Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też miałem okazje słuchac układu trójdrożnego składąjącego sie z Fostexa( bez filtrowania , szerokopasmowo grał ) , wstęgi i 15 calowego basu . Sam Fostex brzmiał średnio poniewaz miał ograniczenia skrajów pasma i barwy były mocno papierowe ale po właczeniu pozostałych głosników uzupełniających skraje dźwięk był bardzo ciekawy .

...there is no spoon...

Zamieszczam zdjęcie kolumny wysokoefektywnej mojego pomysłu i wykonania.

Zaznaczyć muszę, że nie mam żadnego przygowowania, ani warunków, żeby zbudować profesjonalne kolumny poprzedzone pomiarami. Założeń było kilka: 1. brak zwrotnicy (laikowi upraszcza sprawę), 2. wykoszystanie dużego głośnika szerokopasmowego (duża efektywność 98 dB i 30 cm powierzchnia głośnika gwarantująca odpowiednią ilość basu), 3. skrzynkia ma być duża, podłogowa, 4. i najważniejsze: kolumna ma mieć maks. dużą efektywność.

Skrzynkę skręciłem śrubami meblowymi z płyty o grubości 1,8 cm, co się przydało (łatwy demontaż), bo obecnie już gra wersja wzbogacona o nowe głośniki. Wersja na zdjęciu ma na górnej ściance dodatkowy głośnik basowy wraz z tunelem bass refleksu. Z tyłu też jest otwór bass refleks oraz gniazda umożliwiające bi-wiring (w końcu są 2 głośniki). Dzięki bi-wiringowi może grać kolumna w opcji z membraną bierną na basie. Okazało się ponadto, że kolumna jest mało wrażliwa na wytłumienie, ale bardzo wrażliwa na zatkanie podłużnego otworu/wycięcia w dolnej części skrzynki. To tyle krótkiego opisu tego roboczego/hobbystycznego projektu.

W pierwszej wersji kolumna była wyższa, bo na górze zamocowałem tani głośnik wysokotonowy. Ale przekonałem się szybko na 2 przykładach, że kupno taniej wysokotonówki nie ma sensu. Słychać, że gra tani przetwornik. Zmniejszyłem wysokość i zostało, to co widać.

A jak gra? Odczuwalna jest wysoka skuteczność. Szum własny wzmacniacza jest dużo bardziej słyszalny teraz. Każdy dźwięk, to wydarzenie. Tempo basu jest bardzo szybkie. Dźwięk jest bardzo bezpośredni i otwarty. Coś takiego jak mulenie nie występuje nawet w szczątkowej postaci - ten termin nie dotyczy kolumn wysokoefektywnych z zasady. Przekaz bazuje na bardzo dobitnym, szybkim środku pasma i czytelnych wokalach. Pomimo dużej skrzynki mnie dźwięk kojarzy się z przekazem z dobrych monitorów - dobrych, bo takich, które nie ograniczają dynamiki. Jedyne, co bym dodał, to niskotonowe tąpnięcia w dynamicznych fragmentach. To by pięknie uzupełniło ekspresyjną i sceniczną prezentację.

Gdyby ktoś chciał mnie odwiedzić w Olsztynie, to zapraszam na PW, tym bardziej, że potrzebuję w końcu zrobić porządek w pokoju i chętnie oddałbym kolumny w dobre ręce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

głaz

No to chyba mamy podobne odczucia co do grania głośników wysokoefektywnych. Szczerze powiem ,ze po takich 95-97db trudno wrócic do zwykłych 85-87dB , jakieś wolne i zamulone...

PS

Jaki szerokopasmowy przetwornik zastosowałeś ?

...there is no spoon...

wyprostowałem bo trochę szyja boli;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> antoś

Dziękuję za wyprostowanie obrazka. To pierwsza moja "wklejka" na forum... jakaś mała się okazała, no cóż.

Zastosowałem szerokopasmowego 30-to centymetrowego Alpharda. Na górze basowiec, to też Alphard, ale 20 cm

9dodany na którymś tam etapie eksperymentów). Bardziej liczyłem się ze żmudnym eksperymentowaniem i strojeniem obudowy, np. wytłumienia, niż uzyskania od razu best sound z tytułu zastosowania drogiego przetwornika.

Przed ustaleniem, jak kolumna będzie wyglądać, posłuchałem WLM (na wystawie) i gościnnie u audiofili Rehdeko oraz Altec 19. No i jeszcze Magnepanów u siebie, że niby ta przestrzeń i swoboda.

