Skocz do zawartości
IGNORED

halemba +++++++

tdrozd

Rekomendowane odpowiedzi

Górnicy wymogli na Kwachu niebotyczne przywileje i przez to wielu z ich kolegów siedzi teraz w prywatnych firmach po 8 stówek żeby inni mogli zarabiać olbrzymią kasę. Częśc z nich przehulała swoje odprawy a jeszcze inni uwierzyli w górniczą misję zbawienia świata. Kopalnie węgla to twór postkomuniczny w którym dochodzi do największych machlojek, brudnych interesów, mafii stalowo węglowych a z drugiej strony są górnicy ryzykujący codziennie życiem, biedoszyby i wałęsające się po nich watachy kilkuletnich dzieci wyglądem nie przypominających homo sapiens.

Górnicy są z jednej strony zagubieni a z drugiej strony zbyt dumni (za przeproszeniem głupi) i uparci aby spróbować popatrzeć na świat z szerszej perspektywy niż z pod ziemi.

Kolejne rządy też jakby problem Śląska starają się omijać ale myślę że powoli coś trzeba będzie zrobić.

Wg mnie to co się stało to wielka tragedia i niepotrzebna śmierć zawsze będzie wydarzeniem tragicznym, miejmy nadzieję że być może ktoś zrozumie jak naprawdę wygląda życie na Śląsku i coś w końcu zrobi w kierunku aby było bardziej normalne.

pzdr Wojtek z Krakowa

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651856
Gość

(Konto usunięte)

Walery

Po pierwsze napisałem , że _w większości przypadków_ - jeśli nie rozumiesz jakiegoś słowa to napisz na PW - wytłumacze.

Po drugie jeśli już można kogoś winić za wypadek drogowy to pewnie będzie to kierowca , pasażerowie to ofiary - dlatego _w większości przypadków_.

Po trzecie :

Cyt.

... Piątek, 30 września, godz. 6.40. Dziewięciu maturzystów, trzech kierowców zginęło. Ponad 40 osób jest rannych. Kilka dni później umiera kolejna. To bilans katastrofy, która poruszyła cały Białystok. Autokar wiozący maturzystów na pielgrzymkę do Częstochowy wyprzedzając samochód osobowy zderzył się z ciężarową lawetą.

W wyniku prowadzonego dochodzenia policjanci ustalili, że kierujący w chwili zderzenia pojazdem 40-letni kierowca poprzedni dzień spędził z rodziną. Był wypoczęty. Świadkowie zeznawali, że kierowca od samego początku jechał brawurowo. Zanim dotarł pod Jeżewo już wyprzedzał na przysłowiowego ''trzeciego''...

.. pewnie też zginęły przez własną głupotę?..

Nie swojej , ale kierowcy na pewno.

U ciebie zwyżek intelektu nie stwierdzono , zawsze ten sam jednostajnie niski poziom .

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651862

Wypowiedz kierowana jest do Wojtek 2 od mojego ojca (emerytowany gornik)który zobaczyl twoja wypowiedz na forum i nie chce marnowac czasu(na rejestracje na forum)dla takich cytuje"Idotów jak ty" co do twojej wypowiedzi "Górnicy są z jednej strony zagubieni a z drugiej strony zbyt dumni (za przeproszeniem głupi) i uparci aby spróbować popatrzeć na świat z szerszej perspektywy niż z pod ziemi".

