Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny Twonka grają dobrze, ba! bardzo dobrze, tylko:

a) brak basu

b) metal wypada dla mnie "płasko", bez głębi

Jak ktoś nie słucha metalu a niedobór basu mu nie przeszkadza to czym prędzej zgłasza się do konstruktora po info.

saczek> niczego takiego nie zauwazyłem jeśli chodzi o brak basu.

Tutaj jak wiesz duzo zalezy od pomieszczenia> Fakt jesli chodzi o AS to faktycznie tam te kolumny jak i w zasadzie wszystkie miały problemy z basem.

Jesli chodzi o KAiM to nie ma z tym problemu .....

O to chodzi , wreszcie przykład realizacji !

Słyszałem bardzo pochlebne opinie o tych głośnikach . A jakies pomiary ;p ?

Moze ja pomierzę bo to podobno w Warszawie gra . Ciekawy jestem jak moje 300B by sobie poradziły.

...there is no spoon...

Myślę że Jar1 mógłby cos napisać o połączeniu Twonków:-) z lampką....mieli podobno jakieś mono-bloki na lampach.

To co słyszelismy na AS nie oddawało w pełni tego co te kolumny potrafią........Shark700 po odsłuchu powiedział że słuchanie Twonków "to przyjemnośc słuchania ponad wszystko!"

Te kolumny graja bardzo przyjemnie i wciągająco. Świetnie oddają impulsy. Fakt, średnica, szczególnie wyższa jest jakby uwypuklona, ale za to daje to dużo "czaru" czyli tzw. magicu ;-)

Nie jest to jednak tzw. relaks po pracy - są angazujące w przekaz.

Na AS te kolumny były świeżo po wymianie kondesatorow w wysokotonowcach i jeszcze nie zdążyły sie wystarczajaco ograć. Najlepiej na AS zagrały w niedziele przed południem.

Dośc płasko i ostrawo graja, gdy nie sa jeszcze wystrczająco wygrzane i spasowane ze sprzętem. Ale potem, to juz sama przyjemnośc słuchania.

Myslę, że wymagaja byc moze lepszego 'dopracowania' - w koncu to dośc przypadkowy projekt, zrobiony dla próby.

Dzięki Jar1:-)

Dla mnie mogą zostać tak jak są:-) myslę że przypadkowo udało się zrobić pieknie grające kolumny.

Może własnie prostota zwrotnicy ( jedna cewka i kondensator ) jest w tym układzie sprawcą sukcesu:-)

....no i oczywiście geniusz twórcy!

Snape, 28 Lis 2006, 23:49

>No to konkrety Panowie, konkrety..

>Rys obudowy , schemat zwrotnicy itp... Aby Forumowicze mogli sie pozywic.....

Rys, obudowy? Przy takiej konstrukcji wystarczy znać potrzebną objętość netto i zdjęcie.

->arturp

To gra bez pomiarów, pomierzysz zaczniesz zmieniać, tylko po co?

Najważniejsze jest to, że konstrukcje te można odsłuchać, a wszystkie wcześniejsze to tylko "dywagacje".

Dźwięk płynący z konstrukcji podobnych do WLM nie wszystkim może się spodobać, moim zdaniem pokazują one skrzydła dopiero w normalnych pomieszczeniach tj. 30mkw i większych, w mniejszych dźwięk będzie się dusił.

Ciekawe dlaczego nie chodzą nam po głowie np. takie projekty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) był na AS2006, pewnie też łatwo to napędzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

shark700, 29 Lis 2006, 00:23

>Ciekawe dlaczego nie chodzą nam po głowie np. takie projekty

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) był na AS2006, pewnie też łatwo to napędzić.

Łatwo pomyśleć, tródniej wykonać.

>Dźwięk płynący z konstrukcji podobnych do WLM nie wszystkim może się spodobać, moim zdaniem pokazują

>one skrzydła dopiero w normalnych pomieszczeniach tj. 30mkw i większych, w mniejszych dźwięk będzie

>się dusił.

E tam dusił od razu.

Ukryta Zawartość

shark700, 29 Lis 2006, 00:23

Ja buduje głośniki - takie ma hobby . Zrobiłem juz kilkadziesiąt i im więcej robie tym większa mam pokorę dla nieprzewidzianych zjawisk jakie wystepuja podczas projektowania/budowy zestawu .

Pomiary sa dla mnie jednym z dwóch parametrów oceny jakości głosnika ale kolejnośc jest taka :

1. odsłuch

2. pomiar

Faktycznie mozna słuchac i przyjąc takie jakie są ale gdybym tak chciał zrobic to kupiłbym cos w saloniku . Ja wole zrobic sam , sprawdzić , posłuchac , pomierzyć itd ... a potem podzielic się schematami i wrażeniami z innymi ,,forumowiczami " . Po to jest ten watek, zakładka DIY i nasza obecność tutaj.

