Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Servantess, zaje...a fabryczka. Też bym taką chciał ;)

W Twoim pierszym linku to chyba są klony, bo w jednym Eidolonie cherry średniotonówka jest przykręcona 90st inaczej...

Chyba, ze one tak fabrycznie mają....

Pozdrawiam

>W Twoim pierszym linku to chyba są klony, bo w jednym Eidolonie cherry średniotonówka jest przykręcona 90st inaczej..

Prawde mówiac niezwróciłem uwagi -chciałe dac przykład wykończenia.....-może i klony?

A tak na marginesie poważnie muśle sklonować to cacko-ale tylko obudowe-głośniki niestety z troche niższej półki...

Moze jakies propozycje??.......

Servantess, mam info z Tonsila:

"Głośników ceramicznych jako żywo nie robimy. W Focusach są plecionki z włókna szklanego. Bardzo przyzwoite głośniki. Trafi niedługo do sprzedaży cała rodzina takich plecionek 13, 15 i 17 cm. Myślę, że to pana zainteresuje. Pozdrawiam"

Jeżeli to te plecionki siedzą w Symbolach, to już masz propozycję na średnice...

Na górę moj faworyt Seas aluminiowy, a na bas...

Szukam odważnego do testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub wersji 4ohm.

Całosć w obudowie zamkniętej. (woofer ok 60l)

Zamysł jest taki, że kolumna rozjeżdża Eidolony na naleśnik! :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

=>Servantess, 20 Lis 2006, 15:19

>

Ukryta Zawartość

Czy tam jest jakaś produkcja tak jakoś posprzątane ?

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W sumie tak sobie pomyślałem, że jeżeli kolumny mają robic ręcznie dobrze opłacani pracownicy, to ona musi kosztowac.

Reszcie pozostaje osłupienie z podziwu na widok cen Chińskich produktów, które wykonuje Oshin za miskę ryżu.

A może to byla Japonia? :)

Pozdrawiam

Dla sprostowania-niższa półka to nie znaczy tonsil ......przynajmniej dla mnie, tak szczerze mówiąc myślałem o czymś innym. Na góre może jakaś Vifka środek może aurum ,a bas .........hmmmm...Visaton?

Jak myślicie?

=>lancaster, 20 Lis 2006, 16:25

>Rafaell, fakt, ze w większości naszych "firm" porządku nie ma.

to byś się zdziwił, znów generalizujemy ?

Chodzi mi o to że;

1.pracownik ma brudną koszulke od przytulonej do ciała obudowy-czyli coś się jednak pyli

2.kolejny pracownik szlifuje obudowy niezbyt dobrą do większych płaszczyzn szlifierką Festo deltex podłaczoną do obsranego pyłem odkurzacza Fein,a podłoga czyściutka,a skoro tak czyściutko to po co maseczka przeciwpyłowa !

3.skoro w/w jednak pomieszczenie jest jednak brudne to po co to udawanie sprawdzania jakości powłoki, klejenia .Takich testów nie przeprowadza sie w zapylonym pomieszczeniu gdyż pył łaczy się z napylanym wykrywaczem wad i zostaje na stałe na powierzchni .

4.prasy prawie garaż, kolega ma taką hydrauliczną wieletonową że ściśnie okleinę na dany wymiar do 0,01 mm (na paru m2) a jak jest za grubo to włączy się zabezpieczenie i prasa nie zostanie uszkodzona,póżniej idzie to na szlifierkę do płaszczyzn i dokładność wymiarowa -taka sama-żadne made hand.Teraz rozumiem skąd ta cena przy roboczogodzinie w Anglii ,pewnie zbierają na maszyny:)

Pozdrawiam

Rafaell, no i co?

"1.pracownik ma brudną koszulke od przytulonej do ciała obudowy-czyli coś się jednak pyli"

Wiadomo, a dlaczego nie? W końcu stolarnia...

"2.kolejny pracownik szlifuje obudowy niezbyt dobrą do większych płaszczyzn szlifierką Festo deltex podłaczoną do obsranego pyłem odkurzacza Fein,a podłoga czyściutka,a skoro tak czyściutko to po co maseczka przeciwpyłowa !"

Strzelam: BHP

"3.skoro w/w jednak pomieszczenie jest jednak brudne to po co to udawanie sprawdzania jakości powłoki, klejenia .Takich testów nie przeprowadza sie w zapylonym pomieszczeniu gdyż pył łaczy się z napylanym wykrywaczem wad i zostaje na stałe na powierzchni ."

Widocznie nie jest brudne, bo sprzątają po robocie, a w trakcie pracy to chyba nomalne, ze ktos sie spoci, gdzieś przyklei itp, jak to w stolarni zapewne(nie pracowałem w takim miejscu). ufff

"4.prasy prawie garaż, kolega ma taką hydrauliczną wieletonową że ściśnie okleinę na dany wymiar do 0,01 mm (na paru m2) a jak jest za grubo to włączy się zabezpieczenie i prasa nie zostanie uszkodzona,póżniej idzie to na szlifierkę do płaszczyzn i dokładność wymiarowa -taka sama-żadne made hand.Teraz rozumiem skąd ta cena przy r"oboczogodzinie w Anglii ,pewnie zbierają na maszyny:)"

Zapewne.

Nie ma jak sztuczne problemy:)

Pozdrawiam

A moze poprostu malują w pomieszczeniu, gdzie pyłu nie ma?

