Skocz do zawartości
IGNORED

Pomozcie mi zbudowac kolumny ! :)

extremaniaq

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej nie uzyskalem odpowiedzi co myslicie o tych glosnikach, mam MDF dobrze jest, Ludzie na tym forum maja dziwna tendencje do zmieniania tematu pitolenia roznych glupot, prawienia wywodow zamist odpowaidania na pytania ktore zadaje ktos kto zalozyl temat !!! ojj nie zdalibyscie nowej matury z Polskiego :), to co myslcie o tych glosnikach ?

Specyfika tego forum jest rowniez dosc duza ilosc offtopikow.....

Bedzie jeden, ale jednak troche w temacie - przepraszam.

Otoz od jakiegos czasu chodzila mi po glowie mysl, ze zbudowanie diy kolumn sprawi mi mnostwo radochy. Zaznaczam, ze nie mam zielonego pojecia o co w tym wszystkim chodzi.

Bylem dzisiaj w antykwariacie i przypadkowo znalazlem " Zestawy glosnikowe" Aleksandra Witorta i kupilem za jakies smieszne pieniadze. Czy przestudiowanie i zrozumienie tresci tej ksiazki umozliwi mi zbudowanie najprostszych, ale w miare poprawnie grajacyh kolumn? Czy oprocz tej ksiazeczki warto podeprzec sie inna literatura?

Extremaniaq:

Jeżeli już chcesz oszczędzać i kupować ARN-y to dobrze, ale jednak radziłbym zainwestować w lepszy gwizdek. Polink organizuje zapisy na Seasa i wydaje mi się że modele 27TDFC czy 27TBFC/G będą w cenach niewiele przekraczających 100PLN za sztukę. Z SC10N podejrzewam że wylądujesz ze sporą kaszaną w zakresie 1.5 - 3kHz którego żaden z tych głośników nie przetwarza prawidłowo. Mi by było szkoda czasu i roboty na takie zestawienie.

Na tych Seasach które wymieniłem podział 1.5kHz wyższym rzędem jest zupełnie do pomyślenia a więc przynajmniej Tesle nie skaszanią wyższej średnicy, a potem, jak już nabierzecie doświadczenia i zapragniecie czegoś lepszego to gwizdki będzie można przełożyć do nowej konstrukcji i ciągle nie będą ograniczać jakości.

PS. Zapodaj link do tych zwrotek z allegro - pewnie są liczone z podręcznikowych wzorków a więc do d..y. Jak chcecie się czegoś nauczyć, to polecałbym jednak zrobienie zwrotek samemu. Wstępną propozycję dla zestawienia Seas + ARN188 może zresztą udałoby się zrobić tutaj na forum.

Kyuss3:

Na podstawie tej książki masz niewielkie szanse zrobić coś naprawdę dobrego, choć jak na czasy w których została napisana jest dość dobra - autor pisze nawet że czasem warto dać cewkę lowpass większą niż to wynika z podręcznikowych wzorów.

To czego tam nie ma, to wykorzystanie komputerów dostępnych dziś:

- za jakieś 200PLN + dobra karta muzyczna można złożyć sobie system pomiarowy działający w oparciu o metodę MLS

- mamy internet i jest dostęp do wielu przyzwoicie obmierzonych i zaprojektowanych konstrukcji (jak również niestety do wielu zrobionych beznadziejnie).

- programy do symulacji obudów, dziś jest tego sporo, również darmowych. To co u Witorta jest opisane "beletrystycznie" można sobie dość dokładnie zamodelować.

Tak więc nie traktowałbymm tej książki jak biblii - jak dla mnie jest mocno przestarzała, a nawet nowsze pozycje (The Loudspeaker Design Cookbook) nie dają kompletnej wiedzy.

PS. Dobrze się zastanów czy masz ochotę wchodzić w to hobby. To uzależnia i można na nie poświęcić dużo więcej życia niż się początkowo zamierzało. Choć jeżeli potrzebujesz dziedziny w której możesz się twórczo - technicznie wyżyć, to DIY audio może być dobre z racji możliwości osiągnięcia niezłych (w porównaniu do "firmowego") rezultatów przy małych nakładach.

misimor,

Bardzo dziekuje za naprawde rzeczowe rady.

Nie mam ambicji budowy "wymarzonych kolumn" - te wlasnie do mnie dotarly. Chcialbym sie jedynie wgryzc w temat od strony technicznej. W zwiazku z kontuzja nogi przez najblizszy rok musze zrezygnowac z uprawiania sportu. Wiesz, pojawi sie sporo wolnego "weekendowego" czasu....chcialbym go jakos sensownie wykorzystac.