Ja obsulotnie nie krytykuje tego co napisałes ale .... czy zastanawiałeś się nad włożeniem filtra seryjnego do tego zestawu? A może lepiej zagra z filtrami 2-3 rzędu ( gładsza charakterystyka , lepsza zgodnośc fazowa itp )

>> Bo chodzi o to aby gonic króliczka a nie złapać go

...there is no spoon...

znalazłem coś takiego

swego czasu w Hobby hiFi był opis horn-u na tym głośniku z bardzo efektywną sekcją basową

cena w miarę przystępna jak na dwa głośniki w jednym

Ukryta Zawartość

co do dźwięku się nie wypowiadam bo nie słyszłem , ale wydaje się to być dobrą alternatywą dla

Fostexa 20B , który w najlepszym przypadku ma gdzieś f3 na poziomie 50 Hz

Ukryta Zawartość

Re: arturp, 26 Lis 2006, 15:58

>Celem jest zbudowanie głosników :

>1. o wysokiej efektywności rzędu min 92 dB a najchętniej powyżej 100dB

>2. o niewygórowanej cenie - przetworniki max . 2kPLN

>3. impedancji znamionowo 8 omowej ( ale nie koniecznie )

>4. o brzmieniu w pełni zrównoważonym , bez powaznych ( cokolwiek przez to rozumiemy ) nierówności

>charakterystyki oraz ograniczeń skrajów pasma

>Ale szerokopasmowy bez filtra to nic oryginalnego ! Z pewnością wiecie o czymś ciekawszym ;p

proponuję "quattro" aka "materac" - rozwiązanie jakie zaproponowałem w wątku 26441

nie muszą być małe Tesle, w ofercie Monacora czy Visatona są głośniki o Sd 50 cm lub mniejsze, które się nadają i których koszt mieści się 2 mm to możesz je dysponując takim korektorem umieścić na odgrodzie i odpada kwestia kosztów obudowy

zatem taka jest moja propozycja czegoś niebanalnego o wysokiej skuteczności:

1) szesnaście małych fullrange (Sd 50 cm2 lub mniej)

2) na otwartej odgrodzie

3) z korekcją aktywną za pomocą studyjnego equalizera

4) wysoki WAF - wystarczy uszyć pokrowiec z tkaniny maskownicowej i mamy estetykę a la Quad ESL a że dipole pracują najlepiej w rogu pokoju to zestawy takie są takze łatwo ustawne

nie ma zwrotnic, nie ma obudowy, nie ma 99% problemów

jest efektywność >>90 dB, impedancja wedle uznania (kablujesz je sobie jak chcesz) i wysoka kierunkowość w pionie i w poziomie co wraz z dipolem na basie oznacza znaczne zmniejszenie problemow z pokojem odsłuchowym i jego wpływem na dźwięk

pozdrawiam!

graaf

graaf,

ten pomysł oczywiście rozpatrywałem z użyciem szerokopasmowego visatona FRS 8 8ohm , ale :

- szeroka ścianka podbija zakres poniżej 1khz czego mam dowód w walce z Tesla ARZ 6608, tu ścianka byłaby wyjątkowo szeroka - wydanie pieniędzy na 16 głosników na kanał oznacza ,że przetworniki musza byc bardzo tanie a co za tym idzie kiepskiej jakości np FRS 8 8 kosztuje chyba 34 PLN, czyli 32 X34=1088 PLN

to dość duże ryzyko finansowe i w przypadku niepowodzenia trudno takie głośniki sprzedać .

Przez chwile myslałem o jeszcze tańszych wynalazkach - szerokopasmowcach Tesli, które pojawiły sie na allegro po kilka PLN/sztuka ale znowu jakość...

No i aktywna korekcja . Nie po to wydałem kase na modyfikacje swojego odtwarzacza i nie po to kupiłem lampę i rózne drogie kable aby teraz wstawić w tor aktywny filterek na niedrogich podzespołach - to mnie boli.

Na koniec bas - nie bardzo wiem jak uzyskać bas z głośnika o Fs w okolicy 100Hz a takie maluchy mniej nie mają.

...there is no spoon...

Przez czas jakis zastanawiałem się nad Vintage JBL Decade 16 z wooferem wyposażonym w magnes Alnico o efektywności 92dB . Ale Troels Gravesen juz robił cuda z tym głośnikiem i widac ,że ma nierówna ch-kę w paśmie za które odpowiada oraz po ostrym filtrowaniu w celu zniwelowania problemów jego efektywnośc spadła do 85dB

Ukryta Zawartość

post-3970-100002534 1170305665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

shark700, 29 Lis 2006, 09:45

Wiem , spoko . My tylko wymieniamy opinie . Gbyśmy się zgadzali to nie byłoby o czym pisać i nic nowego by sie nie zrodziło ;p

...there is no spoon...

