Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam Pytanie czy spotkał sie ktoś właśnie z projektem tego suba?? Chodzi mi o wymiarowanie a dokładnie o proporcje :) Myślę ze w najbliższym czasie zrobię takiego na BSW ponieważ nie posiadam funduszy na lepszy głosnik :( Jeśli ktoś spotkał sie z takowym projektem proszę o namiary, linka lub maila. Pozdrawiam Ploter :)

• 5 miesięcy później...

Hmm ale są jakieś skan speaki o skuteczności powyżej 90db? ten tandem 13vx 92dbi 15vx 94 db daje takiego kopa ze ten davis 94db chodzi otwarty na maxa to dwie średnice scan speaka 90db dadza mi raptem 93db hmm moze byc oki ale moze okazać sie ze bass zacznie górować. jakie modele masz na myśli ? dzieki za link z maxxa poczytałem aaa własnie te głosniki w maxie niskotonowe są o niższej efektywności to chyba dlatego dali scan speaka a do slammow dynaudio moglo sie okazac ze scany nie wystarczyly...

Skany w wilsonach to custom wersje o wyższej efektywności.

Sam kiedyś zamówiłem sobie takie dwie 17-ki w Scan-Speaku, tyle że z Kevlarową membraną bo miały iść do samochodu jako midbas w przednie drzwi. Skrócili mi cewkę, dzięki czemu efektywność skoczyła z 87dB do 91dB. Przy okazji zrobili mi je w wersji 4 Ohm, a nie typowej - 8Ohm.

Głośniki nie mają nawet numeru seryjnego, tylko napis LAB :-)

W dalszym ciagu gdzieś je mam na szafie.

(Gdyby ktoś chciał zamawiać customy to informuję, że jest to normalnie możliwe jak się potem zamówi minimum 100 par. Chyba, że osobiście znacie głównego projektanta, Larsa Gollera ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

hmm to na pewno wyjaśnia podaną przez wilsona skuteczność maxxa 95db :) no a mi by sie wlasnie przydala srednica taka 92db no taki scan 91db to by sie tez sprawdzil w obecnej konstrukcjii x2 oczywiscie a te accutony c90 t6 poczytalem o nich na zagranicznych forach iludzie docinali to na 240hz wiec nie za nisko mnie by cos interesowalo okolo 120-150hz czy te accutony 96 co maja rezonans 37 są dobre ktoś próbował?

nie no to ma tylko 89db

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

Ukryta Zawartość

Nie licz na 1% efektywność (92dB/1W,1m) i zejście do 120Hz przy pełnej mocy z głośnika 18cm, wypluje membranę albo trzeba będzie robić jakieś czary z filtrami 3rd order (i 4th dla sekcji niskotonowej). Może kaliber większy Accuton C220N-T6-220 by sobie poradził ale niestety 3-way na nim raczej się nie uda.

Jeden czy dwa - to nie ma znaczenia. Dwa dadzą 6dB więcej maksymalnego SPL niż jeden ale z punktu widzenia mocy wydzielanej w cewkach i odpowiadających im wychyleń nic się nie zmienia w stosunku do jednego głośnika.

Po drugie - te sprzęty muszą mieć rezonans (w obudowie 2.5 - 3dm3 każdy) ponad 130Hz żeby osiągnąć dobroć 0.5 a więc przy podziale 2nd order 130Hz właściwie nie można ich filtrować, chyba że znacznie poniżej rezonansu (tam gdzie zaczyna się roll-off sekcji niskotonowej). A w takim przypadku ich wytrzymałość mocowa limitowana wychyleniem (Xmax=5mm) jest na poziomie 40 - 50W (o ile się nie rypłem w obliczeniach). Wiadomo jednak że przy takich wychyleniach głośniki dość mocno zniekształcają i dlatego właściwie to wypadałoby im przyciąć pasmo już gdzieś przy 200Hz filtrem 1st order i tam też podział uczynić. Inaczej będzie jazgot i intermodulacja.

A jaka ma być koncepcja całości? Klony X-1? W takim przypadku sekcja niskotonowa ma jakieś 2% efektywności przy 4ohm a więc 98dB/2.83V,1m na IB, 92dB po odjęciu baffle step który jest jednak na tyle nisko że odbicia od ścian go kompensują w dużej części.

Żeby dostać te 96dB z dwóch midwooferów na wąskiej ściance można kombinować z włączeniem ich baffle step do filtru tym niemniej będzie wtedy trudno bo dojdzie jeszcze roll-off obudowy. Kaliber większe C220N-T6-220 pewnie by sobie poradziły, tym niemniej o 3-way bym raczej zapomniał.

Chciałbym zobaczyć jakieś solidniejsze pomiary Grand SLAMM'ów - być może odpuścili z bezechowej liniowości charakterystyki albo przesunęli jednak podział wyżej - na co wskazywałby zresztą kształt charakterystyki nearfield wooferów w pomiarach Stereophile - przy 100Hz jest pełna efektywność. Podział 120Hz na dwóch 18-tkach przy efektywności 96dB jest IMHO fizycznie trudny jeżeli nie niemożliwy.

Tak ma coś być w tym stylu X1 albo lepiej :) jeśli nie poradzę sobie z 13 i 15 bo jak na razie coś się nakłada delikatnie to zrobie 2x 15vx + jakieś 2 średnio nisko no chciałbym na maxa pojechać i raven R2 tak jak na zdjątku jesli sie nie da 120hz to sie pójdzie wyżej teraz mam davisa ta 16klv docięty na 170hz :) i jedzie jakoś ale ten davis troszke plastikowy jest o tu to zdjecie jest mocne cos takiego to potęga wklejam zaraz

Tu masz wykres charakterystyki moich custom made 91dB Scanów 18W/4546 - poniżej 150Hz charakterystyka zaczyna opadać (pomiar w skrzyni zamknietej 320l).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

No tak widzę faktycznie że nie powalczę za bardzo będe próbował jeszcze coś posłuchać dziś zadzwoniłem do mahlera i pogadałem sobie chwile na tematy accutonów - zobaczy się zobaczy ...

• 9 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.