Tak chyba najpościej?;)

Zresztą jakosć wykonania skrzynek Avalona jest akurat bardzo dobra.

Sam pomysł na kształt obudowy rowneiż uważam bardzo udany.

Pozdrawiam

=>lancaster, 20 Lis 2006, 17:23

>Nie ma jak sztuczne problemy:)

To nie problemy poprostu wkurzyła mnie ta otoczka którą robi się w koło najważniejszego czyli kolumn .Naprawdę jak się coś dobrego robi-tak sądzę mimo że nie słuchałem ,to skupmy się na tym dla czego ja mam tyle pieniędzy wyjąć z kieszeni a niech nikt nie sugeruje nam że jeszcze poza technologią i pomysłami stoi coś jeszcze extra (zdjęcia oraz opisy do zdjęć) -wtedy to nie jest reklama tylko oszustwo. Czy lubisz być oszukiwany ? jeśli tak to napisz co najbardziej lubisz

Nikt nie zwrócił uwagi na czym słuchają w Avalonie :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell, w tym hobby to najbardziej lubie, jak sprzet mnie oszukuje do tego stopnie, ze czuje sie jak na koncercie;)

W domu jeszcze tego nie doświadczylem:)

Lubię też jak mnie kobieta oszukuje, ze jestem fajny :D

...w sumie jest tego trochę;)

marekzawa, i tak to potem gra! :)

Pozdrawiam

Temat miał być o budowie kolumny na głośnikach które stosuje firma Avalon , a nie o warunkach pracy w firmie Avalon, czyli czy w firmie która ma do czynienia również ze stolarką występuje pył-kurz drewnopodobny. Jest takie przysłowie: tam gdzie drwa rąbią ... . Cudów nie ma.

Dokładnie Henryku, ale sam przyznasz, ze ta referencja umieszczona na wymyślnej audiofilskiej konstrukcji może przyprawić o dreszczyk nawet najbardziej zakręconego poszukiwacza systemów alternatywnych ?:)

Pozdrawiam

Fajnie jak ludzie wyrabiają sobie zdanie na temat kolumn (w tym przypadku Eidolonów) na podstawie jednego odsłuchu w nieznanym pomieszczeniu i z nieznaną elektroniką. Zawsze mam ubaw po pachy :-)

Dziwne że do podobnych wniosków nie doszli lolo, twonk, papamek, inzynier czy Ryszard_wpl podczas odsłuchów Eidolonów u mnie w domu ... ale pewnie posiadany przez nich sprzęt (w przypadku 3 z nich nawet bardzo drogi) ucho im wypaczył i tego "rysu" po dwugodzinnych odsłuchach nie wychwycili :-)

I żeby nie było - swoje Eidolony sprzedałem (z powodów nazwijmy to - pozamerytorycznych), wiec piszę już jako ex owner. Ale dalej uważam je za genialne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, nie wiem jak u innych, mogę pisac tylo za siebie...mam zdanie co do prezentacji na AS, nie na temat zestawów.

A dźwiek na wiadomej prezentacji był powiedzmy...taki sobie.

Chociaż z tego co słyszałem i tak sporo lepszy od prezentacji Monachijskiej.

Pozdrawiam

Mozarta też byś się z chaty pozbył?;)

Elberoth, 24 Lis 2006, 11:17

>I żeby nie było - swoje Eidolony sprzedałem (z powodów nazwijmy to - pozamerytorycznych), wiec piszę

>już jako ex owner. Ale dalej uważam je za genialne.

I co teraz będzie ?

Wolfganga Amadeusza oczywiście, nie Viennę Acoustic;)

Pozdrawiam

PS. Sam gdzieś pisałeś, ze Eidolony zagrały na 20% swoich możliwosci...

Te 20% miało powalić, czy jak?

Elberoth -> nie za bardzo rozumiem ten wpis. Ten wątek nie powstał po to by robić nagonkę na Eidolon'y, wręcz przeciwnie. Zdaję sobie sprawę z potencjału drzemiącego w tych kolumnach.

Niestety na oryginały mnie obecnie nie stać, a pomyślałem sobie, że fajnie by było mieć co wspominać na stare lata....kiedy to będę słuchał "prawdziwków" :-) Stąd taka inicjatywa. Czy się jej podejmę? Od paru dni o niczym innym nie myślę. Czas pokaże.

Szkoda tych Twoich Vision...kto nam teraz ujawni jak wygląda oryginalna zwrotnica?:) Forumowiczom byś chyba nie odmówił:P:P:P.

Pozdrawiam

Kamilu, jeżeli ponizszy osobnik przekonał Cię do klonowania tak wymagajacych konstrukcji, to przemysl sprawę raz jeszcze.

Żebyś kiedyś nie powiedział: "dlaczego nikt mnie nie ostrzegł?" :)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elberoth, jeżeli mozesz udziel cloudiorowi kilku porad co do elektroniki towarzyszącej...

Kolumny pewnie są OK, zakładam, ze podobnie jak z Utopiami JMLab poprostu nie trafilem na

godną prezentację.

Ale cholera sam klon, nawet jeżeli bedzie identyczny z oryginałem nie zagra...

Kamilu, pamietaj, ze lepszym pomysłem na wypełnienie pustej przestrzeni w pokoju będzie zakup gustownego wypoczynku;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.