Cytuje wypowiedz ojca

"Gornicy w odróznieniu od twojej pustej i próżnej osoby patrza na swiet szorokim katem w odroznienu od twojego kata patrzenia ktory zawiera sie miedzy twoimi dwoma Póldupkami,Co do przywiejów proponuje ci popracować troche na dole i sam zrozumiesz co to jest praca fizyczna i dlaczego zostaly stworzone przywileje.W tamtych czasach wybor paracy nie padl ze wzgledu na powolanie byla to godna praca za godne wynagrodzenie teraz niestety wybor jest czesto przymusowy ze wzgeldu na bezrobocie i smieszne stawki wynagrodzen innych firm za ktore nie da sie utrzymac rodziny,Glupote podkresliles ale wlasna wypowiedzia wiekszosc gornikow nie posiadala w tamtych czasach wyzszego wyksztalcenia czy tez matury ale bynajmniej byli wyszkoleni tak jak trzeba pozatym byli ludzmi którzy mysleli realnie i stali twardo na ziemi moze to beznadziejny przyklad ale miales porownanie w jedny z reality show w TVN Robinsonowie(beznadziejny jak wszystkie programy tego typu) czy jakos tak gdzie madre inteligentne wyksztalcone bede brutalny c*py(okreslenie odnosi tez do facetow)byly slamazarne i niezaradne(Cioty) w odroznieniu od gornika ktory potrafil sobie poradzic i dac rade w kazdej sytuacji.Za odprawy wiekszosc otworzylo wlasne interesy osobiscie po odejsciu na emeryture otworzylem serwis RTV(wiec jesli chodzilo ci o glupote w sensie wiedzy to cos tu niegra), przepuszczanie pieniedzy to sporadyczne wypadki niestety tez mialy miejsce.A wracajac do najwazniejszego powiedziales ze gornicy sa glupi a wiec to stwierdzenie obraza tez mnie chetnie dal bym ci za to w pysk ale szkoda sie wysilac i znizac do tak niskiego poziomu osobnika o tak plytkich horyzontach myslowych jak ty.Nastepnym razem zanim kogos obrazisz a tym bardziej zmarlych pomysl kto naraza wlasne zycie aby tobie w zime od kaloryferkow bylo cieplo w dupe.Pozatym jak moze zrozumiec to osoba (WOJTEK2) ktora nic o tym nie wie!!!"

Od siebie dodam ze wku... zdenerwowales go jak nikt inny w zyciu ,czesc wypowiedzi ocenzurowalem i nie mam zamiaru mieszac sie w konflikt do jakiego doprowadziles z moim Ojcem.Prosil wiec umiescilem jego wypowiedź.(I prosze mnie w to nie mieszac)

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651897

OJOJ ale się porobiło...a mamy podobno żałobę...

Trochę mocne tu słowa padają z ust przeciętnych "zjadaczy chleba" i górników, którzy są na forum (ba! kto by pomyślał! - kto nie pomyślał ten stracił..)

>>Wojtek2

Trochę za ostro to ująłeś chociaż chyba "czuję" to co chciałeś powiedzieć.

IMHO górnictwo w obecnych czasach nie ma przyszłości. To jest mało opłacalny rynek. Problem w tym, że kiedyś górnicy walczyli o swoje przywileje (moim zdaniem słusznie, do pewnego stopnia), dostawali olbrzymie odprawy (rzędu 80 000zł)

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651914

Flisia4 jak Twoj ojciec ochlonie to pozwol mu na spokojnie wyrazic swoja opinie na ten temat.

I:

Nikt tutaj nie obraza zmarlych!

Nikogo nie interesuje jakis gornik co rywalizuje z "c*pami" w jakims reality show. Byl gornikiem czy slazakiem? ;)

Punkt widzenia zalezny jest od punktu siedzenia, z tym sie pewnie zgadzamy.

Nie tylko gornicy ciezko pracuja i nie tylko im jest zle, ale zeby o tym wiedziec trzeba sie rozgladac dalej niz zza bramy swojej kopalni.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651925

-->saczek_XTRM, co do przyszłości górnictwa (w domyśle węglowego), to się baaardzo mylisz.

Masz rację wyłącznie wtedy jeżeli chodzi o wydobycie węgla w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych.

Już pół wieku temu było wiadomo że jest to nieekonomiczna głupota i marnowanie świetnego surowca dla przemysłu chemicznego (i już pół wieku temu można było powoli zaczynać rezygnować z "palenia" węglem).

