Skocz do zawartości
IGNORED

ZAiKS dostaje po dupie, i dobrze ;)

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podaje Tielegrafnoje Agientstwo Sowietskogo Sojuza ;P

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) ukarał kwotą 500 tys. zł Stowarzyszenie Autorów ZAiKS za stosowanie "praktyk ograniczających konkurencję" - poinformowało PAP w czwartek biuro prasowe UOKiK.

UOKiK podjął decyzję o ukaraniu stowarzyszenia już w lipcu 2004 roku, ale stowarzyszenie odwołało się od tej decyzji do Sądu Apelacyjnego. Sąd oddalił jednak apelację.

Postępowanie przeciw stowarzyszeniu rozpoczęto na wniosek członków zespołu Brathanki, którzy zarzucili ZAiKS- owi stosowanie praktyk ograniczających konkurencję. Za takie uznali uzależnianie przyjęcia przez stowarzyszenie utworów pod ochronę od upoważnienia go do wyłącznego udzielania licencji na ich wykonania publiczne, nagrywanie, a także emisję w radiu lub telewizji.

Twórcy oddający ZAiKS-owi swoje utwory pod ochronę zmuszeni są przekazać mu wyłączność udzielania licencji na zarządzanie prawami do ich wykonywania publicznego oraz nagrywania. Autor nie może zatem, bez pośrednictwa Stowarzyszenia, samodzielnie decydować np. o warunkach wykorzystania jego utworów w albumach z muzyką.

W ustnym uzasadnieniu wyroku Sąd Apelacyjny uznał, że "praktyka stosowana przez ZAiKS wobec autorów oddziałuje negatywnie nie tylko na ich uprawnienia do swobodnego decydowania o tym, komu i na jakich zasadach powierzyć wykonywanie praw autorskich, ale także na konkurentów ZAiKS".

W uzasadnieniu podkreślono, że "nadużywanie przez ZAiKS pozycji dominującej na rynku skutkuje utrudnieniem rozwoju konkurencji między organizacjami zbiorowego zarządzania".

(PAP)

https://www.audiostereo.pl/topic/29883-zaiks-dostaje-po-dupie-i-dobrze/

Dla czego ta kwota jest nieadekwatna do szkód wyrzadzonych przez ZAiKS

>Twórcy oddający ZAiKS-owi swoje utwory pod ochronę zmuszeni są przekazać mu wyłączność udzielania

>licencji na zarządzanie prawami do ich wykonywania publicznego oraz nagrywania. Autor nie może

>zatem, bez pośrednictwa Stowarzyszenia, samodzielnie decydować np. o warunkach wykorzystania jego

>utworów w albumach z muzyką.

ZAiKS powinien wszystkim poszkodownym zwrócić odszkodowanie za pozbawienie praw udzielania licencji w wielkościach popełnionych a nie symbolicznych.

Takie same siupy stosuje TPsa z abonentem i w wyrokach zamiast zwrotu abonentom nadpłaconych pieniędzy jest symboliczna nieadekwatna kara.

Nasze prawo jest tylko dla dużych którzy dostają karę nieadekwatną do szkód które wyrzadzili.

Najlepszym przykładem monopolu jest nasze Państwo które ściąga należności nie dając w zamian żadnych gwarancji że będzie spełniać swoje obowiązki. Sam oberwałem porządnie w 98 roku i do dziś się nie mogę pozbierać-już 9 rok idzie,ale to się mści teraz Państwo ma znikomy pożytek ze mnie-a mogło być tak pięknie dla obu stron.

pozdr.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, nie od dziś wiadomo, że odszkodowania i kary są w Polsce nieadekwatne. Dobrze jednak, że cokolwiek się dzieje. Podam przykład z innej dziedziny - naprawdę się ubawiłem. Telewizja Polska na Woronicza zatrudnia zewnętrzną firmę do sprzątania pomieszczeń. Osoba sprzątająca dostawała... 2zł 50 groszy za godzinę pracy brutto (minus podatki). Fakt ten odkryła inspekcja pracy przeprowadzająca kontrolę. Okazało się, że ludzie pracowali za... 400 zł brutto miesięcznie. Urzędnicy ukarali firmę mandatem w wysokości 500 zł. :)

Czyli już mamy 2 opinie o tej sprawie:

1) Czemu kara jest nieadekwatna do "zbrodni"

2) Mało, ale lepsze to niż nic.

To ja sobie pozwole na dyskusję z opinią nr 2

3) Działania pozorowane są gorsze od braku jakichkolwiek działań (tylko zamydlają oczy - bo niby coś już zostało zrobione..).

Wyjątek: działania "pozorowane" są pierwszym krokiem do prawdziwych działań (czyli w tym wypadku odszkodowania dla wykonawców i kara która przetrąci kark dla ZAiKSu - na tyle żeby nadal mógł spełniać swoje zadania, ale żeby bał się podskakiwać uczciwym ludziom).

Winę ponosi NIE ZAIKS ale władza ustawodawcza i wykonawcza prawo autorskie jest dziurawe jak sito jeśli coś za duże otworek się powiększa i po problemie, za moją piosenkę znajdującą się na płycie od 2004 roku a nie zgłoszoną do ZAIKS-u zresztą nie z mojej winy nie dostałem od żadnej rozgłośni PR i prywatnej dosłownie nic

nie dość tego ukazał się bez mojej zgody jej tekst w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zaopatrzony przez bęcwała który to z płyty spisywał w internetowy gryps ): to lub coś podobnego. ...oli się nam o budowie IV Rzeczypospolitej kiedy jeszcze III nie powstała tylko jest żałosny bantustan w skansenie. I nie miejcie złudzeń, że tutaj jest coś co ma cokolwiek wspólnego z wolnym rynkiem, są to układy w układach tej samej kliki miernot, która oferuje swoje usługi każdemu przy żłobie obojętnie czy jest to czerwony biały zielony czarny w kratkę lub w paski albo jeszcze inny deseń

Pozdrawiam

Zbyszek

PS A był to głos wołającego na puszczy - na pustyni wyje konkurencja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=>Lt_Bri, 1 Gru 2006, 14:42

Wśród serdecznych przyjaciół psy zajaca zjadły

co mi z tego że minimalnie zmierza do lepszego? wszystko do tego czasu może wziąść w łeb , młodzież wyjedzie za granicę a do pracy ściągniemy sobie

n-czyków i będziemy zdziwieni że naród ma mniejszości narodowe i będziemy anty -x-czykam po co nam takie strupy !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.