Skocz do zawartości
IGNORED

plazma, czy, lcd

makos21

Rekomendowane odpowiedzi

ojej , jak w starym przysłowiu ... uderz w stól a nożyce się odezwą :)

tomek7776;

z twoim podejściem to powinni się wpisywać tutaj ludzie którzy będą chwalili plazme , dziwne masz podejście do tematu , a może zabolało że ktoś zauważył mankamenty plazmy ? ba, może ty sam zauważyłeś to migotanie i "startujący licznik energii" , tylko teraz głupio ci się przyznać , i najlepiej skrytykować wszystkich dookoła ?, taka reakcja alergiczna ? :)

ja nie jestem posiadaczme ani plazmy ani lcd , więc staram, się być obiektywny, jednak za roko czasu kiedy na rynek wejdą lcd nowszej generacji , zdecyduje się na zakup właśnie lcdeka ...

plazma odejdzie wtedy w niepamięć :)

czytajac forum hdtv zainteresowalem sie tylna projekcja sony

ogladalem rozne TV plazmy i lcd ( glownie podobaly mi sie samsungi lcd)

ale zdecydowalem sie na zakup tylnej projekcji i nie zaluje

obraz nawet w mocno naslonecnionym pokoju wyrazny i kontrastowy

najwieksza przewaga tego TV na lcd i plazmami ( poza wielkoscia 50') to odbraz na slabym sygnale ,wieronosc kolorow i ich nasycenie

w lcd czarne jest niby czarne ,w plazmie jakies rzuczki po ekranie laza

ale zabawa zaczyna sie dopiero jak podlaczy sie sygnal HD z kompa czy jakiegos innego zrodelke

nie rozumie jedyn ie sposobu prozentacji tych TV w niektorych sklepach,te tv musza byc ogladane z odpowiedniej wysokosci inaczej jest lipa,normalnie w moim pokoju 5/5 siedzac nie ma efektu ciemnienia czy tracenia ostrosci

PS: Plazma jak najbardziej migocze. Wynika to bezpośrednio z samej technologii. Komórki są albo zapalone albo zgaszone, nie ma stanów pośrednich. Więc żeby takie stany zasymulować piksele muszą migotać z określoną częstotliwością. Większą dla jaśniejszych kolorów i mniejszą dla ciemniejszych (i tutaj pojawia się problem). Nawet jeśli tego bezpośrednio nie widać może się to przekładać na zmęczenie wzroku przy dłuższym oglądaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pocieszenie dla plazmofanów panele LCD też mają masę wad. Tylna projekcja też ma wady... trzeba po prostu wybrać coś czego wady najmniej nam przeszkadzają. Dla mnie to tylna projekcja na matrycy LCoS :) Jak teraz patrzę na tani LCD to na mojej twarzy pojawia się grymas zniesmaczenia ;-) Ale technologia idzie do przod więc nie ma co narzkać :)

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

tomek7776

wiesz ... nie będę zniżał się do twojego poziomu (podstawówka ?) jeszcze dziecko moje drogie musisz się wiele nauczyć , w kolejności :

słuchaj mamy , idż po wieczorynce spać , czytaj lektury, i nie wtrącaj się jak mężczyżni rozmawiają !

tyle słowem podsumowania ...

Dzisiaj byłem w Salonie Sony - niestety same LCD mieli - nie miałem nic do zarzucenia nowym modelom ( nie widziałem smużenia , kontrast i dynamika BDB ) , szczególnie na sygnale HD Starsze LCD były kiepskie ( smużenie , słaba dynamika ) - czyli jeśli kupować LCD to rozglądać się między najnowszymi z najlepszymi matrycami.

Byłem też w mega HZ - mają tam plazmy i LCD - na czterech TV był ten sam sygnał ( coś z discovery ) - 3 z nich mrugały i te mrugające po spojrzeniu na tabliczkę okazały się .... plazmami .... czwarty był LCD - on miał w pełni stabilny obraz ( najpierw patrzyłem na obraz [mruganie] a następnie co jest co na tabliczkach i nie pomyliłem się ). Oto lista tych trzech plazm które dzisiaj oglądałem i widziałem mruganie :

1 - Fujitsu P42 HHS ( plasmavision - to chyba nazwa tech. )

2 - Fujitsu P50

3 - Hitachi 42 PD 8600

- napisy z tabliczek

Cena najtańszego modelu to kilka , najdroższego kilkanaście tys - jak tomek77xx nie widzisz mrugania to nie znaczy że go nie ma ... ja widzę ... i nie tylko ja ...

