Skocz do zawartości
IGNORED

Małe podłogówki do cichego grania

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Rafka i Fr@ntza dewagacji o moich Usherach - owszem zwrotnica jest projektu Pana Albeckiego ale paczka to całkiem moja konstrukcja.

Co do tych kolumn V-602 to co da się zauważyć:

- kolumny są z najtańszej linii do kina domowego,

- wysokotonowy to średni w ofercie model T-9930,

- średnioniskotonowy - to albo się ktoś walnął w symbolach (bo napisali, że ten sam co w serii 6 a tam jest 8945 lub 8948) a tu podają, że to 8935 więc albo pomyłka albo to coś innego,

- paczki nie widziałem na żywo ale na fotach nie powalają, dodatkowo w opisie modelu V-602 są błędy w danych, ale jeśli potężna (127 cm wysoka) kolumna V-604 waży tylko 30 kg to ścianki nie są zapewne pancerne,

Moje skromne zdanie - za te 1200 $ można spokojnie kupić kit Akkusa V1, pogadać z Panem Albeckim o przystosowaniu go do kolumny stojących o prostej ściance i innych nieco wymiarach, zamówić u stolarza elegenckie i pancerne paczki, kupic komponenty i złożyć super kolumnę.

Będzie z głośników o ząbek wyższej klasy, z lepszym elementami zwrotnicy, moim zdaniem ładniejsza i solidniejsza, porządnie pomierzona i dopracowana (zapewne można Panu Albeckiemu podesłać zmontowane paczki celem ostatecznych korekt ?). W dodatku zostanie kasy na niezłe kable albo trunki do słuchania nowych kolumn ;)

Powiem z doświadczenia, że aplikacje Usherów w wykonaniu Pana Albeckiego lepiej mi leżą jak oryginały strojone przez guru d'Appolito. Może bredze ale to moje subiektywne odczucia. Po tegorocznym AS jestem tego wręcz pewien.

• Redaktorzy

jaro4444 - słuchałem Twoich DIY na Usherach i grały bajecznie podpięte pod Xindaka. Więc .... pożyjemy, zobaczymy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

eMiL ---->

Harpie grają fajnie tylko dlaczego są tak koszmarnie brzydkie?

Co do kitu Akustyka - wysokotnowy Revelator 9900 jest drogi a technicznie to samo co T-9950. Mi bardziej podoba się brzmieniowo jednak Usher. Dopiero SS 7100 pokazuje klasę ale to znów koszta...

18W16531G REVELATOR to genialny głośnik ale na basie, średnicę ma dupowatą, przy czym drogi. Idealnie gra w 2,5 i 3 drogach a przy 2-way jest dość przeciętny choć powala basem.

W ogłoszeniach jest cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto spróbować DIY?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

pp - widziałem, ale brak maskownic, tylny BR i kolor okleiny dyskwalifikują te kolumny :(

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jeszcze w kwestii usherów o których wyżej pisał Fr@nz. Ja również zwróciłem uwagę na tę nową linię (szczególnie zainteresowały mnie V-601 - pisałem o tym wcześniej w wątku "klub ushera"). Niestety z powodu wrodzonego lenistwa nie wybrałem się na AS, ale widzę, że usher był tam obecny. Czy ktoś kto był na AS mógłby napisać kilka słów o tej nowej serii ushera? Zakładam, że te głośniki, jako nowość, były tam pokazywane. Szczególnie interesuje mnie porównanie ich do 520-tek.

ja też jestem zaitresowany kupnem Ushera V-601, ale to nowy model, jest to dość duży podstwakowiec, cena do przyjęcia, dobre parametry i wygląd, gdyby dzwięk był tak jak podaje producent to biorę bez wahania. Tylko może ktoś wie czy gniazdo przyłączeniowe jest Bi-wiring czy pojedyńcze?.

PS. Ciekawe czy są już w sprzedaży w Polsce?

Jaro4444, tweeter usher ma jednak wiecej wspolnego ze scanem 9700, ale w swojej cenie jest z pewnoscia bardzo ciekawy. Sluchales kitu Akustyka na 7100? Ciekawe czy w zwrotnicy byly jantzeny, jezeli tak to moze to spowodowalo nedzne brzmienie;)

Woofery ushera maja juz mniej wspolnego z oryginalami, poza zewnetrznym podobienstwem. Jezeli sie nie myle, nie zawieraja miedziowanych elementow jak w scanach.

Moim zdaniem bardzo ciekawa bylaby kolumna 2.5 drozna na T9950+ 8945P z podzialem na 2kHZ+8945W na bas. Calosc w obudowie zamkniete, w sam raz do 20metrowego pokoju:) i latwe do ustawienia.

Pozdr.

eMiL wybacz ale nie czytasz chyba ze zrozumieniem:

ad. 9900 to to samo co 9700 tylko z innym frontem, technologia Symmetric Drive (sumetryzacja pola i miedziane pierścienie) stosowana jest w obu, teraz o T-9950 "W układzie magnetycznym zastosowano system symetryzacji pola magnetycznego w szczelinie" czyż nie bardzo podobnie tylko nie można użyć opatentowanej nazwy? ;)

ad. ad 7100 tak miałem kit w domu testach dwa tygodnie i nigdzie nie napisałem, że 7100 gra źle, wręcz przeciwnie gra bardzo dobrze, kondy były inne niż Jantzeny ;),

ad. Ushera 8945 w wersjach W i P to każdy z nich w ok 20 dm3 BR da odpowiedni poziom nagośnienia do pokoju Fr@ntza, a więcej wersja W raczej powinna grać w BR bo ma EBP=95 czyli nawet wyższe niż P. Na pewno zagra i w zamkniętej budzie ale po co ograniczać ten głośnik? Nie widzę sensu stosowania 2,5 drogi do tego pomieszczenia.

• Redaktorzy

Niestety jeśli chodzi o Ushery V-602 to trzeba się uzbroić w Wa-wie w cierpliwość. W Audiofilu na Boya powinny się pojawić najwcześniej za tydzień (więc pewnie za dwa można kontrolnie zadzwonić).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jaro4444, czytam ze zrozmieniem.

ArturP mial do czynienia z usherem, scanem 9900 i 9700 i wg. niego pod wzgledem budowy najblizej usherowi do 9700. Moze wg. Ciebie profilowany przod poprawiajacy prace przy nizszych podzialach scana 9900 to drobiazg nie warty wspomnienia porownujac z 9700, ja tak nie uwazam.

Usher to niestety tylko podrobka scana, przez to w tak konkurencyjnej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.