Dalej, węgiel(koks) jest zbędny w przemyśle hutniczym (też od ponad pół wieku - jak nie dłużej - wiadomo że można go zastąpić technologiami wykorzystującymi wodór).

Ale węgiel jest GENIALNYM surowcem dla przemysłu chemicznego (podobnie jak np. ropa), a jego spalanie w np. elektrociepłowniach jest skrajnym DEBILIZMEM (podobnie jak marnowanie ropy i jej pochodnych w silnikach spalinowych) przez który przyjdzie nam w przyszłości(niedalekiej) ostro zapłakać.

CAPS!!! MAM DO WAS SZANOWNI KOLEDZY WIELKĄ PROŚBĘ, PRZENIEŚMY TĄ(tę?) DYSKUSJĘ DO INNEGO WĄTKU/WĄTKÓW.....

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651942
Gość

(Konto usunięte)

Slav, 23 Lis 2006, 22:40

...Nie tylko gornicy ciezko pracuja i nie tylko im jest zle, ale zeby o tym wiedziec trzeba sie rozgladac dalej niz zza bramy swojej kopalni...

To działa w dwie strony - i to nie przypuszczasz jak bardzo.

Ilu znasz ludzi , którzy pracowali kiedyś na kopalni , a po zmanie zawodu na inny ( dowolny) twierdzą , że mają prace równie ciężką , niebezpieczną i kosztującą tyle zdrowia ( to nie są slogany - za coś te przywileje są - nie tylko w polsce ) co praca na kopalni ?

Bo ja mieszkając na śląsku , znam wielu , bardzo wielu , którzy z kopalni uciekli i to po kilku dniach pracy.

Kiedyś , kiedy jeszcze można było prace dowolnie wybierać , popularne wśród ludzi nie pracujących na " grubie " było takie powiedzenie :

..przyjme sie na kopalnie jak tam okna porobią... dość stanowcze stwierdzenie pomimo tego , że tam tak górników " kokosam i" obsypują ( w tamtych czasach różnica w zarobkach była porażająca ) - pomyśl dlaczego ?

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-651980

Szkoda że rozmowa poszła w tym kierunku choć pewnie też jest to i moja zasługa.

Ale do rzeczy - Flisia4 - nie chciałem obrazić Twojego Taty, jeśli poczuł się urażony to pozwól Go przeprosić (choć pewnie ma to w nosie).

Niestety ani Ty ani Tata zrozumieliście mnie do końca - więc spróbuję powiedzieć to inaczej.

Tradycja górnicza na Śląsku jest przekazywana z ojca na syna. Wiele osób zaczęło pracę w kopalni w wieku lat nastu - z kopalnią mają związane swoje całe życie - dzieciństwo, kolegów, tradycje rodzinne, święta, jak również wysokie zarobki, mieszkanie przy kopalni w zamkniętym mikroregionie, czy przydziałowego Wartburga.

Ale również przynależność do górniczego stanu to duma i nie tylko z powodu samej tradycji i wtajemniczenia ale również z powodu iż górnikom wydaje się że sa 100% twardzielami (tak jak ci z telenowel)- ciązko pracują, narażają codziennie swoje zdrowie i życie, potrafią utrzymać całą rodzinę i mają za to godziwe pieniądze i tysiące przywilejów .

Nie chce wyrokować co by było gdyby każdemu z górników zaproponować że będą zarabiać powiedzmy o 500pln mniej ale za te pieniądze kopalnia wprowadzi system bezpieczeństwa który zmniejszy o pow. 80% ryzyko wypadku ???

Wolny rynek zweryfikował trochę wartość węgla oraz podsycane przez wiele lat poczucie misji górników- właściwie większość kopalń utrzymuje się z powodów społecznych niż z powodów kalkulacji ekonomicznych (pomimo niezłej koniunktury na węgiel od kilku lat).