-->arturp, uwielbiam takie wysokotonowce ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ArturP

Jeśli kupisz Fostexa o którym pisałeś, i będziesz chciał się pobawić w bas, to mogę pożyczyć Ci Beyme 12BR70.

Można na tym zrobić coś ala Basszila, pytanie tylko czy Twoja lampa to pociągnie.

Jeśli zagra w miare przyzwoicie, bedziemy wiedzieli że jakiś eminance 15" może zagrać lepiej :D

Pozdrawiam i trzymam kciuki

Lt_Bri, 29 Lis 2006, 09:55

Przyznaje ,że jest piekny ale gra trochę ...dziwnie

no ale jak chcesz to za chyba 400 PLN te głosniki ( JBL Decade 16 ) sa na allegro i tam jest bardzo podobny.

Troche damaru ma membranke albo deliatnie terpentyną i bedzie jak nowy .

...there is no spoon...

arturp, 29 Lis 2006, 09:40

>graaf,

>ten pomysł oczywiście rozpatrywałem z użyciem szerokopasmowego visatona FRS 8 8ohm , ale :

>- szeroka ścianka podbija zakres poniżej 1khz czego mam dowód w walce z Tesla ARZ 6608, tu ścianka

>byłaby wyjątkowo szeroka

odpowiadam - korekcja to załatwia

>- wydanie pieniędzy na 16 głosników na kanał oznacza ,że przetworniki musza

>byc bardzo tanie a co za tym idzie kiepskiej jakości

nie zawsze płacimy więcej za jakość, częściej za "ilość" i niska cena małego głośnika wcale nie musi oznaczać niskiej jakości

po prostu mały mało może, dlatego mało kosztuje

ale wiele małych razem to już "inna historia"

pamiętasz tę przypowieść - łatwo złamać jedną strzałę, ale niełatwo pęk strzał

tak samo jest z małymi głośnikami

jeden maluch do niczego się nie nadaje, ale 16 to inna sytuacja

>np FRS 8 8 kosztuje chyba 34 PLN, czyli 32

>X34=1088 PLN

>to dość duże ryzyko finansowe

na początek mozna spróbowac jeden kanał - mono, ryzyko dwa razy mniejsze

>bas - nie bardzo wiem jak uzyskać bas z głośnika o Fs w okolicy 100Hz a takie maluchy

>mniej nie mają.

nie zawsze, np. ten:

Ukryta Zawartość

ma deklarowane 65 Hz z dobrym Qts 0.49

resztę załatwia korekcja

>No i aktywna korekcja . Nie po to wydałem kase na modyfikacje swojego odtwarzacza i nie po to

>kupiłem lampę i rózne drogie kable aby teraz wstawić w tor aktywny filterek na niedrogich

>podzespołach - to mnie boli.

leki bywają gorzkie, zastrzyki bolą ;-)

a na serio - nie ma się czego bać - taki Thorsten Loesch nie bał się wpiąć w swój wypasiony tor analogo-lampowo-tubowy za multi-kUSD teoretycznie badziewnego (opinia powszechna w kręgach pro-audio) korektora Behringera i nie żałował

napisał, że poprawę dźwięku mógł porównać z wprowadzeniem do swojego systemu lamp SET!

a ja polecam taki studyjny korektor TYLKO NA POCZĄTEK

potem - po identyfikacji na ucho i pomiar - co trzeba korygować - będzie to widać po ostatecznym położeniu suwaków - można zrobić specjalny dedykowany do zestawów filtr aktywny na maksymalnie wypasionych audiofilskich częściach

to jest IMHO najprostsza droga do Twojego celu

>Celem jest zbudowanie głosników :

>1. o wysokiej efektywności rzędu min 92 dB a najchętniej powyżej 100dB

>2. o niewygórowanej cenie - przetworniki max . 2kPLN

>3. impedancji znamionowo 8 omowej ( ale nie koniecznie )

>4. o brzmieniu w pełni zrównoważonym , bez powaznych ( cokolwiek przez to rozumiemy ) nierówności

>charakterystyki oraz ograniczeń skrajów pasma

jak ktoś ma takie wątpliwości jak Ty to zawsze przypomina mi się maksyma Teda Jordana zaczerpnięta od Lao-tsy: "The Great Way is very level but people greatly delight in tortuous paths"

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

magazynier ,

a dlaczego myśmy tego nie sprawdzili kiedy byłem u Ciebie z Daredem ?

A ! Juz wiem ! Musi być powód do kolejnego spotkania :D

PS

Robiłeś mody ze swoim Fostexem - te z lutowaniem masy do kosza głośnika ?

