Skocz do zawartości
IGNORED

Transakcje na Ebayu - pomocy

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić - zalicytować towar na Ebayu .

Klocek jest we Wiedniu, chcę zalicytować ,ale muszę ustalić przedtem pewne dane, a więc;

facet wyśle do Uni Europejskiej - czyli do nas też ;-)

I teraz formy płatności podaje tak ;

Akceptowalne formy płatności

Przelew

Zapłata gotówką przy odbiorze

Inne — Zobacz instrukcje dotyczące akceptowanych form płatności

Ponieważ człowiek ten ma mało transakcji na koncie wolę nie ryzykować i załacić np.przy odbiorze ?

Jak to ewentualnie - jak wygram aukcję ,rozegrać ?

Poniżej warunki przesyłki -dla mnie niezrozumiałe - język ? ;-(

"Der Bestbieter kann das Gerät persönlich bei mir in Wien abholen und bar bezahlen. Der Versand ist ebenfalls möglich, erfolgt aber nur gegen Vorauszahlung. Beim Inlandsversand fallen mindestens 25 Euro bzw. beim EU-Versand 40 Euro an Kosten an, die vom Käufer zu tragen sind. Der ebenfalls abgebildete CD Player, der Vollverstärker und das Tapedeck sind nicht im Angebotsumfang enthalten. Viel Erfolg beim Bieten!"

https://www.audiostereo.pl/topic/29550-transakcje-na-ebayu-pomocy/

zwyciezca aukcji moze sprzet odebrac osobiscie i zaplacic gotowka. jednakze przesylka jest tez mozliwa ale po zaplacie z gory. przy przesylaniu na terenie kraju wyniesie ok 25 euro, na terenie EU - 40 euro. koszty przesylki poniecie kupujacy. widoczny na zdjeciu CD, wzmacniacz i deck nie naleza do aukji i nie sa przedmiotem licytacji. Sukcesu przy licytacji!

Polecam PayPal. Z czekiem to tylko problem, koszty i czas. Mam nadzieję, że ten gość akceptuje PP. Jeśli tak, to nie ma problemu, polecam ten sposób płacenia bo sama często korzystam z niego.

Po wygraniu aukcji i tak gość prześle Ci koszty wysyłki (ostateczną fakturę) po podliczeniu wszystkiego, jeśli go poprosisz.

Powodzenia

PayPal jest najwygodniejszy i najtańszy, ale Gutkowi chodzi przecież o bezpieczeństwo. A najbezpieczniejszy jest odbiór własny.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, 15 Lis 2006, 17:19

>PayPal jest najwygodniejszy i najtańszy, ale Gutkowi chodzi przecież o bezpieczeństwo. A

>najbezpieczniejszy jest odbiór własny.

Oczywiście... Ja boję się kupować sprzętu na allegro/ebayu. Myślałam, że chodzi o bezpieczeństwo płatności, przy płaceniu PayPalem jest zapewnione bardzo duże.

Właśnie przestudiowałem zasady PayPal i nie daje mi to żadnej gwaracji ,że dostanę klocek ,a pieniądze nie przepadną. Właściwie to od zwykłego przelewu różni się to tylko gwarancjami dla moich danych bankowych.

Do tej pory jak kupowałem na Niemieckim Ebayu to robilem niestety przelew w ciemno ;-(

Jeszcze raz przeczytałem ,PayPal nie daje żadnej gwarancji ,że transakcja będzie ok.

Czyli niestety pozostaje przelew ,który nota bene jest równie bezpieczny jak PayPal jeśli zrobię go np. w swoim banku.

gutekbull, 15 Lis 2006, 17:47

>Jeszcze raz przeczytałem ,PayPal nie daje żadnej gwarancji ,że transakcja będzie ok.

>Czyli niestety pozostaje przelew ,który nota bene jest równie bezpieczny jak PayPal jeśli zrobię go

>np. w swoim banku.

