Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, słusznie, MDF ma różne grubości i 5 warstw może zrobić poodbny front jak 7 :-) Teraz Avalon wysiada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elberoth, 27 Mar 2007, 12:46

Ta kieszeń ma pewnie na celu uniknięcie koncentrycznej fali stojącej w walcowym tunelu - zobaczyć to można biorąc okrągły garnek z wodą i wrzucając coś (nawet kroplę wody) blisko srodka. Jak widzę Mahler radzi sobie z tym zwiększając średnicę kolejnych otworów.

Na tym zdjęciu jeszcze widać kolumnę przed frezowaniem boków - połączenie płyt jest nierówne i wychodzi klej. Polski stolarz zeszlifował by to papierem ściernym ... w Avalonie twierdzą, że dużo lepsze wyniki (głaź powierzchni, trwałość połączenia, zabezpieczenie przed osiadaniem lakieru/okleiny) daje właśnie frezowanie całej powierzchni. W ten sposób zdejmuje się kilka mm MDFu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zwrotnicy niestety nie dali mi sfotografować :-(

Magę wam tylko pokazać jak parują kondensatory. Teoretycznie wszystkie powinny być równe, a w praktyce - mamy wartości 30.0, 30.5, a nawet widzę jeden 31,1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ARGOS, 27 Mar 2007, 13:12

>Elberoth - widzę ze w okolicach woofera jest pusta przestrzeń tam gdzie powinny być teoretycznie

>warstyw MDFu - czy ta przestrzen jest czymś zasypywana, zalewana?

Odpowiedź jest kilka postów wcześniej. To jest właśnie ta "kieszeń".

w każdym razie zdjęcia z prac nad oryginalnymi Avalonami tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że cos takiego jak "klon" Avalona nie istnieje, jest tam mnóstwo drobiazgów których nikt później nie uwzgędnia a z których każdy na pewno ma jakiś wpływ na efekt końcowy - celowo zapytałem czy komora utworzona między warstwami przeniej ścianki jest czymś zalewana albo zasypywana, bo to całkowicie zmienia sposób tłumienia drgań przez odbudowę i bez dokładnego skopiowania takich elementów można co najwyzej zrobić coś co wyglada jak Avalon.

Masz rację. Można co najwyżej zrobić produkt "Avalonopodoby". A jak smakowały produkty czekoladopodobne wszyscy chyba wiemy ... prawie jak Żywiec :-)

A mi się wydaje, że po prostu na oba produkty są klienci.

Z jednej strony Avalon wannabe będzie chciał mieć coś prawie jak Avalon za duzo mniejsze pieniadze.

Z drugiej strony osoba zamozna wyda kasę na produkt oryginalny, wiedząć że jednak różni się on od podróby.

Co do tej kieszeni , to widziałem (nie pamiętam gdzie), że była wypełniona czymś przypominającym słabo sprasowany filc.

To ,że coś nie ma kieszeni , albo nie jest frezowane w całości nie przesądza iż taka skrzynka zagra gorzej od orginału. Zagra może inaczej , ale nie gorzej.

W dalszym ciągu również są klienci na wyrobi czekoladopodobne, zwłaszcza w takim kraju jak nasz, gdzie są ludzie których nie stać na prawdziwą czekoladę (przykre ale prawdziwe). Co do oryginalnych konstrukcji to przecieżnie trzeba od razu kupować Avalonów, jest wiele dobrze zrobionych konstrukcji na które stać nawet polskiego audiofila, dlatego nijak nierozumiem po co ludzie klonują avalony na schematach opracowanych gdzieś przez kogoś nie wiadomo kogo i opublikowanych w necie. OK, niech będzie avalon-look - moze się coś takiego podobać i robić wrażenie w towarzystwie, ale jeśli ma grać dobrze Z REALATYWNIE TANIM SPRZĘTEM (bo przecież do Avalony dedykowane sa do pieców na które prawie nikogo na tym forum nie stać) to całe bebechy trzeba opracować od nowa i przemyśleć czy w ogóle warto trzymać się Accutonów. O tym nawijam od początku, ale kto by tam głupiego Argosa słuchał... widzę tylko jedną skrzynkę gdzie ktoś mierząc zamiar według sił postanowił wpakować bardziej tolerancyjne przetworniki Scana co zostalo szybko nazwane świętokradztwem czy jakoś tak...

marko3T - a nie sądzisz, że Avalon, przez prawie 20 lat działalności, miał środki i czas, aby oba rozwiązania wykonać i porównać ?

Elberoth, 27 Mar 2007, 12:49

>I jeszce jedno - u ciebie widzę Mahler 5 warst MDFu. W Avalonie 7 warstw. Do tego CELOWO mają różną

>grubość.

