Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia forumowiczów po odsłuchu SS300B

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

SS, to generalnie nie jest to żadna kicha ;-) Tylko ten wzmacniacz do audiofilskich nie należy. Chodzi mi o dźwiek. Nie było słyszalnych ograniczeń dynamicznych czy prądowych. Dawał potęznąmase dźwięku. Ale sporo wycinał.

Ogładałem schemat i nie oczekiwałbym od takich konstrukcji 'audiofilskości' - szczególnie na średnicy. Duże sprzeżenie zwrotne i to pądowe nie wróżą łatwego zycia w tym wzgledzie.

Naprawdę polecam posłuchania w bezposrednim odsłuchu czegoś innego a uznanego za 'audiofilskie' - gainclon w w ykonaiu Petera Daniela może nie dla wszystkich jest czym hiendowym, ale różnice sa słyszalne od razu. Jak sie to usłyszy - wtedy wiadomo czego nam brak ;-)

Zydelek,

Nie z braku checi go nie podlaczylem u siebie, a z braku odpowiedniego preampa.

Wzmacniacz dzisiaj zostal wyslany. A opoznienie wynikalo z tego, ze dopiero w poniedzialek moglem podjechac do KAiM a wczoraj bylem na koncercie Dee Dee Bridgewater i juz nie dalem rady go nadac.

Ot i cala teoria spiskowa prysnela jak mydlana banka.

To chcą końcówkę odsłuchiwać nie miałes "zaplecza" w postaci preampu??? To trzeba było podłączyć choćby pod wyjście regulowane w cd.? Czy takiego wyjścia równiez nie posiadałeś? A głosniki masz czy też trzeba pozyczyć? Bo u mnie stoją trzy preampy. Trzeba było szepnać słówko (dwa lampowe i jeden tranzystorowy BLS Passa).

:):):)

Zydelek, 6 Gru 2006, 19:45

>To chcą końcówkę odsłuchiwać nie miałes "zaplecza" w postaci preampu??? To trzeba było podłączyć

>choćby pod wyjście regulowane w cd.? Czy takiego wyjścia równiez nie posiadałeś? A głosniki masz

>czy też trzeba pozyczyć? Bo u mnie stoją trzy preampy. Trzeba było szepnać słówko (dwa lampowe i

>jeden tranzystorowy BLS Passa).

>:):):)

Zydelek-->

a plazmę na ścianie masz? ... bo jeśli tak to napisz proszę coś i o niej ;)

Ech Zydelek, wiedze wedlug Ciebie swiat jest czarno-bialy.

A ja twierdze, ze sa w nim rozne odcienie szarosci a nawet kolory.

Po tym co uslyszalem w KAiM naprawde odechcialo mi sie podlaczania tego cuda w domu.

A wierz mi, zdobyc preamp to naprawde w dzisiejszych czasach nie trudnosc.

Co do glosnikow, jezeli masz i chesz sie czyms pochwalic, to mozesz do mnie podeslac.

Zobaczymy jak to u mnie zagra. A jezeli bedziesz chcial i koledzy z KAiM beda tak uprzejmi to moze zrobimy odsluchy w klubie.

Odnosnie koncertu, to byl naprawde swietny. Maja czego zalowac ci co nie chcieli, badz nie mogli byc.

A w zakladce Muzyka nie mam zwyczaju pisac i raczej sie to nie zmieni.

>A w zakladce Muzyka nie mam zwyczaju pisac i raczej sie to nie zmieni.

Ooo a to dlaczego? Czyżby wrażeń z koncertu nie można było "skonsultować" z .... i w szrszym gronie a następnie opisać w zakładce do tego celu?

Kolumn żadnych nie mam ochoty tachać do klubu, a JEŚLI zapragnę pokazać coś chłopakom z KAiMu to zrobię to bez pośrednictwa Twojej osoby:):)

Jak dotychczas to sam osobiście umiem wyrażać swoje opinie i nie potrzebuję "potwierdzaczy" w postaci kolegów:)

>Ooo a to dlaczego? Czyżby wrażeń z koncertu nie można było "skonsultować" z .... i w szrszym gronie

>a następnie opisać w zakładce do tego celu?