Z małą róznica za przelew w "swoim" banku odpowiednio zapłacisz, a w PP nie:)))

W PP masz tzw. mediacje, to znaczy, że jeśli nie otrzymasz klocka, zwracasz sie do ebaya/PayPala, a oni pośredniczą w rozwiązaniu problemu.

Przy DUŻYCH sprzedawcach to bardzo pomocne, bo naprawdę zabezpiecza Ci plecy: zwykle łączy się to z tym, że PP blokuje konto delikwenta na 180 dni, lub do czasu wyjaśnienia sprawy. Dla kogoś, kto trzyma/obraca na PP dużymi pieniędzmi, jest to rzeczywiste zagrożenie, więc bezpieczeństwo jest duże. Dlatego polecam PayPal... nie pracuje tam:)))))

pp => przy ok.2500zł zaplaciłem w swoim banku coś ok.10zł za przelew do Dani.

Myślisz ,że PayPal działa charytatywnie ;-)

Ale sprawa się rypła bo on nie ma konta w PayPal ;-(

>>gutekbull

Pomyłka

Z PayPal nie masz gwarancji że dostaniesz klocek, ale masz gwarancję odzyskania pieniądzorow.

Przerabialem to dwa razy z HongKongiem i z Kanadą

Nie wiem jak oni to robią ale po ich interwencji bardzo szybko dostawałem przedmioty i to przesyłką najszybszą z możliwych bez dopłat Poza tym zdaje się że odpowiadają chyba do 500Euro.

Niemcy i pochodne nacje nie są za płatnością PP bo sknerzą na opłatach za sprzedaż. To chyba jedyni, którzy sprzedają pisma i katalogi choć za 1 E.Dziady

Jeśli sprzedający zgodzi się na transakcję ESCROW to mogę polecić serwis TRIPLEDEAL. Pośredniczą w całej operacji, po otrzymaniu przesyłki jest tydzień na sprawdzenie towaru i dopiero wtedy daje się im znać, że wszystko jest OK. A oni przelewają cash na konto sprzedawcy. Cena usługi 7,5 ojro ( bodajże do kwoty 1000 EUR) plus koszty przesyłki, przelewu ( w Millenium 18 pln) i ubezpieczenia. Wszystkie dane kupującego i sprzedającego są w TRIPLEDEAL i obie strony znają tylko swoje nicki. Kupiłem tak zegarek z Paryża i zadziałało.

Pozdrawiam

Oni sami ostrzegają o oszustach. Transakcji dokonuje się i kontroluje jej stan wyłącznie na ich stronie, żadnych maili, itp. No i nie są tacy drodzy jak np. escrow.pl - tam zapłaciłbym 40 ojro. Najlepiej wejść na ich strone, poczytać i ewentualnie skorzystać. Polecono mi ten serwis, dokonałem zakupu i było OK. Trochę to trwa, ale coś za coś. Ja w życiu bym nie wysłał kasy i czekał co mi przyślą. Jeśli sprzedający jest uczciwy i chce sprzedać - to powinien się zgodzić. Poza tym w Europie jest chyba mniej takich gamoni jak u nas na Allegro, czasami to pusty śmiech człowieka ogarnia jak jakiś ( z reguły dyslektyk) się prezentuje... Życzę udanej transakcji i zadowolenia z klocka! :-))))

narsiltm, 15 Lis 2006, 21:44

>Jesli escrow to tylko sprawdzone serwisy, ja spotkalem sie z zakladaniem fikcyjnych serwisow celem

>oszukania kupujacego. Skoro ten powyzszy jest pewniakiem, to bardzo dobre rozwiazanie.

Asystowałem koledze nieznającemu angielski przy kupnie samochodu. Próba totalnego przekrętu przez rodaka z Anglii.

