Skocz do zawartości
IGNORED

W moim wzm. Musical Fidelity A2

xedo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mszystkich.Jest to pierwszy założony przeze mnie temat na tym wspaniałym forum. Od ponad roku czytam w nim wpisy. Dużo się dzięki temu dowiedziałem i postanowiłem kupić sobie zestaw stereo (z drugiej ręki) oprósz posiadanego wcześniej "kina domowego". Zdecydowałem się na cd Marantza po tuningu- z dodatkowym toroidem i op-ampami BB oraz wzmacniacz Musical Fidelity A2. Po tygodniu od zakupu wzmaka postanowiłem go rozebrać i zobaczyć jak wygląda w środku. Okazało się że ktoś w nim "majstrował"- w miejscu gdzie powinien się znajdować porządny potencjometr Alpsa zobaczyłem polskiego TELPODA B93-08 , a luty przy końcówkach mocy nie wyglądają na orginalne, a nie wiem jakie powinny być tam tranzystory.U mnie są na każdy kanał po 2 SML MLP 120P (J9640BY) i SML BUZ 900P (D9640BY).Bardzo podoba mi się spokój tego wzmacniacza i chcę go sobie zostawić. Czy powinienem wymienić ten potencjometr na lepszy? Chciałbym prosić znawców tego wzmacniacza o pomoc. Nie jestem elektronikiem ,a okolicznych fachowców nie darzę wielkim zaufaniem. Może jest na forum ktoś , komu mógłbym powierzyć swój piecyk do tuningu i wymiany niewłaściwych elementów. Muzyka to coś pięknego, a tego co we mnie wzbudza nie potrafię opisać słowami. Pozdrawiam wszystkich audiofilów.

https://www.audiostereo.pl/topic/29751-w-moim-wzm-musical-fidelity-a2/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Potka mozesz smialo zostawic. Na stronie Klar Electronics znajdziesz schemat do tego wzmacniacza i serwisowke - warto sprawdzic czy tranzystory sa oryginalne no i czy ewentualnie cos jeszcze nie bylo grzebane. Milego sluchania muzyki. Pozdrawiam. Rafal

było jużna forum pytani o serwis do Musicala, sprawdź wyszukiwarkę. Polecano kogoś z okolicy warszawy, kto wcześniej pracował w serwisie Audioklanu i parał się tym sprzętem...

Znalzłem, Leszek Kałuża Milanówek, nie korzystałem, nie znam ale właśnie tąosobępolecano na forum. Mam teżnr telfonu, nie wiem czy aktualny podeślęna pirva.

Sprawdzałem wyszukiwarką i czytałem "chyba" wszystko o MF a2, jednak serwisówki nie znalazłem. mój adres e-mail: [email protected]. Możecie przysyłać linki i wszystko co tylko macie o tym wzmaku, lub polecić kogoś kto chciałby się nim zająć.

Przez paręlat słuchałem na A2. To bardzo dobry wzmacniacz. Jeżeli chodzi o potencjometr to nie ma tam alpsa tylko właśnie taki badziew i do tego trzeszczał. Znajomy wymienił mi go na alpsa i wtedy wszystko było ok. Znacznie lepiej to potem grało

Pisałem do nich, ale niestety - nic z tego, odpisali "tego brak" i nie dadzą rady sprowadzić. W sieci też jest mało informacji o tym wzmaku, prubuję znaleźć czegoś na temat obejścia wzmacniacza operacyjnego - podobno bez niego gra lepiej. Wszystko było (chyba) na rosyjskiej stronie do której link znalazłem w temacie "Tuning Musicala Fidelity A2" -"http://www.zeuslab.newmail.ru/MF_A2.htm. , niestety strona się nie chcę otworzyć. Chyba zabiorę się za wymianę kondensatorów i rezystorów jak w tamtym temacie, tylko zamiast black gate w torze audio dam elny silmic lub silmic II.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.