Kopalnie (jak napisałem w poprzednim wpisie) to dodatkowo jeden wielki przekręt i nie robiony przez zwykłych górników (którzy są tylko narzędziem dodatkowo zagrożonym utratą zdrowia ) a przez chociażby takich szefów spólek podwykonawczych (choć daleko mi do oceniania sytuacji).

Nie chciałbym oceniać Twojego Ojca gdyż nie wypada mi to chociażby z racji mojego wieku czy życiowego doświadczenia - powiem Ci tak - jak studiowałem miałem na roku kilku super chłopaków ze Śląska (górników)- można było z nimi "konie kraść" nie wolno było tylko im powiedzieć że do każdej tony węgla dopłacamy wszyscy - marynarze, pielęgniarki, budowlańcy itp bo wpadali w furię i nawet brali się do bitki (tak jak Ci co pojechali pijani do Warszawy dewastować miasto i co najgorsze dostali swoje)

I teraz podsumowanie obu wpisów : Żadne dodatkowe przywileje, pieniądze nie poprawią sytuacji górnictwa czy Śląska !!!

Ktoś musi się kiedyś zabrac za reformę Śląska podejmując wiele niepopularnych decyzji , łamiąc stereotypy i dumę górników ale za to rozbijając układy mafijno - nomenklaturowe, zapewniając uczciwym ludziom pracę - Śląsk ma olbrzymi potencjał.

Posilę się też na drobną złośliwość - moja 3 letnia córeczka nie dostanie dziś jogurtu bo pieniądze na niego przeznaczone musiałem zapłacić w ZUS, PIT, VAT aby zdrowi mężczyźni w wieku produkcyjnym siedzieli przed telewizorem oglądając kretyńskie programy.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652022

Jacch wiem, ze dziala w obie strony, dlatego wspomnialem o tym Flisia4 (jak odmienic tego nicka?).

Pracowalem/pracuje z dwoma bylymi gornikami. Jeden rodowity(?) slazak, drugi przyjezdny. Obaj opowiadali o tym co tam za przekrety nie robili, z kim pili i takie tam pierdoly... Nie chce generalizowac, tylko odpowiadam.

Wierze, ze praca tam na dole jest ciezka i to jest niezaprzeczalny fakt, tyle, ze dotyczy to jakiejs tam grupy gornikow. Nie wszystkich! Wszystko w temacie.

Zapytasz wiec o co sie znowu czepiam? Juz wspominalem to poprzedniemu forumowiczowi. Wolalbym by sprawiedliwie wszyscy byli traktowani po rowno ale jak sam to pewnie zauwazyles bywa inaczej - Ci najmniejsi placa zawsze najwyzsza cene. Bynajmniej nie mam na mysli tylko gornikow.

A tych co najglosniej krzycza o swojej krzywdzie zwykle z mojej strony spotkaja pogarde.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652023

szkoda tych ludzi, z pewnością nie zasłużyli na taką śmierć, i nie na debatować czy zginęli na właśne życzenie czy z czyjegoś polecenia

ale wk***iają mnie media, a najbardziej ta pierd....na nasza telewizja państwowa

nie mogli się powstrzymać od wyświetlania przez kilka godzin informacji, że przekazali milion zetów dla poszkodowanych rodzin. Dla mnie to jest marketing, sprzedanie swojego produktu jakim jest program telewizyjny poprzez tragedię ludzką. Dziady j**ane!

Oczywiście mogli to zrobić, ale musiała do tego być ta cała pompa!

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652041

"Przyczyną blisko 40 proc. wypadków, w których giną ludzie jest nadmierna prędkość. "

Takie dane podała policja. Do tego trzeba wziąć poprawkę na źródło...

jacch - to, że masz na bakier z matematyką, wiemy nie do dzis. 40% - prawie, jak większość. Tylko nie próbuj mi wmówić, że skończyłeś coś innego niż technikum metalowo-drzewne...

źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a wczoraj znów na drogach straciło życie statystycznie 14 osób. I nikt nie trąbi w mediach, nikt nie zakłada wątków na forach...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652094

Vires - dokładnie tak jak piszesz. Codziennie powinien być wątek "Polskie drogi +++++++" i codziennie znicze i żałoba.

23 górników zginęło, ponad 30 dzieci straciło rodzica. Statystycznie to IDENTYCZNY bilans DWÓCH DNI na polskich drogach!! Tyle że kierowcy nie tworzą związków zawodowych no i wspominany wyżej wskaźnik gestości śmierci jest zbyt niski.

Totalna hipokryzja.

The odd get even.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652113
Gość

(Konto usunięte)

Panowie od trzech lat kopalnie przynoszą zyski i jak narazie nie zanosi się żeby było inaczej , a to że kiedyś przynosiły straty , no cóż temat rzeka.Obciążenia fiskalne nałożone na kopalnie są dużo większe niż ponoszą inne zakłady pracy !Więc i trudno tu mówić o równym traktowaniu.

Dam tylko jeden przykład - wszystkie artykuły stosowane na dole kopalni kosztują ją dużo więcej niż innych .Każdy przedmiot zwożony na dół musi posiadać dopuszczenie urzędu górniczego wydawane _każdorazowo _dla danej parti materiału zakupionego przez kopalnie pomimo tego samego dostawcy i niezmienionej technologi produkcji ani składu surowców , co powoduje , że dajmy na to takie rękawice kupowane w olbrzymich ilościach są pomimo cen hurtowych __pięciokrotnie__ droższe niż pijedyńcza para dostępna na rynku!!!! Itp ,itp.

Było o tym głośno kilka lat temu podczas licznych debat specjalistów rządowych i związkowych ( podkreślam - specjalistów !!!) w TVP ( jakieś dwa lata temu , kiedy rządy SLD chciały zlikwidowac kilka/kilkanaście kopalń ) , ale kto takie nudne rzeczy ogląda ?!?! Lepiej i wygodniej górników w Warszawie "podawanych " w wiadomościach - można szybko wyrobić sobie zdanie na ich temat :)

Slav

Górnicy piją ? Ano piją ....nie mniej , nie więcej , tylko tyle samo co inni , a w pracy na pewno mniej choćby z powodu braku dostępności alkoholu na dole :)

A co do tych lżej pracujących to znowu podobnie jak gdzi indziej , tzw. fuchy są wszędzie ( dobra lekka praca ).

Sposób w jaki piszesz o tych " problemach" sugeruje , że na kopalni sie pije , robi przekręty i na dodatek nic nie robi , a jest tylko paru takich co zapiepsza w pocie czoła----złośliwość z twojej strony ,albo powielanie stereotypów.

WOJTEK2

Patrz na samą góre postu i nie szukaj już więcej na kopalni jogurtu dla dziecka.

Nie będe złośliwy i podpowiem Ci gdzie go znajdziesz.

Szukaj u :

1. prywaciarzy odliczjących vat za auta z kratką , domy budowane na firme i wczasy na "Bahama" popełnione jako szkolenie firmowe.

2.prywaciarzy i pracujących na czarno - nie płacą kupe kasu fiskusowi.

3.prywaciarzy i pracowników zatrudnionych oficjalnie za min. płace krajową , a pod stołem dostają trzy takie średnie - znowu mija nas kupa kasy.

4. Jak pomyślisz znajdziesz więcej takich okazji.

Jesli uda sie odzyskać tylko część tej kasy , dziecko będziesz mógł kąpać w jogurcie.

Chociaż jeśli ma zapanować sprawiedliwość i będzie trzeba oddać te grube miliony zapiepszone ze Śląskiej Kasy Chorych ( co rok ) i inne "należności"skonfiskowane Sląskowi , może być ciężko.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652115

Droga Flisia4!