Fajną cechą wysokoefektywnych kolumn jest mała wrażliwość na ustawienie w pomieszczeniu. I absolutnie fantastyczną, że późnym wieczorem, cicho można ich słuchać i nic się nie uroni z bogactwa dźwiękowego. Czy cichutko, czy głośno, tak samo angażują. Szkoda tylko, że nie udało mi się (pomimo 2 bass reflexów i membrany biernej) uzyskać koncertowej podstawy basowej. Nie mam pomysłu, co mógłbym inaczej zrobić.

Obecnie wstawiłem głośnik szerokopasmowy Visatona, mniejszy, 20 cm. A szerokopasmowiec 30 cm stał się membraną bierną, już drugą. No i wygrzewam Visatona przy najnowszej płycie Carli Bruni. Skoro BiW się wygrzewają, to może i mój Visaton pokaże inne oblicze?

Moje kolumny, to projekt z "przymróżeniem oka", ale dźwięk jest znacznie lepszy niż się tego spodziewałem. Teraz jeszcze bardziej krytycznie będę podchodził do firmowych konstrukcji, szczególnie monitorowych, które w moim odczuciu najczęściej nie grają ani pełną skalą, ani nadto bezpośrednio. Moje kolumny na pewno grają przynajmniej bezpośrednio. Co do barwy, to nie oceniam. Na koncercie barwa jest skopana, a muzyka żyje. Kwestia dopasowania do całości... nie zawsze musi być aksamitna, a nawet czasem nie powinna.

Coś czuję, że jak ich nie oddam, to ciągle będę coś zmieniał (i dofinansowywał). A Monitor Audio się starzeją moralnie...

Pozdrawiam.

W poszukiwaniu kolumn do T-ampa, trafilem na ta firme

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wiekszosc kolum bazuje na glosnikach Eminence. Strona jest dosyc enigmatyczna, ale maja dosyc aktywne forum. Wlascicel firmy, po zapytaniu wysyla plany obudowy i zwrotnicy na emaila.

Zamowilem kit (x2) Studio Two, bedzie to moja pierwsza konstrukcja, wiec wybralem cos prostego, jak sie powiedzie to sprobuje zabudowac je w obudowe tower.

Ukryta Zawartość

głaz bardzo mi się podoba twoje podejście do dzwięku:).Hasło na dziś precz z audiofilizmem:). Co myslicie o połączeniu Fostexa FE206E z JensenemC12N? Można to jakoś krosować pasywnie?

>Fajną cechą wysokoefektywnych kolumn jest mała wrażliwość na ustawienie w pomieszczeniu

mała poprawka - to nie jest cecha kolumn wysokoefektywnych tylko kolumn o wysokiej kierunkowości

wysokoefektywne szerokopasmowce mają zwykle pokaźne rozmiary i są bardzo kierunkowe

wysoka kierunkowość to mało interferencji z otoczeniem i przewaga dźwięku bezpośredniego nad pogłosowym

pzdr.

graaf

kubanczyk, 7 Mar 2007, 07:04

człowiek sie ciągle uczy . szukałem dobrego tweetera o wysokiej efektywności ale niskiej cenie ( ;p ) i prosze - Vifa DX25TG ! Czasem szukam daleko tego co jest pod nosem . Miałem ten tweeter i faktycznie ma efektywność rzędu 93dB . Nie jest to szczyt wyrafinowania ale do tego celu super . No i Eminence Alpha8 - tani i na wykresach producenta ma niezłą charakterystykę . Niestety na pomiarach Klan&Ton nie wyszedł dobrze - dziura w okolicy 800Hz ma głebokość 7dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( trzeba kliknąc na ,,Eminence" i odnaleźć pomiar pod obrazkiem głośnika )

No ale na tych pomiarach Eminence Beta8 , którego kupiłem , wypadł liniowo jak stół a w moich pomiarach tak nie jest więc diabli wiedza co wyjdzie z Alpha 8 . Z pewnościa będzie lepszy/niższy bas niz z Beta8.

No to może fajnie grać i fajnie wyglądać tylko ta zwrotnica na zdjęciu taka prosta - jeden kondensator , cewka i jakieś rezystory . Tego jakoś nie widzę , no chyba ,że to filtr seryjny 1 rzędu .

PS

Napisz coś jak przyjdą .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tanie te kity pod adresem:

Ukryta Zawartość

Podane efektywności też robią wrażenie: 95-102 dB. Szkoda, że to nie w Europie.