Oczywiscie, ze mozna skonsultowac z... i w szerszym gronie.

Mam tylko wrazenie, ze nie znasz znaczenia slowa zwyczaj, dlatego zamieszczam definicje ze slownika jezyka polskiego PWN:

zwyczaj:

1. «powszechnie przyjęty, tradycjny sposób postępowania w pewnych okolicznościach»

2. «właściwy komuś sposób postępowania»

Dla niedomyslnych zaznaczam, ze w tym przypadku zastosowanie ma znaczenie nr. 2.

:):)

Mam pytanie odnośnie okablowania jakiego użyliście w trakcie odsłuchu. Od kilku godzin słucham na... tak jak obiecywałem w zeszłym tygodniu.

Do piecyka SS300B odradzałbym je i zalecałbym cos innego.

Witam

Wczoraj dostałem wzmacniacz od Profesa...

Zajme sie nim w przyszłym tygodniu, bo narazie nie mam czasu...trza nieco keszu zarobic...a jak to w tej branzy,,, terza zapotrzebowanie na"wczoraj" sie objawia...

Musze zrealizować kilka zamówień...

i przetestuje drania, i wykonam niezbedne zmiany, jak to było ustalone..

jk

Witam

Dzieki za zainteresowanie moim wzmacniaczem.

Postaram sie wykonac takie zmiany, aby umozliwiły bezproblemowe podłaczenie kazdego urzadzenia do niego.., oraz kazdego rodzaju okablowanie...

jk

Jeśli podłączano okablowaniem jakie obecnie słucham to musiało być koszmarnie. Na swoim systemie otrzymałem zmulenie, utratę powietrza, szczegółowości z wydobywającymi się sykami z za kotary / koca. Bas monotonny, jednolity zamazany. Brzmienie spowolnione bez ekspresji pozbawione całkowicie dynamiki. Słaba scena. Brzmienie osmielę się gorsze niż na kablach estradowych za koka zł. na co jednak cena nie wskazuje bo pretendują cenowo do hi-endu. Głosnikowiec 1690zł, I.C-820zł (wg. danych posiadanego folderu- i wg. cen obowiązujących 5 lat temu, dziś z pewnością jeszcze drożej).

Tak więc jedną z przyczyn, nie wspominając o "super maszynie cyfrowej" szumiacej (chałupnicza robota) i podpięciu tym kolumn zbyt jasnych i ostro grających efekt wyszedł jaki wyszedł. Z pewnością SS 300B ma sporo zaległości i małą uniwersalność w stosunku do systemów towarzyszących ale....

Natomiast jestem dumny ze swoich kabli. Pomimo, ze nie posiadam aż takiej wysokiej wiedzy naukowej jak konstruktor kabli "X" ale moje przejechały się po nich jak walec po asfalcie.

Czekam więc na to co zrobi SS i wrażenia następnych słuchaczy.

Pozdr.

Przede wszystkim, zydelku, musisz wiedziec, że odsłuch odbywał sie na zestawie, który na ogół grywa ze wszystkim.;-)

Co więcej, w chwili przełączenia SS na Patka od razu była ulga i wchodziło się w inny świat .

I może już nie kombinuj za dużo.... albo zacznij kombinować z własnym zestawem :-)

:) nie kombinuję ani nie jestem po jakiejkolwiek stronie. W swoim systemie nie muszę grzebać- jest dopieszczony perfekcyjnie co moga potwierdzić koledzy którzy słyszeli. Natomiast "grzebanie" chyba mi weszło w krew z nudów i chęci eksperymentów, które nie zawsze będą oznaczać lepiej. Zdażyło mi się parę razy "zepsuć" :) brzmienie.

Moja dociekliwość bierze się z faktu dlaczego u Was zagrało fatalnie?

Wiadomym jest że we wzmaku zaczęło coś szwankować. Wiadome jest że nie jest to wzmak hi-endowy ale skoro u Was zagrał tak źle to to źle czymś musiało być podyktowane.