"pomysl kto naraza wlasne zycie aby tobie w zime od kaloryferkow bylo cieplo" - nie ujmując nic górnikom - proszę także, razem z tatą (pozdrawiam!) pamiętać kto naraza życie na polskich drogach wożąc wszelakiej maści towary, abyście mogli codziennie rano np. kupić bułkę w sklepie. Ja robię miesięcznie ok 5000 km.

jacch - kopolnie przynoszą zyski - a tutaj jest napisane że KW ma 50 mln straty....?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The odd get even.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652161

jodel, 24 Lis 2006, 06:07

>szkoda tych ludzi, z pewnością nie zasłużyli na taką śmierć, i nie na debatować czy zginęli na

>właśne życzenie czy z czyjegoś polecenia

>ale wk***iają mnie media, a najbardziej ta pierd....na nasza telewizja państwowa

>nie mogli się powstrzymać od wyświetlania przez kilka godzin informacji, że przekazali milion zetów

>dla poszkodowanych rodzin. Dla mnie to jest marketing, sprzedanie swojego produktu jakim jest

>program telewizyjny poprzez tragedię ludzką. Dziady j**ane!

>Oczywiście mogli to zrobić, ale musiała do tego być ta cała pompa!

Media.... A nie wk***ia Cię kilka razy dziennie podawanie nazwisk ofiar? Czy to nie zdwojenie traumy dla bliskich?

Kiedy zginęli nasi 1si żołnierze w Iraku nie wytrzymałem i napisałem do 1szego radia informacyjnego i jedynej słusznej,wybiórczej gazety. Pani odpowiedziała,że wymieni(-e)anie to forma wyróżnienia. Jak Pstrowskiego czy Sołdka w PRL ?

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652175
Gość

(Konto usunięte)

Vires

Jeżeli uważasz , że o winie kierującego mówi sie tylko w wypadku przekroczenia dopuszczalnej prędkości to gratuluje błyskotliwości , tylko nie wiem co ty robisz w tym akademiku....ach ,wiem stróżujesz:)

Wyciągnij komputer ( ten z mp3 ) z piwnicy , nie chowaj się pod łózko w stróżówce kiedy słyszysz kroki na korytarzu ( nikt po ciebie nie idzie , to pewnie studenci po imprezie wracają :) i najważniejsze...wytrzep gówno z gaci to znacznie zmniejszy dyskomfort jaki odzczuwasz podczas myślenia.

Wiesz Vires , brakuje Ci tego czegoś , poprostu na mnie nie działasz , ale próbuj dalej.

I załatw z Lukarkiem wycofanie limitu , bo w tym tempie żadnej przyjemności nie będzie.

Thieli28

..jacch - kopolnie przynoszą zyski - a tutaj jest napisane że KW ma 50 mln straty....?...

Liczone _do września_ 2006!!!!

A czy ty wiesz kiedy z węgla są największe zyski ?

Jak się mówi , że górnictwo to specyficzny rodzaj działalności i w Polsce zna sę na tym szpasie niewiele osób , to trudno uwieżyć , że jest inaczej co ? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652209

Gadka szmatka....Ktoś nieźle zarobił na tych górnikach, to pewne. Dziennikarze nie muszą wysilać sie z tematem bo sam im wpadł w ręce. El kurdupel prezydento ma darmową reklame telewizyjną - jako największy dobroczyńca górnictwa. Zarobia na tym kupę szmalu pseudoeksperci, za swoje pseudoekspertyzy. Telewizornia ma wypełnioną ramówke na kilka dni śmiesznym kosztem. Nie wspominam nawet o zalkładach pogrzebowych, psychologach rodzinnych, i rzeszy doradców, którzy oskubią poszkodowane rodziny z Kaczkowej darowizny. Odwrócona jest uwaga społeczenstwa od spraw codziennych. Nikt nawet nie wspomina o winnych "tego" zdarzenia, bo winnych zapewne nie będzie.....bo jak mogą być winni gdy zabezpieczenia w kopalniach sa najlepsze na świecie i absolutnie juz nic nie da sie zrobić aby poprawić bezpieczenstwo ludzi na dole. Jak jeden mądry podniesie wrzawe na temat bezpieczeństwa (przeciwieństwo zysku) to od razu zostanie zasypany komentarzami że w Chinach ginie Srednio 700 górników rocznie a u nas tylko dwudziestu kilku..... i gościa takiego kasują ( nikt nie wspomina że w zagłębiu Ruhry wypadki tego typu to prawdziwa żadkość).

