Skocz do zawartości
IGNORED

Dynavector 10X5 i Benz MC Gold

Rekomendowane odpowiedzi

Która z tych wkładek Waszym zdaniem czy też doświadczeniem sprawdzi się lepiej w klasyce i jazzie?

Poziom wkładek niby niewielki ale mam akurat taki wybór. Z Benz Micro miałem tylko MC20EII a Dynavectora 10X5, który otwiera stawkę Dynavectora nie słuchałem wcale. Proszę pominąć różnice techniczne, chodzi mi wyłącznie o brzmienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/29831-dynavector-10x5-i-benz-mc-gold/

Dynavector 10X5 jest bardziej ... dynamiczną wkładką? Chyba tak to można określić, za to wkładka Benza MC Gold w moim pojęciu daje brzmienie bardziej subtelne. Tak pokrótce, gdyby kogoś interesował powyższy wybór.

A ogólnie rzecz biorąc, cieniutko na forum z wiedzą nt. TT, wkładek, phono itp. Tu już ciężko sprawdzić, jak co i z czym może zagrać, tym cenniejsze uwagi i wnioski właścicieli. Jednak na ogół poruszane wątki dotyczą patefonów udających gramofony.

Pozdrawiam kończąc monolog :-)

Profil zadzwoń do RCM`u to Ci coś podpowiedzą.Mimo,że mam Golda :O) za wiele nie pomogę, na winylu nie słucham ani jazz`u ani klasyki.Wiem jedynie,że Gold jest "bardziej" wyrazisty i przestrzenny od Silver`a.

->Krystian Majer,

Pewnie masz rację, sam nie jestem krezusem, ale zdaję sobie sprawę, że trzeba wybulić jak się chce mieć przyzwoity dźwięk z patefonu. Sam miotam się nad wyborem dobrego TT od ponad roku, w dodatku, który byłby w zasięgu moich możliwości finansowych. Osłuchałem się już z naprawdę wieloma modelami i nic nie jest jednoznaczne.

Przykład - odsłuch Acoustic Solid w Audioforte. Na początku odsłuchu system grał z podłogówkami Totema - modelem Hawk i słabszą integrą Moona. Wrażenia? Hm, nie powiem, że beznadziejne, grało to jakoś, ale na poziomie budżetowego, średniego CD. Nie pomogło nawet kultowe phono - Graham Jazz Club.

Dopiero jak w miejsce Hawk-a postawiono Mani-II i spięto to z silna końcówką Moona + oddzielne pre to było to a wiem, że można jeszcze było wycisnąć z tego znacznie więcej zmieniając tylko ramię regi RB250 i wkładkę Benz MC20EII na lepsze.

Niemniej już w takim zestawieniu niewiele naprawdę dobrych cd mogłoby powalczyć w dziedzinie barwy dźwięku, budowania sceny, klimatu itp.

Jest też i inna strona medalu a mianowicie, nie w każdej muzyce gramofon sprawdzi się lepiej niż dobry odtwarzacz + jeszcze zależy, kto czego szuka.

Pozdrawiam wszyskich fanów analogu a tym, którzy zaczynają przygodę z winylem chciałbym powiedzieć - nie kupujcie złomu za 200zł z allegro, ebay i innych aukcji w nadziei, że zagra to na miarę waszych oczekiwań.

Jednak realia są takie, jakie są.

->Leszek,

Rozumiem, że moją wypowiedź odebrałeś jako ironiczną a ja tu znowu na poważnie :-) Napisałem, że RCM jest dla mnie autorytatywnym źródłem wiedzy jesli chodzi o analogi, rozmawiałem nawet na ten temat z Panem Rogerem.

Wszystko jest ok, więcej luzu. :-))) Wiem, wiem ostatnio na forum luzu brak.

Pozdrawiam,

Ps. Czy jesteś zadowolony z pracy TT AS Samba pod względem stabilności pracy napędu, może były jakieś kłopoty?

Może nie do końca na temat, ale mam nadzieję że wybaczysz - weź pod uwagę Audiotechnike OC9 - u mnie co prawda dopiero zaczyna sie wygrzewac, jeszcze nawet gramofon nie jest tak do konca ustawiony a juz slysze naprawde duzy potencjal (tylko to oczywiscie niskopoziomowa MC wiec odpowiedni pre jest konieczny).

->Pal55

Nie dane mi było posłuchać jak gra AT OC-9, znam ją wyłącznie z recenzji prasowych i kilku opinii forumowiczów i zawsze recenzje ma dobre. Tak się złożyło, że mogę wybierać tylko pomiędzy nowymi wkładkami: Benz MC Gold, Silver i najtańszym Dynavectorem 10X5, stąd moje pytanie. Znając wkładkę MC20EII + opinie wybrałem niskonapięciową Benz MC Gold ale nie ograniczę się wyłącznie do nięj :-) Planuję 2 ramiona i do drugiego wybieram wkładkę już tylko z ograniczeniem finansowym. Na razie na 1 miejscu jest Shelter 501 MKII.

Pozdrawiam,

->Krystian Majer,

Opiszę jak dotrę wkładkę, gra dopiero z 20 parę godzin. Phono na razie ustawiłem na MC/80 Ohm. Zrobię też porównanie z Grahamem, który był moim faworytem. Na wstępie mogę powiedzieć tyle, że Black Cube SE (oddzielny zasilacz PWX wyposażony w toroidalny transformator 30VA z układem filtracji i stabilizacji) gra na naprawdę znacznie wyższym poziomie niż wersja podstawowa, którą całkiem przypadkiem dostałem do porównania.

Jeżeli możesz, to napisz też kilka słów porówniania Lehmanna do Pro-jecta (zgaduję, że pisałeś o przedwzmacniaczu pro-jecta). Lenmana łatwo wypożyczyć do testów, niestety projecta już nie. Chociaż wynik porówniania wydaje się z góry wiadomy.

->Krystian Majer,

Porównania jeszcze nie robiłem, wciąż szwankuje mi zdrowie i nie mam kiedy wypożyczyć GS do porównania.

Lehmann Black Cube SE, brzmienie - szeroka i głęboka scena, precyzja, oddech, swoboda, potężny bas i..... brak zmęczenia. Ponadto zero tolerancji dla słabo nagranych winyli. Słucham od dłuższego czasu w ustawieniu 470 Ohm. Podejrzewam, że z GS dźwięk może być jeszcze lepszy, ale do wkładki MC niskopoziomowej potrzebuję oprócz phono Era Gold lub Jazz Club (obydwa dobre, ERA do nowych płytotek, Jazz Club do starszych kolekcji) Elevatora. Koszty takiego teamu to ponad 6kz a to już dla mnie za dużo jak na phono. W tej cenie mam kolejne ramię i lepszą wkładkę a brzmienie z Lehmanna też nie w kij dmuchał a jest tańszy i uniwersalny.

Niemniej wyższe GS polecam wszystkim, bo to świetne phono do słuchania muzyki. Mając dobrą wkładkę MM lub wysokopoziomową MC nie ma co szukać dalej, chociaż nie wszystkim to znowu będzie pasowało, jednak trudno nie docenić brzmienia GS, który potrafi pociągnąć system w górę.

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.