6go pażdziernika zapłaciłem paypalem w Anglii. Do wczoraj zwodzenie i to jakie głupie ! Mają nas za durniów. Wczoraj zgłosiłem na paypalu reklamację a więc jeszcze w ciągu 45 dni w ramach których paypal je przyjmuje. Odzew sprzedającego był natychmiastowy.

z moich wlasnych doswiadczen w handlu na ebayu, wiem ze paypal jest dla kupujacego bezplatny, prowizje w wysokosci 4% od wartosci sprzedanego towaru placi sprzedajacy. Innych form platnosci typu western union etc etc bym nie polecal bo w razie jakiejs wpadki ebay nie dolozy reki w pomocy w odzyskaniu pieniedzy. Swoja droga jak czytam ze ludzie sa robieni w konia to sie ciesze ze mam takie szczescie bo od 5 lat dzialam regularnie na ebayu i nie zostalem ani razu przyslowiowo "nabity w butelke", wrecz przeciwnie, mam bardzo pozytywne doswiadczenia, z paroma moimi "ebayerami" mam nadal kontakt i czesto gesto wymiane maili na temat sprzetu itd. Aha jeszcze jedno, wiem ze UPS oferuje usluge "za pobraniem" nawet dla przesylek miedzynarodowych, UPS sam w sobie tani nie jest ale wtedy masz gwarancje ze towar do Ciebie dotrze. POzdrawiam

nookie736, 16 Lis 2006, 18:01

Swoja droga jak czytam ze ludzie sa robieni w konia to sie ciesze ze mam takie

>szczescie bo od 5 lat dzialam regularnie na ebayu i nie zostalem ani razu przyslowiowo "nabity w

>butelke", wrecz przeciwnie, mam bardzo pozytywne doswiadczenia, z paroma moimi "ebayerami" mam nadal

>kontakt i czesto gesto wymiane maili na temat sprzetu itd.

Co gorsza, mój sprzedawca to nie ebayer ale właściciel znanej manufaktury.

>UPS sam w sobie tani nie jest ale wtedy

masz gwarancje ze towar do Ciebie dotrze.

He,he ! Tylko w jakim stanie. Tylko w tym roku rozwalili moje 2 przesyłki. I to jak !

Ja boję się płacić czym innym niż PayPalem. To ich "centrum rozjemcze" może za wiele nie robi, ale perspektywa zablokowanego na 180 dni konta "biznesowego" razem z pieniędzmi na nim, działa na potencjalnych oszustów jak zimny prysznic.

Zamówiłam w poniedziałek płytę z... sąsiednego miasta, więc płaciłam przelewem. Nie mam jej do tej pory i zaczynam trochę się niepokoić. Co prawda 30 euro to nie jakaś ogromna kwota, ale zawsze pieniądz. Trzeba było po płytę jechać osobiście...

Dudi

To nie był zakup na ebayu. Sprzedawca sam ! zaproponował paypal. I to moja 1sza transakcja poprzez paypal w ogóle. Na szczęście doczytałem info o 45 dniach i zdążyłem dać mu bana przed terminem.

Najpierw podobno podobno wysłał pocztą. Musi,zaginęło. Teraz (znów podobno)kurierem,ale milczał na prośbę o nr listu. Sprawdziłem - owszem dość aktywnie korzysta z usług kuriera,ale w ub. tygodniu nic nie wysyłał do Polski.

Po banie potwierdził,że towar jest złożony u kuriera,który nie wysłał mi paczki,bo nie podano mojego nru telefonu. Trzymta mi ręce !