Moze rzeczywiscie moglbym cos skopiowac, ale chcialbym wiedziec co kopiuje i dlaczego ma byc "tak", a nie "inaczej" .

Na poczatek ksiazka Witorta wystarczy? Zainwestowalem w nia az 2, 5 PLN :).

pozdrawiam

Kyuss3:

Z mojego punktu widzenia książka Witorta raczej nie wystarczy. Za dużo rzeczy jest tylko zasygnalizowanych.

Jeżeli chodzi o rzecz w której IMHO masz spory zysk z DIY zamiast gotowego - a więc możliwość dostrojenia obudowy pod własne upodobania i pomieszczenie. Tutaj dobre są artykuły Kisiela o strojeniu 18-tek Scanspeak'a z Elektroniki dla Wszystkich (chyba gdzieś na forum są linki) i własne eksperymenty z jakimś softem do symulacji.

Co do zwrotnic - technika też poszła naprzód, a dobrych opracowań jak stroić zwrotnice niestety nie ma. Bez pomiarów zresztą nie jest łatwo zrobic to dobrze. Inna sprawa - że jak się tego nauczysz, to też jest tu spore pole manewru dla dostrojenia konstrukcji pod swoje upodobania - stopień kompensacji baffle step (brzmienie "potężne" dla pełnej kompensacji bądź "szybkie i detaliczne" dla niepełnej) czy też rzędy użytych filtrów - a więc albo wybierasz lepszy przebieg fazy akustycznej (filtry elektryczne 1st order, zwrotka akustycznie 1st order bądź 2nd order, najczęściej pochyła ścianka przednia) albo mniejsze zniekształcenia nieliniowe i mniej problemów dla odsłuchu w górę albo w dół od osi a także możliwość zastosowania pionowej ścianki przedniej przy filtrach rzędów wyższych. Możesz spróbować poszukać na tym forum - zaczynając od haseł takich jak filtry elektryczne, rząd akustyczny, baffle step.

Tak więc zastanów się czy w ogóle chcesz bawić się w budowę kolumn a jeżeli tak - to ile $ jesteś skłonny na to przeznaczyć. Tak z mojego doświadczenia - zacząłbym od 2-way, zrobiłbym solidne obudowy i eksperymentowałbym ze strojeniami (obudowa zamknięta, BR strojony wysoko lub nisko, ew. regulacja objętości poprzez wstawianie do środka np. kartonów po soku wypełnionych wodą a potem permanentnej przegrody). Możesz zacząć od takiego np. Ostinato 2000. Jeżeli nie boisz się eksperymentów ze zwrotnicami - zrobiłbym pochyłą ściankę przednią i próbowałbym różnych rzędów zwrotnic czy stopni kompensacji baffle step.

Z życzeniami jak najszybszego i trwałego wykurowania kontuzji.

kyuss3, 24 Lis 2006, 16:05

>Bylem dzisiaj w antykwariacie i przypadkowo znalazlem " Zestawy glosnikowe" Aleksandra Witorta i

>kupilem za jakies smieszne pieniadze. Czy przestudiowanie i zrozumienie tresci tej ksiazki umozliwi

>mi zbudowanie najprostszych, ale w miare poprawnie grajacyh kolumn? Czy oprocz tej ksiazeczki warto

>podeprzec sie inna literatura?

Z tego co pamiętam to w tej książce nie było ani słowa o parametrach Thiele'a-Smalla!

A to jest przecież początek od którego się wychodzi.

• 4 tygodnie później...

Kupiłem głośniki ARN188 i Seas 27TBFC/G. Chciałbym zrobić do nich zwrotnicę, ale nie mam jeszcze skompletowanych przyrządów do pomiarów w Speaker Workshop. Niektórzy z was, pewnie mają już jeden, czy drugi z tych głośników pomierzony, więc czy moglibyście przesłać mi pliki do SW z pomiarami tych głośników ? No chyba, że ktoś już robił zwrotnicę dla tych dwóch głośników, to również chętnie bym przygarnął :-).

Pozdrawiam

Można rzec, że zhańbiłeś tak wspaniałą kopułkę, jaką jest 27TBFC/G łączą je z Teslą. Póki co, dozbierałbym to lepszego midwoofera, bo to co masz, niestety - jest słabe.

Witam!Nie zauważyłem żeby ktoś wspomniał do jakiego lokum tj.wielkości,kubatury mają być kolumny,uważam że trzeba to uwzględnić na samym początku!Warto tego nie przegapić!Pozdro.WESOŁYCH ŚWIĄT!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.