Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia forumowiczów po odsłuchu SS300B

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

DeTom -->

Muszę uczciwie przyznać że na AS 2006 brzmieniowo Twój wzmacniacz był o klasę lepszy niż podczas wizyty w KAIM :)

Tyle, że nie wiem czy "grzebałeś" we wzmacniaczu czy też to raczej kwestia dobrze spasowanego zestawienia z kolumnami :)

zdezintegrowany_3PO

Przeczytalem jeszcze raz opinie Zydelka i Franka i nie moge nadziwic sie jak odmienny dzwiek zaprezentowal SS300B na wczorajszym odsluchu.

Mysle, ze nie ma co sie rozwodzic nad jego brzmieniem. W kategoriach wzglednych i bezwzglednych gra to zle.

Moze to wplyw Lektora? Zdaje sie, choc byly wczoraj pewne watpliwosci, ze jest w nim zastosowany lampowy preamp.

To zadziwiające,czemu w systemie Zydelka nie było takich zjawisk.

Szumy owszem,ale to wynik zbyt wysokiej czułości ( zresztą to nie problem,można zmniejszyć i po kłopocie ).

Być może to kwestia niewpasowania w systemie ( preamp i kolumny raczej do lampy),nie wiem i nie będę udawał mądrego.

Spróbujcie z oddzielnym preampem i zdecydowanie z innymi kolumnami.

Miałem osobiście taką przygodę ze swoją końcówką ,nieodpowiednie pre całkowicie zniekształciło dzwięk.

No chyba,że to nadwiślańskie powietrze zaszkodziło :-)))

Raczej namieszały tu wysoko efektywne speaki , jak jest przydźwięk to na takich zawsze wylezie.

Tylko dlaczego sie zawieszał jeden bok , czyżby zbyt trudne RLC ?

Istnieje tez możliwość że wzmak ulegał podbudzaniu i sie wyłączał [zadziałał układ zabezpieczeń], wchodził w stan oscylacji i zaczynał sie grzać a wtedy st by.

"Tylko dlaczego sie zawieszał jeden bok , czyżby zbyt trudne RLC ?"

To proste,nie do końca końcówka została sprawdzona przed puszczeniem do testu.

To błąd.

Może SS uwzględni zaistniałe zjawisko i wniesie poprawki .

Nie bardzo chce mi sie wierzyć żeby ten wzmak był wolny, ze schematu wynika raczej że jest szybki.

Być może jest niedokompensowany.

Prototypy zawsze maja to do siebie że cierpią na choroby sieroce.

Stąd tez często wynikają problemy z nabywcami takich klocków robionych np. na zamówienie.... i czasem zdarza sie ze juz w pierwszym podejściu taki jegomość mocno sie spienia i chce zwrotu kasy. W ten sposób uniemożliwia wykonanie roboty do końca. Urządzenie indywidualnie wykonywane w postaci sztuk 1 to nie masówka i zawsze musi ulec doszlifowaniu a nie każdy to rozumie czy tez chce zrozumieć.

Panowie, pal licho, ze "nie odpalil" zakladajac, ze to jest prototyp, ale do cholery, nawet jezeli ona nie jest do konca ubrana, zanim sie z nia przespijcie i strzelicie jej zdjecia, zrobcie jej chociaz jakis makijaz. Jest nie tylko zdumiewajaco niefotogeniczna, ale ma cala bielzine.....(przepraszam za skojarzenie) - ze smietnika. To taka zle polutowana frankensteinowa.

>Frank

W tym tkwi cały sęk.

Od kiedy mam stały dostęp do m.inn. B&W 801 nie mam problemu z wysterowalnościa.

nisko efektywne głośniki nijak sie maja do tych dużych.....

" nisko efektywne głośniki nijak sie maja do tych dużych..... "

To bardzo dyskusyjne stwierdzenie,ponieważ jest mnóstwo arcyciekawych głośników o małej efektywności ,jak też o dużej.

To właśnie jeden ze smaczków audio.

Panowie ... ten wzmacniacz gra źle!

Nie trzyma rytmu, gubi się w gęstych aranżacjach a dodatkowo nie posiada tej najważniejszej cechy którą jest barwa !!!

Wokale na tej końcówce to profanacja dźwięku!!!!

Co do konfiguracji ....

Lector V to klasa sama w sobie !

Dużo bardziej analityczny niż Lector IV a jednocześnie równie piękny barwowo ;) Calkowicie znika owo "zamulenie" o które tak często posądzany był Lector.

Kolumny Twonka - łatwe do wysterowania i bardzo wdzięczne w aplikacji:) Lubię je :) chociaż uważam że grały pięniej przez ofornirowaniem i zmianami w zwrotnicy :)

Pentagony - fakt, bardzo wymagające, niesamowicie precyzyjne i czasami aż do bólu prawdziwe ;)

Co do kabli - to klubowe najwyższe kabelki SAPR'a ... bardzo detaliczne a jednocześnie pozbawione nadmiernej ostrości.

Więc może faktycznie to Lector ze swym "badziewnym" pre był ograniczeniem ;)

pozdrawiam,

zdezi

Niby nie należy generalizować. Fakt!

Ale z drugiej strony z obu poprawnie wykonanych konstrukcji osobiście wole te o wyższej efektywności i duże.

Prawa fizyki są nie do pominięcia.

niestety ostatnio coraz częściej pojawiają sie coraz mniejsze, ładniejsze o małej efektywności kolumienki z głośnym opisem High end.

Frank duże różnice wynikają z tego że po pierwsze zdezi jest wyczulony na średnice jak nie gra to kubeł :-)) Z przydzwiękiem sprawa prosta wysoka efektywność kolumn wyciągnie wszystko. Ja uważam że Silver nie docenił przeciwnika (złotouchych jak mawia) potraktował sprawę po macoszemu a to błąd bo opinie ciągną się później za człowiekiem. Co nagle to po diable. Inną sprawą jest to że nie wystarczy zwykła poprawność techniczna i przekonanie że to przecież musi zagrać. Myślę że następnym razem może być lepiej bo każda konstrukcja powinna czegoś uczyć.

Zdezi grzebałem w CUBE od czasu KAIM do AS jest lepiej ale ma też pewne problemy z przydzwiękiem. Na AS nie było słychać bo głośno ale to oczywiście do poprawienia.

Jedno jest pewne. SS300 wygral z drakulą darkula - i to z walkowerem. !

Nie wiem czemu darkul tak sie zaczynasz tu wymądrzać. Uciekłeś ze swoim w podskokach, a wykrecanię sie autorskim dziełem DeToma jest juz kuriozalne. Żenada.

Przynajmniej kolega Silver Sound miak tę odwagę czas, i ochote zaprezentować swoje działo. Z mojej strony pełen szacunek. Barzdo dziekujemy za mozliwośc słuchania.

A że, nie jest to wzmacniaczn audiofilski? Wcale takiego przeznaczeniua nie miał. Do nagłaśniania pomieszczeń, dyskotek jest wystarczający.

zdezintegrowany_3PO

Nikt nie twierdzi,że Lektor posiada "badziewny" pre, zastanawiam się tylko nad takim wynikiem odsłuchu.

Być może urządzenia nie pasują do siebie ( choćby niedopasowanie czułości ).

O wspomnianych kolumnach słyszałem różne opinie i to bynajmniej nie od Zydelka.

Pentagony są natomiast bardzo kontrowersyjnym wyrobem,podobnież jak elektronika tej firmy.

Zresztą słucham już od tylu lat,rózne wtopy były na mojej drodze ,także nie kwestjonuję w żaden sposób Twoich recenzji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.