Ukryta Zawartość

dj_zibi, 7 Mar 2007, 15:44

Cała seria Alpha ma słaby bas czy tylko ten 8 calowy ? Mam ochotę go kupić bo moje Beta8 maja fajną średnicę ale brak basu. Z parametów wynika ,że Alpha8 powinien mieć trochę więcej podstawy niz Beta8.

Miałeś doświadczenia z przetwornikami Eminence'a?

...there is no spoon...

Artur mój wpis dotyczył bardziej osoby (zapomniałem nika) która kupiła 2xeminence alpha 15 do wspomagania Visatona.

Co do eminenca słyszałem tydzień temu Alphe 12, niestety głośnik dobry do nadstawek bas bardzo słaby. Jeśli chcesz coś typowo na bas to polecam serie Kappa, Kappa pro. Na kappach pro robiłem kiedyś kolumny dla kolegi na estrade, kolumny miały słabą średnice ale bas był piękny.

Sam zastanawiam sie jak zagra mała Beta czy nawet Alpha 8-10" w kolumnach coś jak Ty zrobiłeś. Jeśli chcesz coś typowo na średnice to może beyma? O ile wiem do nadstawek są lepsze.

Pragnę wspomnieć o Ukraińskiej firmie Magnet. Robią głośniki bardzo dobre czasem nawet lepsze od eminenca. Gdyby był Borys na forum pewnie by coś o nich napisał.

Pozdrawiam ZIBI

Gość jt211

(Konto usunięte)

Dzięki Zibi,

Powiem Ci że MAG M1560 jak by się dało zamówić cztery 16 omowki.

No i te dwa molochy MAG M1880 i MAG M2101(21cali i skok 10mm to by chyba robiło w odgrodzie).

Nie widać żadnych wykresów no i cen :>)

Ja mam 19 lat więc za moich czasów w szkole uczą angielskiego i niemieckiego. Panowie są zapewne starsi, moze ktoś pamięta rosyjski? Można by do nich napisać. Ja kiedyś próbowałem po angielsku i nie dostałem odpowiedzi. moze mnie olali?

-> dj_zibi

To o mnie pisałeś. Ja mam 2x Beta 15'' na stronę. Niestety trudno pociągnąć taką kolumnę. Impedancja w takich kolumnach spada bardzo nisko bo równolegle jest 2x8Ohm i Visaton 6Ohm. Nawet jak się odetnie Visatona kondensatorem 60uF to raczej trudno to pociągnąć.

-> dj_zibi

To jedna z wersji, które chce spróbować, tzn. aktywna zwrotka i dwa wzmaki. Jeden na bas a drugi dla szerokopasmowca. Wolę jednak prostsze rozwiązanie, jeden dobry wzmak i dobra kolumna.

Dobre , myślałem że sa mierzone na ściance 2x2 stopy ale doczytałem ,że ta ścianka jest ...zamontowana w ścianie pomieszczenia pomiarowego !

Eminence response curves are measured under the following conditions: All speakers are tested at 1w/1m using a variety of test set-ups for the appropriate impedance | LMS using 0.25” supplied microphone (software calibrated) mounted 1m from wall/baffle | 2ft. X 2ft. baffle is built into the wall with the speaker mounted flush against a steel ring for minimum diffraction

PS

Kręci mnie Alpha 8 . Na nowych pomiarach przedstawionych przez producenta ( chyba najbliższe rzeczywistości ) ma najrówniejsza ch-ke przenoszenia z Eminenców 8-15 calowych. Może inne maja lepsze pozostałe parametry ale ja uważam ,że to czy zestaw gra naturalnie wynika z liniowości przenoszenia na średnicy . Znalazłem nówki po 165 PLN/sztuka więc chyba kupię . Dołożę po Vifie DX25 . cz. podziału 2,5-3kHz , obudowa 20-25 litrów wentylowana do przodu .W sumie za przetworniki zapłacę około 500 PLN

...there is no spoon...

arturp Alpha ma dośc dobrą średnice. Myślałeś mozę kiedyś nad połączeniem np takiej alphy z większym głośnkiem wspomagającym od dołu? NP DX25 + Alpha 8 + Kappa pro 12

Mój wzmacniacz to lampowy SE , który nie daje sobie rady z głosnikami 4 omowymi więc musiałbym robic układ trójdrożny a tego chcę uniknąć chwilowo .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.