Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro trafiłem na ciekawe kolumny Infinity Kappa 80. Paczki zapewnie troszkę nowsze, gdyż produkcja duńska a nie amerykańska. Serii zbytnio nie kojarzę, a troszkę lat człowiek siedzi w temacie kolumn. Kosztują bagatela 5000zł. Na górze znany mi EMIT-R, reszte głośników niekojarzę. Wymiary spore, waga także, parametry techniczne takie sobie. Pytanie czy ktoś miał okazję słuchać tą serie. Czy te kolumny naprawdę grają na poziomie 5000zł i czy są warte uwagi. Link do aukcji: http://allegro.pl/infinity-kappa-80-i2067962892.html .

w zależności od stanu chodzą od mniej więcej 700-800E w górę ten jest ładny więc raczej 800 to minimum

pzdr. Łukasz

ok , a porównawczo do parasound 2200 ??? technicznie podobnie , a jak dzwiękowo ??

>>> Lukasz

cos mi sie widzi ze moze i pojsc za ponad 1000 - ostatnio lubie sie bija o mocne piece.

mi to sie takie cuda podobaja - jak sie trafi to za jakies 1000 euro mozna znalesc

>>> Lukasz

cos mi sie widzi ze moze i pojsc za ponad 1000 - ostatnio lubie sie bija o mocne piece.

mi to sie takie cuda podobaja - jak sie trafi to za jakies 1000 euro mozna znalesc

mocny , ale też wiekowy.....

Wiekowy nie wiekowy :) nie widze powodu dla którego miał by nie działać prawidłowo :)

i nie sądzę, żę przekroczy 1000e myślę że nie dojdzie nawet do 1000e.

ps. Onkyo ładne :)

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

sek w tym ze ja lubie te potezne wskazniki...

na Thresholda T800D mnie na razie nie stac ale to onkyo duzo sie nie rozni od moich hitachi wiec zona by sie nie zorientowala :-)...

tu sa blizsze parametry tego onkyo

sek w tym ze ja lubie te potezne wskazniki...

na Thresholda T800D mnie na razie nie stac ale to onkyo duzo sie nie rozni od moich hitachi wiec zona by sie nie zorientowala :-)...

tu sa blizsze parametry tego onkyo

a nizej parametry - badz co badz - jest to jedno oczko nizej od grand integry ciekaw jestem jak to pociagnie infinity

Form W super servo scheme stereo power amplifier

<Amplifier part>

Effective output (20Hz - 20kHz) 280W+280W (4ohm)

200W+200W (8ohm)

Dynamic power (1kHz) 280W+280W (8ohm)

THD (at the time of THD, 20Hz - 20kHz, and an effective output) 0.003% or less

Cross modulation distortion

(at the time of 70Hz:70kHz=4:1 and an effective output) 0.003% or less

Power Band Width (IHF-3dB, THD 0.2%) 5Hz - 100kHz

Gain 28.5dB

Frequency characteristic 1Hz-100kHz+0 -1.5 dB

S/N (an IHF-A network, an input shunt) 120dB

Input sensitivity/impedance 1.5V/47kohm

Speaker load impedance 4ohm-16ohm

Dumping factor (8 ohms, 1kHz) 200

Output-terminal Speaker System-1, System2, Headphone

Transient killer operating time Power on/off:5sec/100msec

<Meter part>

Range change x1 (0dB=200W)

x0.1 (0dB=20W)

Indicating range - 40dB--4dB

Indication precision 0±1dB-10±2dB-20±3dB

Speed of response (-infinity->0dB) 100microsec

Carriage-return velocity (0dB->-20dB) 1sec

<Synthesis>

The semiconductor used Transistor: 82 pieces

FET: Four pieces

IC: Seven pieces

Diode: 86 pieces

Supply voltage AC100V, 50Hz/60Hz

AC output Power switchpoint un-interlocking, 600W maxima

Power consumption (Electrical Appliance and Material Control Law) 320W

Dimensions Width 480x height 191x depth of 439mm

Weight 31kg

post-983-0-53002500-1327339562_thumb.jpg

post-983-0-71719300-1327339588_thumb.jpg

post-983-0-77380800-1327339914_thumb.jpg

Spokojnie to pociągnie i tak wszyscy normlanie słuchając grmay na 1-2 może 3 Watach wątpie żeby ktoś grał non stop chociaż na 100 :)

jak bym miał już wydawać koło 1500E to racezj na to bym się poczaił :) http://www.ebay.de/itam/Accuphase-E405-Vollverstarker-OVP-top-Zustand-/270895458782?_trksid=p4340.m1374&_trkparms=algo%3DPI.WATCH%26its%3DC%26itu%3DUCC%26otn%3D15%26ps%3D63%26clkid%3D5810655131973050032#ht_821wt_1348

pzdr. Łukasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam

Posiada ktoś z forumowiczów oryginalne kolce do Infinity Kappa 7.2i lub dopasował jakieś inne?

