Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha DSP-E800

Gość jarokar

Rekomendowane odpowiedzi

"baaaardzo wielkie dzięki za uświadomienie"

Cała przyjemność po mojej stronie :D

"1. Jakim cudem do tej pory (chyba ok. 6 miesięcy) miałem przełącznik ustawiany na main in i było wszystko cacy tzn i na 6ch i na cyfrowym w DD i DTS grało jak najbardziej?"

Nie mam pojęcia jak to możliwe. O ile ustawienie "Main in" nie ma wpływu na inne wejścia (czyli wszystkie pozostałe analogowe i cyfrowe), o tyle przy podłączeniu SACD pod "6ch input" powinno właśnie skutkować "pełną parą". Może po prostu jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności powodował, że wcześniej nie doświadczyłeś tegoż efektu... W każdym razie nie powinno być tam żadnego zabezpieczenia, które to "ściszało" by jakoś automatycznie same końcówki mocy. Wydaję mi się, że to po prostu Twoje szczęście :) W każdym razie z Twojego opisu wynika, że sam procesor oraz przełącznik działa teraz prawidłowo, więc nie ma powodu do stresu.

"2. Jak ta Yamaha działa w pozycji main in - na 6ch idzie pełną parą na końcówkę i (teraz:) to jest dla mnie zrozumiałe ale jak w tej pozycji przełączone jest na we. cyfrowe (DD, DTS) idzie normalnie- pre amp działa (potencjometr itd) czy tak ma być, czy na cyfrowym też powinno iść na końcówkę bezp. a teraz jest coś nie tak?"

Jak już wspomniałem wcześniej, przełącznik "External decoder/Main in" ma wpływ tylko i wyłącznie na wejście wielokanałowe (5.1) analogowe (czyli "6ch input"). Wszystkie pozostałe wejścia analogowe i cyfrowe zawszę będą przesyłane przez przedwzmacniacz (niezależnie od ustawienia przełącznika).

"3. Jakie mogą być skutki przełączania przełącznika main in przy włączonym urządzeniu (zarówno w tej Yamasze jak i ogólne we wzmakach które mają bezp. wejście na końcówke) - nie wolno żeby nie uwalić kolumn nagłym impulsem czy nie wolno bo można uszkodzić końcówke mocy wzmaka + kolumny?"

Kiedyś przez chwilę nieuwagi (nie zauważyłem, że była włączona) spaliłem podczas odłączania interkonektu jeden kanał końcówki mocy kolegi. Poszedł "pik", który uszkodził tranzystory i jeszcze jakieś inne elementy. Kolumny na szczęście przetrwały. Jakbyś miał pecha, przestawienie przełącznika mogłoby też dać na wyjściu niebezpieczny dla wzmacniacza i/lub kolumn "pik". Na szczęście było inaczej :)

"ps. nedj Ty masz ten procesor (lub miałeś)?"

Nie, nie mam i nie miałem. Ale kiedyś się nim interesowałem, dlatego mam do niego manuala.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

jeśli masz coś innego niż to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

daj znać (szukałem po polsku ale bezskutecznie), w każdym razie jeszcze raz bardzo dziekuje - bardzo mi pomogłeś w temacie tej Yamaszki, szkoda by było ją uwalić bo naprawdę to świetny sprzęcik dzięki któremu nie musze znosić kompromisu w temacie Stereo na którym bardzo mi zależy

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Niestety, mam dokładnie te samą instrukcję.

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania, to pisz. Spróbuję pomóc :)

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 11 miesięcy później...

Witam.

Mam od pewnego czasu procesor YAMAHA DSP E492 (niestety bez pilota)lecz do tej pory nie podłączony, i w związku z tym mam pytanie: czy z wyjścia "main" uzyskam pełny sygnał audio jak z typowego przedwzmacniacza.Sygnałem tym chciałem zasilić "końcówke mocy" VEGA PV 210.

• 3 miesiące później...

>>>henrykpiatek

nabylem droga kupna dsp e800 - w tym modelu pre out "main" dziala jak preamp.jest mozliowosc obnizenia poziomu sygnalu wyjsciowego o 30dB gdzies w ustawieniach. ale nie ma regulacji sily dzwieku poszczegolnych kanalow. nie ma tez regualcji barwy dzwieku

mam jednak pytanie do uzytkownikow DSP E800 ktorzy uzywaja tego procesora jako przedwzmacniacza.

u mnie ten procesor wyrzucil z systemu przedwzmacniasz NAD S100 ktory z zalozenia mial byc klockiem z wysokiej polki. mnie sie on specjalnie nie spodobal z paru wzgledow (mulil troche system, niedopracowana galka potencjometra brak wyjscia na sluchawki itp). yamacha ma opcje EFFECT OFF na ktorej to ma dzialac bez jakichkolwiek efektow. jednak mam leciutkie wrazenie ze nieco rozjasnia system.