cyt:tomek7776, 19 Sty 2007, 11:37

>>>>valis0

>>>>jeszcze raz napisze

>>>>macie obaj cos ze wzrokiem,oraz trudnosci w rozumieniu tekstu czytanego

>>>>jestescie abslowentami szkol specjalnych?

nie będę się zniżał do twojego poziomu tomek7776

tomek7776, 19 Sty 2007, 15:46

>hm,czy mozna obrazic kogos kto twierdzi ze mu miga???kto nie czyta ze zrozumieniem prostego

>tekstu?

>kto nie przeczytal wskazanej recenzji?

Po co mam czytać to co ktoś widział i swoje wrażenia opisał skoro mogę to zobaczyć na własne oczy ?

- jesteś zupełnie nie logiczny : mam nie oglądać modeli tylko ślepo wierzyć w to co piszą w gazetach ?

jesteś wyraźnie plazma fan boy - ale to nie istotne .... tylko nie mogę zrozumieć czemu mam wierzyć bardziej w kogoś opinię od tego co zobaczyłem na własne oczy ...

Producenci rozwijają oba standardy. Czyli są aobie rówoważne skoro nie boją się o zyski. Przecież dla producentow liczy się jeden wynik- wynik finansowy.

Sprawa z miganiem może bierze się od komputerowego przyzwyczajenia. Jeżeli ja ustawię 60Hz to obraz mnie meczy. Jeżeli dam 72Hz czyli ergonomiczne minimun to jest lepiej. Jednak gdy mam pełne 100Hz to wtedy nie mam zatrzerzeń.

Jacekwacek, 19 Sty 2007, 18:17

>Producenci rozwijają oba standardy. Czyli są aobie rówoważne skoro nie boją się o zyski. Przecież

>dla producentow liczy się jeden wynik- wynik finansowy.

>

zgadzam się - jednak odnoszę wrażenie że LCD rozwija się bardziej dynamicznie - porównanie niewiele starszego panelu LCD do nowego i widzimy większą różnicę na + niż przy porównaniu nowej plazmy i plazmy nieco starszej

>Sprawa z miganiem może bierze się od komputerowego przyzwyczajenia. Jeżeli ja ustawię 60Hz to obraz

>mnie meczy. Jeżeli dam 72Hz czyli ergonomiczne minimun to jest lepiej. Jednak gdy mam pełne 100Hz to

>wtedy nie mam zatrzerzeń.

i tu się nasze wymagania pokrywają

Ostatnio byłem w sklepie nie dla idiotów i tak z ciekawości zachaczyłem o dział RTV :)

Oglądałem obraz na jakiś 20 telewizorach zarówno LCD jak i plazmowych... Zauważyłem że plazmy wyświetlały obraz jakby taki "ziarnisty" natomiast przy LCD wyświetlany obraz był czysty. Wyżej ktoś wspomniał że porównywał swoją plazmę do LCD stojącego przy kompie swojej córki... Wybaczcie ale co to za porównanie urządzenia za 5000zł do drugiego za 500 zł ??? A tak na marginesie jest kilka rodzaji matryc LCD - TN, PVA, MVA a różnice w wyświetlanym przez nie obrazie są duże...

Jakbym miał wybrać plazmę czy LCD to wybrałbym ten który według mnie lepiej wyswietlałby obraz. I na pewno porówywałbym te cacka "w akcji" a nie tylko sugerowałbym się na opini innych...

Już to wcześniej obiecywałem, że się porządnie dokształcę z technologii LCD. Mój kolega już pracuje w zakładzie który będzie miał doczynienia z foliami na matryce. Wrócił z kursu. Przejrzę jego materiały szkoleniowe ( to co pozwoli mi obejrzeć).

A LCD żre i to sporo a jak zamontują podświetlenie LED to pobór wzrośnie. Na razie ogranicza się liczbę podświetlaczy matrycy. Ten milionik punktów potrzebuje zasilania.

Co do wyboru modelu to ja wybrałem sobie 32" Samsunga 32M71. Obejrzałem go dokładnie w akcji włącznie z kompem (dsub15) i xboxem360 (kabel component). Wielkośc mi jak najbardziej odpowiada. Głośniki kina domowego bedą naścienne. Zrezygnowałem z klasycznych podłogówek na rzecz większego miejsca w pokoju i łatwości montażu w przyszłości zwijanego ekranu dla projektora.