Pozdrawiam,

Dżonatan

Do 8.2i kupowałem te i pasują:

http://allegro.pl/kolce-szpilki-glosnikowe-monacor-sps-45-sw-tanio-i1933300105.html

Może nie sa wybitne, wręcz przeciwnie, ale swoją rolę spełniają.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wczoraj miałem niewątpliwa przyjemność spotkania się z łukaszem. Przyjechał do mnie żeby posłuchac tego co mam i wypróbowac podłączenie pre Nakamichi CA 5e. Bardzo mu za to,również z tego miejsca dziękuję. Chciało mu się pareset kilometrów do mnie tłuc. Jako że jest to audiofil o dużo większej wiedzy i doświadczeniu ode mnie, to wiele z tego spotkania wyniosłem. Na wiele rzeczy zwrócił mi uwagę. No i czeka mnie praca nad ustawieniem kolumn w moim nie łatwym pomieszczeniu. Do tego HK990 definitywnie opuścił towarzystwo Kapp i zasili Infinity RSIIIb w kinie domowym. Bardzo jednak cieszy mnie pozytywna opinia łukasza na temat Pioneera Elite M-91. Ale pewnie sam się na ten temat wypowie. Natomiast podłaczenie jego pre dało bardzo pozytywny efekt. W muzyce było jeszcze więcej energii. Co ciekawe róznica była bardziej słyszalna na straszych dobrze zrealizowanych płytach. Nowe produkcje już nie dawały takich róznic. Jakby ktoś ostrym nożem ciął powietrze. No i poszukiwania przedwzmacniacza czas zacząć. Macie jakieś sprawdzone typy?

I jeszcze jedno pytanie techniczne. jako że przedtem Kappy grały w bi-ampingu poziomym to mam doprowadzone dwie pary kabli głosnikowych. Szkoda ich likwidować. Zawsze to większy przekrój przewodów przy Infinity się przyda. Pomyślałem że wykorzystam dwie pary wyjść ze wzmaka. I z wyjść np. A zasilę górę a z B dół. Tylko że na wzmaku z tyłu mam tabliczkę z której wynika, że przy wykorzystaniu wyjść A+B powinienem mieć kolumny o impendancji 8-12Ohm lub 12-32Ohm(jest tam przełacznik) a przy wyborze jednego wyjścia mogę podpiąć do A 4-6Ohm a B 6-16Ohm. No ale z drugiej strony po wyjęciu zworek w kolumnie impendancja poszczególnego pasma powinna być mniejsza niż to co Kappa ma łacznie podane czyli 6Ohm.

Mogę używać wyjść A+B do Infinity Kappa 8.2i. Dodam że po takim własnie podłączeniu nic złego się nie dzieje. A słuchać i tak można maksymalnie na godz 11.

>>>>HQ

Potwierdziło się, że obecność dobrego pre w systemie jest bardzo ważna. W końcu jest on od tego, żeby zapanować nad tymi setkami watów które są w końcówce. Do tego dodaje własny charakter brzmienia, wszystko porzątkuje i odpowiednio układa. Pamiętam jak po raz pierwszy u siebie podpiełem pre pomiędzu źródło a końcówkę to nie spodziewałem się aż tak dużej poprawy brzmienia w każdym aspekcie. Tak więc należy pamiętać, że sama dobra końcówka to dopiero połowa sukcesu. Co do akustyki pomieszczenia i ustawienia kolumn to potrafi to znikomym kosztem kolosalnie poprawić brzmienie i naprawdę warto zwracać na to dużą uwagę. Co do Pioneera Elite M-91 to od razu wiedziałem, że to dobra końcówka ? Zaciekawił mnie twój pomysł podwójnego okablowania. Będę musiał poszukać jakiś w miarę dobrych "drutów" i spróbować w własnej konfiguracji. U mnie przy użyciu wyjść B+C mam możliwość podłączenia kolumn o impedancji od 2omów - byłby to następny plus takiego rozwiązania.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 25.01.2012 o 22:20, mkk1 napisał:

HQ : do kompletu ( wizualnie przynajmniej ) ?

http://allegro.pl/referencyjny-przedwzmacniacz-pioneer-c-90-i2066406147.html

M

Tak, widziałem ale to model C-90 z serii Reference. Do kompletu potrzebuję C-91 Elite. A o to już ciężej. Zresztą nie upieram się przy nim. Szukam dobrego pre po prostu. Jak macie ciekawe propozycje to czekam.

no i stalo sie - dojechaly do mnie RE90

pierwsze wrazenia - genialna rownowaga pelnego pasma.

obudowy zajechane bardzej niz myslalem - nie bedzie zal przemalowywac na bialy fortepianowy...

poniewaz reszta sprzetu jest spakowana nawet nie mialem jak podpiac drugiej koncowki (brak kabli - leza gdzies spakowane) a i tak basik jest calkiem calkiem - wiec nawet jeden hitachi hma8500mk2 dal niezle rade. wiec moze byc tylko lepiej...

widze ze obywatel obyty w temacie wiec moze poinformujesz jeszcze laika jaka jest zasadznicza roznica mniedzy mk1 a mk2? watro doplacac?

