Skocz do zawartości
IGNORED

Wyższa półka ampl. czy system dzielony..

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

Wątek ten zakładam z pełna świadomością tego że przejrzałem forum na wszystkie tematy pokrewne ale nie uzyskałem jasnej odpowiedzi a nawet nie zbliżyłem się do konkluzji.

Mianowicie nadszedł etap upgrade’u sprzętu posiadanego (H/K 235) na wyższa półkę a lepiej jak napiszę na sprzęt o wyższych parametrach brzmieniowych.

Wymieniając sprzęt chciałbym zdecydowanie zyskać na brzmieniu stereo. Przyznaję że słucham sporo muzyki na dwóch kanałach (75%) oraz słucham radia. Pozostały czas to filmy. Pokój ma 17m2 i jest lekko umeblowany. Nie chcę rezygnować z kina dlatego zakładam watek tutaj.

Wymieniam dlatego iż odczuwam niedostatki w zakresie stereo tzn. wyczuwam utratę pewnych zakresów (przede wszystkim dolnych) podczas cichego słuchania wieczornego. Denerwuje mnie to że by posłuchać muzyki i odkryć jej walory musze odkręcać gałkę na więcej niż połowę a to z kolei powoduje że muzyki słuchają już wszyscy domownicy a nie tylko ja.Brkuje mi mocy i przysłowiowego drugiego oddechu.

Słucham muzyki rozrywkowej: Sting, U2, czasami również klubowe brzmienia typu Blanc&Jones które wymagają wigoru od kolumn i wzmacniacza. Cenię sobie przejrzystość i bezpośredniość (czego zabrakło mi w przypadku H/K) przy utworach z płyty Mangera oraz symfoniach filmowych Ericha Kunzela

Kolumny to DIY na głośnikach visy jednak już w garażu czekają SS które maja apetyt na prąd i mam wrażenie że 235 ich nie uciągnie.

Budżet to max 4000zł

Rozwiązania mogą być dwa:

1. Zakup amplitunera z wyższej półki (kandydaci: Denon 2807 lub 3806, Onkyo 803 lub 804, ) - ewentualnie yamaha 2600 ale miałem yamahę ze starej serii 430 i nie wspominam miło, może ze względu na najniższa półkę ale grało to kartonowo

2. Zakup tańszego amplitunera np. denon 2106 lub 1907 i do niego wzmacniacza PMA1500AE jako końcówkę mocy – wtedy mam system dzielony

3. Inne mi nie znane klocki które byście poradzili

To czego się dowiedziałem i jakie zasłyszałem opinie w sklepach:

1. Top-Hi-fi – Yamaha 1600 spokojnie napedzi kolumny tak wymagające jak Martin Logan zatem w zupełności wystarczy do pokoju 17m2

2. Klinika Dźwięku – radzimy zamiast systemu dzielonego kupić 2807 który w stereo jest na poziomie pma1500ae i w ten sposób doinwestowac do lepszych kolumn.

Ja chciałbym was zapytać która ścieżkę wybrać (proszę o opinie osoby posiadające polecane sprzęty) i jakie wtedy rozwiązanie jeśli chodzi o model który będzie pasował do charakteru słuchanej muzyki.

Proszę posiadaczy zestawów typu JBL o NIE polecanie mi zestawu H/K JBL lub Infinity ponieważ tego jest masę na forum a ja nie szukam brzmienia efekciarskiego i amerykańskiego ale jak najbardziej odwzorowującego oryginał. Ma być ciepło z polotem z masą zapasu, z wigorem i szybkością.

Pozdrawiam wszystkich którzy zechcą mi pomóc.

Placek, 20 Lis 2006, 20:24 >

"Ma być ciepło z polotem z masą zapasu, z wigorem i szybkością"

No to masz problem. Spełnienie tych wymagan nie bedzie łatwe.

Spójrz w moje "o mnie". Zestawiłem "naturalnie ciepłe" głosniki z silnym ampem stereo. Do tego dobry amplituner, który napędza środek i tył, i muszę powiedzieć ze całkiem dobrze to wszystko gra.

Nienamawiam na konkretne modele czy firmy ale na ideę połaczenia jednego z drugim.

pozdrawiam i powodzenia

Fbird

polecam rozwiazanie nr 2 , Denon 2807 zagra pewnie podobnie jak ten nizszy model albo niewiele lepiej, za zaoszczedzona kase na ampli kinowym dokup jakis wzmacniacz stereo

Firebird :

Silny amp stereo tzn mówisz o kóńcówce NAd -a?? i do niego porzadny ampl kina ze starszej serii ale za to z wysokiej półki ??

don11

rozumeim że sugerujesz system dzielony:

czy zatem zakupić 1907 czy 2106 jełśi założyć że kazdy z nich miałby zagrac z pma 1500 ??