zakladalem ze procesor zrobiony z tak dobrych jakosciowo komponentow i z zalozenia skonstrulowany jako dodatek do stereo nie bedzie pozostawial jakichkolwiek sladow w torze audio. pozostake jeszcze mozliwosc podlaczenie tego procesora przez dodatkowy preamp ale to mi sie nie usmiecha zbytnio - co za duzo to niezdrowo.

czy ktos z uzytkownikow ma jakiekolwiek refleksje na ten temat?

w stereo mam tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

>>>titan

We wzmacniaczu masz trzy wejścia a nie wyjścia jak sugerujesz, możesz wykorzystać AUX niestety to rozwiązanie nie do końca jest funkcjonalne ponieważ będziesz musiał we wzmacniaczu stereo gałkę głośności dać na full, a głośność regulujesz w DSP-800.Idealnym rozwiązaniem jest końcówka mocy lub wzmacniacz zintegrowany z możliwością pracy jako końcówka, można też przerobić wejście we wzmaku tak by omijało przedwzmacniacz z potencjometrem tak chyba zrobił jgx jak dobrze pamiętam.

>>>mateuszek

Ja kiedyś porównywałem preampy w moim Arcamie i DSP-800 jako końcówka pracował Arcam wnioski miałem takie że Yamacha przesuwała ciężar prezentacji w dolne rejestry, dzwięk stawał się mniej przejrzysty, średnica trochę wycofana i rozjaśniona, w kinie domowym Yamacha sprawuje się wystarczająco poprawnie i ma przede wszystkim dla mnie tą zaletę, że nie muszę rezygnować z dobrego stereo.

• 4 lata później...

Sorry za odkopanie tematu ale mam pewne pytanie odnośnie pilota.

Zamierzam zakupić E-800 i podpiąć ją do wejścia MAIN IN we wzmacniaczu. Wszystko byłoby OK gdyby nie fakt, że wzmacniacz to także Yamaha.

Oczywiście zdejmuję zwory we wzmacniaczu i pod MAIN IN podpinam procesor E-800.

I teraz...

Oba klocki to Yamaha - zarówno procesor jaki wzmacniacz. Z doświadczenia wiem, że każdy pilot od wzmacniacza Yamaha działa na każdy wzmacniacz Yamahy.

Pytanie brzmi - czy regulując volume na procesorze za pomocą pilota od E-800 gałka na wzmacniaczu Yamaha też będzie się kręcić? Czy pilot od E-800 obsługuje standardowe wzmacniacze Yamahy w zakresie volume? Czy pilot od wzmacniacza Yamaha obsługuje volume w procesorze E-800?

Pytam, gdyż byłoby to trochę mało eleganckie gdyby podczas zgłaśniania za pomocą pilota od E-800 gałka na wzmacniaczu Yamahy reagowała i także się kręciła.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nawet gdyby kręcił to nie powinno to mieć żadnego znaczenia bo omijasz preamp w wzmacniaczu.

Oczywiście, nie będzie miało żadnego znaczenia - zgadzam się w zupełności.

Jednak wizualnie będzie to dość dziwaczne.

Tak więc jeśli miał ktoś do czynienia z opisanym powyżej zagadnieniem to proszę o wpis.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nie wiem jak ma Yamaha (o zestaw DSP-E800 + wzmak Yamahy będzie trudno) ale większość innych marek ma jak opisałeś. Gałka się kręci.Jeśli ktoś jest zapominalski może denerwować przy odsłuchach stereo ;)

Witam

po kilku latach temat yamaszki u mnie powrócił - na początku napisze że przez te kilka lat procesor świetnie sie u mnie sprawuje i jestem bardzo z takiego rozwiązania (niezależne stereo i kino domowe) bardzo zadowolony - jeśli komuś nie zależy na DTS-HDMA i DD TrueHD szczerze polecam.

Obecnie mam taki problem - SACD słucham z dvd philipsa dvp 9000 po analogu na wejściach 6ch input, chciałbym źródło zmienić na BD z dekoderem SACD ale te które mogę kupić nie maja wyjścia wielokanałowego po analogu więc rozumiem że nie da rady słuchać SACD z Yamahy bo ta przyjmie taki sygnał (DSD, SACD) tylko na wejście 6ch input? A jak to jest rozwiązane w klasycznym amplitunerze gdzie mając BD SACD tylko z cyfrowymi optycznymi i hdmi podłączamy do ampli i jak przesyłany jest SACD - domyślam się że HDMI i dlatego nie podłączę takiego źródła do yamaszki bo nie mam w niej HDMI? Czyli w mojej sytuacji albo SACD albo płyty BD? (dwa niezalezne żródła z pewnych wzgledów odpadają - prozaiczna sprawa - nie wejdzie w szafke)

Proszę o wyjaśnienie mi tek kwestii bo mimo ze od wielu lat użytkuje jakiś sprzęt AV to nie mam doświadczenia za dużego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.