Icicle>>>

ja przerabiałem zablokowanie konta na pay pal, blokują je na rok! rok temu w lecie zarejestrowałem sie na ebay.pl i wystawiłem sprzety dosyć drogie ca. $500-1000, oczywiscie nie otwierałem konta w paypal, ale popełniłem jeden błąd, dalem bardzo proste hasło (od imienia mojej żony- evita) raz zeby niezapomnieć, dwa nie sądziłem żeby, złamanie tego hasła moglo przynieść komus korzyść i zaraz znalazl się jakis hacer w USA, ktory złamał to hasło i jako ja załozył sobie konto w paypal i jako ja kupił coś drogiego(wadia 16i) z gwarancja paypal, oczywiście pieniadze nie dotarły do sprzedajacego, natomiast ja otrzymałem wiele email'i z pretensjami od sprzedajacego, nie pomagały tłumaczenia, że niczego nie kupowałem, nastepnie dostałem wiadomość od paypal, że po analizie połączeń stwierdzono włamanie na moje konto i zostało ono zablokowane na rok, natychmiast zmieniłem hasło na mksymalnie długie z kobinacją cyfer i liter, tego juz nie złamali, dlatego zastosowali taktyke na "rybaka" (phisher) ostatnio dostałem email'a z oficjalną stroną ebay.com, że chcą zrobic bieżący bilans moich płatności na rzecz ebay i żebym wypełnił nastepujący formularz, gdzie miedzy innymi trzeba było podac hasło, gostek niewiedział tylko, że ebay.pl nie pobiera zadnych opłat za wystawienie, no i porozumiewa sie w jezyku polskim

gutekbull>>>

to czy gostek ma dużo czy mało pozytywów nic w praktyce nie znaczy, ja kupuje z reguły na ebay.de i jak dotąd wpłacałem w ciemno i wszystko było OK, ale ostatnio udało mi sie tanio wylicytować niezły wzmak Luxmana (vintage co bardzo lubię)i pisze list do gostka (ma 254 pozytywy), zeby podal nr. konta i bank i nic cisza, wysyłałem emaile przez tydzień proponując różne opcje, dalej cisza, zwróciłem sie do ebay z prosbą o pomoc, sa praktycznie bezradni, wię czytam negatywy gostka(tylko 5) i wszystko jasne, jak ktoś cos tanio wylicytuje to olewa wygrywajacego i milczy jak zaklety, najbardziej cierpliwy dopiero po miesiacu wpisał negatyw! ja mam bardzo malo punktów, jak wpisze negatyw i facio odwdzięczy mi sie tym samym to od razu mam 33% negatywów a on 0.5%, no i chyba mu sie upiecze!

>adamhiend

Miałem podobną sytuację na ebay.de. Gość sprzedał mi klocek za który zapłaciłem. Potem oczywiście nie wystawił opinii bo się bał, ze prześlę mu negatywa. Klocek grzebany no i się zepsuł. Co robić? Człowiek bardziej dba o swoje konto no i gostkowi się upiekło. Oczywiście był to Polski Niemiec! (Nick na życzenie)

Doszedłem do wniosku, że gwarancją na używaną rzecz na ebay.de jest adnotacja: Nach Polen -- Nicht angegeben! Swoich się boją.

Życzę wszystkim tylko samych udanych zakupów,

Jarek

ebay to coś koło 230 milionów uczestników i zawsze trafiaja sie jakies cwaniaczki, ostatnio otrzymałem lewy rachunek z żadaniem zaplaty za towar, który napewno niekupiłem, a więc znów tzw. rybak ale dosyć skromny:

Your invoice for eBay purchases - item # 110043854184, Canon FD 24mm f2.8 Wide Angle Lens! Spam

eBay Member: stufforegon

do mnie

Więcej opcji 03:46 (10 godzin temu)

Uwaga!: Otrzymana wiadomość może pochodzić od niewiarygodnego nadawcy. Nie podawaj swoich danych osobistych, haseł dostępu, numerów identyfikujących a także nie klikaj na linki zawarte w tej wiadomości. Więcej informacji

eBay sent this message to

Your registered email address is included to show this message originated from eBay. Learn more.

Here's the invoice for your item!

Thank you for your purchase. The total for your item below is US $59.04.

Pay Now

Click Pay Now to confirm shipping, get total price, and arrange payment through: PayPal; money order.

Item # Item Title Qty. Price

110048354184 Canon FD 24mm f2.8 Wide Angle Lens! 1 US $50.00

Subtotal: US $50.00

Shipping and handling via US Postal Service Media Mail:

US $9.04

Shipping insurance (Optional US $1.35): --

Total: US $59.04

Thank you again for your purchase.

stufforegon

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.