Placel>

Silny amp stereo tzn mówisz o kóńcówce NAd -a?? i do niego porzadny ampl kina ze starszej serii ale

za to z wysokiej półki ??

Jeśli to sarkazm to :-))))) Jesli pytasz poważnie to zawsze rozglądam sie za urządzeniem używanym ale o klasę wyższym niż nowy, na którego mnie stać.

Tego ELITEa kupiłem nowego i służy mi godnie od kilku lat. Porządny wzmak, DaC na BurrBrown-ach miły w obsłudze. Jakkolwiek jestem z niego zadowolony to równiez myslę o zmianie na coś lepszego. Można całkiem niedrogo kupic NAD 773, B&K 202 czy ROTELA 972 (niejestem fanem Denona). Wtedy można zrezygnowac z końcówki mocy do stereo, jesli niestarczy funduszy.

Jeśli chodzi o mojego NADa to - 100W mocy ciągłej i 800W chwilowej na kanał. W tym wypadku nigdy niebrakuje ... "przysłowiowego drugiego oddechu" :-))) nawet z KEFami ;-))

Kupiłem go 12 lat temu z uszkodzonym przekaźnikem. Prosta naprawa i gra do dziś, za $110 :-)

pozdrawiam

F

tu ładny klocek i za dobra cenę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem, jezeli nie brzydzisz sie czyms uzywanym kup jakis topowy amplituner 5.1 sprzed kilku lat z wyjsciami pre-out oraz koncowke mocy ew. integre do sterowania zestawami. Jezeli masz pradozerne zestawy to nie licz, ze napedzi je sensownie jakikolwiek AV, ktory ma teoretycznie moc stu wat i obsluguje 5 kanalow, a transformator w srodku jak 20 watowa integra. Owszem z łatymi zestawami AV da rade, ale jezeli masz cos co lubi prad ew. impedancja schodzi w rejony 4 ohmowe to tylko koncowka mocy cie ratuje. Oczywsicie jezeli chcesz miec bas a nie kopanie w karton na stereo :)

Placek i ja podpinam się do opini kolegów, stałem rok temu przed podobnym wyborem i większośc zainwestowałem w stereo, do tego jakiś sprawdzony amplituner s SH z wyjściami preout i jazda.

barni, 22 Lis 2006, 09:15

"...5 kanalow, a transformator w srodku jak 20 watowa integra..."

Hi Barni

myślę że trochę dramatyzujesz;-) Nie mówimy tu o kombajnach DVD/VHS/FM Panasonicka tylko o solidnych konstrukcjach.

Nawet mój Pioneer pobiera uczciwe 400W z sieci (5x90 amp) i choć to połowa tego co NAD to całkiem wystarczajaco aby napędzić średniej wielkości konstukcje (pomijając jakość reprodukcji). Pamiętajmy również, że niema mowy o kinie domowym bez SUBa (80Hz >)

Do stereo...ach, tak jak powiedziałem jeśli fundusze pozwalaja to oczywiście. Jeśli dobry receiver to wszystko na comożemy sobie pozwolić, to receiver musi wystarczyć i myslę że w 90 % wystarczy.

pozdr

F

Firebird :

Nie był to żadny sarkazm, po prostu chyba nie zrozumieałem Twojej wypowiedzi.Przepraszam

Bardzo chetnie kupię takiego rotela 972 juz nie mówiąc o nadz-ie 773 ale nie bardzo wiem gdzie szukac bo jak na rzie źródło pt.allegro nie mówi nic o rotelu a o nadzie mówi 6,5tyś co raczej prezkracza moje fubndusze. Wole raczej kupic porzadna użwykę 5 kanałowa i integrę lub końcówkę mocy na fronty.

Co do propozycji

Ukryta Zawartość

to jest oNa bardzo ciekawa ale jak to wyrwać skoro już ma ststus SOLD - chyba to jest sprzedaż poza oceanem co wiąze się z dodatwkoymi opłatami a co najwazniejsze ze zmianą napięcia 110~220 ....

