeczy i to z kolumnami dziecinnie łatwymi w porównaniu z Kappą.

Mam też (oczywiście subiektywne) przekonanie, że sprzedający jest w znacznie większej mierze tylko handlarzem (sprowadza do kraju 3/4 Infinity - sam u niego kupowałem), a nie znawcą od wzmocnienia Infinity. Podpina to, co akurat ma na podorędziu i tyle...

Pozwolę sobie...

Na moje - ten NAD był w głównej mierze winien sprzedaży R80, które o ile pamiętam miałeś... Chyba, że preferencje? Wtedy sprawa jasna:)

Wybacz, jeśli się mylę ( a mogę!).

Co do poszukiwania preampu (i sprawdzenia NAD-a) - to proponowałbym kontakt z Jackiem z Krakowa (bbking)

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Cyber - ja mierzyłem napiecie na tranie i kondziu jakie jest :) tzn 1 kabel miernika na kondzia ( tego dużego ) a drugi na odpowiednią noge trana :).

Mówisz, że parasound ma 24 trany i to niezła elektrownia, yamaha ile tam ma 16 łącznie czy na kanał, obstawiam że łącznie. ?? i jest w stanie wysterować 3 pary kolumn naraz :), i dalej niby być stabilną ??, o graniu i brzemieniu już nie wspomne.

w naku masz jedyne 18 tranów na kanał czyli 36 szt, Kondzie wyższe od puszek po coli, i mimo to nikt tego nie zrobił kombajnu na 3 pary kolumn, a ma wiecej tranów na kanał niż Yamaha na 2 :).

Nie ma cudów wianków.

pzdr. Łukasz

Ok. Co do sposobu w jaki mierzyłeś napięcie to już wszystko jasne. Z ciekawości chciałem porównać te wartości z zacnym piecem jakim jest bezsprzecznie Naka PA-7E. Szkoda, że twoja końcówka jest tylko tak droga. Muszę niestety rozglądać się za czymś tańszym i niestety sporo gorszym :( Niesamowita moc i wykop Parasound'a HCA2200II bierze się zapewnie z kolosalnej wydajności prądowej wynoszącej 50A stała i 90A chwilowa.

>>Pyton

Da radę, ale ja bym cierpliwie szukał starszego, tańszego i podejrzewam, że sporo lepszego hca2200II (dwa razy większa wydajność prądowa, cięższy prawie o 10 kg, klasa A, itp.). Porównaj na spokojnie parametry. Z ciekawości HCA2200II został zaprojektowany w 1995 przez legendarnego konstruktora high-end Johna Curl (projektował m.in. dla Mark Levinson), stałego projektanta firmy. Wzmacniacz uzyskał rekomendację magazynu Stereophile jako „wzorzec dla innych, nawet droższych urządzeń”.

Pozdrawiam.

Dariusz

Visto przecież masz tam napisane POWER SUPPLY - 700W toroidal trans.... :)

Naka PA7E II ma 900W naka PA7E ma 700W.

Soniak TA N80 ma w zależności od kraju/wersji 310W/380W/510W.

Teraz powiedz mi skąd soniaczek przy tych swoich malusich trafkach, niższym napięciu, mało napięciowych kondziach ma mieć ten rzekomy "wygar i moc". Naprawdę na tle naka 7 czy rotela rb990/991 to naprawdę szkoda go wpinać, bo ani nie kontroluje niczego lepiej, wręcz odwrotnie, ani nie czuć żadnej potęgi w tym, ani to zwiewne, ani lekkie, takie w sumie wsio w soniaku nijakie. Zdaję sobie sprawę, żę naka może być conajmniej 2 x droższa, ale rotel już kosztuje te same pieniądze.

W teorii DF czyli współczynnik tłumienia świadczy teoretycznie o możliwości kontroli "głośników", w teorii im większy tym lepiej, w praktyce nie zawsze. Czasem też te dane są źle podane z nie znanych mi powodów.

Jak siedziałem w CAR AUDIO były piece, i w zależności od opisu, instrukcji DF potrafił być różny o kilka set 100% :) np jedna podawała 100 inna 800 :).

Do tego inaczej pracują wzmacniacze na wysokim napięciu inaczej na niższym, tym bym się bardziej przejmował niż DFem.

Napa PA7 był opisywany gdzieś tam własnie w niemczech i dostawał noty nie pamiętam 80-90ptk/100.

W sumie przy testach MX 1000 vs NAKA 7II to naka dużo lepiej kontrolował bas.

Co do tego DFa jeszcze mnie tez zastanawia bo KRELLe właśnie naki i sporo innych firm ma niski DF, mimo że to były w zakupie mega drogie rzeczy, aczkowliek brzmienie ich jest bardzo jakby LAMPOWE, z mocą tranzystora, to chyba właśnie przemówiło do mnie żeby zmienić rotela, ale co do BASSu jaki miałęm na rotelu to mogłbym w sumie polemizować czy bym go nie chciał spoweortem, ale znowu z naka ten base jest, naprawdę BARDZO lampwoy, miły ciepły wszystko słychać, bardzo dobrze słychać, jest bardzo namacalne, i klimatyczne.

pzdr. Łukasz

Lukasz Dzieki - teraz wiem nieco wiecej !