Avalon robi tak, jak uważa że tak jest najlepiej, zastosował taką technologię jaką zastosował aby osiągnąć cel jaki sobie założył. "Grube" przody robi kilka firm - Thiel, Kharma- każda inaczej, a szczególnie Kharma. A czy użyje do tego 5,7,9 czy 99 warstw i czy one są naprzemiennie czy też każda innej grubości to ich indywidualny wybór, ich zdaniem jedyny słuszny. A dlaczego np. każda warstwa nie jest z innego materiału, wg. niektórych firm jeszcze lepsze rozwiązanie, ale droższe i trudniejsze do obróbki np. na maszynach CNC- MDF do obróbki jest najłatwiejszy,najtańszy-najmniej tępią się frezy, piły itd.

Z choinki się nie urwałem i zdaję sobie sprawe , że pewne ich rozwiązania są dokładnie sprawdzone.

Jednak jak już napisałem to ,że nie mam wszystkich patentów w skrzynce , to wcale nie oznacza ,że moja skrzynka będzie grać gorzej.

Elberoth słuchałeś przecież wielu kolumn i nie mów ,że tylko Avalon gra jak należy.

Argos - masz wiele racji. Opusy są tak samo trudne do napędzenia jak Eidolony (poprzez zastosowanie tych samych przetworników średnio i wysokotonowych), a więc z tanią elektroniką, zagrają tak samo koszmarnie jak one. A wierzcie mi - wiem co piszę.

Do taniej, a nawet średniodrogiej elektroniki dużo lepsze są przymulone Scany czy inne Seasy.

Natomiast jeżeli ktoś ma Vavaca lub inny wypasiony tor - to prosze bardzo. Może sobie kupić wyczynowy głośnik dla wyczynowych doznań.

marko3T, 27 Mar 2007, 13:54

>Elberoth słuchałeś przecież wielu kolumn i nie mów ,że tylko Avalon gra jak należy.

Powiem tak - nie słyszałem jeszcze kolumny dynamicznej, która by dorównywała Avalonom w braku zniekształceń, szczególnie tych pochodzących od obudowy. Nie przecze, że takowe istnieją - po prostu jeszcze nie miałem okazji ich posłuchać.

Po dłuższym osłuchaniu z Avalonami, wiekszość kolumn brzmi po prostu dość groteskowo. Podbarwienia widoczne sa jak na dłoni. Ostatnio przytargałem do domu pewną kolumnę, na którą sam się kiedys napalałem i która została bardzo wysoko oceniona w wielu periodykach - po 2 godzinnym odsłuchu, kolumny spakowałem i odwiozłem do sklepu. Mimo że pozyczyłem je na tydzień. Po prostu szkoda było się męczyć.

Pierwszą kolumną, która dorównuje pod tym względem Avalonom, a nawet je pewnie przewyższa, jest Audiostatic, a więc kolumna elektrostatyczna, silą rzeczy pozbawiona obudowy. Nawet Quady się nie umywają.

Elberoth

to jest b. duże uproszczenie, do Avalonów jak i do wielu innych analitycznych kolumn potrzeba odpowiedniego doboru elektroniki, cena nie gwarantuje niczego. Słyszałem różne Avalony na różnej elektronice i często na bardzo drogiej grało to bardzo średnio.

no tak wiem...ale lepsze od Tesli.. i vify..;).. powolutku dojdziemy i do accutonów albo..OB Bazilla ;)

co masz na mysli dynamiczne? Acuutony to średnio 86dB ale w sumie któregoś średniotonowca accutona układ drgający ma ok 1,2g a revelatorka 12M to 6,5g.. napewno zgubi szczegóły.. ;D

kiedyś zobaczysz, skonczy się to na fullrange ;) i lampce 8W zostanie już tylko muzyka ;)

Nie chodzi to tylko o Scany ale ogólnie o głośniki z ciężkimi membranami z dużym tłumieniem wewnętrznym (polipropylen jest tu chyba najgorszy ze wszystkich). Głośniki takie grają może i "ładnie", kremowo, ale swoim tłumieniem tłumią nie tylko rezonanse ale przy okazji mikrodynamikę i mikrodetale.

Wydawać się by mogło, że znacznie lepsze będą membrany metalowe - i faktycznie są znacznie szybsze i detaliczne. Ale co z tego skoro dzwonią jak dzwon zygmunta.

Takie są przynajmniej moje prywatne obserwacje.

americano - oczywiście drogi nie znaczy dobry. A z drugiej strony nawet dość tania lampa może dać wspaniałe rezultaty (vide monobloki Pana Maćka - niezwykle synergiczne zestawienie z Avalonami).

Powinienem był zatem użyć słowa "dobry" zamiast "drogi".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.