Natomiast denerwuje mnie "wszechwiedza" i zawłaszczanie sobie prawa do "racji" oraz pouczanie nie poparte własnymi dokonaniami które w bezpośredniej konfrontacji stają sie fikcją.

>Zydelek

nie ma co roztrząsać, że nie zagrało. Jeśli chłopaki z KAiM-a mówią, że tak jest to pewno tak "jest".

widać, że chyba najlepiej w KAiM-ie grają "jarowe sprzęty" ;)) he he he

-> jodel

W KAiMie grają różne sprzęty. Jarowe i nieJarowe. Praktycznie w każdym tygodniu coś innego. Teraz na przykład słuchaliśmy niezwykle ładnie brzmiących starych aktywnych monitorków Restek w połączeniu z Lektorem Prime. To dopiero ciekawostka, ale brzmienie mogłoby niejednego zdziwić... :)

Wracają do testowanego wzmacniacza to przestańcie się już nad nim pastwić. On po prostu wymaga dopracowania i usunięcia wad, wtedy pewie zagra znacznie lepiej. A czy będzie audiofilski czy nie to się okaże. Zresztą gdzie leży ta magiczna granica, po której wzmacniacz staje sie audiofilski? :)

Reasumując wady były następujące:

1. Wyłączenie się lewego kanału przy niezbyt głośnym odsłuchu.

2. Prawa strona wzmacniacza nagrzała się znacznie bardziej, ciężko było dotknąć ręką, podczas gdy lewa pozostała po prostu ciepła.

3. Nieprzyjemny i hałaśliwy dźwięk szczególnie gdy muzyka stawała się głośniejsza.

Jodel, tez odnioslem podobne wrazenie po wpisach "kaimowcow", ze to co jest "good" dla jara w wiekszosci bedzie "good" dla reszty. Ot co znaczy miec charyzme i osobowosc. :)

Slav, 10 Gru 2006, 01:12

"Jodel, tez odnioslem podobne wrazenie po wpisach "kaimowcow", ze to co jest "good" dla jara w

wiekszosci bedzie "good" dla reszty. Ot co znaczy miec charyzme i osobowosc. :)"

A byłeś kiedyś w KAIM że takie śmiałe tezy stawiasz?

Znasz kogokolwiek z grupy którą nazywasz "kaimowcy"?

Skąd wiesz że jar ma osobowość i charyzmę? Znasz człowieka że tak piszesz?

zdezi

ps. przeczytaj mój wpis i wpis jara ... jeśli nie dostrzegasz różnic czytaj do skutku .... jak już się zapętlisz zrób odpoczynek ;)

jodel, 9 Gru 2006, 21:36

"widać, że chyba najlepiej w KAiM-ie grają "jarowe sprzęty" ;)) he he he"

jara jest tylko Ugoda :)

I w mojej opinii (subiektywnej rzecz jasna) to najlepsza konstrukcja wzmacniacza DIY jaką słyszałem :)

Szkoda że Senicz narobił w majtki i boi się skonfrontować swoją konstrukcję z konstrukcją jara ;)

zdezi

Się mi dostało;-)

A może po prostu są różne wzorce 'dźwieku'? Już pisałem kiedyś o róznych szkołach dźwięku. Przypominam, że dla mnie muzyka wydobywająca sie z zestawu ma 'zawładnąć' zmysłami i umysłem, a nie byc tłem do relaksu i innych czynności. Ma być angażujaca, co najczęściej wiąże się z bogatą i szczegółową średnicą.

Poza tym, oprócz nas i Zydelka z Frankiem, reszta tego wzmacniacza nie słyszała, więc szkoda gadać :-)

Dziś był u mnie Frank. Słuchaliśmy :):) ...i był zdziwiony jak dwoma parkami druta mozna spieprzyć dzwiek drastycznie. Jak dorwie się do komputera yo pewnie napisze. Ja wolę zachować powciągliwość w swej ocenie :):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.