Jeśłi nie to nawet taka oferta jest świetna

Ukryta Zawartość

AL3X:

"Np: tuhttp://www.allegro.pl/item144476414_amplituner_kina_domowego_nad_t_752.html do tego 372 lub 272 nada i powinno być bardzo przyjemnie." niestety juz zakończona - nie było mnie 3 dni i po zawodach :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja polecę Cambridge Audio Azura 540R, a do tego w późniejszej kolejności końcówka mocy do stereo, na ebay.de były 300W Resteki. Powinno być super. Sam ostatnio kupiłem CA po bardzo długich poszukiwaniach wśród amplitunerów i wzmacniaczy różnych firm: Marantz, Luxman, Yanmha, Harman Kardon, Pioneer i CA jest zdecydowanie najlepszy.

Placek>

Szukaj, a jak będzie potrzeba i super okazja to moge Ci pomóc. Musisz jednak dodać jakies $150 za przesyłkę (może nmiej, ale lepiej policzyć na max.). Pozostaje kwestia zaufania w moja uczciwość i wysłanie mi $ (bo niemogę sobie pozwolić na inwestowanie własnych pieniędzy).

Pomyśl, poszukaj i daj znac.

pozdrawiam

F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam te dwie strony

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogdan

Azura 540R z tego co słyszałem jest doś ostry i ma preferencje do grania górą. Ja jeśłi juz bym kupował to nastawiałem się na integrę 640 jako końcówkę ale z Twojej propozycji nie rozumiem "300W Resteki" możesz przybliżyć mi o co chodzi ??

W niemczech trochę boje się kupowac , trochę rozykowne na e-bay chyba ??

CA 540R gra bardzo naturalnie, ale szczegółowo z odpowiednia ilością basu. Wysokie są baaaaardzo klarowne, szybkie i precyzyjne - nie ma mowy o japońskim syczeniu.

Ten RESTEK to końcówki mocy, ale już ich nie ma na ebayu, chociaż pojawiają się co jakiś czas.

Bogdan

Szczerze p[owiedziawszy nie słuchałem CA. Zastanawiam sie jaki jest to dzwięk w porównaniu z H/K. Aktualnie brakuje mi niektórych niuansów takich jak detalika, przejżystośc brzmienia i barwa ciepła przy cichym wieczornym śłuchaniu.Zastanawia mnie czy jśli bym nawet dokupił integrę 640 na front to było by to ...??

Mam stary , ale znakomity wzmacniacz Harmana PM660 i szczerze mówiąc CA jest lepszy, a raczej mi bardziej odpowiada. Jest niesamowicie klarowny, ma piękną przestrzeń. Chwalę go , bo przewaliłem mnóstwo sprzętu i nie spodziewałem się, że za te pieniądze można kupić coś tak grającego.

Podobno gra jak Denon za 7000 zł.

Słuchałem Marantza SR7500 i dobre recenzje na jego temat są grubo przesadzone.

Niestety nie słyszałem amplitunerów Harmana, ale koniecznie porównaj je z CA zanim coś kupisz.

A po podłączeniu do wejścia 6.1 in jakiegoś dobrego CD lub np. tak jak u mnie NonOs Dac'a wszstko się wyjaśni.

Jednym słowem super sprzęcik - żeby jeszcze tylko miał wejście phono, ale jego brak w tych zwariowanych - komercyjnych czasach , to niestety norma. Poza tym juz same plusy.

bogdan

Zaciekawiles mnie swoja opinia na temat tego sprzetu.

Powiedz mi prosze jakiego rodzaju muzyki sluchasz i jakie masz preferencje do sposobu jej sluchania tzn. czy lubisz rozkrecac go dosc glosno czy jednak cenisz sobie przytulny dzwiek gdzies w tle. Sluchasz wieczorami odnajdujac drobne niunse brzmienia czy raczej podkrecasz gale w rockowych kawalkach ??

moze choc troche mnie to naprwadzi na jakosc brzmienia tego CA.

I jakie inne ample przerzuciles przed ostatecznym wyborem??

pozdrawiam

Nie ma co się rozpisywać, trzeba posłuchać. Wcześniej słuchałem: Marantz, Luxman, Yanmha, Harman Kardon, Pioneer i zawsze cos było nie tak. Teraz jest jak trzeba, choc nie twierdzę, że nie może być jeszcze lepiej, ale za te pieniądze to chyba raczej niemożliwe.

Nie chcę tu robić zbytniej reklamy, poprostu posłuchaj.

Odsłuchałem 1500AE relacja tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.