LCD w poborze pradu nie ustepuje plazmie,wiec gdzie ta oszczednosc.

opinie o wyzszosci jednej technologi nad druga,bierze sie na podstawie wielu opinii,wielu zrodel,opinii wielu UZYTKOWNIKOW,a nie opinii osoby o UPOSLEDZONYM wzroku jakim jest kilku tu spierajacych sie forumowiczow.

zapewne nigdy nie uzytkowali ani plazmy,ani LCD wielkoekranowego,co najwyzrj ekran monitora ,ktory jest dla nich wyznacznikiem rewelacyjnej jakosci.

xsloczam kolejny link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

makos21

wejdz sobie na inne forum,tam gdzie sie wypowiadaja ludzie obeznani od lat z tym tematem,chodz i tam nie zabraknie jakiegos ciezkiego,slepego kretyna ze swoimi glupawymi teoriami,ale tamci forumowicze szybko takiego leszcza wygwizduja.

Kyle

skoncz sie blaznic dyletanctwem.troche honoru.

tomek7776, 19 Sty 2007, 23:34

>makos21

>wejdz sobie na inne forum,tam gdzie sie wypowiadaja ludzie obeznani od lat z tym tematem,chodz i tam

>nie zabraknie jakiegos ciezkiego,slepego kretyna ze swoimi glupawymi teoriami,ale tamci forumowicze

>szybko takiego leszcza wygwizduja.

>Kyle

>skoncz sie blaznic dyletanctwem.troche honoru.

Nie zagalopowałeś się trochę w ferowaniu wyroków.

Tak prawdę mówiąc to z rozróżnianiem kolorów i przejść tonalnych ma problem wiele osób.

To że ktoś kupił super wyświetlacz X lat temu Y kasy na dodatek katował to cacko anteną naziemną nie znaczy ,że pozjadał wszystkie rozumy. Teorie to jedno a spostrzeżenie to drugie.

Może mi zatem wyjaśnisz co zmieniło się w ciągu 2 lat jeśli chodzi o telewizory plazmowe. Czy miganie obrazu w ogóle występuje, czy może jest to skutek wyczulenia wynikającego z pracy z dużymi monitorami CRT. Mi obraz z plazmówki bardzo się podoba. Przynajmniej w MM różnorodność sygnałów dla nich jest większa. LCD-ki lecą raczej z pudełek z krzaczkami.

Jeśli chodzi o LCD to naprawdę świetny obraz jest dopiero na HD - na zwykłym obrazie SD jest ... kiepsko - LCD pokazuje wszystkie wpadki jakościowe które się jakoś maskują np. na CRT

tomek7776, 19 Sty 2007, 23:34

>chodz i tam nie zabraknie jakiegos ciezkiego,slepego kretyna ...

... czytając twoje prostackie wypowiedzi można odnieść czasem dziwne wrażenie że piszesz o sobie

tomek7776, 19 Sty 2007, 23:20

>

Ukryta Zawartość

Wszystko na ten temat.

Macie zamiar prowadzić dalej "przyjacielską " pogawędką czy dowiem się od was czegoś konkretnego.

Ukryta Zawartość

Interesujący wykład nt. nowych technologii LCD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- może któryś link zadziała

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bez zadnego zastanowienia bral bym plazme bo poprostu jest LEPSZA:

-dobra (lepsza niz w LCD reprodukcja czerni

-jakosc obrazu niezalezy od kata patrzenia

-dobra reprodukcja ruchomych obrazow(brak smuzenia)

-szeroka paleta barw

-wysoka jasnosc

-WADY

- odbijanie obrazu (to samo co w CRT)

-migotanie

Zalety LCD

-wiekszy rozdzielczosc

-trwalosc i zywotnosc

-stabilnosc obrazu

-matowa powierzchnia panelu

Dane wziete z miesiecznika VIDEOMIX(wydanie specjalne -plaskie ekrany)

jak beded kupowal to tylko dobra plazme

Jeśli chodzi o paletę jako ilość kolorów to i tak mamy 24bit w źródłach.

Jeśli chodzi o color gamut czyli "rozciągnięcie" zakresu to w nowych LCD zwłaszcza tych z podświetleniem LED gamut może być większy niż w plazmie i wynosi od 92 do 104+% ( w starszych jest to 72 % )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.