Tylko jesli chodzi o te trafo w nakamichi to mam serwisowke z poprawionej wersji.... no i tam stoi napisane, ze to 700W a nie 900... pewnie sie w druku pomylili.

Jesli chodzi o Sony - mowie to, co pisza w instrukcji serwisowej - tzn. ze tam takich parametrow nie ma - moc trafa (jest za to pobor mocy z sieci, ale to nie zawsze = mocy trafa...)- wiec jestm ciekaw skad Ty je bierzesz....?

O jakim nizszym napieciu, nisko napieciowych kondziach ( bo w zasilaczu siedza na 80v lub 100v to chyba tak jak w Nakamichi...?) piszesz - nie wiem !... ja nic nie pisalem o "wygarze i mocy" soniaka..... kiedys mialem TA N90 i TA N80 i pisalem w jakims dawnym poscie, ze daly rade jednym z najbardziej prądożernych Infinity tj. Kappa 9 (ktore wciaz posiadam).

Skad biorą sie róznice w okresleniu DF rozumiesz pewnie opierajac sie na ponizszym ??:

post-12056-0-10134200-1327073860_thumb.png

post-12056-0-70478000-1327073874_thumb.png

post-12056-0-69078500-1327073881_thumb.png

Edytowane przez VISTO

nie pomylili masz serwisówke od PA7 :) a nie od PA7 II :)

Generalnie pierwsze co jest w torze we wzmaku to trafo więc jak piszą pobór mocy to na jedno w sumie wychodzi.

co do kondzi w soniaku to nie ma szans zeby miały takie pojemności przy takim V, im większe V tym WIĘKSZY wymiarowo kondzio. w Naku kondzie maja 33.000 na 90V, nie ma opcji po prostu konstrukcyjnej, żeby w soniaku pod tą puszeczką były Kondzie na 100V chyba ze pojemnosci 3.000 :) o ile serwisówka nie kłamie to w TA N80 te najwieksze kondzie mają 4700 na 80V.

pzdr. Łukasz

Mówię ci spróbuj rotela RB991/990 kosztuje poł naka albo i mniej.

pzdr. Łukasz

Dopisuje jego do Yamaha M-85 i parasound hca-2200ii. Teraz tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać na okazję. Prędzej, czy póżniej coś się za dobre pieniążki pojawi (na stanie wizualnym mi nie zależy, i tak będzie w kącie wciśnięta :) Osobiście zależy mi na jak największej kontroli dźwięku, szczególnie w niskich rejestrach dlatego tak patrzę na DF, a rotel ma duży na poziomie >500.

Pozdrawiam.

Dariusz

Rotel bdb kontroluje kappy, naprawdę długo na nim grałem i żałuję że go sprzedałem bo miałem jak nówke z kartonem i papierami, z polskiej dystrybucji nawet naklejki z HORNa miał :)

pzdr. Łukasz

nie pomylili masz serwisówke od PA7 :) a nie od PA7 II :)

Generalnie pierwsze co jest w torze we wzmaku to trafo więc jak piszą pobór mocy to na jedno w sumie wychodzi.

co do kondzi w soniaku to nie ma szans zeby miały takie pojemności przy takim V, im większe V tym WIĘKSZY wymiarowo kondzio. w Naku kondzie maja 33.000 na 90V, nie ma opcji po prostu konstrukcyjnej, żeby w soniaku pod tą puszeczką były Kondzie na 100V chyba ze pojemnosci 3.000 :) o ile serwisówka nie kłamie to w TA N80 te najwieksze kondzie mają 4700 na 80V.

pzdr. Łukasz

No wlasnie nie..... tzn pisząc "udoskonalona wersja" mialem na mysli PA 7 II.... moze podeslij mi swoja instruakcje a ja odesle Ci swoja - porownamy - pewnie sa jakies bledy...

A trafo nie moze byc przewymiarowane.... tzn. mocniejsze niz pobor pradu przez wzmacniacz.... ??

Napisz, prosze wiecej co ma wspolnego napiecie na tranzystorach mocy (i kondensatorach )z jakoscia dzwieku - o co w tym chodzi tak z punktu widzenia technicznego i "na ucho"...

Czy mozna oceniac kondensator po jego wysokosci ? (napisales, ze w Nakamichi sa wyzsze od puszki coli)- no bo jesli tak tu szukam pieca z najwiekszymi..

Ktore rozwiazanie jest wg Ciebie lepsze - wzmak z np. 10 tranzystorami mocy oddajacy 100W czy piec z 5 tranzystorami mocy oddajacy tez 100W (czyli mamy rozne moce tranzystorow) - no bo to tez mozna sprawdzic i wybiore taki, ktory uznasz za lepszy - tylko mnie interesuje dlaczego tak jest ? - Dzieki !

A co myslisz o schemacie i wzorach do policzenia DF ktore w poprzednim poscie umiescilem.... ma to sens czy bujda ? - jak je rozumiesz...?

Edytowane przez VISTO
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.