Wszystkim rządzi kasa i ci górnicy zgineli zapewne dla kasy( albo przez jej brak), bo dyrektor pieniędzy na bezpieczeństwo nie wyda dopóki nie stanie sie tragedia, a i po takim wypadku z ciężkim sercem mu to przyjdzie....albo wcale. Co kraj to obycza....Polska:)

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652241

>jacch

co chcesz mi udowodnić? Że wiekszość ofiar wypadków stało się ofiarami z własnej winy? Mi wydaje się, że raczej przy zderzeniu samochodów winny jest jeden, a nie dwóch kierowców. No i jeszcze pasażerowie. Jeżeli ktoś w ciebie walnie autem, bo sie zagapił, przekroczył prędkość, złamał przepisy itd... to jestś ofiarą wypadku spowodowanego przez głupiego kierowcę. Prawda, że ciężkie do pojęcia? Mam nadzieję, że potrafisz to ogarnąć swoim niezwykle lotnym umysłem. Oczywiście są też przypadki owinięcia samochodu wokół drzewa, ale tam też mogą pasażerowie. A wogóle to zabity przechodzeń (wszedł na czerwonym świetle na ulicę) nie zasługuje na żal tak bardzo, jak górnicy w kopalnii? Kim jesteś, żeby to oceniać?

Już kiedyś mówiłem, ze traktowanie mnie z góry tylko dlatego, że jestes starszy, jest śmieszne. Zwłaszcza odnosząc to do poziomu, który prezentujesz.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652242
Gość

(Konto usunięte)

Adunaphel, 24 Lis 2006, 12:36

...bo jak mogą być winni gdy zabezpieczenia w kopalniach sa najlepsze na świecie i absolutnie juz nic nie da sie zrobić aby poprawić bezpieczenstwo ludzi na dole. Jak jeden mądry podniesie wrzawe na temat bezpieczeństwa (przeciwieństwo zysku) to od razu zostanie zasypany komentarzami że ...

Zabezpieczenia , przepisy i wogóle technologie stosowane w polskim górnictwie są naprawde na światowym poziomie , tutaj nie mamy się czego wstydzić. Dzięki temu , że Urząd Górniczy jako organ kontrolny jest niezależny od kopalń pełni swoją funkcje znakomicie.

Sugerujesz , że na Halembie doszło do tragedii z powodu oszczędności na bezpieczeństwie ? Bzdura.

Oprócz tego , że OUG kontroluje okresowo kopalnie ( potrafią być codziennie na kopalni , a już kilka razy w tygodniu to mus), to po zaistnieniu pewnych zdarzeń , a takim są niebezpieczne wahania zawartości metanu , przyjeżdża pan urzędnik , zapoznaje się z sytuacją , zatrzymuje fedrowanie na ścianie , wydaje zalecenia pokontrolne , w wypadku halemby było to całkowite wstrzymanie wydobycia w tym rejonie górniczym i kopalni nie pozostaje nic innego niż wypełnić te zalecenia.

Jeżeli można mówić , że ktoś zawalił to będzie to firma prywatna , która zatrudniała owych 15 pechowców przy likwidacji feralnej ściany - tam mogło dojść do jakichś nieprawidłowości i nadużyć ( jak to u prywaciarzy) lub pojedyńcze osoby które swoją źle pojętą inicjatywą próbowały z dla siebie znanych powodów obejść przepisy .