Moze trzeba by zwazyc.....?? Lukasz powiadal, ze im wiecej wazy tym lepiej...

Witam, słyszał ktoś może cokolwiek o kolumnach Infinity ES-103? Jest to już leciwy sprzęt, jednak chciałbym poznać waszą opinie na temat ich walorów dźwiękowych. Porównywał je ktoś może do Infinity Kappa 7?

Moze trzeba by zwazyc.....?? Lukasz powiadal, ze im wiecej wazy tym lepiej...

Widzę, że poziom twojej percepcji i czytania ze zrozumieniem spadł do niebezpieczni niskiego poziomu, może ci coś "ciężkiego" spadło na coś i stąd ten problem z wagą ?

Albo może kupiłeś wypasionego TAN80 i teraz taki wkurzony jesteś, że nie masz gdzie żalu wylewać ??

pzdr. Łukasz

Widzę, że poziom twojej percepcji i czytania ze zrozumieniem spadł do niebezpieczni niskiego poziomu, może ci coś "ciężkiego" spadło na coś i stąd ten problem z wagą ?

Albo może kupiłeś wypasionego TAN80 i teraz taki wkurzony jesteś, że nie masz gdzie żalu wylewać ??

pzdr. Łukasz

EE tam - Lukasz, no co Ty ...?? - powaznie piszesz..? :-)

Ale jesli rady bede potrzebowal - to moge Cie zapytac... prawda..?

Edytowane przez VISTO

No tobie to mało kto z tego forum raczej pomoże, Rady powinien dawać ci specjalista, położysz się na miękkiej kanapie i będziesz mógł się RADZIĆ u prawdziwego specjalisty.

pzdr. Łukasz

No tobie to mało kto z tego forum raczej pomoże, Rady powinien dawać ci specjalista, położysz się na miękkiej kanapie i będziesz mógł się RADZIĆ u prawdziwego specjalisty.

pzdr. Łukasz

Łukasz,

Z pewnoscia na tym tez sie znasz znakomicie (no bo czy jest cos, gdzie nie bylbys ekspertem...?)

Wiec gdyby zaszla potrzeba - to byc moze zapytam Cie o zdanie... choc raczej nie skorzystam z Twoich doswiadczen dotyczacych kanapy... :-) :-) :-)

Tymczasem wykorzystam, zapewne znana Ci funkcje forum, i umieszcze Cie jako pierwszego (i pewnie jedynego) na liscie ignorowanych. - to bedzie dla mnie prawdziwa ulga.

A wracajac do tematu watku :

Ciekaw jestem brzmieni takiej konstrukcji... :

http://www.ebay.de/itm/Genesis-2oo-Infinity-Referenz-Lautsprechersystem-Aktiv-absolut-neuwertig-/260939098490?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item3cc12ea97a

tzn. jak wiele udoskonalil Arnie w swoich nowych kolumnach...

to tez ciekawy link :

http://www.youtube.com/watch?v=grRec5TRGJE

Edytowane przez VISTO
Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 25.01.2012 o 11:54, gość napisał:

I jeszcze jedno pytanie techniczne. jako że przedtem Kappy grały w bi-ampingu poziomym to mam doprowadzone dwie pary kabli głosnikowych. Szkoda ich likwidować. Zawsze to większy przekrój przewodów przy Infinity się przyda. Pomyślałem że wykorzystam dwie pary wyjść ze wzmaka. I z wyjść np. A zasilę górę a z B dół. Tylko że na wzmaku z tyłu mam tabliczkę z której wynika, że przy wykorzystaniu wyjść A+B powinienem mieć kolumny o impendancji 8-12Ohm lub 12-32Ohm(jest tam przełacznik) a przy wyborze jednego wyjścia mogę podpiąć do A 4-6Ohm a B 6-16Ohm. No ale z drugiej strony po wyjęciu zworek w kolumnie impendancja poszczególnego pasma powinna być mniejsza niż to co Kappa ma łacznie podane czyli 6Ohm.

Mogę używać wyjść A+B do Infinity Kappa 8.2i. Dodam że po takim własnie podłączeniu nic złego się nie dzieje. A słuchać i tak można maksymalnie na godz 11.

Widzę że nikt nie znał odpowiedzi na moje pytanie, więc odpowiem jak to wygląda po paru dniach odsłuchów.

Tak jak pisałem podłaczyłem dwie pary kabli, jedne do wyjść A drugie do B. Jedne zasilają górę w kolumnach, drugie dół. I wzmak wogóle przestał sie nagrzewać. Po dłuższym, naprawdę głośnym odsłuchu jest ledwie letni.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.