...there is no spoon...

graaf, 29 Lis 2006, 10:05

OK , no w zasadzie to bardzo mnie kręci ten eksperyment ale bez aktywnej korekcji i w wersji full range .

Tylko jakie są twoje typy na głośniki w takim wypadku ? Monacory sa za drogie a róznica w charakterystyce (zamieszczonej przez producenta) między 1kHz a 2kHz jest 5dB .

...there is no spoon...

Re: arturp, 29 Lis 2006, 10:16

>graaf, 29 Lis 2006, 10:05

>

>OK , no w zasadzie to bardzo mnie kręci ten eksperyment ale bez aktywnej korekcji i w wersji full

>range .

bez korekcji nie da się zrobić ani open baffle ani full range ani takiego układu 4*4

do wyboru jest korekcja pasywna albo aktywna

ta pierwsza jest nieprecyzyjna, bardziej inwazyjna, bardzo trudna w optymalizacji i dobrze zrobiona jest droższa od aktywnej

>Tylko jakie są twoje typy na głośniki w takim wypadku ? Monacory sa za drogie

myślałem, że budżet jest 2000 zł na same głośniki?

a osobny na elementy RLC - i ten zaproponowałem przeznaczyć raczej na korektor ART, wyjdzie taniej a znacznie lepiej

>a róznica w

>charakterystyce (zamieszczonej przez producenta) między 1kHz a 2kHz jest 5dB .

szkopuł w tym, że charakterystyka power response w pomieszczeniu - to co rejestruje słuch - będzie miała jeszcze inny kształt a z kolei pasmo układu 4*4 będzie jeszcze zupełnie inne

to wszystko można korygować w pomieszczeniu dla pasma mierzonego i słyszanego ze swojego fotela

nie wiem skąd u Ciebie taka niechęć do aktywnej korekcji?

przecież nie proponuję Ci nieaudiofilskiego equalizera na stałe tylko NA POCZĄTEK po to by ułatwić skonstruowanie właściwego stałego superaudiofilskiego filtra aktywnego na wypasionych częściach

taki filtr będzie w każdym przypadku MNIEJ WPŁYWAŁ na sygnał niż każdy filtr pasywny

a korekcja pasma w swoim pokoju to tak naprawdę jest warunek sine qua non jeśli chce się mieć najlepszy dźwięk

jeśli nie przekonuje Cię przykład Thorstena to pewnie i ta opinia też Cię nie przekona, ale spróbuję:

Ukryta Zawartość

wniosek: 'Without DSP correction, it is nearly hopeless to expect reproducible high fidelity in any reasonable sense'

facet ma ogromne doświadczenie, poszperaj na jego stronie

ja bym tylko dodał, że jeśli decydujemy się na dipol to nie jest konieczne DSP, a zwykła korekcja analogowa wystarczy

bo DSP to jedyny lek na poważne problemy z basem jakie typowe kolumny mają w typowym pokoju odsłuchowym

dipol tych problemów nie ma (ściślej - ma je znacznie mniejsze)

Ukryta Zawartość

graaf, 29 Lis 2006, 10:40

pod wpływem twojej ,,namiętnej retoryki " podjąłem małe ryzyko finansowe i zamówiłem Visatona FRS 8 8 ohm w celu zbadania jego pasma i przydatności w konstrukcji dipol , o której piszesz . Wydam 45 PLN na głośnik z przesyłką i pomierzę , posłucham itd w kilku wariantach obudowy .

Przy okazji dowiedziałem się ,że ten Visaton ( parka na kanał ) jest stosowany w głośnikach Eryk Concept Kaetsu . Poczytałem trochę na ich temat i czuje ,że może być ciekawie ale podkreślenie górnej średnicy jest - czyli moze się nie obejść bez filtra lub kompensacji baffle step przez szersza ściankę - co idzie w kierunku twojego pomysłu .Się zobaczy. Dam znać jak przyjdą . Tylko ta efektywnośc - z pary wychodzi podobno 88db , czyli trzeba dac min cztery na kanał .

Ukryta Zawartość

post-3970-100002523 1170305678_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No tak , visaton podaje ,że one maja 82dB czyli dwa dadzą góra 85 a nie 88 ... a cztery 91dB

Ukryta Zawartość

post-3970-100002522 1170305679_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

yeah!

"alleluja i do przodu"!

ale weź pod uwagę, że układ czterech głośników a tym bardziej 4*4 będzie potrzebował specjalnych korekcji, pasywnych lub aktywnych

tu:

Ukryta Zawartość

kolega z partsexpress robil podobne eksperymenta ale na dużo większą skalę

zastosował jakiś tani equalizer

uklad 4*4 ma liczne teoretyczne przewagi na taka line array

trzymam kciuki!

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.