Ale pewność będzie dopiero po zakończeniu śledztwa.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652432

Jacch

Możliwe że masz racje, ale mam poważne powody by tak sądzic. Pracuje w firmie państwowej, gdzie tak zwane "wały" robione są nagminnie i wymuszane oszczędności to chleb codzienny. Nie daje wiary że gdzie indziej jest inaczej....na górnictwie sie jednak nie znam i z technicznego punktu widzenia prawdopodobnie masz racje....poczekajmy na wyniki śledztwa.....i niech ktoś wreszcie będzie winny..... bo nie ginie 23 ludzi przypadkiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652436

jacch ,jak juz wczesniej pisalem jestem gornikiem ,przepracowalem 24 lata i mowie ci liczy sie tylko kasa ,wszystkie gadki o urzedach i przepisach to wszysto fikcja literacka .mowiac krotko ,mas zapie....ac,a jak sie nie podoba to fora ,ze dwora i nie wierz w to c0 tam gadaja w tv prawie wszystko falsz .powie ci to kazdy gornik .pozdrawiam

ps.adunaphel masxz racje 100%

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-652801

Jacch > przykład przestrzegania przepisów z kopalni w której ja pracuję. Ściana zawałowa w pokł. 501, .Eksploatowana od kilku miesięcy. Warunki takie, że by spełnić wymogi temperaturowe powietrze dolotowe jest schładzane klimatyzatorem . Stężenia metanu na wylocie ze ściany osiągają takie wartości, że przeciętnie kilka razy w godzinie wybija metanometria. I jakim cudem w ciągu kilku miesięcy ściana osiągnęła kilkaset metrów postępu. Otóż stanem normalnym było, że czujnik CH4 na wylocie ze ściany był na spągu i każdy o tym wiedział. Po Halembie „ktoś” się wystraszył i od kilku dni eksploatację wstrzymano.

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-653307

jacch a co chcesz mnie po....lic ,pewnie pracujesz jako wszystko w iedzacy dozor? bo jesli jestes zwyklym gornikiem ,to az tak nie mozesz pi.....li glupot ,chlopie na jakim ty swiecie zyjesz i komu chcesz wciskac ciemnote ,powiadam ,jeszcze raz w wiekszosci lamie sie prawo i przepisy uzasadniajac to dobrem firmy, bez obrazy mam nadzieje ,bo jesli jestes gornikiem,to napewno dostales juz w swojej karierze mnostwo ch...ij i innych tego typu gorniczych polajanek .pozdrawiam cie w przededniu barborki

adamm

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-653477
Gość

(Konto usunięte)

etomer.

Dlaczego takich rzeczy nie zgłosiłeś gdzie trzeba ( a jeszcze lepiej w kilka osób , anonimowo z wiadomych względów) chcesz być następny ?

Pracowałem kiedyś na KWK Brzeszcze ( także metanowa kopalnia ) i tam ktoś kto chciał zwieść choćby papierosy na dół , zauważony przez kolegów reszte dania spędziłby z kilofem w plecach , więc mając na względzie moje doświadczenia z pracy w "Brzeszczach" wasze rewelacje jakoś do mnie nie docierają , na zwiększene steżenia metanu jest prosta i mało kosztowna metoda - dodatkowa wymuszona wentylacja .

To co robicie u siebie to głupota/krótkowzroczność waszego dozoru i ponikąd wasza , gwarantuje Ci , że nie wszędzie tak się pracuje.

adamm

...jacch a co chcesz mnie po....lic ...

Nie , skad znowu...chciałbym się tam przenieść , zacząć spokojne życie mając na karku urząd , udający urząd i przepisy których bezkarnie można nieprzestrzegać , aaaach już na samą myśl się uśmiecham :)))

https://www.audiostereo.pl/topic/29682-halemba/page/2/#findComment-653640
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.